June 2011

Thursday, June 30, 2011

Outstation di Putrajaya


Alhamdulillah, Mia sampai sini di Bandar Enstek malam tadi menaiki kenderaan pejabat dengan Safuan dan Sarifuddin yang juga menghadiri mesyuarat di Wisma Tani. Hajar pula nak outstation ke Australia. Mereka bermalam di Hotel Kualiti. Mia pula bermalam di rumah pak ngah suami Mia. Hari ini Mia perlu menghadiri Program Kesedaran dan Pemantapan Laman Web/Portal di Palm Garden IOI Resort, Putrajaya.

Malam tadi singgah makan di Restoren Jejantas Ayer Keroh Melaka. Makan bersama keluarga Hajar sebab family dia on the way balik ke Batu Pahat, baru lepas amik adik dia cuti semester. Terima kasih ya, sudi belanja Mia makan. Kata mak Hajar, makanan di restoren tu sedap. Mia makan nasi goreng paprik. Terlupa pula nama restoren tu tapi ia berhadapan dengan kedai Al-Ikhsan.



Rancangan Mia pada hari ini, selepas selesai tengahari nanti Mia ada urusan kerja di Pejabat Pengerusi di Kuala Lumpur. Terlanjur singgah di Kuala Lumpur itu, Mia ingat nak pergi cari tempat lokasi Kuala Lumpur Performing Art Center (KLPAC) yang berada di Jalan Strachan masuk melalui Jalan Ipoh. Sekurang-kurangnya nanti senang nak datang 12 Julai depan.

p/s: sempat juga buat entri ini sementara menunggu Jumizar ambil Mia di rumah pak ngah ni. Pak ngah pun kerja kat putrajaya, dah siap-siap nak keluar...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, June 29, 2011

My Background 17 with Banner



It's time to change the background template. I already changed a few days ago. Hopefully you will get use to it later on. This time I choose yellow colour as the theme. Like usual... If you are my loyal readers, you should know right? I keep on changing my background for you. So that you won't be bored with the the same background template. The background is actually a wallpaper for desktop taken from google.com search. 


Not forgetting, I also changed the design for my banner 125 x 125 pixel. Still maintaining the same design, just change the color and background only. 

No matter what it is, please enjoy yourselves here in mialiana.com . Be happy to read the articles in this blog.
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, June 28, 2011

Congratulations... Top 6 Nominees For All Category In DiGi WWWOW Awards



Now... It is the time to move forward. The contest is over. I would like to congratulate to the top 6 nominees for all category in DiGi WWWOW Awards. It's not easy to be in top 6. You guys are great! Since there are lots of questions regarding this matter, I did made a phone call around 4.10pm to DiGi WWWOW Awards to clarify the matters.

Right now, the top 6 nominees for all category have been contacted by DiGi WWWOW via email. For those who received it, considered as top 6. Do confirm your attendance by 30 June 2011. It is possible to have the same winner for a few categories. Only one winner will be chosen for the highest votes and also the suitability with the category entered. And don't forget the rule in paragraph 6.0 The Selection of Winner, Click Here To Know More . Please read carefully.

If you noticed, DiGi WWWOW already removed the link for ranking page early June 2011. There were so many votes and the ranking keep changing most of the time. I knew most of the chosen nominees very eagerly to know who will be the winner. Be calm. 

I would like to congratulate to DiGI WWWOW for organizing such big event although facing a few shortcomings and they manage to overcome any difficulties faced by the nominees. Well done and good job! 

For those who have any feedback or inquiry regarding the first DiGi WWWOW Awards are welcome to write to wwwow@rapp.com.my for any improvement and modification if next year DiGI WWWOW is going to organize the second DiGi WWWOW Awards. Who knows! Everything possible now.



p/s: very high competition in Blogger of the Year Category, I felt very grateful to be considered as top 6 nominees...
Read more / Baca Lagi >>>

Getting Invitation To Attend DiGi WWWOW Awards Night



I was so happy when I opened my email after being informed by Encik Arif that Digi WWWOW already sent the Golden Ticket for this award. So speechless. I am one of six nominees selected for Blogger of the Year Award to attend this marvelous event. Woww! special thanks to the WWWOW Committee for organizing this DiGi WWWOW Awards.

The email was sent on 12.04 pm just now. So, for those who want to know whether you are lucky or not... please check your email now.. 

I will attend this event with my lovely husband. There will be 5 other nominees for this category. Only 1 winner will be chosen. The one who got the highest votes. I already confirmed my attendance. See you there...


p/s : thanks to all my voters who helped me to be in top 6... so happy until cannot stop smiling...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, June 27, 2011

Mialiana.com Fan Page



Sebenarnya dah lama hajat Mia nak buat Fan Page cuma belum berkesempatan. Atas galakan dan nasihat oleh rakan-rakan Johor Blogger Group, Mia pun buat satu yang baru. Itu pun masa sibuk dengan Kempen DiGi WWWOW Awards. 

Memang lah ramai yang memandang remeh tentang perkara ini. Tapi bagaimana kita ingin kenal dengan pengunjung kita selama ini selain daripada mereka yang ada dalam List Follower? Sudah tentu ramai yang ada FB sendiri dan tak semua pengunjung ada blog, sebab itu pentingnya Fan Page ini untuk kita lebih dekat mengenali pengunjung blog kita.

Mia bukanlah pandai sangat dalam bidang FB Page jikalau dibandingkan dengan blogger-blogger lain yang hebat-hebat belaka yang mempunyai berpuluh ribu LIKE. Walaubagaimanapun, Mia akan cuba sedaya upaya untuk memajukan blog ini untuk dikongsi bersama dengan pengunjung sekalian. Yang penting, kalau kita ingin maju ke hadapan, janganlah kita lupa orang yang dibelakang kita.

Janganlah malu dan jangan lah segan, sudi-sudikan lah diri tu, Like page http://www.facebook.com/mialianadotcom ini. 


Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, June 26, 2011

Top Ten Popular Posts In Mialiana.com



Until now, these are the top ten popular posts in Mialiana.com. Hanya Secebis Kertas published on 21 September 2010 is the highest with 2,348 pageviews. Followed by Jom Undi Mialiana.com Untuk Blogger Of The Year DiGi WWWOW Awards - Sticky Post published on 1 June 2011 with 2,260 pageviews.The third popular post, Cute Bracelet Ultra Light Healthy Sport Wrist Watch - Special Giveaway published on 19 April 2011 with 1,753 pageviews.

Other posts are as follows :

You may have a look at these posts which have the highest pageviews. Apart from this, we can conclude that most of my readers are fond of Cik Shida, Rosalinda, Moymoy Palaboy, Giveaway, DiGi WWWOW Awards and the favourite story of Hanya Secebis Kertas.

p/s: do feel free to read other previous posts.
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, June 25, 2011

Status Permohonan Kursus Secara Online di INTAN


Mia ada buat entri tentang permohonan kursus yang Mia buat pada setengah tahun pertama di dalam entri Permohonan Kursus Secara Online di INTAN pada bulan Februari lepas. Tentu tertanya-tanya kan? Apakah keputusan permohonan Mia itu berjaya atau tidak? Mia cuma mohon 5 kursus sahaja dan ternyata tiada satu pun yang berjaya.


Mia memang mohon untuk kursus yang ditawarkan di INTAN Kluang. Dekat sedikit dengan Johor Bahru. Ada kawan-kawan yang suruh Mia tanya, bagaimana caranya supaya permohonan berjaya. Tapi Mia segan pula nak call. Biar sahaja. Hakikatnya, kalau sesiapa yang berjaya mendapat kursus di INTAN, pergilah.. Bukan senang nak dapat peluang memandangkan ramai yang sangat mohon.

Kepada penjawat pegawai awam yang teringin nak cuba mohon kursus di INTAN bolehlah layari di SINI.
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, June 24, 2011

Header for DiGi WWWOW Awards



If you noticed, I did changed my new header on 9 June 2011. The photo was taken during the first Mini Gathering of Johor Blogger Group using Zulfahmi's SDLR camera. My husband really supported me for this campaign. We were wearing our own t-shirt which was designed by me. A simple design and not forgetting yellow colour for the DiGi trademark.

We were having great time at that moment, couldn't resisted to keep on smiling. Suitable for my blog theme... Smile.. Smile.. Smile.. Now I knew that it was not easy to persuade other people to vote me. Especially when they didn't know and recognize me. So hopefully with this header, it will cheer you up...

p/s : a simple explanation... just for you to know...
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, June 23, 2011

Status Transkrip Semester Januari 2011


Sila klik untuk besarkan gambar

Ingat tak tempohari Mia ada maklumkan yang Mia tidak berapa puas hati dengan result semester lepas? Mia telah pun buat rayuan semula untuk semakan gred. Sekarang ini kalau diperhatikan di dalam transkrip untuk semester lepas status terkini telah pun dipaparkan dengan Appeal In Process. Setiap subjek akan dikenakan yuran semakan sebanyak RM50.00.

Mia harap sangat kepada perubahan yang baik sekurang-kurang naik sedikit GPA untuk semester lepas. Doa.. dan sentiasa berdoa...

Bila Mia pergi kelas minggu lepas, rupanya ada juga kawan-kawan Mia lain yang tidak berapa puas hati dengan keputusan masing-masing dan telah pun membuat rayuan semula semakan gred. Timbul rasa pelik kenapa semester lepas ramai yang buat rayuan semakan semula. Terfikir juga. Ternyata bukan Mia seorang sahaja. Lega betul rasanya.

Beginilah keadaannya bila belajar di OUM jika tidak puas hati terus semak semula. Bila dah confirm keputusan memang teruk, barulah repeat final exam dengan bayaran RM100.00 satu subjek. Yang penting ada kemahuan untuk belajar walaupun banyak dugaan yang tiba.
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, June 22, 2011

Terima Kasih Diucapkan Kepada Semua Peserta Kempen Undi Mialiana.com



Alhamdulillah, sepanjang berlangsungnya kempen ini, ada 10 orang blogger sanggup menjadi peserta kempen Mia, salah satu usaha yang Mia telah lakukan demi mendapatkan undian di kalangan blogger.

Syarat-syarat untuk menjadi peserta kempen ada di SINI. Sambutan agak menggalakkan dan berikut adalah senarai peserta kempen tugasan pertama :
Mia mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi menjadi peserta Kempen Undi Mialiana.com Untuk Blogger Of The Year DiGi WWWOW Awards sehingga Mia mendapat rank ke 3. Top 3 setiap kategori akan dihubungi oleh DiGi pada 8 Julai 2011 dan keputusan sebenar akan diketahui pada 12 Julai 2011.


Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, June 21, 2011

Baju T-Shirt Geng Blogger Crew



Bungkusan T-Shirt Geng Blogger Crew sampai ke tangan Mia pada hari semalam. Sukanya. Mia order 2 helai bersaiz XL sebelum akhir Mei lepas. Sehelai berharga RM 25.00 dan bayaran telah dibuat melalui account transfer.

Mia dan Suami Mia puas hati dengan T-Shirt tu. Fabrik kain yang selesa dan agak tebal sedikit. Design depan dan belakang yang menarik. Sesuai dipakai bila ada gathering nanti. Ramai juga yang beli T-Shirt ni, ada 81 orang semuanya dan boleh dilihat di dalam entri Kepada Pembeli Baju T-Shirt Geng Blogger Crew. Kepada yang lain yang belum order tu, boleh lah order pada tahun depan.

Jom tengok jap baju yang comel ini. zassss..






p/s: model - suami sendiri; lokasi - di rumah
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, June 20, 2011

Today Is The Last Day To Vote Mia For Blogger Of The Year DiGi WWWOW Awards


Come on, my friends. Hope you can vote me at http://www.wwwow.my/Detail.aspx?cd=290411114525104. Today is the last day. Kindly vote before 11.59 pm tonight. Currently, I am in rank 3.


Let's look at how DiGi will select the winner : 

6.1. All category Winners will be determined by the number of votes received by the entries. Only entries with the highest number of votes will be deemed the winner – unless there is a discrepancy and/or the use of technical bots or by infringing the copyrights.

6.2. The top 3 short listed winners will be notified by 8 July 2011 or at an alternative date as determined by DiGi. In the event DiGi is unable to contact the Winner via phone after three (3) voice call attempts then DiGi reserves the right to cancel the winner and forfeit the prize and the non-contactable winners shall have no claims whatsoever against DiGi on the cancellation and the forfeiture.

6.3. DiGi must be able to contact the Winner at any time from 12 July 2011 until the Prize is delivered to the Winner. In the event that DiGi is unable to contact the Winner to make the necessary arrangements with regards to the Prizes to the extent that it may cause unnecessary inconvenience and/or DiGi incurring additional costs, at DiGi's option, DiGi reserves the right to contact the next Winner or forfeit the Prize. The non-contactable Participant shall have no claims whatsoever against DiGi on the cancellation and the forfeiture.

6.4. Winners may be required attending the awards ceremony. If a Winner is unable to personally collect their Prize, they may submit a letter authorizing another party to collect on his/her behalf. Identification of the authorized person must be produced.


Whatever it is, I've tried my best and you, as my voters also have done your part. Just wait and see for the result later. For those who votes for me everyday, thank you very much and do LIKE my new fan page here http://www.facebook.com/mialianadotcom. Easier for us to communicate later on. The most important thing now, I am very grateful to have you as my friends although you are from different countries. Nice knowing all of you. Do keep in touch after this...
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, June 18, 2011

Peserta Kempen... Afiq Din, Kay Shafiq, Lina Lin dan Fatin Hanani


Panas! Panas! Golongan pelajar-pelajar universiti pula tidak kurang hebatnya. Apa tidaknya. Peserta-peserta kempen Mia memang hot-hot belaka. Sibuk berkempen sana sini di universiti masing-masing. Yang penting pelajaran haruslah diutamakan dahulu. Mereka mempunyai cara tersendiri berkempen di blog masing-masing.

Jom tengok model-model yang berbakat ini...


Afiq Din - Pelajar UiTM Shah Alam


 Kay Syafiq - Pelajar Universiti Teknologi PETRONAS



Lina Lin - Pelajar Kolej PolyTech MARA Kuala Lumpur



Fatin Hanani - Pelajar UiTM Perlis

Tentu seronok tengok mereka memakai T-Shirt Mialiana.com . Mia harap mereka dapat membantu Mia mendapatkan undian setiap hari sehingga 20 Jun 2011. Tunggu apa lagi, jom undi Mia untuk Blogger of the year DiGi WWWOW Awards.
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, June 16, 2011

Peserta Kempen... Puan Bee dan Puan Rafina Mimi




Sama cantik dan sama padan. Siapa lagi nak sokong Mia kalau bukan dari kaum ibu juga. Wah! Puan Bee dan Puan Rafina Mimi mempunyai keistimewaan masing-masing. Blog mereka hebat. Mereka betul-betul ikhlas undi setiap hari untuk Mia dan membuat kempen di blog masing-masing.

Harapan Mia agar pengunjung lain dapat mengundi untuk Mia juga. 4 hari sahaja lagi dan debaran telah mula dirasai kini.
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, June 14, 2011

My Voters From China, Cindy and Friends



I am very glad, having Cindy as my friend. She was the one who approach me earlier to promote the BudgetGadgets products. We did contact each other other using email and facebook. What a great friendship I have here!

I did  2 posts regarding the BudgetGadgets products and since then our friendship became more closer. When I joined the DiGiWWWOW Awards last April, she supports me from the beginning. She also did campaign to her friends. That's what friends are for. Cindy, thank you so much!

I really do not know how to say anymore. These are the snapshots that I've taken from some of our conversations. Do have a look...






p/s: also not enough time to send the appreciation gift on time. will send it later.
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, June 13, 2011

My Voters From Brazil... Carlos And Friends



Hi guys, do you know this man? He is Carlos the owner of http://www.englishtips-self-taught.blogspot.com. English tips is a self-studying developed for those who decide to practise English by themselves, all content have developed for all ages. Suitable for those who really want to strengthen the English language. He has almost 2000 friends in his Facebook and 1500 in Twitter.



Why suddenly I wrote about him. Because he is my voter from Northeast in Rio Grande do Norte state, Brazil. I've seen some of Malaysian bloggers also blogwalking to his blog.


He has a wife namely Gerlane and 2 children, Carol and Gabriel. He did help me a lot. Help me to campaign. See... how other people from outside Malaysia can appreciate me... knew me.. help me.. and vote me. I am so touched with his effort.. Thank you so much, Carlos.

p/s : sorry, I will post the appreciation gift later as now is running out of time... only a few days left
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, June 12, 2011

Selagi Masa Masih Ada.. Pelbagai Usaha Tetap Diteruskan Jua



Ada masa seminggu lagi sebelum tarikh tutup undian dibuat pada 20 Jun 2011. Pelbagai usaha telah Mia lakukan termasuk berkempen ke sana sini tak kira di Facebook atau Twitter, bekerjasama dengan beberapa blogger lain, membuat fan page dan cenderahati. Kalau dilihat, Mia masih lagi di rank ke 3 setakat ini. Sokongan anda semua amat Mia perlukan di saat ini. Satu undian amat bermakna. Ternyata blogger yang di rank 1 dan 2, bukan calang-calang orang dan blogger di rank ke 4, 5, 6 pun berlumba-lumba untuk naik ke atas. Sesungguhnya, persaingan amat hebat di dalam kategori Blogger of the Year ini. Macam-macam boleh berlaku dalam tempoh 7 hari. Undian yang menentukan segalanya.

Mia harap anda sebagai pengunjung blog Mia ini dapat menyumbangkan undian dan LIKE fan page mialiana.com supaya senang Mia nak kenali anda. Cara-cara mengundi ada di ruangan side bar kanan blog ini. Mia takkan lupa jasa dan pengorbanan yang diberikan.

Undilah Mia setiap hari sehingga 20 Jun 2011 ini. 1 undi 1 hari untuk Kategori Blogger of the Year DiGi WWWOW Awards. Terima kasih banyak-banyak di atas sokongan pada daripada anda.
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, June 10, 2011

Kak Pah K-Poh.. Spy Sana... Spy Sini... Sambil Berkempen



Salah seorang daripada peserta kempen Mialiana untuk Blogger of the Year Category DiGi WWWOW Awards. Siapa lagi yang asyik spy sana.. spy sini.. tentulah blogger Kak Pah kita yang comel dan cute ini. Merupakan ahli kabinet dapur dan spy tingkap dan pemilik agung http://effa-k-poh.blogspot.com. Blog mana yang ada tingkap, kena jaga-jaga skit. Pasang langsir tebal ke...

Kak Pah banyak membantu dan menyokong Mia dalam berkempen. Susah payah dan suka duka Mia, Kak Pah ada di sisi Mia. Kak Pah banyak membantu Mia terutamanya dalam perancangan kempen ini selain suami Mia.

Percaya ke tak percaya, kalau Mia katakan Kak Pah telah mengajak anak-anak dia mengundi Mia. Sebelum sticker kereta siap, Kak Pah telah pun menampal flyers Mia. Terharu betul dengan sokongan kuat yang diberikan. Tengok ajelah kat shoutbox Kak Pah tu pun ada video Mia. Jangan sampai ngigau pulak mimpikan Mia..

Walaupun Kak Pah jauh di utara sana, hubungan kami tiada masalah. Banyaknya Mia nak cakap tentang Kak Pah sampai tak tahu nak tulis apa di entri ini. Rasa nak nangis pun ada. Kak Pah, terima kasih banyak-banyak ya... Kak Pah, memang best. 

Jom tengok entri tugasan pertama dan kedua Kak Pah ni..

Kepada pengunjung blog ini, undi lah Mia dan LIKE fan page Mia. Sokongan yang diberikan amat Mia hargai.

p/s: Nak tahu tak? Dahsyat Kak Pah ni, ada banyak blog... Jom spy kat entri ni ITU BLOG..AKAK K-POH YG PUNYA...TAU..!!!
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, June 9, 2011

Kempen Sana.. Sini...


Siang malam .. tak kenal erti jemu berkempen ke sana sini. Bak kata orang, usaha itu tangga kejayaan. Ada lagi 10 hari sebelum tutup masa mengundi untuk DiGi WWWOW Awards. Kedudukan Mia masih di rank ke 3. Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada kawan-kawan yang bagi full support pada Mia. Not forgetting to all my oversea friends, thank you so much.

Mia telah pun ada Fan page sendiri iaitu mialiana.com. Sudi-sudikanlah LIKE page Mia ini supaya senang Mia nak kenal dengan pengundi (voters) yang sanggup menyokong Mia. Mia tahu ada ramai kat luar sana tu, yang undi Mia secara senyap. Memanglah undi itu rahsia, tapi apalah salahnya kalau Mia nak tahu siapa pengundi (voters) Mia ni.

Selain daripada keluarga Mia yang merupakan pengundi tegar, sokongan daripada kawan-kawan juga penting. Dalam berkempen, sempat juga ambil beberapa gambar. Jom kita tengok. zasss...

Kak Aida yang banyak membantu Mia mengedarkan flyers di sana sini. Seorang kawan baik yang sanggup tolong Mia, tak kira lah apa jua. Terima kasih ya, Kak Aida. Dah banyak sangat bantuan yang dihulurkan dari segi sokongan moral dan hebahan kepada keluarga dan rakan-rakannya.

Ina, rakan sepejabat dari Zon Selatan, Pontian. Sanggup vote hari-hari dan tolong Mia berkempen di  sana. Walaupun Mia tak berapa rapat dengan dia, Mia rasa respect betul dia sanggup usahakan kempen Mia ni.

 Rakan-rakan suami yang juga turut membantu mengundi Mia. 

Kempen turut berkembang ke pelajar-pelajar sekolah juga. Terima kasih diucapkan kepada keluarga En Ramzan, kawan suami Mia yang juga turut berkempen dan mengundi untuk Mia.

p/s : ada lagi pengundi yang belum sempat menghantar gambar masing-masing...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, June 8, 2011

Mini Gathering Johor Blogger Di Hutan Bandar


Mini Gathering Johor Blogger telah pun diadakan pada malam tadi di hutan bandar, Johor Bahru. Mula pukul 9.00 malam. Mia dan suami balik awal sebelum pukul 11.45 malam tapi mereka lepak lagi sehingga awal pagi. Walaupun tidak ramai yang hadir, gathering ini tetap meriah. Antara blogger yang hadir Taufan, Fahmie, Kiambang Layu dan Yadz (datang jauh dari Muar)

Apa tidaknya bila blogger dah bertemu blogger, macam-macam lah yang dibincangkannya. Mia pula turut sibuk berkempen untuk Blogger of The Year DiGi WWWOW Awards. Semua yang hadir Mia bagi cenderahati car sticker. Terasa macam masuk bertanding pilihanraya pula.

Jom tengok pose istimewa ahli-ahli Johor Blogger yang menarik ini. zassss....










p/s: kalau ramai yang hadir lagi meriah....
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters January 2017