image June 2016 - Mia Liana

Thursday, June 30, 2016

Pengumuman Pemenang Segmen 12 Jam Bloglist #21

6/30/2016 11:55:00 PM 7 Comments



Alhamdulillah... selesai juga Mia blogwalking ke semua peserta segmen ini. Di bulan ramadhan yang mulia ini, dapat juga merapatkan hubungan ukhwah sesama blogger. Segmen 12 Jam Bloglist #21 ini telah berlangsung pada 15 Jun 2016 di SINI.


Di sini Mia ingin umumkan 12 pemenang bertuah yang bakal menghiasi bloglist Mia pada bulan Julai dan Ogos 2016....... [rujuk nombor peserta di SINI terlebih dahulu]


Dan pemenang-pemenangnya ialah...













Diucapkan tahniah pada yang terpilih melalui random.org ini. Diharap agar semua pemenang dapat memasukkan blog Mia ke dalam bloglist masing-masing sebelum 8 Julai 2016. Kepada yang tidak terpilih, usah berputus asa. Boleh cuba lagi di segmen ini yang seterusnya iaitu 2 bulan yang akan datang.


segmen rutin 2 bulan sekali di blog ini..... alhamdulillah... (^_^)

Wednesday, June 29, 2016

Tuesday, June 28, 2016

Hari Terbuka Tahun 1 Sekolah Rendah

6/28/2016 06:31:00 PM 4 Comments

Pada hari Isnin (20 Jun 2016) yang lepas, sekolah rendah Sofea ada buat Hari Terbuka untuk ambil report peperiksaan pertengahan tahun 2016. Alhamdulillah keputusannya lulus dan ok. Syukur. Biasalah mula-mula belajar belum biasa lagi dengan peperiksaan nanti lama-lama harap Sofea berjaya menguasai semua subjek yang dipelajari dan dapat jawab dengan betul.




Selfie berdua dengan Sofea ni kat dalam bilik darjah sambil menanti giliran dipanggil.

sayang Sofea sangat-sangat.. baru darjah 1 tapi sangat berdikari..

Monday, June 27, 2016

Dah Bayar Zakat Fitrah 1437H / 2016M

6/27/2016 11:13:00 PM 4 Comments

Alhamdulillah.. selesai juga bayar zakat fitrah pada 19 Jun 2016. Tak lama lagi dah nak raya dah. Jangan lupa jalankan tanggungjawab kita pada rukun Islam yang keempat. Persiapan raya kali ni sederhana saja. Yang penting Sofea happy..


Panduan Kadar Fitrah [Sumber : SINI]

Harga Fitrah RM 6.00
Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis super tempatan 15% hancur (beras nasional) sahaja yang berharga RM1.80 sekilogram.

Harga Fitrah RM 8.00
Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis selain daripada beras super tempatan 15% hancur (Beras Nasional).

Panduan Pembayar
Umat Islam yang bermukim di Negeri Johor wajib menunaikan zakat fitrah di Negeri Johor
Bayaran fitrah hendaklah dibayar kepada amil bertauliah dan mempunyai kad kuasa amil daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor.

Pastikan setiap bayaran Zakat Fitrah mendapat resit rasmi Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Anda digalakkan menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada fakir dan miskin disempurnakan sebelum Hari Raya.

Sabda Rasulullah S.A.W maksudnya:
"Rasulullah S.A.W mewajibkan Zakat Fitrah kerana ia membersihkan kekotoran (dosa) orang-orang yang berpuasa dan memberi makanan (juadah) kepada orang-orang miskin, dan barang siapa menunaikannya (Zakat Fitrah) sebelum solat hari raya, maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya (Zakat Fitrah) selepas solat hari raya, ia menjadi sedekah-sedekah biasa (bukan Zakat Fitrah)" - Hadith Riwayat: Abu Daud & Ibnu Majah

ramadhan bakal dirindui nanti...

Sunday, June 26, 2016

Saturday, June 25, 2016

Friday, June 24, 2016

Thursday, June 23, 2016

Quote Of The Day (263)

6/23/2016 02:02:00 PM 4 Comments


Because in every relationship there comes a point when the damage is too much and no matter how good it once was, the memories can't sustain you.

You have to save yourself knowing all the while it hurts like hell, because you can't keep giving someone everything if you get nothing in return.

deep meaning....

Tuesday, June 21, 2016

Monday, June 20, 2016

Tazkirah Petang (44)

6/20/2016 02:11:00 PM 7 Comments


"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan, dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya"

- Surah At-Talaq ayat 2 - 3

tazkirah petang ini...

Sunday, June 19, 2016

Senarai Peserta Segmen 12 Jam Bloglist #21

6/19/2016 07:17:00 AM 16 Comments


Salam pagi Ahad yang bahagia ini. Di sini Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada blogger yang sudi join Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com pada 15 Jun 2016 dari 11.00 pagi hingga 11.00 malam di SINI. Alhamdulillah... Mia terima sebanyak 28 penyertaan dari kalangan blogger.

Jemput semak no peserta yang disenaraikan. Sekiranya url penyertaan anda tertinggal, mohon maklumkan pada Mia dengan segera... (^_^)


Senarai Peserta Segmen 12 Jam Bloglist #21


  1. http://maszull.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  2. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  3. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  4. http://www.kisahsidairy.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  5. http://www.budakgemuk.net/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  6. http://sotskirt.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  7. https://belogcontests.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html - entri tiada
  8. http://notaharianbonde.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  9. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  10. http://www.nurfuzie.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  11. http://lokmanamirul.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  12. http://nusha1706.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  13. http://mamapapaamir.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  14. http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  15. http://azlanrumadibloglist.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  16. http://msvelentine.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  17. https://www.ahmadhasif.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  18. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  19. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  20. http://vitaminwawa.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  21. http://anumkhairil.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  22. http://colouroflifek.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  23. http://rozita-ceritaita.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  24. http://yangbaik.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  25. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  26. http://superpapaya.blogspot.com/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  27. http://sayasukala.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
  28. http://theathra.blogspot.my/2016/06/segmen-12-jam-bloglist-21-mialianacom.html
jemput blogwalking sama-sama dengan Mia ya..

* Mia selesai blogwalking pada 30 Jun 2016

Saturday, June 18, 2016

Friday, June 17, 2016

Tanda-Tanda Sifat Sombong

6/17/2016 09:06:00 AM 17 Comments
Salam pagi Jumaat yang mulia ini. Moga hari ini lebih baik dari semalam. Di sini Mia kongsikan tanda sifat sombong yang dipetik dari group whatsapp untuk tatapan pembaca blog ini sambil bermuhasabah diri.

Jemput baca...


TANDA-TANDA SIFAT SOMBONG dapat dikesan melalui pergaulan sesama manusia iaitu samada sombong keterlaluan, sederhana atau ringan. 

Terdapat 26 tanda–tanda sifat sombong iaitu : 

1. Payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang lain itu lebih baik daripadanya. 

2. Mudah marah – Bila berlaku perbincangan dua hala, cepat naik darah kalau ada tersilap.

3. Memilih kawan – Suka berkawan dengan sama taraf sahaja.

4. Bahkan dengan orang sama taraf dengannya masih di pilih-pilih lagi, yakni dia suka orang yang mahu dengar katanya.

5. Memandang hina kepada golongan bawahan. 

6. Dalam perbincangan, dia suka meninggikan suara atau menguatkan suara lebih daripada yang diperlukan. 

7. Dalam pergaulan, dia suka kata-katanya didengari, diambil perhatian dan diikuti. Sebaliknya dia sendiri susah hendak dengar cakap orang lain. 

8. Dalam pergaulan dia sahaja yang bercakap. Kalau ada orang lain bercakap, dia suka memotong percakapan orang lain. 

9. Kalau dia jadi pemimpin, dia memimpin dengan kasar dan keras terhadap pengikutnya dan orang bawahannya. 

10. Susah memberikan kemaafan kepada orang lain yang tersilap dengannya. 

11. Kalau dia yang bersalah, susah hendak minta maaf. 

12. Dia suka dihormati. 

13. Suka menzalimi orang samada secara halus atau kasar. 

14. Kurang bermesra dengan orang kecuali terpaksa kerana perlukan orang itu. 

15. Suka memperkatakan keburukan orang seperti mengumpat, memfitnah, serta membenci orang. 

16. Kurang menghormati pemberian orang.

17. Suka mencerita kelebihan diri.

18. Suka menghina dan menjatuhkan air muka orang di hadapan orang lain. 

19. Kurang menikmati nikmat Allah s.w.t. Kalau ada, dibazirkan.

20. Kalau berdiri lebih suka bercekak pinggang. Kalau bercakap menepuk-nepuk meja. 

21. Kurang memberi simpati kepada orang lain kecuali dengan tujuan sebaliknya.

22. Kurang minat menerima tetamu atau tidak suka menjadi tetamu orang. 

23. Tidak suka menyebut kelebihan orang lain kerana takut mencabar dirinya. 

24. Kesalahan-kesalahan orang lain dibesar-besarkan sedangkan kesalahan diri sendiri didiamkan. 

25. Sangat tidak senang dengan kejayaan orang lain. 

26. Dia sangat tersinggung kalau orang sebut kelebihan orang lain di depannya. Tetapi kalau dia dipuji, dia berasa bangga dan senang hati.

JENIS-JENIS SOMBONG

1. Sombong terhadap Allah swt;  iaitu enggan mematuhi semua yang diperintah oleh Allah seperti Firaun, Namrud dan semua manusia yang mendakwa diri mereka bersifat Uluhiyyah.

2. Sombong terhadap Rasul;  tidak mengikut ajaran yang dibawa mereka dan tidak beriman kepada mereka.

3. Sombong terhadap makhluk;  iaitu seperti membangga diri adalah terbaik, menghina makhluk lain merasa diri adalah lebih bagus dari yang lain atau sifat yang sama sepertinya.

Sifat sombong sangat bahaya kerana bilamana sifat ini wujud di dalam jiwa, ia boleh menghalanginya dari syurga, sebagaimana dalam sebuah hadis Rasulullah ﷺ

لا يدخلُ الجنَّةَ من كان في قلبِه مثقالُ ذرَّةٍ من كِبرٍ

"Tak akan masuk syurga sesiapa sahaja didalam hatinya mempunyai sifat kesombongan, walaupun sebesar biji sawi." (HR Muslim- Hadis daripada Abdullah Bin Mas’ud)

Nabi SAW memberikan perumpamaan yang paling kecil daripada bahaya sombong itu, walaupun sebesar biji sawi, tidak akan masuk syurga kata Nabi SAW.

sama-samalah kita jauhkan diri kita dari sifat sombong.... amin....

Thursday, June 16, 2016

Beli Setem 80 Sen

6/16/2016 03:32:00 PM 19 Comments


Dah lama rasanya Mia tak beli setem kat pejabat pos. Hari ini Mia beli setem 80 sen sebanyak 20 keping. Tiba-tiba beli setem-setem ini pasal apa pula ya..

Lah... Mia beli sebab nak poskan fridge magnet Lombok pada pemenang. Ada cerita kat SINI. Nampaknya macam ada pemenang yang tak tuntut lagi. Tarikh terakhir tuntut ialah pada 15 Jun 2016 (semalam). Jadi, Mia akan buat cabutan bertuah yang kedua nanti melalui random.org

fridge magnet akan diposkan Ahad depan...

Wednesday, June 15, 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com

6/15/2016 11:00:00 AM 35 Comments
Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini,  15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Copy Coding Entri :



Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :
klik pada gambar untuk besarkan

Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.


tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya.....