image Website Speed Test iWEBTOOL.com - Mia Liana

Monday, 25 June 2012

# English Day # Tutorial

Website Speed Test iWEBTOOL.com

Website Speed Test iWEBTOOL.com

Do you know what is the size, load time and speed of your blog? If your blog has a lot of widgets then the loading time would be very slow. It will affect your visitors and keep them waiting, sorry to say, lastly they will no longer return to your blog again. Very scary, right?

Let's check at Website Speed Test iWEBTOOL.com . Click HERE.

click on the photo to enlarge

Oh no! My blog is a bit fat maybe chubby I guess. The result are as follows :

Size : 145.05 KB
Load Time : 0.54
Average Speed per KB : 0 seconds

A good blog should be less than 100 KB. Maybe I should get rid of unnecessary widgets on my blog and only use simple design with no background. Ohh my.. This is what I hate for. I really love to change background periodically since 2010. Still have no decision yet. As long as my blog speed does not exceed 150 KB, I think it can be accepted. 

p/s: please get rid of fat.... 

11 comments:

  1. sebenarnya timbangan ni mmg popular tapi tu waktu uncle dulu-dulu..mmg ambik berat..tapi sekarang ni hanya panduan jer...setakat beratus-ratus KB kalau kena cara..takde masalah pun dari segi loding...biasak la...kalau ada 3 column mmg besar KB nya..tapi uncle rasa itu takde masalah sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. masa mia mula2 newbie dulu.. ramai sangat yang buat entri timbang berat blog ni. betul kata uncle tu, mia setuju.

      p/s: tu yang mia tukar 2 column ni..

      Delete
  2. wah akak pun nak kena check jugak ni.. kalau berat blog macam berat akk naya jugak ni hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mia akak dah check dah blog akak.. result dia mcm kat bawah.. nak kena adjust lg kasi lebih ringan dan cepat load kannnn
      166.82 KB 0.41 seconds 0 seconds

      Delete
    2. blog akak ringan.hebatla akak bg ringankan blog :)

      Delete
    3. kak adza... ok la tu taklah berat sangat. sedang2 dan chubby.. kalau boleh dikurangkan, elok kurangkan mana yang tak patut... heheheh....

      Delete
    4. solehah... terima kasih ya... alhamdulillah dah ringan skit sekarang berbanding dulu..

      Delete
  3. wahhh ini info baru ni... lepas nak acu cuba try test lah pula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat menimbang berat blog ya wanzi... blog wanzi pun simple mia tengok.. ok la tu...

      Delete