June 2012

Saturday, June 30, 2012

HTML Color Codes




HTML Color Codes

I love to play around with colors when designing my blog.  That is why  I always change my blog background and template.  There are so many html color codes that cannot be remembered. This is because it representing the combination of red, green and blue with prefix #. I only can remember a few major color codes defined by its name such as white, blue, yellow, red, black, grey, silver and others.

To make your blog look attractive, try to customize the color codes according to the chosen theme and see the outcome. Be careful in changing the blog coding. It is really fun when you try a few colors. This is also good for blog that do not want major changes on the template, just change to another color. Your visitors may not be bored while reading your blog posts and they will be able to come back later to your blog. To be noted, color is important for the first sight. Bring the good mood and choose the suitable colors to your blog.

To get the HTML Color Codes chart, I usually refer to this URL link http://www.computerhope.com/htmcolor.htm. For me, it is a complete color codes chart, and help me a lot to change colors in my blog. There are also tips in changing the color. Try to explore and you will be impressed.

p/s: love colourful... look attractive...
Read more / Baca Lagi >>>

Study Tips On Learning Programming Language


Study Tips On Learning Programming Language


A few Open University Malaysia (OUM) students asked me, how I manage to get A for all my programming subjects? Indeed a very tough and complex question. Hmm... a bit difficult to answer but I will answer it based on my experience during my study at OUM.

What I did previously.... After getting the OUM module/book during the registration day, on the night itself, I tried to look through all the topics. Just a quick glance to know what it is all about. I jotted down a few note and classify the topics by important part, difficult part and  easier part. Normally, I will focus the easier part followed by the difficult part and lastly the important part.

I usually scheduled my study for 2 months. You must remember that time is so short, you must plan and schedule your programming study activity perfectly so that you may have time to study other subjects and at the same time, commits with family and work matters. A simple timetable should be enough in order to remind you.

Firstly, install the programming software in your computer and try to be familiar with the interface and function.

Secondly, do not wait until the class starts, then you will study. NO! You must start at home and study first. The study activities are :

  1. Read book from topic 1 until the last topic
  2. Making notes
  3. Try to write and run the programming codes from the book
  4. Understand the output of each of the coding result
  5. Try to memorize the reserved words and syntax of the programming language and understand where it should be applied in the coding
  6. Do refer to other resources from the internet to get more clearer and easier to understand

Thirdly, write a coding is not easy. You must know the flow of the data to be processed and become the output. For beginner, may try to do the flowchart or pseudocode to get a better algorithm.

input >> processing >> output

Try to relate this theory to any problem solving you have in order to write the coding. If you get stuck and need help, do ask your lecturer or your friends. Let them help you to solve the error. Do not simply give up.


Fourthly, after you knew the coding then you must keep practicing and do exercises. These may help you to get used with the codes and know the output result.

Lastly, for exam preparation... try to write back the successful coding you have tested in the computer on to a piece of paper. During exam, you have to answer by writing the codes not typing on the keyboard. You may not notice the error because there is no compiler. So, be careful of any simple mistake by rechecking back thoroughly... one by one.

To OUM students, may these tips answer your question. I am not that perfect, but I always give my biggest effort to achieve what I target. Be positive and you also can do it!

Hopefully these study tips will help other computer and IT students to struggle and achieve A in any programming language. Good luck and all the best!

p/s: trying my best to answer it.... fiuhhh..
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, June 29, 2012

Samsung Galaxy S Advance Menjadi Pilihan Mia


Samsung Galaxy S Advance Menjadi Pilihan Mia


Setelah memikir dan mengambilkira semua pendapat dan cadangan oleh rakan-rakan blogger dan silent reader, Mia telah buat keputusan untuk beli Samsung Galaxy S II. Malam kelmarin, Mia dan Suami Mia telah pergi ke Kedai Maxis di Tesco Bukit Indah. Bila dah sampai kedai, didapati model  Samsung Galaxy  S II sudah tidak ada stok dan yang ada hanyalah model  Samsung Galaxy S Advance dan  Samsung Galaxy Note.

Lama juga hendak buat keputusan. Sebelum itu, Mia ada sms pada Broframestone dan Mak Dara yang sememangnya pengguna tegar Instagram ni. Nasib baik mereka balas sms. Kiranya macam pakar rujuk Mia lah ni.

Antara keperluan dan kehendak, kenalah pilih keperluan. Kalau pilih kehendak tentu Mia nak pakai Samsung Galaxy Note. Kalau ikut keperluan Mia, Samsung Galaxy S Advance sudah mencukupi bagi Mia. Yang penting sekali, apa yang Mia beli berbaloi dengan keperluan Mia.

Keperluan Mia :
  1. Kos dalam bajet, kalau murah sedikit duit tu boleh pergi kepada komitmen lain
  2. Boleh FB, Twitter, Blog, Instagram, Emel dan Skype
  3. Boleh call, sms, mms dan video call
  4. Boleh Wi-Fi dan Bluetooth
Selain daripada itu, untuk edit gambar dan aplikasi lain Mia lebih suka dengan menggunakan notebook. 

Sempat jugalah belajar guna instagram semasa di kedai maxis...



Ribuan terima kasih kepada mereka yang sudi tinggalkan komen di dalam entri Nak Pilih Android Yang Mana Satu Ni?
  1. Cik Beruang
  2. David Bong - silent reader
  3. Caliph
  4. Huda
  5. Husna
  6. Rapunzeel Cikilolo
  7. NurulHanif
  8. Mak Dara
  9. Nur Anis
  10. Uncle
  11. Cik Atie
  12. MiszNorul
  13. Cik Rongoks
  14. Fasham
  15. Salhah 
  16. KinNgah - silent reader
  17. MakLady
  18. Muttaliff
  19. Nurul Akmal
Dah lebih satu hari Mia guna Samsung Galaxy S Advance. Ternyata amat memenuhi citarasa Mia dan Mia masih lagi explore. Bestnya... game kegemaran untuk Sofea pun dah install, Talking Tom dan Angry Birds.

p/s: belum sempat Mia update dalam blog, Broframestone dah pun buat entri dahulu semalam. Klik SINI.
Read more / Baca Lagi >>>

1st Give Away by Aliana


1st Give Away by Aliana

Mia telah ditag oleh New Dyr dalam entrinya FIRST GIVEAWAY BY ALIANA AZMAN. Terima kasih ya... Giveaway ini akan tamat pada 17 Julai 2012. Hmmm... untuk giveaway ini, Mia nak tag Mun dan Sue.


SYARAT :
  • mestilah follow blog aliana azman
  • buat satu entry tentang GA ini.
  • tempek banner GA dibwh dan MESTI dilinkkan terok ke entry ini , dan tinggalkan link entry penyertaan anda di komen di entry ini .
  • tag lah kat sape-2 . minimum sorang pun dah cukup :)  nak ramai-2 pon bleh
  • BAGI PESERTA YANG MEMPUNYAI FB DAN TWITTER, anda mesti like page fb blog ini dan follow my twitter yaa 
like page fb >> klik sini <<
follow twitter >> klik sini <<

Semua syarat-syarat telah pun dipatuhi. Wahhh... ramainya yang join. Jom kita join sama... bolehlah kenal-kenal dengan mereka. Kasi meriah giveaway ini.

p/s: mereka yang join segmen selalunya blogger yang aktif... 
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, June 28, 2012

Layout Blog Bertukar Kepada 2 Column


Layout Blog telah ditukar daripada 3 column menjadi 2 column. Banyak widget yang telah Mia keluarkan. Fiuhhh... Pening juga nak pilih yang mana satu. Bayangkan dah lama betul Mia gunakan 3 column, sampai tak perasan banyak betul widget yang Mia letak.

klik pada gambar untuk besarkan

Memandangkan sekarang ini sedang dalam proses meringankan blog, jadi Mia tukar terus kepada 2 column. Lagi simple, kemas dan teratur. Nak loading pun mungkin cepat sedikit berbanding dengan 3 column. Bila dah jadi 2 column, sebelah kiri Mia gunakan untuk entri blog dan sebelah kanan untuk widget dan iklan.

Harap anda semua suka dengan perubahan ini.

p/s: lepas ni baru fokus nak buat banner gift untuk blogger-bloger yang bertuah di dalam entri INI.
Read more / Baca Lagi >>>

Award Terjah MakLady of the Month



"Award Terjah MakLady of the Month"

Terima kasih diucapkan kepada MakLady yang sudi jemput Mia untuk join MAKLADY's 1st GIVE AWAY ~ CONTEST "Award Terjah MakLady of the Month".... Mia dengan besar hatinya pun nak join juga walaupun tiada sesiapa pun yang tag Mia. Sempat lagi ni. Tarikh tutupnya ialah pada 30 Jun 2012.

Mula-mula kena follow blog MakLady dulu...


2 blog yang selalu Mia terjah...

Mereka berdua memang gorgeous dan banyak bantu Mia berkempen untuk blog ini. Kalau takde mereka, alamat tak meroyan dan kecoh geng kempen Mia. Sayang sangat pada mereka berdua ni... Muahsssss....


Seterusnya Mia nak tag....  Cik Beruang, Huda dan Ummiarissa.


Eh! Jangan malu-malu dan segan-segan. Kepada sesiapa yang berminat marilah sama-sama join. Hadiah-hadiahnya pun menarik ni.... Support rakan blogger kita ni... Ayuhhhhh!


p/s: terima kasih kepada MakLady yang rajin datang ke sini dan komen entri di blog Mia...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, June 27, 2012

Nak Pilih Android Yang Mana Satu Ni?


Nak Pilih Android Yang Mana Satu Ni?

Dah lama benar Mia memang berhajat nak memiliki satu android untuk kegunaan Mia. Nak yang besar, rasa macam tak sesuai. Mia lebih suka yang kecil sedikit saiznya supaya senang nak dibawa ke mana-mana. Sambil-sambil jalan bolehlah tengok blog, twitter dan facebook. Update status ke... balas komen ke...

Jeles juga tengok orang-orang di sekeliling pakai benda alah ini. Nak-nak masa meeting atau pun kursus. Hmmm.. Mia cuma mampu pandang sahajalah.

Dah lama Mia belek-belek. Itu yang rambang mata. Bukan senang nak buat keputusan. Kalau boleh... nak  yang terus boleh update blog guna ni secara mobile.

Jom kita tengok pilihan yang Mia berkenan... antara HTC One, HTC One S, Samsung Galaxy S Advance, Iphone 4S (bukan android, dah termasuk semasa ambil gambar.... siap susun berderet...), Samsung Galaxy S II dan Samsung Galaxy Note.

 


Pening juga Mia nak pilih. Tak tahulah. HTC paling mahal dan nampak bagus dari segi processor, cuma tak ramai orang yang guna. Samsung Galaxy Note pula ramai yang guna, tapi macam besar sedikit. IPhone 4S (bukan android), function Instagram susah sedikit nak guna katanya. Banyak faktor diambilkira, dari segi processor 4 atau Dual Core CPU, storage 16 GB atau 32 GB, camera pixel 5 atau 8 megapixel.... dan banyak lagi. Sampai Mia pun keliru.

Hajatnya memang nak beli satu, tapi belum buat keputusan sehingga kini, sebab tak nak tersalah pilih.

p/s: sesiapa yang dah guna silalah bagi cadangan.... terima kasih ya....

Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, June 26, 2012

Sofea Demam..


Semalam sebelum tengahari Sofea dah mula demam. Mak Semah yang telefon beritahu Mia. Terus risau Mia. Nasib baik Mia kursus di Hotel Seri Malaysia, larkin dan terus bergegas ke rumah Mak Semah. Panas betul badan Sofea. Nak pergi klinik, pukul 2.00 petang baru buka. Jadi Mia buat keputusan untuk urut Sofea dulu di Taman Impian Emas. Lama jugalah urut, sebab Sofea mengadu sakit badan. Mungkin terlalu penat sebab aktif sangat orangnya. Selepas selesai urut pukul 2.30 petang, sampai pula ke Klinik Penawar, Kampung Pasir. Sofea cuma demam dan sakit tekak macam ada tonsil kat dalam mulutnya. 

Gambar Sofea semalam masa di Klinik Penawar...



Memang berikan Sofea ubat, tetapi bila dah masuk, terus muntah. Macam tak boleh masuk pula. Cuma masukkan ubat dicloren sodium sahaja. Itu pun sekali.

Awal pagi hari ini, badan Sofea kembali panas. Makan ubat dan minum susu pun tak mahu. Jawabnya kena mandi untuk sejukkan badan. Mia terpaksa ambil cuti cemas hari ini. Mia dan Suami Mia terus buat keputusan untuk gunakan alternatif kedua iaitu ubat homeopati. Maka, bila dah siang dalam pukul 11.00 pagi ke Klinik Pakar Homeopati Ariffin di Pekan Francais Pulai. Ada 2 botol ubat. Mula-mula kena habiskan botol No. 1 yang perlu diberi setiap satu jam. Dah habis botol No. 1, baru guna botol No. 2 setiap 3 jam. Alhamdulillah, serasi betul dengan ubat homeopati ini dan Sofea sudah semakin sembuh dari demam. Kisah klinik ini, ada dalam entri yang lepas. Klik SINI.

Gambar Sofea di Klinik Homeopati hari ini dengan neneknya...



Susah hati bila Sofea demam. Sebab malam memang Mia dan Suami tak boleh tidur nak kena jaga, takut panas sangat badan dia. Nenek dan atuknya (mak dan ayah Mia) dari kampung pun datang pagi tadi, risau betul dengan keadaan Sofea.

p/s: sekarang bila dah besar, Sofea dah tak nak pakai kool fever lagi...
Read more / Baca Lagi >>>

Shortcut Menu Di Bawah Header Blog


Sedikit demi sedikit Mia buat perubahan ke atas penampilan blog ini. Tiba-tiba idea timbul untuk letakkan shortcut menu di bawah header blog yang sebelum ini terletak di side bar kiri blog. Nampak sweet tak?




Kali ini Mia ada tambah simbol   bagi membezakan antara satu dengan yang lain. Ada 11 semuanya setakat ini.
  1. Home
  2. Blog
  3. Blog List
  4. Personal
  5. Cooking
  6. Information
  7. Sitemap
  8. Advertise
  9. Advertorial
  10. About Me
  11. Contact Me

Semoga nampak lebih ceria blog ini hendaknya dengan menu yang telah diubahsuai sedikit dengan lokasi yang berbeza.


p/s: love never dies.... 
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, June 25, 2012

Website Speed Test iWEBTOOL.com


Website Speed Test iWEBTOOL.com

Do you know what is the size, load time and speed of your blog? If your blog has a lot of widgets then the loading time would be very slow. It will affect your visitors and keep them waiting, sorry to say, lastly they will no longer return to your blog again. Very scary, right?

Let's check at Website Speed Test iWEBTOOL.com . Click HERE.

click on the photo to enlarge

Oh no! My blog is a bit fat maybe chubby I guess. The result are as follows :

Size : 145.05 KB
Load Time : 0.54
Average Speed per KB : 0 seconds

A good blog should be less than 100 KB. Maybe I should get rid of unnecessary widgets on my blog and only use simple design with no background. Ohh my.. This is what I hate for. I really love to change background periodically since 2010. Still have no decision yet. As long as my blog speed does not exceed 150 KB, I think it can be accepted. 

p/s: please get rid of fat.... 
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, June 24, 2012

Bila Sudah Tidak Ada Idea Nak Update Blog....



Semua blogger tentunya akan tiba di suatu masa, keadaan di mana tiba-tiba tidak ada idea untuk update blog. Bukan senang nak update setiap hari. Bila bangun pagi sahaja, terus terfikir nak update apa ya hari ini? Bila mood malas menjelma, memang lambatlah nak dapat idea atau ilham. Harus atasinya dengan segera supaya blog tidak bersarang.

Apa yang Mia buat ialah bila Mia dah kering idea, Mia akan tengok apa yang ada di sekeliling Mia. Selepas itu, ambil gambar beberapa kali dengan sudut yang berlainan dan kemudian masukkan ke dalam blog. Kemudian, karang apa-apa yang dirasakan perlu. Mungkin kenangan, kesukaan, kebencian, pendapat, luahan hati, tips dan lain-lain tentang gambar yang kita ambil itu. Tak pun review blog orang lain, review blog follower ke... buat segmen ke.... Apa-apa sahajalah.  Biarlah apa orang nak kata, tapi yang penting blog mesti update. Kadang-kadang ada juga entri merapu dan meroyan...

Kekerapan? Paling tidak pun 1 kali sehari, Mia akan update blog demi menjaga hati pengunjung dan mengekalkan trafik ke blog ini. Sibuk macam mana pun, Mia tetap akan update blog. Kalau ada kursus, bengkel atau outstation, selalunya Mia akan sediakan entri-entri secara autopost terlebih dahulu. Jadinya, blog akan sentiasa update walaupun Mia sibuk dan tiada masa nak mengadap internet.

p/s: jadi blogger ni kena aktif dan kreatif...
Read more / Baca Lagi >>>

Kuih Raya - Promosi Sudah Bermula


Kuih Raya - Promosi Sudah Bermula

Wahhh... meriahnya. Senang sahaja nak promosi kuih raya sekarang ni. Boleh promosi secara online. Hanya perlu tempek gambar kuih raya di facebook dan tag rakan-rakan. Tak pun tempek gambar kat blog, twitter ataupun instagram. Nanti ramailah yang akan komen dan kalau ada yang berminat terus buat tempahan. Yang penting kena pandai gayakan gambar kuih raya tu, biar nampak cantik dan menggoda mata yang melihat.

Kalau dulu, secara offline dengan ke hulu ke hilir sambil bawa sample kuih raya. Berpeluh-peluh. Boleh juga cuba rasa kuih raya percuma... sedap ke tidak... Promosi selalunya bermula dengan adik-beradik, saudara mara, lepas tu rakan-rakan baik, rakan pejabat dan jiran-jiran. Kalau nak maju, hantar ke kedai-kedai.

Tahun ini sama macam tahun-tahun lepas Mia akan beli kuih raya dan kerepek. Nak buat sendiri memanglah tak pandai sangat. Peruntukan untuk beli kuih raya tetap ada. Tapi ada juga kuih raya yang belum sampai raya dah habis dulu dimakan. Konon.. nak makan sedikit, bila tengok tv.. tak perasan terus terhabis satu balang. Tahun ni, nak cuba disiplinkan diri, sembunyikan kuih raya kat dalam kitchen kabinet yang atas. Jadi susah nak ambil nanti... Harap-harap berjaya....

Jom belek-belek. Nak tempah yang mana ya....








Aduhhh... dah rambang mata ni.. tak tahu nak pilih yang mana.... Semuanya nampak sedap-sedap belaka...

p/s: sekejapnya masa berlalu, dah nak puasa tak lama lagi....
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, June 23, 2012

20 Tips "Must Have" To Drive Traffic To Your Website / Blog




Did you still remember last time, I've attended  a seminar at Puteri Pacific Hotel. Click HERE. I would like to share with you 20 Tips "Must Have" To Drive Traffic To Your Website. Hopefully, this may help to increase your traffic.

Actually this tips were needed to be implemented on the government sites, but I think these tips also good for blog as well.

  1. On-page Optimization
  2. Optimized Meta Tags
  3. Sitemap
  4. Professional Design
  5. Consistency
  6. Relevant Imagery
  7. More Helpful Than Flashy
  8. Easy To Navigate
  9. Accessible
  10. Answers Who, What And Why
  11. Not Just Sells But Educate
  12. Delivers Quality
  13. Avoids Gobbledegook
  14. Content Is Social And Shareable
  15. Uses Multiple Forms Of Contents
  16. Promotes Customer Success
  17. Generate Leads Using Great Offer
  18. Also Generate Prospects
  19. Call To Action That Stands Out
  20. Ask For The Right Information At The Right Time
I think my blog fulfill some of these tips. Just a thought. Only jotted down the important points and I will elaborate these tips for you to understand.

No. 1 - My blog consists of my life, my study and career and I also share other information for my readers. Maybe I need to have a user centric function so that the visitors will know what they are looking for. For example, student should accessed the Study Matters label from Personal Menu. 

No 2- I've already implemented. I google around and find the meta tag coding and added it to my blog codings. A good meta tag will help your blog being recognized by the search engines.

No. 3 - I've already implemented. If you click Sitemap on the navigation menu of this blog, you can see all the entries being posted in this blog according the labels.

No. 4 - I think my new background template have the professional look. More matured and simple.

No. 5- I update my blog daily and always try to share good information with my readers.

No. 6 - I only include relevant images in this blog. To be noted that the images without mialiana.com watermarks are from google or from other sources.

No. 7 - What do you feel when you visit my blog? Are you feeling to stay longer or just straightaway go to other websites? Does this blog capture your mind? Will you be able to come back later?

No. 8 - I have a navigation menu on the left side of my blog. The sub-menu will be appeared once you mouse move over the menu items. Feel free to navigate on your own.

No. 9 - My blog can be accessible not only from pc or lappy but also from web mobiles such as iphone and ipad or other smartphones.

No. 10 - Who are my target readers? What I'm going to share in my blog? Always thinking why you cannot visit here again? What is the result I can get from blogging? Why other bloggers can have so many traffic? What is their specialties?

No. 11 - Help readers to gain something from here. Could be tips or how-to do something. Giving the precious knowledge and experience for readers.

No. 12 - Good planning in everything will leads to a quality output. Be original and maintain the standard of your content and design.

No. 13 - Avoid using jargon words. Use simple words and readers will easily understand what you want to say. Don't let them misinterpret your message.

No. 14 - If you see now, most blogs have the social plugins automatically so that you can share in facebook, twitter and now google+. Be careful of what you write in your blog.

No. 15 - You may attract your content by using images, videos, audio, podcast, texts and animation appropriately.

No 16 - I did promote and let others know that there were 2 OUM students got Dean's List after they implementing my tips on study. These may let other students to try and visit my blog without I noticed.

No. 17 - Try to use catchy words if you have something to give to your readers. In blogging world, could be segments or giveaways.

No. 18 - Having return visitors is also generating prospect to your blog. Maybe at the first time, they accidentally visited your blog. But later they will come back seriously, to find the information that they want.

No. 19 - There's something unique about your blog that visitors will always remember. Maybe you have a very cute header or maybe something in your way of writings in the content.

No. 20 - Are you giving the right information or needs for your readers? Know your readers and try to understand what they want. Then, you write the content based on their interests.

I'm done disscussing these tips. Still need time to study and research other famous and great blogs who have more than 1,000 traffics per day.

p/s: hopefully you can understand my english writings.. till then, happy english day!
Read more / Baca Lagi >>>

Google Analytics | Traffic Visits For Mialiana.com 18 - 21 June 2012


Google Analytics | Traffic Visits For Mialiana.com 18 - 21 June 2012 

click on the photo to enlarge

First of all, I would like to say thank you to all of you, my beloved readers who had visited Mialiana.com. I felt very grateful of having these cool traffics from you.

2,597 people visited this blog from 18 until 21 June 2012.
Search Traffic : 1,659 visits
Referral Traffic : 807 visits
Direct Traffic : 131 visits


Monday, 18 June 2012

Tuesday, 19 June 2012

Wednesday, 20 June 2012

Thursday, 21 June 2012 

Hopefully one day I will achieve more than 1,000 visitors per day... Trying my best for this blog. Wish me luck and do visit me always...

p/s: surprisingly at the moment, I am not engaging with any advertiser! Except for only ads space 125 x 125.
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, June 22, 2012

Tempe Goreng Kunyit



Tempe goreng kunyit memang kegemaran Mia dan Suami Mia. Tempe juga boleh jadi lauk sampingan atau pun dimakan begitu sahaja dengan cicah sambal kicap. 

Sofea pula nampak macam kurang berminat dengan tempe. Mungkin kecil lagi. Kalau makan... sedikit sahaja. Lepas tu dah tak nak. Nanti dah besar tentulah suka makan tempe ini. Nak sedapkan hati.

Mia memang dibesarkan dengan makan tempe selain dari lauk sayur. Dari kecil sampailah sekolah menengah. Tempe goreng boleh dipelbagaikan dengan macam-macam cara. Ada yang suka letak ketumbar. Ada juga yang suka letak rempah kari. Ikut suka. Janji boleh masuk dalam mulut dan rasa kesedapannya.

Inilah cara Mia masak. Mia akan potong belah dua dan lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Lepas itu terus goreng. Sudi-sudikanlah diri untuk berkongsi kalau ada resepi lain yang tersendiri untuk goreng tempe ini. Mana tahu Mia pun boleh upgrade cara Mia memasak ni...








p/s: bagus makan tempe ni, banyak khasiat dan boleh menajamkan minda katanya...
Read more / Baca Lagi >>>

Alatulis - Peralatan Yang Diguna Setiap Hari


Alatulis - Peralatan Yang Diguna Setiap Hari

Tiba-tiba terpandangkan set alatulis yang ada di depan mata Mia ni. Hmmm... terlalu penting dan sentiasa diperlukan setiap hari. Banyak betul pensel, sebab Mia suka conteng-conteng dan catit nota dengan guna pensel. Senang nak padam. Kat dalam mug yang comel ini ada macam-macam... pen, liquid paper, marker, gunting, highlighter dan pembaris. 

Baru perasan yang selama ini, setiap hari kita gunakan peralatan alatulis tanpa disedari. Cuba kalau tiada di depan mata, alamat kelam-kabutlah jadinya cari kat meja rakan-rakan sepejabat yang lain. Takkan nak pinjam setiap hari, tentu malu kan? Jadi lengkapkan koleksi peralatan alatulis di tempat sendiri. Kalau ada yang meminjam, kenalah faham-faham sendiri. Jangan nak memunya macam harta sendiri.

Eh! Perkara kecil macam ini pun boleh jadi gaduh. Bukan kaum wanita sahaja, kaum lelaki pun ada juga. Kat pejabat memang macam-macam karenah dan perangai orang. Kadang-kadang di depan je baik, di belakang tuhan sahaja yang tahu.

Ini sahaja koleksi yang Mia ada... zasss



p/s: bukan kedekut... cuma tak larat nak beli atau ambil yang baru...
Read more / Baca Lagi >>>

Minggu Sains Teknologi Dan ICT Negeri Johor - Seminar Pemantapan Laman Web Dan Portal Agensi


Semalam, Mia telah menghadiri Seminar Pemantapan Laman Web Dan Portal Agensi sempena Minggu Sains Teknologi Dan ICT Negeri Johor 2012 (MISTI 2012) di Hotel Puteri Pacific, Johor Bahru. Seminar ini dianjurkan oleh pihak SKALI dengan kerjasama Kerajaan Negeri Johor.

Mia pergi seorang sahaja. Bila sampai sini, jumpa pula dengan Puan Noraini, yang dahulunya pernah sama-sama kerja di tempat lama Mia, Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah. Masa itu, dia menjawat Penolong Pegawai Undang-Undang. Sekarang lagi hebat, dah naik gred 48 di J-BioTech. Mia je yang tak naik-naik lagi ni...

Pengisian Seminar

Sesi Pagi
Tajuk : Pemantapan Laman Web/Portal

Sesi Petang
Tajuk : Liferay "Best of Both Worlds"

Secara keseluruhannya, seminar ini amat bagus untuk menambahkan pengetahuan dan ilmu di dada. Bukan senang nak cedok ilmu daripada SKALI. Boleh dipraktikkan selepas ini. Penyampai seminar pun pandai menarik perhatian kami dan kami tidak bosan untuk mendengarnya. Mia ada catit apa-apa yang patut supaya boleh dibuat rujukan kelak.

Jom tengok gambar....zassss






Menu tengahari Mia.... sambil makan sambil berborak sampai tidak sedar boleh habis semuanya masuk ke dalam perut. Lepas itu, untuk sesi petang masing-masing mula mengantuk. Di dalam hati cuma ingat, "Bilalah nak habis ni..". Dugaan betul...


Ole-ole yang Mia bawa pulang.... Pertama, dapat mug comel, hadiah daripada pop kuiz. Mood suka. Kedua, dapat Sijil Penyertaan daripada Unit Sains Teknologi dan ICT Negeri Johor.


p/s: makan banyak betul... sampai terlupa tengah diet ni...
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters April 2017