March 2012

Saturday, March 31, 2012

SISTEM SARAAN MALAYSIA 2012 | PENGIRAAN KENAIKAN GAJI KAKITANGAN AWAM


 

SISTEM SARAAN MALAYSIA 2012 | PENGIRAAN KENAIKAN GAJI KAKITANGAN AWAM

Wahhhh.. akhirnya keluar juga cara-cara untuk mengira gaji baru tahun 2012 selepas pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri kita pada 8 Mac yang lalu. Sila klik SINI untuk dengar rakaman audio pengumuman tersebut.

Mia pun cepat-cepatlah buka laman web JPA untuk tengok cara-cara pengiraan kenaikan gaji. Bagusnya... ada sistem kalkulator dan sangat ramah guna (user friendly). Semua orang boleh kira di sini. Sila klik SINI untuk ke laman JPA tersebut.

Selepas itu Mia pun ada download pekeliling terbaru, PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 1 TAHUN 2012 : KENAIKAN GAJI PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM PERSEKUTUAN DI BAWAH SISTEM SARAAN MALAYSIA untuk rujukan dan simpanan Mia kelak. Klik SINI untuk lihat pekeliling tersebut.

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. Terima kasih ya... Kerajaan Malaysia...

Sumber : JPA

Read more / Baca Lagi >>>

Mia's Followers



Ingat tak tahun lepas bulan November, ramai blogger telah pun susah hati yang Google Friend Connect akan ditutup pada 1 Mac 2012. Ternyata sehingga kini belum ada apa-apa lagi perubahan seperti yang diwar-warkan dalam More spring cleaning out of season. Masa tu memang sedihlah, kalau followers hilang dan terpaksa digantikan dengan Google+ Page.

Bilangan Followers ialah aset terpenting bagi seseorang blogger. Syukur sangat, sehingga kini blog Mia telah mempunyai 7131 followers. Bukan mudah ya... Mia bermula dari bawah, dari tiada siapa tahu pun kehadiran blog ini. Sedikit demi sedikit Mia cuba maju setapak demi setapak.

Paling menggembirakan apabila ada pengunjung dari tahun 2007 hingga 2009 masih lagi datang berkunjung ke blog ini. Walaupun pada masa tu, Mia cuma jadikan blog ini sebagai storage untuk maklumat-maklumat yang diterima daripada emel bagi mengatasi masalah emel yang melambak dalam inbox. Siapa sangka akhirnya, ianya menjadi perkongsian kepada semua pengunjung dan juga mengisahkan perjalanan kehidupan Mia.

Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua follower blog ini, yang sudi singgah ke blog Mia dan kembali sini semula untuk membaca entri-entri dalam ini.... 

Ada juga yang Mia tak sempat nak follow balik. Kalau nak Mia follow beritahulah.. bila Mia sempat Mia akan follow. Jangan risau... Mia bukan sombong orangnya.

p/s: sayangnya kat semua follower blog ini..... terasa macam nak menangis...
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, March 30, 2012

Trafik Mialiana.com 26/3/2012 hingga 29/3/2012


Alhamdulillah, trafik Mialiana.com agak maintain sekarang ini paling minimum 350 visitors sekurang-kurangnya. Tapi kebanyakannya sekarang ini dah melebihi 400 visitors setiap hari dan 4 hari lepas telah maintain lebih 500 visitors. Semuanya bergantung kepada entri yang dibuat, enjin carian dan ping entri dalam facebook, twitter dan google+.

Laporan Google Analytics
26/3/2012 - 535 visitors
27/3/2012 - 523 visitors
28/3/2012 - 560 visitors
29/3/2012 - 500 visitors






Terima kasih diucapkan kepada semua yang sudi singgah ke blog ini. Sokongan yang diberikan amat dihargai. Sayang anda semua ketat-ketat...
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, March 29, 2012

Eyeliner Silky Girl - Precision Liquid... Sesuai Untuk Muslimah


Sebenarnya tempohari Mia pergi Plaza Angsana sebab nak beli tudung kat tingkat 5. Klik SINI. Ingat lagi tak tempohari Mia ada cerita yang tudung Mia terbakar terkena seterika. Klik SINI. Cari punyalah cari tak jumpa-jumpa yang berkenan di hati.

Mia cuma ada satu eyeliner bentuk pensel. Kena guna remover, baru boleh tanggal. Tu yang leceh nak guna, kalau tak ya-ya, memang malas nak pakai.

Lepas tu Jijah pun beritahu pasal Eyeliner Silky Girl - Precision Liquid yang sememangnya sesuai untuk kaum muslimah sekarang ini. Mudah untuk ditanggalkan bila hendak solat. Betul-betul menepati citarasa Mia. Lantas Mia pun terus beli tanpa was-was.

Bila dicuba dan digunakan ternyata memang senang dipakai dan mudah ditanggalkan. Jadi bolehlah menutup mata yang sembab akibat tak cukup tidur di waktu sekarang. Maklumlah, Mia kurang tidur kerana belajar di waktu malam.

Sukanya... Selesai satu masalah tentang mata.




p/s: harganya RM 17.90.... so sweet dan mampu dibeli oleh semua... cubalah...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, March 28, 2012

Mia Liana Dalam Harian Metro Hari Ini Bersama Peserta-Peserta DiGi WWWOW Awards Tahun Lepas



Klik SINI untuk lagi besar

Wahhhh... sukanya. Dah petang baru tahu tentang ini. Maklumlah seharian Mia ada Bengkel Penyediaan Manual Prosedur Kerja (Induk) Pengurusan Stor dan Aset di pejabat.

Gembiranya. Maklumlah walaupun terselit duduk kat sebelah depan, yang pakai tudung hitam dan baju macam kuda belang itu. Syukur sangat Mia terpilih dijemput untuk Reunion DiGi WWWOW Awards 2011 dan Official Launch DiGi WWWOW Awards 2012 pada hari Sabtu lepas, 24 Mac 2012. Klik SINI untuk tengok macam mana sesi foto ini diambil.

Memang best sangat... Terima kasih kepada DiGi kerana sudi jemput Mia ke event yang paling berprestij ini. Tidak lupa juga kepada Mak Dara yang tumpangkan Mia selama 2 hari di rumahnya. Kalau tak, tentu Mia  tiada dalam event ini.

Jangan lupa ya... nanti vote/undi Mia untuk Nuffnang Blogger of the Year DiGi WWWOW Awards 2012.

p/s: support Mia ya... Klik SINI untuk ke page Mia dalam DiGi WWWOW Awards 2012.
Read more / Baca Lagi >>>

Lunch Di Plaza Angsana...


Jijah yang kat sebelah kanan sekali. Ain yang kat tengah. Muka Mia nampak sembab sedikit mungkin kurang tidur...

Tiba-tiba semalam tengahari Jijah dari Bahagian Pembangunan Produk dan Hiliran datang ke Unit ICT. Nak pergi Plaza Angsana untuk lunch dan tukar barang yang tersilap dibelinya kelmarin. Jijah dan Dayah bawa 2 orang pelajar praktikal dan Mia pula bawa seorang pelajar praktikal, Ain. Mia pun join jugalah. Ambik mood angin luar..

Seperti biasa memang Mia selalu makan kat tingkat 5. Makanan kegemaran Mia ialah nasi paprik. Rasa macam lapar sangat tengahari semalam, jadi makan nasi ajalah.

Apa salahnya keluar dengan pelajar-pelajar praktikal. Akan lebih mesra dan akrab. Kerja tetap kerja. Kalau buat salah memanglah kena marah. Tapi kalau dah kena marah, diam ajelah. Janganlah melawan cakap penyelia. Dah namanya praktikal, tentulah banyak yang nak kena belajar....

Tapi bila tiba bab-bab yang macam ni, takkanlah nak serius pula. Tentulah nak enjoy....


Dayah dengan 2 orang pelajar praktikalnya

nasi paprik dengan air teh o ais limau

p/s: bukan senang nak jadi penyelia pelajar praktikal... lain orang, lain ragamnya.. rambut sama hitam, hati lain-lain.... 
Read more / Baca Lagi >>>

Makan Burger Di Tengah Malam


Oh... tidak... tergoda dengan iklan di televisyen... Di kala hampir tengah malam, perut pun telah berbunyi. Minta Suami Mia belikan burger kat luar sana tu. Sedapnya... Kecur terus air liur.

Bila belajar di tengah-tengah malam, begini perut tentu lah rasa lapar. Asyik makan roti dan quaker oat sahaja, malam ni kita tukar selera lain pula.

Jom kita makan burger..... 


Mia makan satu burger. Suami Mia pun makan satu burger juga. Makan kat dapur berdua...

Yang penting, perut kenyang, otak pun boleh kerja lebih masa. Tak boleh makan banyak nanti boleh tembam macam Mia... hehehehe...

p/s: jemput makan ya..... lepas tu barulah boleh belajar dengan hati yang tenang....


Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, March 27, 2012

Dapat Koala Comel Dari Australia



Comel tak? Pagi-pagi sahaja sampai tempat meja Mia tadi, Mia dikejutkan dengan kehadiran 2 koala comel dari Australia. Ahhhh bestnya. Pagi-pagi dah dapat gift. Rupanya Izam yang hadiahkan sebab dia baru balik dari outstation. Ingat juga dia kat Mia walaupun sekarang bukan di bawah satu bahagian lagi.

So sweet. Sukanya. Hmmm.. terfikir pula kat mana nak letak ni. Tiba-tiba terpandang bucu monitor dan Mia terus lekatkan kat situ. Duduk diam-diam ya... Jangan gaduh-gaduh.

Mood suka dan happy sangat-sangat. Terima kasih ya Izam.... 



p/s: mood ceria...
Read more / Baca Lagi >>>

FIRST GIVEAWAY BY NURMUJAHIDAH, THE LADY WARRIOR


FIRST GIVEAWAY BY NURMUJAHIDAH, THE LADY WARRIOR

Wahhh.... Muja pun buat giveaway juga. Tentulah Mia pun join sama. Support Muja. Buat masa sekarang belum ramai yang join giveaway Muja ni... Apakata kita pakat-pakat join... Tarikh tutup belum diketahui lagi. Selagi ada masa, jangan segan-segan untuk join yaaaaa....

 Jom tengok apa kata Muja. zassss...

  • first of all,, korang kena follow and like dulu semua sponsors ga ni,, wajib!! 10 je,, bukan beriban pun,, dorang nak bagi hadiah kat korang,, have a little mercy k,, do be honest,, mana tau rezeki korang,, barula halal hadiah korang tu nanti.. korang tak nak rezeki haram kan?
1) PURPLE BLOG
BLOG- follow
FB- like
HADIAH- keychain untuk 5 pemenang

2) NYTE AM'S LIFE
BLOG- follow
FANPAGE - like
HADIAH- top RM5 dan letak banner pemenang dalam blog NAL untuk 2 pemenang

3) KAK YONG
BLOG- follow
FB FANPAGE- like
ONLINE SHOP- like
HADIAH
muqaddam bergambar untuk 2 pemenang

4) NURUL IEKA
FB- like

5) KEJORA CHANTIQ
FB ONLINE PAGE- add
FB FANPAGE- like
BLOG -follow
HADIAH- 2 baju cantik,, boleh tengok kat link bawah ni,,

6) BUDAK BOBOIBOY
BLOG- follow
FANPAGE- like
HADIAH- topur RM5 untuk sorang pemenang

7) APPLE MINI COLLECTION
BLOG- follow
HADIAH- 10% diskaun untuk dua orang

8) CERITERA ALLINE
BLOG- follow
FAN PAGE - like

9) WORLD OF CAAH
BLOG-  follow
HADIAH- topup RM5 untuk seorang pemenang

10) KAKI WAYANG
FANPAGE- like
HADIAH- topup RM10 untuk seorang pemenang

11) MY SWEET LIFE
BLOG- follow
HADIAH- keychain dari langkawi


12) tq untuk IZZAH LIYANA TAHIR for creating my new banner and ga banner.
BLOG- follow
FANPAGE- like
  • do follow my chaotic blog ni,, tak de paksaan.... tapi,,, harap sangat la korang sudi keep updated dengan blog aku ni,,, hehe.. lagipun korang mesti nak tau perkembangan ga ni kan? :D
  • do like my fanpage,, kat left sidebar tu,, no need to open a new tab k :D
  • tarikh ga tamat is not confirmed yet.
  • apa lagi ek? mmm.. kalau korang sudi,, click la ads kat blog muja ni,, satu pun jadila,, tak de paksaan,,, :D
ok,, done with all listed above? move to the next important thing,,, apa yang patut ada dalam entry korang
  • letakkan post title as "FIRST GIVEAWAY BY NURMUJAHIDAH, THE LADY WARRIOR"
  • letakkan banner ga comel muja tu,, and backlinkkan ke entry ga muja ni,,
  • copy list of sponsors and paste it in your entry,,
  • do say something for my blog,,, kalau ada improvement yang boleh dibuat pun boleh,, apa-apa je yang korang rasa nak gitau muja k :D
  • hantar kan link entry korang di bahagian comment entry ini SAHAJA. kat tempat lain tidak dikira. jangan hantar link blog. hantar link entry k :D
    Read more / Baca Lagi >>>

    Final Exam Bulan Depan..... Belajar Jangan Tak Belajar....


    Di kala semua orang sedang berangan-berangan nak tidur. Di kala ada yang sedang dibuai mimpi lena. Ada juga segelintir orang yang masih belum tidur. Mia lah salah seorang daripada mereka. Susahnya di dalam hati. Sekarang ni kenalah mengulangkaji pelajaran. Walaupun subjek Malaysian Studies diambil secara online. Maksud di sini tiada kelas yang perlu dihadiri. Semuanya bergantung secara online dan inisiatif diri sendiri untuk belajar. Kalau tak nak belajar pun boleh juga, tapi nanti kalau tak dapat jawab, tanggunglah sendiri.

    Subjek ini tidak boleh dipandang remeh. Walaupun dinilai secara Multiple Choice Question (MCQ). Betul-betul alergik dengan soalan yang jawapannya ada A, B, C dan D ini. Sepanjang Mia belajar di OUM ini, belum pernah ada satu subjek yang mendapat A bila ada format MCQ masa final exam. Paling tinggi pun A-. Boleh tengok prestasi akademik Mia kat SINI. Bayangkan sedih tak? Kalau tak dapat jawab, memang boleh hentam, baling dadu tengok mana yang kena. Tetapi kalau hentam tak mengena, macam mana? Risau tetap risau...

    Sibuk macam mana pun... belajar tetap kena belajar. Kalau dah tak larat nak baca buku... boleh bincang dan bertanya dengan e-tutor dalam forum online. Tak pun boleh tengok video i-lecture, sambil dengar sambil tengok, sambil lihat. Lepas tu, boleh lah buat latihan dalam Self Assessment. 

    Pendek kata, sekarang ni, facebook, twitter dah ada. Boleh berhubung dan berbincang tentang pelajaran dengan rakan-rakan lain. Boleh juga guna Skype untuk group call rakan-rakan yang jauh dan berbincang bersama. 

    Semuanya sudah ada di depan mata. Semuanya ada dalam myVLE. Cuma nak atau tak nak sahaja. Kalau nak seribu daya.. tak nak seribu dalih. Usaha kenalah ada, kalau tak nak usaha lebih baik berhenti sahaja, tak payah belajar. Habis cerita.... Tapi janganlah sampai macam tu ya...

    Jom tengok paparan dalam myVLE... zassss (sila klik pada gambar untuk besarkan)

    online forum 

    i-Lecture 

    self assessment

    p/s: subjek ini macam berat buat Mia. doakan Mia ya....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Monday, March 26, 2012

    Ikan Bilis Goreng


    Hmmmm... sedapnya ikan bilis goreng ini. Bukan calang-calang resepi. Mia pun baru first time rasa ni. Adik Mak Dara, Rina yang masak ni. Katanya resepi ini dia dapat dari salah sebuah hotel di Kuala Lumpur. Lokasi di dapur Mak Dara.

    Jadi apalah salahnya menuntut ilmu memasak pula dengan Rina....



    Cara-caranya..
    1. Goreng ikan bilis sampai sebelum garing (maksudnya hampir garing, kalau garing sangat nanti rangup pula macam keropok)
    2. Angkat ikan bilis yang digoreng tadi dan biarkan kering
    3. Masukkan minyak masak yang baru
    4. Masukkan potongan bawang besar premium yang berwarna oren (bukan yang merah ya...)
    5. Masukkan cili padi yang telah dipotong... chicken stock, pepper dan gula
    6. Apabila dah nak kering, masukkan balik ikan bilis goreng tadi.
    7. Dah siap, matikanlah api dan hidangkan di dalam pinggan
    Yang penting, jangan biarkan bawang digoreng lama sangat, nanti air dari bawang akan lembikkan ikan bilis. Hmmm... nampak menarik bukan? Bolehlah cuba nanti...

    p/s: sedap dan enak dimakan begitu sahaja.....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Selamat Tinggal Kuala Lumpur


    Semalam petang, selepas siap mengemas barang-barang, Mia pun minta tolong Mak Dara hantarkan ke stesen LRT Sri Rampai. Tempohari masa Mia sampai rumah Mak Dara, Jumaat lepas, Mia naik 2 LRT dari Terminal Bersepadu Tasek Selatan (TBS). Masa tu agak kelam-kabut takut stesen LRT tutup.

    Punyalah baik hati Mak Dara dan Suaminya, terus nak hantarkan Mia ke Terminal Bersepadu Tasek Selatan (TBS). Terharunya... Sebenarnya Mia tak suka nak susahkan orang, dahlah duduk menumpang 2 hari kat rumah dia. 

    Setibanya, di lobi utama TBS, sempat juga bersalaman. Rasa macam akan merindui suasana kegirangan keluarga ini. 

    TBS sangat sesak dengan ramai orang. Lama juga Mia beratur untuk dapatkan tiket balik ke Johor Bahru. Akhirnya dapat juga jam 3.20 petang. Mia suka naik bas yang seat besar tu. Rasa selesa. Tidur pun nyenyak.

    Mia sampai Johor Bahru dalam jam 8.00 malam dan turun di Sri Puteri dekat dengan Skudai Parade. 

    Jom tengok gambar Mia dengan Mak Dara sekeluarga dalam kereta yang dipandu oleh Suaminya semasa dalam perjalanan ke TBS. zasssss...










    p/s: terima kasih tidak terhingga kepada Mak Dara sekeluarga. Begitu juga dengan Suami Mak Dara yang sporting... Anak-anak Mak Dara yang cepat mesra dengan Mia.... Satu keluarga yang sangat sweet....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Sunday, March 25, 2012

    CheQpPJoY Shop Giveaway



    Mia join giveaway atas jemputan Cheqppjoy sendiri. Dah lama kenal dengan penganjur yang cute dan comel ini. Rasanya macam dah 2 atau 3 tahun kot.. Mia takkan hampakan harapan Cheqppjoy walaupun lambat buat entri ini.

    Tarikh tutup pada hari esok ya, 26 Mac 2012 sebelum jam 9.00 malam.  Mia nak tag Mama Tunz dan Muja.

    Syarat-syarat penyertaan:

    1. jadi follower cheqppjoy.com..kalau xnk pon xpe..heee
    2. peserta WAJIB like page Cheqppjoy Shop. untuk join GA ni, peserta kene ada blog and facebook.
    3. buat 1 entry tentang giveaway ni dengan tajuk "CheQpPJoY Shop Giveaway" dan tag kepada 2 orang kawan..kalau nk tag lagi ramai pon xpe..kurang xboleh ye..paling penting make sure diaorg tau pasal giveaway ni..
    4. letak banner GA dekat sidebar blog korang dan linkkan ke entry ni.bila da selesai, sila tinggalkan link entry korang di komen entry ni beserta dengan id facebook anda untuk fy check.
    5. penyertaan bermula 05 Mac 11 sampai 26 Mac 2012.


    p/s: yang lain-lain tu, kalau nak join meh la....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Segmen: Bloglist April-Mei Bersama Jebat



    Terima kasih ya Jebat... Sudi jemput Mia untuk join segmen ini. Jangan risau Mia akan support segmen ini.

    Katanya :

    Ini adalah segmen pertama dari gua (harap dapat sambutan)
    tujuan gua cuma nak tambahkan kenalan+promote blog korang (tingkatkan trafik)
    dan yang penting sekali ialah untuk mengeratkan silaturrahim sesama blogger :)

    Simple dan mudah sahaja segmen ini. Terpulang nak tag ke.. nak like ke.. nak follow ke... tiada paksaan. Tarikh tutup segmen ini ialah pada 11.59 malam 31 Mac 2012.

    p/s: jemputlah join ya kawan-kawan blogger yang lain....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Our Great Moments.... DiGi WWWOW Awards 2012 - Photo Session



    Just want to share with you our great moments during photo session yesterday. Not easy to gather like this and having great fun for the whole day.... 

    Be sporting, open-minded although we will be competing each other this year. Nice knowing all of you...




    This video was taken by Mak Dara's husband... So sweeet... very nice.. really like it....
    Read more / Baca Lagi >>>

    DiGi WWOW Awards 2012 - Official Launch & Press Conference



    Well.. DiGi WWWOW Awards 2012 is back now! But this time is different with more categories, more sponsors, more prizes to be won. A very prestige award for those who really love the internet - blog, twitter, facebook and other social media. This is the platform for you to expose yourself. Anyone can win this award no matter whether you wwwow or not!

    So, yesterday I did attended this very awesome event DiGi WWOW Awards 2012 - Official Launch & Press Conference with Mak Dara and her families. At first, we got lost somewhere nearby Subang Hi-Tech although using the GPS. Luckily, after half an hour we reached the DiGi office.

    We had nasi lemak for breakfast... so nyummy.. then like usual chit-chatting with other invited guests. Almost 100 hundred people were selected to attend this event. Very cool..

    Straigthaway after that, we went to courtyard with a very nice view to witness the Official Launch & Press Conference of DiGi WWOW Awards 2012. Sulin Lau from DiGi gave brief explanation of how the awards will be organised and also introduced the new sponsors.

    You may have a look at the DiGi WWWOW Awards 2012 page... click HERE.

    Let's look at the photos... zassss..















    So sweet... So happy... So nice...
    looking forward for the future (click on the photo to enlarge)

    p/s: after having our lunch.. we had 3 training workshops in the evening....
    Read more / Baca Lagi >>>

    Top Supporters April 2017