December 2014

Wednesday, December 31, 2014

Pengumuman Pemenang Segmen 12 Jam Bloglist #12




Saat yang ditunggu dah tiba. Pemenang Segmen Bloglist #12 akan diumumkan dalam entri ini. Terima kasih kepada 62 orang blogger yang sudi join segmen ini pada 24 Disember yang lepas. Rujuk senarai peserta di SINI.

Namun begitu hanya 60 penyertaan sahaja yang dikira masuk untuk cabutan bertuah melalui random.org. Hanya 12 sahaja yang dipilih untuk menjadi penyeri bloglist Mia pada bulan Januari dan Februari 2015.

Dan pemenang-pemenangnya ialah.....













Kepada yang berjaya diminta untuk memasukkan blog ini ke dalam bloglist masing-masing sebelum atau pada 5 haribulan. Yang tidak berjaya pula, boleh cuba di segmen seterusnya... (^_^)

tahniah ya...
Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 203 : Workout Berdua Petang Tadi




Workout Berdua Petang Tadi


Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 202 : Kisah Pelajar Praktikal Hari Ini



Kisah Pelajar Praktikal Hari Ini
Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 201 : Ranking Alexa 31.12.2014




Global Rank : 62,526
Rank in Malaysia : 569

Sumber : SINI
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, December 30, 2014

Kisah Pakcik Tua Tukang Kasut



Tersentuh betul hati Mia bila terbaca kisah ini dalam satu group whatsapp. Banyak pengajaran yang boleh kita ambil iktibar dari kisah ini. Semoga kita sedar dan insaf atas kekhilafan kita... amin..

Jom baca...


Dalam perjalanan balik dari mall.

Aku menyelusuri lorong belakang mall. Hajatnya nak baiki kasut. Dah tercabut tapak. Nampak seorang pakcik tua di kaki lima. Orang kurang upaya. Manusia normal seperti kita, cuma tanpa sepasang kaki.

Beliau tengah mengilat kasut seorang lelaki bersut pejabat. Lelaki itu berdiri. Kakinya pada papan kasut yang disediakan. Pakcik tua tekun menjalankan kerjanya.

Kami menghampiri pakcik tua tersebut. Tunggu giliran.

"Dah siap ke? Lambat betul la kiwi pun." Lelaki tu mengeluh-ngeluh.

"Dah siap, tuan." Pakcik tua memberhentikan gosokan. Lap kali terakhir kasut lelaki yang sedang berdiri tersebut.

"Tak nampak berkilat pun. Berapa?" Lelaki itu tanya harga.

"RM3.00." Pakcik itu senyum jawab.

"Gila mahal! Dahlah tak berkilat langsung!" Sambil dia mengeluarkan 3 keping note biru. Campak ke papan kasut. Baru saja pakcik mahu mengutipnya, diletakkan kembali kasut atas tangan pakcik tersebut. Pijak tangan pakcik!

Pakcik mengaduh perlahan. Nampak berkerut mukanya yang berkedut seribu.

"Kalau buat kerja tak elok, ni lah makan dia!" Lelaki tu ketawa kemudian mengalihkan kasutnya. Berlalu dari situ.

Aku dan kawan panas hati melihat kejadian itu. Lantas aku berteriak, "Woi tua kutuk! Kau tak ada hati perut ke pijak tangan orang tua?"

Lelaki itu berpaling. Kemudian, ketawa. Seraya angkat jari tengahnya pada kami. "Pergi mampus kau orang semua." Dia tak layan. Terus berlalu. Aku cuba kejar. Nak terajang beliau. 

Tapi segera dihalang pakcik tua. "Sabar, nak. Tak mengapa. Tak mengapa." Pakcik tua senyum sambil pegang sebelah kakiku.

Bagaimana pakcik boleh bersabar sedangkan kami dah hilang sabar?

Kami duduk bersila di sebelah pakcik di kaki lima.

"Allah dah banyak kali sebut Allah bersama-sama orang yang sabar dalam al-Quran. Biarlah Allah yang tunjuk amarah-Nya. Amarah pakcik, amarah kamu berdua tidak sebesar amarah Allah. Murka Allah itu lebih ganas. Lebih dahsyat." Pakcik senyum lagi.

"Tapi lelaki tu dah melampau!" Aku tak puas hati. Kawanku diam gigit bibir. Tahan marah agaknya
.
"Jangan marah. Ingat. Ni cuma kesakitan kecil dibandingkan dengan umat Islam di Syria, Afrika, dan lain-lain. Di Afrika, kepala orang Islam dipijak hingga lumat. Di Syria, orang Islam disembelih hidup-hidup, disiat, dirogol. Apalah sangat sakitnya tangan pakcik ni. Tak luka pun. Dah, jangan marah ya.

Ni nak baiki kasut ya?"

Aku mengangguk perlahan. Sambil serahkan kasutku. Pakcik tu segera menjalankan tugasnya. Tampal dan jahit mana yang patut. Dibersihkan kasutku hingga nampak baru.

"Siap. RM5.00."

Kawanku keluarkan note RM50. Dihulurkan pada pakcik. "Pakcik, ambillah, tak perlu berikan baki."
Pakcik tu menolak.

"Walaupun untung pakcik sehari-hari tidak banyak. Tak sampai RM50 pun sehari, tetapi pakcik bersyukur. Yakin yang sikit itulah rezeki Allah yang bersih lagi halal. Makin banyak duit di tangan pakcik, makin gelisah hati pakcik. Lagipun pakcik tak sara sesiapa melainkan diri sendiri.

Ramai orang dapat duit banyak. Dapat duit cara cepat. Dapat duit dari keuntungan modal orang bawahan, downline dan sebagainya. Tapi duit itu segera habis. Duit itu tidak berjaya menenangkan hati. Tidak berjaya melapangkan dada."

Nak tak nak, pakcik tu nak RM5 juga. Taknak RM50. Kami akur.

"Doakan pakcik. Anak-anak ni soleh. Doa orang soleh dimakbul Allah. Doakan pakcik bahagia di alam kubur. Doakan pakcik dikurnia Syurga. Pakcik bimbang, kerana pakcik tidak berdaya segera ke masjid tiap kali masuk waktu solat, selalu terlewat sebab pakcik berjalan dengan tangan. Bimbang Allah marah. Bimbang Allah hukum pakcik sebab lambat ke masjid. Tolong ya."

Pakcik senyum. Namun di matanya berkaca-kaca.
Kawanku peluk pakcik tu erat-erat. "Insya-Allah pakcik. Amin, amin, amin."

Kami bersalam kemudian mengucapkan selamat tinggal pada pakcik tua.

Dalam perjalanan pulang, aku terasa sungguh ke dalam hati. Kami dikatakan soleh. Hanya kerana kami pakai kopiah.

Pakcik takut dihukum Allah kerana lambat ke masjid.
Aku langsung tidak ke masjid kecuali solat Jumaat sahaja. Pakcik sabar. 

Aku sebaliknya. Akulah bahan api neraka yang sebenarnya. Aku. Tak semena-mena air mata turun sendiri. Tak mampu ditahan lagi bertakung di empangan kolam air mata ini.


Terima kasih sudi baca... Sangat menyentuh hati kan... sama-samalah kita beringat selepas ini... sentiasa sabar dengan ujian yang diberikanNya.  

sekadar perkongsian buat pengunjung blog ini...
Read more / Baca Lagi >>>

Automatic Renewal Domain Mialiana.com For 2015




New year 2015 is just around the corner as well as my domain mialiana.com renewal. Will be renewed automatically on 12 January 2015.

Love this blog so much...

continue blogging as usual.... weeee...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, December 29, 2014

Tazkirah Petang (6)




Mengeluh atau sabar

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud :

"Sesungguhnya orang mukmin akan
menerima tekanan hidup
kerana tidak ada satu bencana sama ada
kerana terkena duri atau yang lebih besar,
tidak juga ketakutan melainkan Allah
akan mengangkat darjatnya
satu darjat dan menghapuskan
satu kesalahan dengan kesabarannya
menghadapi bencana dan kesusahan tersebut"

- Hadis Riwayat Al-Hakim

saling ingat-mengingati...

Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (113)



Pray, breathe, relax,
release your worries
and go with the flow
you will feel
much better

-spiritual chocoholies

the positive way...

Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, December 28, 2014

Not Feeling Well Today



I guess I really need to rest for today. Not feeling very well and got mc for today.

Till then.. have a good sunday!

happy holiday everyone...
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, December 27, 2014

Why Complicate Life?


A very nice thing to be shared. Be happy to your life. Make it simple and don't complicate it.

Let's have a look... zasss..


Sometimes we tend to forget...

cheer up your life... (^_^)
Read more / Baca Lagi >>>

Restock Kerepek




Hmmm... dah tiba masa untuk restock kerepek kat rumah ni. Beli kat Bandar Baru UDA semalam. Kalau nak beli banyak, selalu beli kat Parit Raja di kilang terus. Lagi berbaloi.

rasa tak lengkap.. kalau tak ada kerepek kat rumah ni...

Read more / Baca Lagi >>>

Friday, December 26, 2014

Pencarian Bloglist 2015 By BBL - Contest




BBL buat pencarian bloglist ni. Macam menarik je. Mia tak ketinggalan juga terus join. Pencarian tamat pada 8 Januari 2015.

Jom join...

sesi support rakan blogger...
Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (112)




Every struggle in your life
has shaped you into the
person you are today.

Be thankful
for the hard times,
they can only make you
stronger...

be thankful...
Read more / Baca Lagi >>>

Dalam Diam Dah Ada Calon Protege Baru



Dah lama kan.. Mia tak cerita tentang kisah Mia mendidik blogger protege. Setakat ni dah ada 5 orang termasuk Deno. Kalau rajin belek entri-entri sebelum ini kat label Diari Mentor tentu tahu kisah perjalanan Mia mendidik blogger protege.


Nak buat macam mana... dah ada dalam diri Mia suka nak mendidik. Hmmmm... nak beritahu ni, dalam diam Mia dah ada calon protege baru untuk tahun depan. Macam surprise je kan... Tapi Mia belum bersedia nak umumkan dulu. Nak tengok calon tu, boleh ke.. sanggup tak.. nak jadi protege Mia.

Mia ni... bukannya bagus sangat. Tapi.. Mia suka berkongsi pengalaman dan didik berdasarkan pengalaman yang Mia ada. Tak dapat nak capai target Mia pun tak apa, asalkan ilmu itu dapat dipergunakan sepenuhnya.

Yang penting, jangan sombong dan lupa diri bila dah berjaya nanti. Buang jauh-jauh yang ni ya...

calonnya... seorang wanita yang sudah berkahwin...
Read more / Baca Lagi >>>

Mula Maintain Update Blog



Perasan tak.. dua tiga hari ini, Mia dah mula maintain update blog. Terubat juga rindu di hati nak update blog macam dulu. Dah sempat nak buat entri-entri autopost. Banyak benda yang Mia buat dah nak settle. Biasalah dah nak sampai penghujung tahun ni. Ermmm.. tempohari macam tak cukup tangan, itu ini dan macam-macam...  itu yang mood berblog dah ke laut dan sampai ke dasar.

Sayang sangat kat blog ni... masih sedih sebenarnya bila blog ini kena klon... huhuhu...

Be positive!

sedang kembalikan mood berblog yang konsisten.. yeahhh!!

Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, December 25, 2014

Dinner Ala-Ala Western



Kononnya nak dinner ala-ala western malam ni. Sekali sekala nak ubah selera tekak ni. Jommm..

fish n chip dan carrot o ais

roti john

Kenyangnya... makan besar dengan Suami Mia dan kawan dia yang baru balik dari menikah kat Penang. Bulan 2 nanti baru dia sanding. Kemungkinan kami akan ikuti rombongan pengantin lelaki ke sana nanti.

ni bukan diet namanya... hihihi..

Read more / Baca Lagi >>>

Pray For Pantai Timur




Sama-samalah kita semua berdoa untuk mereka. Moga mereka tabah hadapi dugaan musibah banjir ini.

"Wahai bumi telanlag airmu.
Dan wahai langit berhentilah
dari curahan hujanmu"
- Surah Hud, ayat 44

#prayforpantaitimur
#kelantan
#terengganu
#pahang

moga dimakbulkan doa ini... amin..
Read more / Baca Lagi >>>

Senarai Peserta Segmen Bloglist #12



Agak terlambat juga Mia buat segmen bloglist kali ini. Semalam telah berlangsungnya Segmen 12 Jam Bloglist #12 di blog ini selama 12 jam bermula 10.30 pagi sehingga 10.30 malam. Alhamdulillah di kala musim perayaan ini, Mia terima 62 penyertaan dari kalangan blogger dengan 2 penyertaan yang terlebih tempoh segmen. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014 melalui pemilihan random.org. 

Senarai peserta yang join adalah seperti di bawah dan sekiranya ada link url yang tertinggal, sila maklumkan pada Mia dengan segera sebelum cabutan dibuat pada 30 Disember 2014 ini. Ribuan terima kasih kepada semua yang sudi join segmen ini. Terbaikkkk...

Senarai Peserta Segmen Bloglist #12
  1. http://ilham5793.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  2. http://juliajamaludin.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  3. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  4. http://www.mariafirdz.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  5. http://diarymissnick.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  6. http://www.mycherita.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  7. http://adna2029.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  8. http://yangbaik.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  9. http://eatmakeread.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  10. http://maszull.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  11. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  12. http://www.blogparihh.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  13. http://hzinnirah.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  14. http://ismaildotcom.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  15. http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  16. http://serimersing01.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  17. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  18. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialiana.html - entri tiada
  19. http://norshamimi.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  20. http://diarybudaktinggi.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  21. http://mamanautokou.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  22. http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  23. http://dilakazuha.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  24. http://faz-blinkerz.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  25. http://cikmatahariku.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  26. http://www.aimisyahirah.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  27. http://enyyusnizar.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  28. http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  29. http://www.munirahizzan.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  30. http://zazanizam.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  31. http://cikdelimamerah.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  32. http://zafairmas.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  33. http://mrsyatie.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  34. http://hajarashikin.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html - entri tiada
  35. http://ierasha222.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  36. http://miminadam.blogspot.com/2014/12/segmen-segmen-12-jam-bloglist-12.html
  37. http://www.azneyshamsuddin.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  38. http://www.dayangdeno.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  39. http://vithebat.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  40. http://www.azhafizah.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  41. http://muhammadshahril97.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  42. http://jombercontest.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  43. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  44. http://ainimrashihah.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  45. http://umikasum.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  46. http://insekio.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  47. http://www.safirulamar.com/p/segmen-12-jam-bloglist-12-mialiana.html
  48. http://www.mamaniza.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  49. http://cikash.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialiana.html
  50. http://aunidenovella.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  51. http://www.ibuhana.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  52. http://aswanazmy.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  53. http://sweetsouryaya.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  54. http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  55. http://kataubaid.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  56. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html - entri tiada
  57. http://www.bintangsukan.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  58. http://www.pokcikblogger.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  59. http://rossacalla.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  60. http://vitaminwawa.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
Peserta Yang Join Selepas Segmen Tamat
  1. http://invisiblenote.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
  2. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/12/segmen-12-jam-bloglist-12-mialianacom.html
Hmmm... dah boleh mula blogwalking ni.... jomm...

** Mia blogwalking pada 2 Januari 2015.

selamat berkenalan ya...
Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of the Day (111)




Your sadness, your anger will not
solve the problem.

More sadness, more frustration
only brings more suffering for yourself.

No matter how tragic the situation,
we should not lose hope.

the sadness part...



Read more / Baca Lagi >>>

Blog Mialiana.com Kena Klon / Duplicate



Baru malam tadi Mia tahu yang blog Mia tersayang ni ada klon / duplicate. Sebiji pula tu dia copy paste entri-entri blog ini. Menyirap dan bengang teramat. Ye lah... kita penat-penat keluarkan titik peluh idea menulis dan berblog sendiri, tup-tup hasil kita diculik orang lain. Sedih ni.

Malam tadi juga Mia ada post kat fb wall minta pendapat blogger lain. Terima kasih atas feedback yang diberikan.








Kepada semua pengunjung blog ini, blog mialiana.com adalah yang original kalau ada terjumpa url lain yang sama dengan blog ini, sila maklumkan pada Mia.

mood sedih sekejap...
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters January 2017