image Jadual Waktu Sistem Tubuh Badan Manusia - Mia Liana

Monday, 13 April 2015

# Health

Jadual Waktu Sistem Tubuh Badan Manusia

Mia ada terima informasi menarik tentang jadual waktu sistem tubuh badan manusia dari group whatsapp dan rasanya perlu untuk Mia kongsikan di blog ini. Jemput baca ya....Jadual Waktu Sistem Tubuh Badan Manusia

Waktu Pagi


3:00 pagi – 5:00 pagi
Paru-paru – Ini adalah waktu terbaik untuk bangun dari tidur. Ketika ini terdapat lebih banyak kandungan ozon di udara. Ini akan memberi satu sumber tenaga yang baru jika mengamal latihan pernafasan, yoga serta bertakafur. Mereka yang mempunyai asma tidak patut tidur waktu ini dan boleh merasai kesukaran bernafas. (Subhanallah: bertepatan dgn sunnah bangun tahajjud)

5:00 pagi – 7:00 pagi
Usus Besar - Mereka yang bangun tidur pada waktu ini tidak akan menghadapi masalah sembelit. Jika membuang air besar dan mandi dengan air sejuk diselesaikan dalam waktu ini, masalah kegugupan boleh dihindarkan. (beruntung yang amal bangun subuh)

7:00 pagi – 9:00 pagi
Perut - Sarapan patut diambil dalam tempoh masa ini.

9:00 pagi – 11:00 pagi
Limpa – Tidak minum dan makan waktu ini walaupun setitik air. Jika makan pada waktu ini akan mengakibatkan suhu badan meningkat, menambahkan keletihan dan mengurangkan tahap pencernaan. Ini lebih terserlah pada pengidap diabetes yang akan merasa kegigilan dan mengantuk.(sesuai amal dhuha)

Waktu Tengahari


11:00 pagi – 1:00 tengahari
Jantung – Hanya air sahaja yang diambil pada ketika ini. Tidak sepatutnya melakukan kerja berat atau tidur di masa ini. Jika tidak lebih karbon dioksida akan bercampur dengan oksigen. Ini akan meningkatkan kemungkinan terkena serangan jantung, lumpuh atau kesakitan badan. Kebiasaannya pihak hospital akan lebih berjaga-jaga pada waktu ini kerana pesakit jantung dan diabetes berkemungkinan diserang sakit jantung berbanding pada waktu lain.

Petang
1:00 petang – 3:00 petang
Usus kecil – Makan tengahari pada waktu ini. Selepas itu duduk dan tutup mata untuk rehat selama 5 minit. Elakkan dari tertidur. (sunnah Nabi 'tidur ayam' seketika)

3:00 petang – 5:00 petang
Pundi Kencing – Sesuai untuk mengambil minuman seperti jus buah atau teh.

5:00 petang – 7:00 petang
Buah Pinggang – Ini adalah masa untuk bersantai dan rehat dari kerja harian. Jika tidak akan memudaratkan ginjal dan jangkitan salur kencing.

Waktu Malam

7:00 malam – 9:00 malam
Dinding Jantung – Makan malam patut diambil pada waktu ini. Jika tidak akan menimbulkan getaran atau sakit di dada.

9:00 malam – 11:00 malam
Ini adalah masa untuk mengembalikan semula tenaga organ-organ yang bekerja sejak pagi. Oleh itu sebaiknya waktu ini seseorang itu hendaklah baring dan bersedia untuk tidur. Elakkan dari membaca buku, menonton tv atau bekerja.

11:00 malam – 1:00 pagi
Hempedu – Waktu tidur. Jika masih berjaga akan menyebabkan badan kekurangan tenaga untuk bekerja di hari esoknya.

Waktu Lewat Malam

1:00 pagi – 3:00 pagi
Hati – Waktu tidur lena. Jika tidak akan memberi kesan  kepada penglihatan dan badan lesu.

sesekali perlu juga ambil tahu kan.... sekadar perkongsian yang boleh dimanfaatkan...

5 comments: