February 2011

Monday, February 28, 2011

Permohonan Kursus Secara Online di INTAN



Sebenarnya selama Mia kerja di sektor kerajaan ini, Mia belum pernah kursus di INTAN. Memandangkan Sofea dah besar dan dah boleh ditinggalkan, Mia pun berhajat untuk pergi mana-mana kursus yang dianjurkan oleh INTAN. Anda boleh klik link ini untuk ke laman INTAN Online -> KLIK SINI.

Mia buat permohonan secara online pada bulan lepas (Januari) untuk IKWAS di Kluang. Ada 6 kursus semuanya. Mohon untuk setengah tahun pertama bagi tahun ini. Bukan senang nak dapat, al maklum sahajalah ramai betul kakitangan kerajaan yang mohon. Mia cuba sahaja, kalau dapat.. pergi, tak dapat pun tak mengapa.



Mudah sahaja nak buat semakan permohonan, hanya menggunakan IC No dan status permohonan akan dipaparkan. Bila sahaja Mia tengok keputusan untuk kursus minggu depan agak mendukacitakan, tidak berjaya terasa sedih juga.

Walaubagaimanapun, kakitangan kerajaan perlu mencukupkan latihan/kursus selama 7 hari dalam masa setahun. Masih sempat lagi ni....
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, February 26, 2011

Gilanya Dengan Cool Blog!



Tengahari semalam (25 Februari 2011) memanglah masa rehat agak lama memandangkan kaum Adam pergi solat Jumaat. Kak Aida lepak kat tempat Mia. Borak punya borak tiba-tiba Sue pun naik ofis dengan cool blog. Alamak! Tergodanya. Terus Mia ajak  Kak Aida pergi beli cool blog kejap kat Giant Tampoi. Akram yang baru lepas balik dari Solat Jumaat pun, kami ajak sama.

Setibanya di bawah department Kak Aida, ramai pula yang mengirim. Tak apa lah kan? Berdesup lah kami dengan kereta Kak Aida ke tempat yang dituju. Bila dah sampai rasa macam gembira je terus cepat-cepat pergi order. Ramai juga pelanggan kedai Cool Blog ni. Bila dah bayar, banyak pula yang kami order. Yang paling penting mesti ada pearl. Tapi bila minum waktu cuaca yang panas memang terasa puas...

Macam biasalah... aksi kami dengan cool blog.... zasss...







p/s: hilang tension, minum air cool blog ni... tak percaya, cubalah...
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, February 24, 2011

Minum Petang Dengan Jemput-Jemput (Cekodok)




Petang-petang waktu lepas balik kerja, dalam keadaan hujan... memang sedap kalau minum teh panas dengan jemput-jemput (cekodok). Apalagi... jom kita ke dapur.

Masakan yang simple dan cepat. Mia gaulkan tepung gandum dengan garam dan campurkan sekali hirisan bawang. Kemudian dicampurkan separuh adunan tadi dengan air panas dan separuh lagi dengan air sejuk. Biar lembut, senang Sofea nak makan. Boleh dipelbagaikan dengan dicampur pisang, kentang, ikan bilis dan sebagainya.

Sebelum goreng, Mia celup sudu ke dalam minyak terlebih dahulu supaya tidak melekat. Sesi menggoreng kena hati-hati, Sofea suka sangat nak tengok apa yang mak dia masak. Selepas ditoskan minyaknya, jemput-jemput tadi dihidangkan dengan sos cili. 







Memang sedap dimakan panas-panas sambil santai-santai tengok televisyen. Kenyangnya...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, February 23, 2011

Penggunaan Hardware Keylogger


Ternyata ramai betul yang tertarik dengan entri Mia sebelum ini tentang hardware keylogger (sumber dari emel kawan). Sebenarnya, alat ini dah lama diperkenalkan tapi masih ramai yang tidak tahu lagi. Mesti ada yang tertanya-tanya tentang alat ini.

Nampak gayanya Mia pun terpanggil untuk menceritakan serba sedikit tentang alat ini. Ada 2 jenis, satu dalam bentuk software (perisian) dan satu dalam bentuk hardware (perkakasan). Bentuk hardware ini pula senang untuk dipasang.

Jom tengok gambar yang Mia ambil dari google... zass...


Perasan tak kat belakang tu? Ada alat tambahan yang dipasang dengan kabel keyboard. Alat itu boleh menyimpan maklumat yang hendak dihantar oleh keyboard ke CPU.

Senario Penggunaan
  • Ibu bapa boleh senang untuk memantau penyalahgunaan komputer yang dibuat oleh anak mereka.
  • Majikan boleh mengetahui dan mengenalpasti pekerja yang menggunakan komputer untuk kepentingan peribadi.
  • Menyimpan segala maklumat yang ditaip ke dalam komputer dan maklumat telah disimpan itu boleh diakses di mana-mana komputer
  • Boleh disalahgunakan sekiranya hendak mencuri atau mengetahui maklumat rahsia yang ditaip
  • Sangat sukar untuk dikesan melainkan dengan menyemak secara fizikal di bahagian belakang PC
  • Sesuai untuk dipasang di semua jenis Operating System selagi PC tersebut mempunyai standard USB HID (Human Interface Device)
Apa-apa pun Mia harap penjelasan yang ringkas ini dapat merungkai persoalan yang timbul di dalam entri Berhati-hati Ketika Menggunakan PC Di Tempat Awam.

Jangan risau jika terpaksa menggunakan PC di tempat awam, anda perlulah mengambil langkah yang bijak.

Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, February 22, 2011

Berhati-hati Ketika Menggunakan PC Di Tempat Awam



Sila berhati-hati sekiranya anda terpaksa menggunakan komputer / pc di tempat awam (seperti di cyber cafe dan sebagainya..) Sila periksa di belakang PC dan lihat apakah ada suatu alat atau tidak. Sekiranya alat seperti ini ada, jangan gunakan pc tersebut. Ini kerana alat tersebut merupakan hardware keylogger yang dapat MEREKODKAN KESEMUA PASSWORD atau MAKLUMAT YANG KITA TAIP.

Alat ini dicucuk di hujung cable keyboard yang berhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yang telah diketik/masukkan oleh keyboard itu…

Kebanyakan alat ini dipasang di Internet Cafe, pameran, hotel dan berkemungkinan dipasang di lapangan terbang oleh orang-orang tertentu yg berniat jahat. Maka berhati-hatilah terutama anda yang menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau laman-laman web penting yang lain.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika ada sesuatu yg mencurigakan dibelakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat awam untuk mengakses site penting.

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. dan mencegah terjadinya hal-hal yg tidak diinginkan.

p/s : maklumat ini amat penting juga kepada pemilik cyber cafe... jangan susah hati ya...

Sumber : Email
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, February 20, 2011

Latihan Boling Padang (Lawn Bowls)



Semalam petang (Sabtu 19 Februari 2011), Mia dan rakan sekerja lain datang ke Kompleks Belia dan Sukan di Larkin untuk mengikuti sesi latihan pertama boling padang atau lawn bowls. Bila dengar sahaja nak adakan latihan, memang berminat sangat lah sebab bolanya tak seberat bola bowling dan tak banyak pergerakan. Ada jurulatih yang mengajar kami.

Yang paling penting fokus dan kena ikut step yang diajarkan. Rupanya ada teknik yang betul supaya bila baling dekat pergerakan bola akan menjadi lurus dan bila jauh, bola akan membengkok bergantung kepada jenis bola yang digunakan. Susah juga nak baling untuk bola berhenti paling hampir dengan bola putih (jack). 

Pengalaman ini amat menarik. Tengok macam senang tapi nak buatnya boleh sakit otot tangan dan lutut. Masa nak  baling, badan harus membengkok sedikit, kaki kiri selangkah ke hadapan dan lutut kaki kanan harus cecah belakang kaki kiri. Mula-mula memang payah, kena praktikkan selalu baru lah jadi teknik yang betul.

Jom tengok kami belajar main boling padang ini... zasss...




 










Apa-apa pun memang seronok lah dapat belajar main boling padang. Bukan senang nak dapat pengalaman ini. Tak kisahlah kalau tak terpilih pun untuk wakil LPNM, yang penting dapat belajar...

p/s : bila bangun sahaja pagi tadi terasa macam sakit urat. dah lama tak exercise. latihan pagi tadi mia tak hadir sebab ada kelas di OUM Johor satu hari ini...
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, February 18, 2011

Video Pra Pelancaran Sistem Maklumat Industri Nanas (SMIN)


Mia memang agak sibuk sejak 3 hari lepas untuk menyiapkan gimik montage Video Pra Pelancaran SMIN menggunakan software Sony Vegas. Kalau dulu, Mia gunakan Adobe Premiere dan Swish Max, berjam-jam buat rendering. Tapi kali ni, dengan SonyVegas senang dan mudah, video 4 minit siap rendering dalam 15-20 minit. Menggunakan 3 notebook dan Akram banyak membantu Mia. Sound editing pula Mia gunakan software Sound Forge.

Memang penat betul tapi sukanya bila Majlis Pra Pelancaran yang dibuat pukul 11.00 pagi tadi berjalan dengan lancar. Majlis dirasmikan oleh Pengerusi LPNM diikuti dengan sidang media. Seramai 25 orang pekebun nanas yang hadir.

Screenshot video editing dalam Sony Vegas... zass


Jom tengok gambar-gambar semasa majlis.... zass






p/s: terima kasih kepada ahli jawatankuasa majlis yang bertungkus-lumus dalam menjayakan majlis ini.
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, February 16, 2011

Video Shooting At Pineapple Farm



This morning, me, Akram and Hazrik headed to pineapple farm at Alor Bukit, Pekan Nanas, Pontian to complete our big mission, which was camera... rolling action! For  montage of launching our new system (SMIN). I was so happy that we had a very talented actor. Thanks to Fairuz and En Brahim for willing to cooperate with us. The process of video shooting became smooth and we managed to finish earlier. At first we had problem with the handycam settings, after I did some changes, it became normal and we straight away start our shooting session. Almost 20 scenes altogether.

Very hot... really hot until I felt dizzy a bit. These practical students really have big effort to make this video shooting. It was not easy to be my protege.. They were quick learner and willing to try new things. Whatever it was, never give up! You will knew after you learned. 

So, we finished our shooting session around 12.20pm. Thirsty... very thirsty...  Hungry.. very hungry...Then we had our lunch at Pontian town by the sea side. So sweet... and very windy...

Let's look some of the photos taken...zasss..












On the way back, we had a nap in the car. Really tired and exhausted. Arrive at the office around 3.20pm... and continue back to work as usual..

p/s : it's not easy to make montage gimmick...what should I say here... multimedia project..
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters April 2017