Cara Untuk Mengesan Kamera CCTV Tanpa Wayar (Wireless) Yang Tersembunyi

Thursday, December 26, 2013

Cara Untuk Mengesan Kamera CCTV Tanpa Wayar (Wireless) Yang Tersembunyi

Mia nak kongsikan maklumat yang paling berguna untuk kaum wanita ketika menggunakan tandas. Kadang kita tidak sedar yang diri kita sedang dirakam.


Cara untuk Mengesan (detect) Kamera CCTV
Kesan CCTV tanpa wayar (wireless) yang tersembunyi dalam tandas perempuan

Caranya :
  1. Sebelum masuk tandas sila bawa handphone yang ada aplikasi bluetooth.
  2. Turn On bluetooth handphone anda dan search devices yang ada. Kalau tidak tahu macam mana, cubalah buat untuk send gambar atau lagu, dan kemudian tekan via bluetooth pasti anda akan ternampak devices yang ada.
  3. Kalau jumpa device yang nama 'WDX2201', 'CAM122' atau apa-apa sahaja yang mengragukan dan pelik dilihat, sebaiknya batalkan niat untuk masuk ke tandas, kemungkinan besar ada wireless CCTV tersembunyi.
Tips ini dibawakan oleh Pegawai Forensik bahagian video dan audio dan boleh dipercayai 99.9%

Sumber : SINI

Bahaya juga ya sekarang ini. Kita kenalah berhati-hati dan cubalah tips ini setiap kali ingin ke tandas. Mana tahu sekurang-kurangnya dapat mencegah kita daripada dirakam.

awas... jaga diri jangan sampai dirakam....

63 comments:

  1. kalau tak tahan sgt xsempat nk on bluetooth :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduii... on kan dulu siap2 sebelum masuk... huhuh

      Delete
  2. Assalammualaikum..kak mia,

    wah.. kena hati.. jalan sampai dirakam dah...

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mselim.... yupp betul tu...

      Delete
  3. Huhu...bagus ni kak..selalu tu mmg selalu dgr org xkp..tp xtau nak check camne...thanks!!

    ReplyDelete
  4. terima kasih berkongsi info kak mia :)
    PG mohon share ya kak mia .

    ReplyDelete
  5. takoot tak sempat nak turn on bluetooth..dah terkeluar,,,nice sharing

    ReplyDelete
  6. assalam Kak Mia..

    tq sbb sharing info ni.. ramai jugak yg tak tau sebenarnya pun..
    tp tu la.. kot2 la kan dah tak sempat nak on bluetooth tu la kan..
    terlupa nak on ke kan.. kikikikiki.. naya je woo..

    ReplyDelete
  7. Bahaya betul...masalahnya sempat ke nak on bluetooth dalam tandas hehe...

    ReplyDelete
  8. info yang sangat bermanfaat...paling takut singgah dkt rnr....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,
    Memang bahaya betullah Mia. Nak pergi tandas pun perlu berhati-hati sekarang ni. Terima kasih berkongsi tips ni.

    ReplyDelete
  10. bahaya nya...thanks mis for the share...rietta lgsg xtahu pasal nie sebelum nie...

    ReplyDelete
  11. thanks for this info. sangat berguna utk kita semua.

    ReplyDelete
  12. Pernah buat cara ni. Try masa saja2 duduk kat lobby hotel. Mmg ada. Huhu.tapi tak pernah try la pulak lagi dlm toilet.

    ReplyDelete
  13. semakin canggih teknologi..semakin teruk manusia menyalahgunakan nya...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum mia...bahaya nyer n mekacih ngan info ini...:)

    ReplyDelete
  15. ada jugak baca tips ini.....be careful...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada kat fb sebelum ni.... bagus juga di share kat blog...

      Delete
  16. Terima kasih Kak Mia sebab share info ni. :)

    ReplyDelete
  17. thanks akak... ni dah tau.. insyaAllah.. akan berwaspada supaya tidak menjadi mangsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.. ada juga yang tidak tahu ni... harus disebarkan...

      Delete
  18. adajuga dapat whatapps psal ni... nice sharing... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ya maria... info macam ni patut dikongsi bersama...

      Delete
  19. Isk isk..orang sekarang ni dah makin melampau nak buat jahat

    ReplyDelete
  20. good sharing kak..jahat betul dorang yang suka rakam merakam ni macam takde kerja lain je la

    ReplyDelete
  21. Mmg kena ambil perhatian perkara2 spt ini. T kasih diatas perkongsian..

    ReplyDelete
  22. bahaya ada di mana-mana sekarang ni ye mia...teruk sangat nafsu orang ni sampai toilet awam pun jadi sasaran...mohon dijauhkan...elok dikongsi bersama tips ni...ramai tak tahu ni termasuk saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah... nak cakap macam mana lagi.. ida... susah kan?

      Delete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.