January 2016

Sunday, January 31, 2016

Segmen Bloglist Beeha 1.0


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hmmm... Mia join segmen ni.
Nak tag Mama Maszull dan Perdu Cinta.

Segmen akan tamat pada 7.2.2016

support rakan blogger...


Read more / Baca Lagi >>>

Lawak : Taman Park




Abu : Taman in English apa?

Ali : Park

Abu : Kalau taman itu?

Ali : The park

Abu : Kalau taman perkahwinan?

Ali : Park park kepark kepark keboom kepark keboom

aduiii... lawaknya... boleh gitu eh..

Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (227)




Family is the best thing
you could ever wish for.
They are there for you during
the ups and downs
and love you no matter what.

family stays forever..

Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, January 30, 2016

Lukisan Sofea 30.1.2016



Petang tadi ada nampak Sofea main handphone Mia seperti lukis sesuatu dengan S Pen. Teruja nak tengok tapi biarkanlah dia lukis dulu.

Bila dah malam macam ni. Sofea pun dah tidur terus Mia belek handphone. Buka aplikasi S Note dan....


Wahhhh... cantiknya Sofea lukis. Dah lama dia tak lukis dan warna kat handphone Mia. Sangat warna-warni terlalu ceria.

daya imaginasi yang kreatif.... luv her....
Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (226)




Everyone deserves
a chance 
to clean up
their mistakes.

so true... 

Read more / Baca Lagi >>>

Bengkel Kajian Keperluan Pengguna Bagi Pembangunan myMPIB Portal



Pada 18 hingga 20 Januari 2016, Unit ICT telah mengadakan Bengkel Kajian Keperluan Pengguna Bagi Pembangunan myMPIB Portal di De Palma Hotel, Ampang Kuala Lumpur bersama vendor. 

Kiranya User Requirement Study (URS) dalam proses nak memahami apa keperluan dan kehendak pengguna, cara kerja manual sedia ada, borang yang digunakan, laporan yang disediakan. Nak bangunkan sistem kenalah tahu semua supaya bila sistem yang dibangunkan itu akan lebih lengkap. Sistem yang bakal dibangunkan vendor ni berkonsep web-based.

Jom tengok gambar yang sempat di snap selama berkampung 3 hari 2 malam kat sana.... zasssss...










Ni baru permulaan... ada lagi step seterusnya. Nampak macam mudah. Tapi leceh sebenarnya. Sebab memerlukan kerjasama penuh dari staf ofis yang terlibat.

Apa-apa pun.. syukur sangat. Bengkel ini telah berjalan dengan lancarnya. Alhamdulillah....

bukan senang nak sistemkan kerja yang manual...
Read more / Baca Lagi >>>

Semak Status Permohonan BR1M 2016



Alhamdulillah... rata-rata yang mohon BR1M 2016 dah pun terima bayaran kali pertama di akaun bank. Syukur sangat. Mia pun dapat juga.

Semakan status permohonan BR1M 2016 di SINI

Lepas ini kena tunggu bayaran seterusnya pada bulan April, Jun dan September 2016.

mood syukur...
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, January 29, 2016

Cinta Sejati




Cinta sejati

mendengar
apa yang tidak dikatakan

mengerti
apa yang tidak dijelaskan

sebab cinta 
tidak datang dari
bibir, lidah atau fikiran
melainkan hati


cinta sejati... datang sekali... berpisah hati... merana diri...

Read more / Baca Lagi >>>

Mula Konsisten Update Blog





Hmmm... kalau selalu datang blog ini di bulan Januari 2016, tentu perasan Mia dah mula konsisten update blog setiap hari. Fiuhhh... macam nak apa. Tapi Mia gagahi juga di kala free update blog sama ada autopost atau backdated memandangkan Mia dalam usaha untuk naikkan ranking Alexa blog ini. Kesian kat blog ini, tahun 2015 Mia tak dapat nak beri perhatian sangat sehingga prestasi blog ini menurun.

Alhamdulillah... dah nak masuk bulan Februari 2016, prestasi blog semakin meningkat dengan trafik pengunjung yang konsisten setiap hari. Terima kasih semua.

Ranking Alexa pada 11.1.2016

Ranking Alexa pada 29.1.2016

Sumber : SINI


Nampak kan... jauh bezanya. Nak membesar atau menurun memang laju. Nak naik dan mengecil angka ini, memang perlu bekerja keras sedikit dan apa-apa pun konsisten yang lebih utama. Semangat tu kena kuat. Kalau goyah, memang susah nak buat. Cuba dan terus mencuba...

akan juga kekalkan momentum berblog pada Februari 2016... yeahhhh

Entri yang berkaitan :


Read more / Baca Lagi >>>

Pencarian Mega Bloglist Aisyhah Nyais




Hmmm.... join segmen pula. Dah ramai yang join. Jom kita kasi up sikit.

Mia nak tag blogger yang datang blog ini. Sesiapa yang nak join, klik pada banner ya.

support segmen blogger lain...
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, January 28, 2016

Tazkirah Petang (32)




Antara sebab mengapa rezeki susah nak masuk :
  1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
  2. Asyik mencanang perihal duit yang tidak cukup untuk urusan itu dan ini
  3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
  4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yang baik
  5. Riak bila bersedekah
  6. Banyak berbuat maksiat / kemungkaran
  7. Tidak / kurang beristighfar
  8. Tidak bersyukur / banyak mengeluh
muhasabah seketika....


Read more / Baca Lagi >>>

Follower Blog Semakin Berkurangan




Rasanya bukan blog Mia saja yang alami follower blog yang berkurangan, kebanyakan blog lain pun kena juga. Ini berikutan Google Friend Connect hanya boleh di follow oleh akaun Google saja. Sebelum ini kan.. Google Friend Connect boleh di follow dari akaun Twitter, Yahoo, Orkut dan lain OpenID provider. Sekarang tidak lagi.

Follower blog Mia hampir mencecah 12,000 dan sekarang, tatkala ini dah menyusut kepada 10,614 orang. Bermakna dah lebih 1,000 follower blog hilang. Sayang betul. Sedih jugalah, tapi tak boleh buat apa. Dijangka akan semakin kurang lagi. Kena juga terima.

Kepada pengunjung blog ini yang ingin follow, bolehlah follow dengan akaun Google sahaja.


Pengumuman dari dashboard blogger...

An update on Google Friend Connect

5 weeks ago by A Googler

In 2011, we announced the retirement of Google Friend Connect for all non-Blogger sites. We made an exception for Blogger to give readers an easy way to follow blogs using a variety of accounts. Yet over time, we’ve seen that most people sign into Friend Connect with a Google Account. So, in an effort to streamline, in the next few weeks we’ll be making some changes that will eventually require readers to have a Google Account to sign into Friend Connect and follow blogs. 


As part of this plan, starting the week of January 11, we’ll remove the ability for people with Twitter, Yahoo, Orkut or other OpenId providers to sign in to Google Friend Connect and follow blogs. At the same time, we’ll remove non-Google Account profiles so you may see a decrease in your blog follower count.


We encourage you to tell affected readers (perhaps via a blog post), that if they use a non-Google Account to follow your blog, they need to sign up for a Google Account, and re-follow your blog. With a Google Account, they’ll get blogs added to their Reading List, making it easier for them to see the latest posts and activity of the blogs they follow.

We know how important followers are to all bloggers, but we believe this change will improve the experience for both you and your readers.

Posted by Michael Goddard, Software Engineer

Ada juga blogger yang masih tertanya-tanya dan inilah jawapannya. 

sayang sangat kat follower blog ini....
Read more / Baca Lagi >>>

Ranking Alexa 28.1.2016



Global Alexa Rank : 497,559

Rank in Malaysia : 2,642

Sumber : SINI

Rekod sebelum ini di SINI

semakin mengecil angkanya... alhamdulillah....

Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, January 27, 2016

Wordless Wednesday 269 : Lawak BR1M 2016



Lawak BR1M 2016


Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 268 : Asam Boi Pelam Dan Jambu Batu



Asam Boi Pelam Dan Jambu Batu



Entri berkaitan :


Read more / Baca Lagi >>>

Senarai URL Blog #22




Segmen Nak URL Blog #22 telah diadakan selama 5 hari dari 21 hingga 25 Januari 2015 di SINI.

Terima kasih pada semua yang sudi join segmen ringkas ini. Alhamdulillah... ada 86 penyertaan termasuk 1 penyertaan selepas segmen tamat.

Sepanjang segmen berlangsung, Mia ada buat 3 entri peringatan mesra. Hmmm... kepada sesiapa yang tak sempat nak join, boleh lah join segmen ini yang seterusnya pada bulan depan.

Senarai URL Blog #22
  1. http://ucingkadayan.blogspot.com
  2. http://aizamia3.blogspot.my
  3. http://anumkhairil.blogspot.my
  4. Http://sheilashahfiekry.blogspot.com
  5. http://syaza-applemints.blogspot.com
  6. http://www.naniena.com
  7. http://www.masturadin.com
  8. http://ramaramapendek.blogspot.com
  9. http://www.sayidahnapisah.com
  10. http://mselim3.blogspot.my
  11. http://inijaribertinta.blogspot.my
  12. http://maszull.blogspot.my
  13. http://azlindakhamis.blogspot.my - open to invited readers only
  14. http://hellovitamin.com
  15. http://pinkvelvet-07.blogspot.com
  16. http://www.kasihjuju.com
  17. http://akukaudansesuatu.blogspot.com
  18. http://duiton999.blogspot.my
  19. http://dhiyadahlia.blogspot.my
  20. http://qileh.blogspot.my
  21. http://nurulimankehidupanku.blogspot.my
  22. http://www.aimisyahirah.com
  23. http://perducinta.blogspot.my
  24. http://munirahmustafar84.blogspot.my
  25. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com
  26. http://www.arzmoha.com
  27. http://www.bondezaidalifah.com/2016/01/segmen-nak-url-blog-22.html
  28. http://jomshat.blogspot.my
  29. http://misskitty12.blogspot.my
  30. http://www.fadzirazak.com
  31. http://permatabiru0310.blogspot.my
  32. http://imahamdan.blogspot.com
  33. http://blogcikbelbel.blogspot.my
  34. http://hatinufid.blogspot.my
  35. http://www.zukidin.com
  36. http://wanruswaniee.blogspot.my
  37. http://najwazahid94.blogspot.my
  38. http://ridoaritoka.blogspot.my
  39. http://bluechoralpearl.blogspot.my
  40. http://www.hanisamanina.com
  41. http://hanismasturina.blogspot.my
  42. http://cikannesweetyncool.blogspot.my
  43. http://mimirheem.blogspot.my
  44. http://www.sayaiday.com
  45. http://blogashalya.blogspot.my
  46. http://www.byshaz.blogspot.my
  47. http://mamapapaamir.blogspot.com
  48. http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.my
  49. http://yangbaik.blogspot.my
  50. http://akubukaninnocent.blogspot.com
  51. http://farhah88.blogspot.my
  52. http://darihatimissmulan.blogspot.my
  53. http://mulan-sahbanu.blogspot.my
  54. http://nurnajah24.blogspot.my
  55. http://qiyasaad.blogspot.my
  56. http://mardiahdiana.blogspot.my
  57. http://nonasani.blogspot.my
  58. http://sweetsouryaya.blogspot.com
  59. http://www.kisahsidairy.com
  60. http://www.ayuinsyirah.my
  61. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com
  62. http://umikasum.blogspot.com
  63. http://theonlygirl98.blogspot.my
  64. http://www.ilmuagama.com
  65. http://www.azhan.co
  66. http://www.nikathirah.com
  67. http://farhana-mohamad.blogspot.my
  68. http://akuainkausiapa.blogspot.com
  69. http://www.azhafizah.com
  70. http://vitaminwawa.blogspot.my
  71. http://lifeisgreatwithme.blogspot.my
  72. http://nurfatinatikahmohdsharudin.blogspot.my
  73. http://jmbelog.blogspot.my
  74. http://fardiyah.blogspot.my
  75. http://ainpunyeceritalah.blogspot.my
  76. http://ckecilberbicara.blogspot.my
  77. http://www.inanihazwani.com
  78. http://madey09.blogspot.my
  79. http://www.nukeufo89.com
  80. http://nazihah-suarahati.blogspot.my
  81. http://umiwish.blogspot.com
  82. http://hiphiphorray15.blogspot.my
  83. http://cikna136.blogspot.com
  84. http://solslum.blogspot.my/
  85. http://blooming-tulips.blogspot.my
Penyertaan selepas segmen tamat
  1. http://shalmilanadya.blogspot.my
** Mia selesai blogwalking pada 22/2/2016

jom blogwalking...

Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, January 26, 2016

Segmen Pencarian Bloglist 2016 by LE.JH




Mia join segmen ni. Jom meriahkan segmen ni.

Tarikh tutup : 11.59 malam 8 Februari 2016


support Anis... (^_^)
Read more / Baca Lagi >>>

Santai Jumaat Petang Kat Giant Hypermarket Tampoi



Bila hari tak sekolah, mulalah Sofea nak jalan. Tak jalan ke mana pun. Jadi, hari Jumaat 22.1.2016 yang lepas, pergi Giant Hypermarket Tampoi. 

Masa sampai tu. Ada pula tarian naga sempena Tahun Baru Cina kat depan pintu masuk. Layankan...




Sukanya Sofea. Ini adalah kali pertama dia nampak tarian naga depan mata. Dapat limau sebiji dari naga.

Lepas itu, pergi main playground kat medan selera yang kat tingkat bawah.


Mia ada shopping barang keperluan dapur sikit. Sebelum balik, Sofea nak main gelongsor plastik yang boleh lompat-lompat tu. Layankan...





Harganya RM8.00 untuk satu hari dari 10.00 pagi sampai 10.00 malam. Hmmm... lama juga Sofea main hampir 3 jam. Berpeluh-peluh dia. Happy je main dengan kawan-kawan.

balik rumah kepenatan.. lepas mandi terus tertidur...
Read more / Baca Lagi >>>

JOM Tambah Kawan BLOGGER !!!




Mia join segmen dari Munirah. Segmen simple nak tambah kawan blogger.

5 Blogger terpilih akan kita listkan dalam MOST VVIP BLOGGER untuk Bulan Januari 2016 nanti sepanjang 1 bulan (Feb 2016).

Tamat pada 31.1.2016


support jom.. (^_^)
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters May 2017