Laman Web Kementerian Pendidikan Malaysia Di Hacked

Wednesday, January 1, 2014

Laman Web Kementerian Pendidikan Malaysia Di Hacked

Kecoh awal pagi tadi, dah ramai blogger yang update pasal ini. Berita yang sangat menggemparkan. Laman web atau website Kementerian Pendidikan Malaysia telah di hacked atau digodam oleh hacker yang menggelarkan diri sebagai Liuk3r daripada EvilShadow Team.

Berderau darah Mia. Terus cepat-cepat buka website pejabat Mia, alhamdulillah normal dan tiada apa-apa yang berlaku. 

Link website Kementerian Pendidikan Malaysia : http://www.moe.gov.my

Printscreen jam 2.00 pagi tadi

Printscreen jam 7.00 pagi tadi

Sangat bahaya ini. Dah macam perang siber. Tahap keselamatan laman web atau website kerajaan haruslah dipertingkatkan. Risau dan begitu membimbangkan.

macam-macam boleh berlaku dalam sekelip mata tanpa diduga...

52 comments:

  1. heiii perang siber dah bermula, dah sekolah nak bukak dah

    ReplyDelete
  2. Security web malaysia sangat low.. senang kena hack.. method mudah sahaja..

    #turun.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena dikaji semula dan diberi penambahbaikan...

      Delete
  3. Bahaya juga macam mana ni.....kena pertingkatkan lagi tahap keselamatan sesebuah laman web ni...

    ReplyDelete
  4. ayooo...bahaya sungguh..harap2 semuanya kembali seperti biasa

    ReplyDelete
  5. memang bahaya kalau sering kena godam...harap Cyber Cecutiry buat sesuatu

    ReplyDelete
  6. Oh ha'a semalam pun org ada gak tweet ish. Gila nya hacker tu haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak cakap... benda2 yang serba serbi cyber ni...

      Delete
  7. bahaya tu, tkut bila dengar, susah la pndai tp salah guna kepandaian..haish mcm-2 perangai org skarang ni..

    ReplyDelete
  8. hacked nak bg kesedaran tu...huhu...supaya tingkatkan keselamatan :D

    ReplyDelete
  9. betul..kena ada penambahbaikan dalam sistem keselamatan siber

    ReplyDelete
  10. pertingkatkan sistem pertahanan...kihkihkih
    x pun...turun kan yg naik....kam..kam

    ReplyDelete
  11. Deface ja tuhh. Jgn risauu. Hnya sbgai amaran. Huhuhu

    ReplyDelete
  12. Ada.. diorang nak protes pasal kenaikan harga.. diorang cakap kalau kalau x ada penurunan harga mnjelng 2014 diorang akan hack, dorang buat sungguh.. ada 30 lagi laman web kerajaan yang kena hack..


    Maklumat lanjut:
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/01/01/ops-takedown-education-ministry-website-hacked/

    kalau x sempat tengok, boleh tengok kat sini:
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1560606_679574595420079_354544075_n.jpg

    and.. jangan lupa follow my blog too:
    http://blogakulahtaudak.blogspot.com/

    thanks ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. (banyak laman web yg dah pulih.. mungkin dalam hari ni saja semua akan pulih spt sediakala.. lagipun hacker2 ni kebanyakannya orang dalam.. tapi sebab diorang ni anonymous, so x dapat detect siapa dalang.. and x dapat tangkap pun hacker tu)

      Delete
    2. wahhhhh... terima kasih atas penjelasan yang lanjut ini. harap dapat diwar-warkan kepada pengunjung sekalian..

      Delete
  13. terlebih cerdik jadi ginilah... harapkan pagar, paagr makan padi...

    ReplyDelete
  14. dah xde kerja lain deme ni.. ilmu yg ada disalah gunakan..

    ReplyDelete
  15. ape lah yg syok sgt nye hack bagai ni.. dapat ape? kepuasan diri? kdg2 tu tak faham jugak.. huhu.. scary je..

    ReplyDelete
  16. pergh.. sampai elh kena hacked?? secutiry tak cukup power la tu kot?? ke hacker terlampau genius? adoiyai.. takut plak dengo

    ReplyDelete
  17. org hack ni nak tunjuk bantahan..tp kne sedar sbnrnye rmai org memerlukan laman web tu..bnyk kje penting nak buat..ble kne hack, ape pun tak jalan

    ReplyDelete
  18. ptm & pptm gov ni sume cap ayam. buat website pun guna jalan mudah: tak joomla, mambo. lepastu tak reti update. biar macam tu je. no wonder asyik kena defaced.

    pastu major ict project sume harap 100% pada vendor. mmg cap ayam.

    ReplyDelete
  19. kene hacked ? sape lah yang bijak sangat tu :3

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.