Tutorial Edit Coding Button Twitter Blogger Via Twitter Profile

Wednesday, October 15, 2014

Tutorial Edit Coding Button Twitter Blogger Via Twitter Profile


Ingat tak tempohari Mia ada cerita kat SINI yang Mia dah berjaya edit coding blogger untuk share button Twitter? Hari ini Mia nak tunjukkan cara-cara macam mana nak buat supaya bila pengunjung blog tweet entri kita, akan ada via profile twitter kita.

Mula-mula jangan lupa sila backup dulu blog kita. Wajib buat. Kalau tersilap edit / ubah coding nanti boleh upload balik kepada yang asal.

Untuk mengikuti tutorial ini, sila klik pada gambar untuk besarkan supaya lebih jelas.


Buka Template pada dashboard blogger. 

Kemudian klik kat mana-mana coding dalam itu dan tekan ctrl + F untuk paparkan fungsi Search. Masukkan data:top.showTwitterButton dan tekan Enter.


Bila dah jumpa, sila highlight coding ini :-


Kemudian, gantikan dengan coding ini :-


Seperti ini.

Perasan tak kat coding tadi ada perkataan mialiana? Yang itu nama akaun twitter Mia. Nanti gantikan dengan akaun twitter anda. Itu sahaja. Jangan cuba-cuba nak usik coding yang lain.

Dah siap sila Save.

Kemudian cuba tweet entri di blog dengan tekan button share twitter.


Ta daaaaa.... dah berjaya tweet via twitter profile sendiri.

Selamat mencuba...

siap sudah entri tutorial ini..... siapa yang dah berjaya sila komen ya.... (^_^)

23 comments:

  1. Harap semua rakan-rakan manfaatkan tutorial ini.

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum mia...wah !! mmg terbaik la...

    ReplyDelete
  3. Wah tutorial terbaiklah !!!! Manfaatkan sepenuhnya.

    ReplyDelete
  4. terima kasih kak Mia share tutorial ni..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah,sharing yang bermanfaat,saya pun nak cuba juga..

    ReplyDelete
  6. Awat saya punya koding tu lain eh... Masih tengok2 lagi huhu.. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  7. dah berjaya buat juga sis..tapi berpeluh juga di buatnya..hehehehe..TQVm ye sis...

    ReplyDelete
  8. Wah..baru nak minta kak mia buatkan tutorialnya. Dah ada dah..hehe. Ini yang sayang kak mia ni. hehe. Terima kasih kak mia. Sekarang juga nak cuba buat. ^___^

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.