2015

Tuesday, December 29, 2015

Senarai URL Blog #21





Diucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sudi join Segmen Nak URL Blog #21 pada 22 hingga 26 Disember 2015 di SINI. Alhamdulillah... ada 66 penyertaan dari kalangan blogger dan 2 penyertaan selepas segmen tamat.

Kepada yang tidak nak sempat join, boleh cuba join segmen ini di bulan seterusnya. Mia bercadang untuk kekalkan segmen ini secara bulanan pada tahun depan, 2016. (^_^)

Senarai URL Blog #21

  1. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my
  2. http://ucingkadayan.blogspot.com
  3. http://merosnordn.blogspot.my
  4. http://vitaminwawa.blogspot.my
  5. http://scarlettj1.blogspot.my
  6. http://qileh.blogspot.my
  7. http://byshaz.blogspot.my
  8. http://ibuberbicara.blogspot.my
  9. http://acuyuhan.blogspot.my
  10. http://www.arzmoha.com
  11. http://sweetsourtheworld.blogspot.com
  12. http://maszull.blogspot.my
  13. http://www.zukidin.com
  14. http://aniesandyou.blogspot.my
  15. http://nurcimi.blogspot.my
  16. http://syaza-applemints.blogspot.my
  17. http://www.pokcikblogger.com/2015/12/segmen-nak-url-blog-21.html
  18. http://blogcikbelbel.blogspot.my
  19. http://miss-azwarsyuhada.blogspot.my
  20. http://mulan-sahbanu.blogspot.my
  21. http://darihatimissmulan.blogspot.my
  22. http://qistinalebleb.blogspot.my
  23. http://fardiyah.blogspot.my/2015/12/nak-url-blog-21.html
  24. http://akubukaninnocent.blogspot.my
  25. http://mselim3.blogspot.my
  26. http://solehahgirlz.blogspot.my
  27. http://mardiahdiana.blogspot.my
  28. http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.my
  29. http://mrspuex.blogspot.my
  30. http://theonlygirl98.blogspot.my
  31. http://www.nurfuzie.com
  32. http://budakgemukberbicara.blogspot.com
  33. http://jmbelog.blogspot.my/2015/12/nak-url-blog-21.html
  34. http://www.mycherita.com
  35. http://koleksiresepiemak.blogspot.my
  36. http://cikgufaizcute.blogspot.com
  37. http://umikasum.blogspot.com
  38. http://aizamia3.blogspot.my
  39. http://www.myideakini.com
  40. http://littlesnorlax.blogspot.my
  41. http://umiwish.blogspot.com
  42. http://kimchaa.blogspot.my
  43. http://lifeisgreatwithme.blogspot.my
  44. http://perantaumasa96.blogspot.my
  45. http://penselduabee.blogspot.my
  46. http://cikpinky2704.blogspot.my
  47. http://nonasani.blogspot.my
  48. http://vithebat.blogspot.my
  49. http://lmrdhiah.blogspot.my
  50. http://gadisgenits.blogspot.com
  51. http://saphiesqah.blogspot.my
  52. http://miszsheyla.blogspot.my
  53. http://hiphiphorray15.blogspot.my
  54. http://abad5231.blogspot.my
  55. http://ainpunyeceritalah.blogspot.my
  56. http://sweetlittlemom.blogspot.my
  57. http://myredloves.blogspot.my
  58. http://bluechoralpearl.blogspot.my
  59. http://beehaazman19.blogspot.my
  60. http://fieyqadelova.blogspot.com
  61. http://www.keladionline.com
  62. http://sabrinantsha.blogspot.my
  63. http://itsmelyya.blogspot.my
  64. http://www.bloggerpontian.com
  65. http://madey09.blogspot.my
  66. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my

Penyertaan selepas segmen tamat
  1. http://cikannesweetyncool.blogspot.my
  2. http://www.keluargahebat.com

** Mia blogwalking pada 11 Januari 2015

jemput-jemputlah kenal dengan mereka.... jom kita blogwalking...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, December 28, 2015

Orientasi Darjah Satu Sekolah Agama



Wahhh... kiranya live update ni dari sekolah agama. Pagi ini, Sofea ada orientasi darjah satu kat sekolah agama. Mia pun hadir untuk taklimat. Bahang naik sekolah dah semakin terasa. Punyalah excited Sofea bangun pagi.





Mula-mula Mia rasa risau juga. Ya lah.. ni kan first time bagi Sofea. Dia orientasi dengan ustazah dan rakan sekelasnya sehingga 12.30 tengahari.

sayangnya kat Sofea..
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, December 27, 2015

Long Time No See



Wah.... long time no see betul. Kalau ada yang pernah mengikuti kisah Mia 2.. 3 tahun yang lepas di blog ini, tentu perasan Mia ada cerita pasal Kak Aida. Sangat rapat dengan dia masa kerja di hq. Sejak pindah ke pejabat negeri di Pontian, payah benar nak jumpa.

Nak dijadikan cerita, pada hari Isnin 21.12.2015 yang lepas, ada majlis perhimpunan pagi dan mesyuarat kelab sukan... makanya dapatlah berjumpa langsung terus selfie dan wefie....






Masa ini lah baru jumpa rakan sepejabat di cawangan lain.

happy hour with officemate...
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, December 26, 2015

Nak URL Blog #21 (Sticky Post)



Sekejapnya masa berlalu, dah nak tahun baru dah tak lama lagi. Kini... tibalah masanya untuk Segmen Nak URL Blog #21 bermula saat ini bagi bulan Disember 2015 ini.  Segmen ini tersangatlah simple dan senang sangat nak join. Letak url blog kat kotak komen entri ini.

Rugi kalau tak join... Tidak kiralah blogger newbie atau yang lama. Semua boleh join ya. Janganlah malu atau segan dengan Mia ya... 

Motif utama untuk memudahkan Mia blogwalking di samping menjadi platform buat blogger-blogger mengenali di antara satu sama lain. Yang dah kenal dirapatkan. Yang belum kenal dikenalkan.

Senang saja nak join. Hanya perlu tinggalkan url blog anda di ruang komen entri ini. Segmen ini bermula sekarang dan akan tamat pada jam 11.59 malam  Sabtu 26 Disember 2015 (5 hari sahaja).


 join ya.....

** entri ini dimasukkan pada 11.07 pagi 22 Disember 2015
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, December 17, 2015

Quote Of The Day (221)




Your mind will answer
most questions if you
learn to relax and
wait for the answer.

relax quote...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, December 16, 2015

Baskin Robbin Chocolate Ice Cream




Kalau beli ice cream a.k.a. aiskrim kat Baskin Robin, Mia pasti beli yang single scoop regular... dan paling penting chocolate. Harganya RM10. Topping tak ada tak apa. Terasa bestnya bila makan. Hilang segala yang negatif di dalam diri. Mood terus jadi ceria.

favourite sangat...
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, December 15, 2015

Lega




Dah balik kerja ni, baru rasa lega sebab dah habis meeting dari pagi sampai tengahari. Tu pasal tak dan nak update blog ni. Serius... rindu kat blog.

Tapi apakan daya, ada kerja-kerja pejabat yang harus diselesaikan sebelum meeting pagi tadi. Makanya, petang ini barulah boleh menarik nafas lega. Biasa lah kan... dah dekat akhir tahun ni, benda-benda yang pending kena settle kan juga.

berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, December 9, 2015

Tuesday, December 8, 2015

Senarai Peserta Segmen Bloglist #18




Semalam telah berlangsungnya Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com di SINI dari jam 11.00 pagi sehingga jam 11 malam. Alhamdulillah.... ada sambutan dan mendapat penyertaan dari kalangan blogger. Seramai 42 blogger yang join termasuk 3 penyertaan selepas segmen tamat. Terima kasih kepada semua yang sudi support segmen ini. Keputusan 12 pemenang akan diumumkan pada akhir bulan ini.

Sebelum itu... senarai peserta yang join ada di bawah ini. Jom kita kenal-kenal dengan mereka.... Kalau ada yang tertinggal, sila maklumkan pada Mia dengan segera... (^_^)


Senarai Peserta Segmen Bloglist #18

  1. http://solehahgirlz.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  2. http://www.nurfuzie.com/2015/11/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  3. http://dhiyadahlia.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  4. http://juliajamaludin.blogspot.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  5. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  6. http://akubukaninnocent.blogspot.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  7. http://qistinalebleb.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  8. http://www.aimisyahirah.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  9. http://perantaumasa96.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  10. http://anumkhairil.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  11. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  12. http://syaza-applemints.blogspot.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  13. http://maszull.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  14. http://merosnordn.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  15. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  16. http://jmbelog.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  17. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  18. http://sweetlittlemom.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  19. http://www.yayacendana.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html - page not found
  20. http://masitaeyta.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  21. http://www.azhafizah.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  22. http://nazihah-suarahati.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  23. http://fatihazainal.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  24. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  25. http://blogashalya.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  26. http://invxsible.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  27. http://mardiahdiana.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  28. http://www.ideaberita.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  29. http://emalinmohd.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  30. http://mursyidaaz-zahra.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  31. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  32. http://www.bintangsukan.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  33. http://www.inanihazwani.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  34. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  35. http://filzahazzahra.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  36. http://www.bondezaidalifah.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  37. http://blogfiefi.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  38. http://wzalehawismail.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  39. http://www.sayidahnapisah.com/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html


Penyertaan selepas segmen tamat

  1. http://tentangsayaizatulatiqah.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  2. http://notesfromwawa.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
  3. http://khairinavogue.blogspot.my/2015/12/segmen-12-jam-bloglist-18-mialianacom.html
** Mia blogwalking pada 8 Januari 2015

dah boleh mula blogwalking ni...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, December 7, 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Disember 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Copy Coding Entri :



Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :
klik pada gambar untuk besarkan

Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2015.


tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya.....
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, December 6, 2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500



Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


support Uzu...
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, December 5, 2015

Jadual Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan Awam 2016


Jadual Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan Awam 2016

Sekejapnya masa berlalu tanpa disedari. Kini kita berada di hujung tahun 2015. Macam tak percaya je kan.. Bila sebut tahun 2016, tentulah bagi yang bekerja sebagai kakitangan awam kerajaan akan sentiasa semak jadual tarikh pembayaran gaji bulanan tahun 2016. Eh... penting ni. Boleh kita merancang bajet perbelanjaan dan percutian.

Mia printscreen dari SINI.

Jom tengok...

klik pada gambar untuk besarkan


Bulan Januari 2016
Hari Khamis 21/1/2016

Bulan Februari 2016
Hari Khamis 25/2/2016  (Tahun Baru Cina 8 - 9/2/2016)

Bulan Mac 2016
Hari Khamis 24/3/2016

Bulan April 2016
Hari Isnin 25/4/2016

Bulan Mei 2016
Hari Selasa 24/5/2016 (Pesta Keamatan 30 - 31/5/2016)

Bulan Jun 2016
Hari Khamis 23/6/2016 (Hari Gawai 1 - 2/6/2016)

Bulan Julai 2016
Hari Isnin 25/7/2016 (Hari Raya Puasa 6 - 7/7/2016)

Bulan Ogos 2016
Hari Khamis 25/8/2016

Bulan September 2016
Hari Khamis 22/9/2016 (Hari Raya Haji 12/9/2016)

Bulan Oktober 2016
Hari Khamis 20/10/2016 (Deepavali 29/10/2016)

Bulan November 2016
Hari Khamis 24/11/2016

Bulan Disember 2016
Hari Selasa 20/12/2016 (Krismas 25/12/2016)

dah boleh buat perancangan dari sekarang...
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, December 4, 2015

Kali Pertama Shopping Online Kat Lazada



Buat kali pertamanya, Mia shopping online kat Lazada bulan lepas. Memandangkan Mia memang tak sempat nak pergi ke kedai untuk beli kitchen hood yang baru, terpaksa akur untuk beli secara online. Betul-betul sibuk tau Mia ni pada bulan lepas.  Macam nak apa...

Pada mulanya rasa ragu-ragu, mana tahu takut ada masalah. Tapi semangat nak beli kuat sangat. Makanya, tershopping lah Mia.

Selesai shopping.

Email dari Lazada

Kitchen hood dah sampai

Leganya.... lepas beberapa hari barang dengan selamatnya telah sampai ke rumah. Mood syukur.

Entri ini bukan entri berbayar. Ini adalah entri perkongsian pengalaman dari Mia.
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, December 3, 2015

Tazkirah Petang (27)




Cahaya Allah akan muncul pada jiwa
orang yang banyak mengingati Allah
dan jika jiwanya bercahaya
maka wajahnya pun terlihat bercahaya
dengan cahaya yang indah.


saling ingat-mengingati....

Read more / Baca Lagi >>>

Kata-Kata Madah (46)




Terkadang,
daripada celahan himpitan hidup
itulah kita dapat ERTI sebenar kehidupan.

susah perit macam mana pun, kehidupan harus diteruskan...

Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, December 2, 2015

Wordless Wednesday 261 : Cikgu Pesan



Cikgu pesan....

Read more / Baca Lagi >>>

U Mobile Postpaid Dapat Free Extra 1GB Sempena Krismas



Wahhhh.... malam tadi lah baru perasan selepas dapat sms dari U Mobile kat handphone Mia. Dapat free extra 1GB sempena musim perayaan Krismas ni. Mia adalah pengguna U Mobile Postpaid U28 dengan kuota internet 3GB sebulan. 


Rasa macam tak percaya terus Mia check balance broadband kat *118#. Ternyata dah ada 4GB untuk bulan Disember ini.


Alhamdulillah.... syukur...

mood senyum je ni...
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, December 1, 2015

Design Mia Di Dada Akhbar Berita Harian



Wahhhh... semalam dan hari ni betul-betul rasa gembiranya di hati ini. Apa tidaknya design yang Mia buat di SINI terpapar di dada akhbar Berita Harian semalam dan hari ini. Walaupun sumbangan Mia nampak kecil dan hanya di sebalik tabir... sekurang-kurangnya amat bermakna buat event ini. Alhamdulillah....

semalam

hari ini

Terasa penat lelah meluangkan masa untuk buat design ni secara ad-hoc di samping membuat video montaj dan kerja rutin di pejabat terasa berbaloi. Mia ternyata sangat-sangat sibuk kali ini untuk event Seminar Industri Nanas 2015 di Sarawak. Macam nak apa. Stres bagai. Akhirnya selesai juga untuk persiapan event.

mood syukur... (^_^)
Read more / Baca Lagi >>>

Menang Giveaway Cik Akak Dan Sponser



Alhamdulillah... rezeki di bulan November yang lepas, tak sangka Mia boleh menang Giveaway Cik Akak Dan Sponser yang telah Cik Akak umumkan kat SINI.


Mia menang topup RM10.60. Nombor peserta Mia tu nombor 26 ternyata bertuah melalui random.org. Syukur...

Mia dah bagi details kat Cik Akak. Terima kasih buat Cik Akak dan Arra.

suka sangat ni.... (^_^)
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters May 2017