image Nasi Goreng Kegemaran Sekeluarga - Mia Liana

Sunday, 26 December 2010

# Dari Dapur Mia

Nasi Goreng Kegemaran Sekeluarga


Percaya ke tak percaya, kalau Mia katakan kebanyakan surirumahtangga yang bekerja ni, selalu masak nasi goreng di rumah? Senang, cepat dan mengenyangkan. Kadang dah penat-penat balik kerja, masak ni sahaja. Lagipun Suami Mia memang suka sangat makan nasi goreng. Tak semestinya nasi goreng kosong, boleh dipelbagaikan dengan sotong ke.. udang ke.. sayur ke... dan macam-macam lagi... Pendek kata, masak main campak-campak aje...

Jom tengok Mia masak nasi goreng kegemaran suami ini.. ... zasss.....






Mia suka goreng udang dulu. Lepas tu baru goreng semua rencah sehingga garing dan masukkan nasi. Kemudian gaulkan sampai rata dan akhir sekali baru masukkan sayur.

p/s : dah siap ni... jemputlah makan...

27 comments:

  1. hehee aku paling suka nasik goreng kg, pasal ada ikan bilis, boleh order sini x? keh3

    ReplyDelete
  2. senang nya buat nya ..
    nak try lah hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak mia. miza suka nasik goreng kampung :)

    ReplyDelete
  4. pew...nmpk sedap jew nasi goreng nie..nk mintak resepi ley...hehe

    ReplyDelete
  5. Nasi goreng memang sedap kalau dey udang..hehe..^__^..

    ReplyDelete
  6. Nampak menyelerakan..
    terliur tengok.. huhu..

    ReplyDelete
  7. uh..nmpk sdp nyer..leh order x??hehe..shma suke tgk2 org wat nsi goreng nie..nnti pos laju kt shma ek nsi grg 2..hehe..

    ReplyDelete
  8. nasi goreng kicap..
    suka sangat...
    terliur la pulak tngok gmbar nasi goreng tu..

    ReplyDelete
  9. Salam, mia. Kak pun suka masak nasi goreng. Sama la kita, suka campur ikan bilis dan udang, hehe.....

    ReplyDelete
  10. best pe sis..ifa suka nasi grg kg nie..hihi..lg pedas lg best!

    ReplyDelete
  11. sodapnyee.lapau la lak..hehe

    ReplyDelete
  12. percaya sang.at...rumah saya selalu sangat makan nasi goreng....the children always said "asyik2 Nasi goreng".

    ReplyDelete
  13. 'air tangan ibu....pastinya memang sedap dari makan yg kat luar..."
    ...boleh tengok jela...:)

    ReplyDelete
  14. betul betul betul.. kadang2 sbb takde perencah ape sangat.. tu yg wat nasi goreng jek senang hehehe

    ReplyDelete
  15. opss lupe nak ajak ke blog undi anak kite http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html

    ReplyDelete
  16. my fvrt nasi goreng melayu...
    nasi goreng kg laa...

    ReplyDelete
  17. posa di tghari, tgk gambar nasi goreng plak tuh...adusssssss sengsara

    ReplyDelete
  18. terima kasih di atas komen dan pandangan kawan-kawan. begitulah nasi goreng ni.. kesedapannya memang tak dapat disangkal...

    ReplyDelete
  19. nasi gorng mmg fevret kat rumah tu.. mamanya pun suka sbb senang benar nak sediakan.. ringkas, sedap dan cepat..

    ReplyDelete
  20. cepat dimasak sedap dimakan(skrip iklan maggi dulu). nasi goreng memang feveret kuarga. Kalau tanya dinner nak makan apa, anak² mesti jawab 'nasi goreng'. nasi goreng pun kan banyak jenis(sebab tu tak jemu).

    ReplyDelete
  21. kat umah saya ni pun nasi goreng mmg laku berbanding kueh2...

    ReplyDelete
  22. suka nasik goreng kampung sbb ada mcm2..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum mia...wah !! nampak sedap jer ni...
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete