Lozenges Untuk Sakit Tekak

Saturday, January 4, 2014

Lozenges Untuk Sakit Tekak


Dah 2 hari sebenarnya Mia sakit tekak. Batuk tidaklah sangat. Tekak ni yang sakit sampai ke kerongkong. Bila gatal rasa nak terbatuk. Bila dah batuk, masih gatal lagi.

Mia minta Suami Mia belikan lozenges untuk meredakan sakit tekak. Sekali beli terus 3 jenis brand, Sea Coconut, Woods' dan Strepsil. Mesti kes tak tahu nak pilih yang mana satu yang bagus ni. Tidak mengapalah. Janji dah belikan. Terima kasih ya...

Mia makan dulu sea coconut lozenges. Lepas itu, baru makan lozenges yang lain pula...

rasa lega sedikit tekak ni... (^_^)

32 comments:

  1. dlm tempoh sebulan lepas, strepsils jadi peneman zam.. mcm2 perisa dh beli.. sb batuk punya pasal

    ReplyDelete
  2. cik suka makan strepsils bila sakit tekak

    ReplyDelete
  3. Sakit tekak buat kita sentiasa x selesa.. semoga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  4. kalau tak elok jugak, akak cuba Difflam pulak..mujarab :)

    ReplyDelete
  5. try makan madu, insyaALLAH berkesan...skrg ni cuaca tak menentu, nory pon kena sakit tekak ni...huhu

    ReplyDelete
  6. sy prefer fisherman's friend.. kalau tak elok jugak, sy mkn dequadin..
    semoga cepat sembuh kak mia..

    ReplyDelete
  7. sama la kita kak..sy pon sakit tekak skg ni.. sy cuma elak kn minum air ais dan byk kn minum air masak ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam ni kak mia dah start minum air badak..

      Delete
  8. semoga cepat sembuh sis..kathy selalu makan strepsil yg oren..:)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum dan salam singgah malam Kak Mia...sama macam Diana...da nak mula sakit tekat...selesma da menyerang ni..semoga Kak Mia cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam diana... sama2 lah kita cepat sembuh ya...

      Delete
  10. satu petua yang baik kalau sakit tekak cuba makan ice-cream vanila.....ini saranan doktor...Insya-Allah....

    ReplyDelete
  11. saya nk cdgkan kt kak mia, standby vco pure jnis cecair atau madu... mmg terbaik utk smbuhkn sakit tekak, batuk dan selesema... sy dulu gtu gak... tapi sejak jmpe natural remedy ni... xde lagi mkn gula2 tu semua... sesuai utk sekeluarga...

    ReplyDelete
  12. dah lama tak makan ubat batuk ni. minum air suam banyak2 :)

    ReplyDelete
  13. haha.. dulu pun masa kami batuk.. semua jenis dibeli xD

    ReplyDelete
  14. Kak,ada petua tradisional kalau nak try..Kicap satu sudu dan perahkan limau kasturi sebijik dan minum.InshaAllah sembuh..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.