Sunday, September 30, 2012

Sofea Dah Pandai Guna Skype...

Memandangkan Sofea sekarang ini belajar tadika berdekatan dengan rumah keluarga Mia, kisahnya ada di SINI. Jadi Mia dan Suami Mia berhasrat nak guna Skype supaya dapat berhubung dengan Sofea dan nampak videonya sekali. Terubat rindu nanti.

Aktiviti petang semalam selepas siap memasang webcam di komputer Ayah Mia, Suami Mia ajar Sofea satu persatu cara-cara untuk gunakan Skype. Nak buat video call dan terima video call dengan lappy Mia. Nasib Sofea cepat faham dan dah ingat simbol-simbol yang harus diklik. Suka betul dia bila dah tahu cara nak guna Skype.

Paparan video Skype Sofea dari lappy Mia...zasssss



Boleh juga dipelbagaikan template video settings Skype yang berbeza. Setting dibuat di komputer Ayah Mia. Jadi, Mia dapatlah tengok video Sofea seperti di bawah ini...

template suratkhabar 

template bingkai gambar

Inilah webcam yang baru Suami Mia beli pagi semalam untuk dipasang di komputer Ayah Mia. Comel  benar rupanya. Siap built-in microphone.


p/s: jarak bukan penghalang untuk kami berhubung... sayangnya kat Sofea...

32 comments:

  1. kira sekarang sofea memang dah dok pt raja la yea..tahun depan nanti bolehlah kawan ngan anak saya sebab saya nak sekolahkan dia kat situ gak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah huda... bolehlah kawan dengan anak huda nanti.. ;) ok sekolah tadika tu...

      Delete
  2. Budak-budak sekarang memang cepat tangkap benda2 cam ni...Bila nak tambah lagi mia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkk heheh tersedak2 mia. insyaAllah.. masih belum ada rezeki lagi...

      Delete
  3. budak2 skg ni memang advanced. ajar sikit je dah mudah faham.. sayang kak mia, sayang sofea jgk =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah baby... sayang kat baby juga... muahssss...

      Delete
  4. Pandainya Sofea berskype bagai...semoga family Mia bahagia hingga akhir hayat..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mia...pandainya dia tapi hari2 dpt tengok wajah sofeakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.... haah mama...terubat rindu bila tengook wajah sofea di skype.. hari2 berskype...

      Delete
  6. wah mia...lama saya tak buka blog...tengok blog mia dah bertukar wajah...sofea pula semakin cerdik...seronok mendengarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ida.. dah tiba masa tukar wajah blog ni. terima kasih ya ida..

      Delete
  7. Replies
    1. tq didiey.. ni pun ajar beberapa kali sampai dia mahir..

      Delete
  8. bgus laa cmtu.. mcm ank sdara sy pndai guna apps tgk citer kartun via hset ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah caliph... sofea pun dah pandai ambik gambar guna handphone kak mia dan pandai main game sendiri di handphone ni...

      Delete
  9. Cepatnya sofea belajar.. Budak2 skrg mmg mcm tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... betul2 advance dan cepat... kak salmi..

      Delete
  10. wah, teknologi menghubungkan kasih sayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah maisarah.. benda baik harus digunakan sepenuhnya... ;)

      Delete
  11. bijak sofea...budak2 skg mmg cepat alert...moga terubat rindu yea kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ya mrs velentine.. memang terubat rindu dengan ni...

      Delete
  12. wahhh sofea cepatnya belajar bab nih..hehee..shida pon xpenah lg guna wcam skype ni hehee..kire sofea lg advance dr shida ni kak mia..hehee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sofea cakap "takpe auntie shida. nanti sofea boleh ajarkan..."

      Delete
  13. Wah...Bestnya Sofea :-)
    Kecil2 dah pandai guna skype...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ya wilma... ni sebab berjauhan memang kena guna skype... ;)

      Delete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.