image April 2017 - Mia Liana

Sunday, April 30, 2017

Layan Lagu Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir

4/30/2017 10:05:00 PM 6 Comments
Layan Lagu Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir


Malam yang penuh dengan ketenangan. Bila layan lagu Faizal Tahir. Mia memang minat dengan vokal dia yang sangat wow. Lebih-lebih berduet dengan Elizabeth Tan yang vokalnya manja dan lembut. Memang serasi dan padan

Jom kita layan video dan lirik lagu Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir

Video Official Setia


Lirik Lagu Setia

Selamat pagi sayangku
Apa khabar dirimu
Maafkan andai menggangu lenamu


Andai pernah melukakan
Maafkan ku tak sengaja
Harus kau dan aku selalu bicara

Kau tahu kau satunya
Ku mahu kita selamanya

Kau dan aku
Mungkin tak sempurna
Kau dan aku
Tahu takkan mudah

Kau dan aku
Mahukan sempurna
Kau dan aku
Mengharap bahagia

Setia aku demi dirimu
Setia aku hanya padamu

Andai hatimu berubah
Pastiku cuba fahami
Tetap ku melangkah terus berani

Kau tahu kau satunya
Ku mahu kita selamanya

Kau dan aku
Mungkin tak sempurna
Kau dan aku
Tahu tak semudah

Kau dan aku
Mahukan sempurna
Kau dan aku
Mengharap bahagia

Setia aku demi dirimu
Setia aku hanya padamu

Terima seadanya
Perbezaaan kau dan aku
Biar pun apa saja
Ku percaya kau setia

Kau dan aku
Mengharap bahagia

Setia aku demi dirimu
Setia aku hanya padamu

Setia ku demi dirimu
Setia ku hanya padamu

Selamat pagi sayangku
Apa khabar dirimu


** mendalam maksud lagu ni jika dihalusi liriknya... lagu ni sungguh menyentuh perasaan..

Selesai Blogwalking Peserta 2 Segmen Dan 2 Giveaway

4/30/2017 07:49:00 PM 10 Comments


Wahh.. macam tak percaya saja. Diam tak diam hari ini Mia dah selesai blogwalking peserta 2 segmen dan 2 giveaway iaitu



  • Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"
  • Giveaway : Link With Me
  • Segmen Awak Follow Saya, Saya Follow Awak by Shikin Razali
  • Giveaway March by herneenazir.com


  • Salam perkenalan buat blogger baru yang baru mengenali Mia. Untuk blogger lama... diharap jalinan ukhwah akan terus berkekalan...

    ** seronoknya blogwalking macam ni... sambil follow.. sambil komen.. sambil kenal...

    Cinderella Short Story

    4/30/2017 04:41:00 PM 5 Comments

    A fairy tale story.. The one that I love the most is Cinderella. I remembered those days that I dreamed to be a Cinderella. So childish that time and now I would like to share in this blog for my readers. Do have fun reading it.

    Cinderella Short Story

    Once upon a time there was a simple and beautiful girl named Cinderella. She lived with her evil stepmother and two stepsisters. The stepmother did not like her and made her do all the household work. Her step sisters just never had to work, they just roamed around the house in their fancy dresses. They always made fun of Cinderella because of her plain dressing.

    One day, a letter from the king came to their house which said that the king is having a ball tonight and his son ‘The Prince’ would be choosing a wife ; every girl in the kingdom must be aware. Everyone got excited on reading this, Cinderella too wanted to go to the ball. Her stepmother told her that she can go if she completes all her work on time and also helps her step sisters with their dresses for the ball. Cinderella worked as fast as she could to get everything done but there was always something left. At last, she was left at home disappointed.

    She was so sad that she ran to the garden and said, “wishes never come true”. Never my dear? Said a voice, as Cinderella looked up a little woman with a wand and a kind smile stood in front of her. She was her fairy godmother.

    She wanted to help Cinderella go to the ball. With a wave of her hand, she made Cinderella look like a princess. She gave her a beautiful new gown, glass slippers, and shiny black horses to reach the ball.  Before leaving, the fairy godmother said “this magic will only last until midnight! You must reach back home by then!”.

    When Cinderella entered the palace, everybody was awestruck by her beauty, she was the prettiest girl in the ball. Even her stepsisters didn’t recognize her. The handsome prince also saw her and fell in love with her. All the other girls were very jealous of her because the prince danced with her the whole night. She enjoyed herself so much that she almost forgot what the fairy godmother had told her about her magic. However, when she saw the time and remembered godmother’s words she quickly left the palace and ran away.  In all the hurry, one glass slipper which she was wearing was left on the castle steps.

    The prince had fallen in love with her and wanted to find out who she was as he wanted to marry her. Next day, he ordered his king’s men to go to every house in the land and find the girl whose foot fits in the glass slipper. When they reached Cinderella’s house, the two stepsisters tried their best to squeeze their big feet into the slippers, but they could not make it. Finally, when Cinderella tried the slipper, her foot fit perfectly into the glass slipper. The prince recognized her from the ball night. He married Cinderella soon in a grand ceremony and they lived happily ever after.


    ** happy ending story... (^_^)

    Kata-Kata Madah (132)

    4/30/2017 02:13:00 PM 4 Comments


    Tabah - Mutiara Kata

    Terkadang
    kita ingat hidup orang lain
    lebih bahagia dari kita.

    Tetapi kita tidak tahu
    mungkin dia sedang
    alami kesusahan.

    Kerana kita nampak dia
    diam, tersenyum dan
    tidak mengeluh.

    ** dugaan masing-masing...

    Tazkirah 89 : 7 Ucapan Mulia

    4/30/2017 07:09:00 AM 2 Comments


    Bismillah
    Pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu

    Alhamdulillah
    Pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu

    Astaghfirullah
    Jika tersalah perkataan atau berbuat silap

    InsyaAllah
    Jika merancang sesuatu

    La Haula Wala Quwwata Illah Billah
    Jika menghadapi perkara yang tidak mampu dan tidak diingini

    Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Rajiun
    Jika menghadapi musibah

    La Ilaha Illa Allah Muhammad Rasulullah
    Sepanjang hari, setiap detik dan saat, siang dan malam seikhlas hati, tidak terpisah di lidah dan di hati

    ** saling mengingatkan...

    Saturday, April 29, 2017

    Segmen Bloglist by Saghah

    4/29/2017 08:31:00 PM 5 Comments


    Mia join segmen boglist ni. Katanya sesiapa yang join segmen ini akan automatik masuk ke dalam bloglist dia. Wahhh... best ni kalau tak join, rugi sangat. Jom join.

    Segmen tamat pada 8 Mei 2017.

    ** sesi support rakan blogger... sila klik pada banner untuk join..

    Nota ; Mia selesai blogwalking semua peserta segmen pada 17/5/2017


    Cubaan Update 7 Atau 8 Entri Blog Sehari

    4/29/2017 05:39:00 PM 8 Comments

    Hmmm... kadang-kadang perlu juga kita mencuba update blog dengan banyak entri iaitu 7 atau 8 entri dalam sehari. Memang mula-mula rasa mustahil, tapi bila dah dapat buat rasa best pula.

    Tentu perasan, Mia rajin update blog sekarang ini. Mia mengekalkan entri-entri yang santai untuk tatapan pengunjung blog sekalian. 

    Yang penting sekali.. penggunaan autopublish entri mengikut tarikh dan masa yang ditetapkan bagi memastikan blog sentiasa ber update di kala kita menjalani aktiviti seharian... yeahhh..

    ** cubaan berhasil... syukur...

    Ikan Masak Pindang

    4/29/2017 03:29:00 PM 3 Comments

    Kisah dari dapur Mia. Menu simple dan mudah untuk dimasak bagi ibu yang bekerja. Ikan masak pindang. Mia biasanya lebih gemar dengan ikan selar.

    Mia masak kat rumah ini memang tidak pedas. Jadi kalau sesiapa nak pedas boleh bubuh cili api atau lada.

    Ikan selar yang dah disiang dan dicuci bersih.

    Bahan yang diblender ; bawang putih, halia, kunyit, bawang merah. Goreng sehingga garing bersama hirisan bawang besar dan serai yang dititik. Bubuh garam secukup rasa.

    Masukkan air dan air asam jawa. Selepas mendidih, masukkan ikan. Biarkan mendidih seketika sehingga ikan dah masak. 

    Dah siap dihidang kat mangkuk. Sedia untuk dimakan.

    Resepi mudah. Main campak-campak terus siap... Alhamdulillah.. selesai kerja memasak ikan masak pindang di dapur.

    ** Sofea suka kuahnya...

    Kata-Kata Madah (131)

    4/29/2017 05:05:00 AM 1 Comments


    Kadangkala yang
    berbicara itu bukan lidah
    tetapi hati yang pasrah

    Kadangkala yang
    luka itu bukan badan
    tetapi perasaan yang menekan

    Kadangkala yang
    pedih itu bukan dada
    tetapi rasa yang bergelora

    Kadangkala yang
    menangis itu bukan mata
    tetapi jiwa yang lara

    Kadangkala yang
    terhiris itu bukan jari
    tetapi naluri yang sepi


    ** puitis sungguh dan mendalam maksudnya..

    Forum Perdana Ehwal Islam Parit Raja Batu Pahat

    4/29/2017 12:14:00 AM 1 Comments

    Perkongsian dari whatsapp group untuk hebahan di blog ini. Forum Perdana Ehwal Islam akan berlangsung pada 1 Mei 2017 di Parit Raja, Batu Pahat, Johor. Hmmm... kat hometown Mia ni.

    Semua dijemput hadir ke majlis ilmiah ini.


    Forum Perdana Ehwal Islam

    Tarikh : 1 Mei 2017 (Isnin)
    Masa : 8.30 malam

    Tempat : 
    Perkarangan Surau Al Ehsan
    Jalan Sek Arab Parit Raja
    (Jalan Parit Raja Darat)

    Ahli Panel :
    Dato' Haji Noh Bin Gadot
    Ustazah Siti Norbahiyah Bin Mahamood
    Ustaz Wan Akashah Bin Wan Abdul Hamid

    Anjuran Bersama :
    JKKK Parit Raja
    Tuan Haji Rahmat Bin Tunggak
    AJK Jalan Sek Arab Parit Raja
    Surau Al-Ehsan Parit Raja

    ** yang berdekatan dijemput hadir...

    Friday, April 28, 2017

    Di Sekitar Event Flag-Off the Elusive Muscle Car Carlist.my

    4/28/2017 04:12:00 PM 7 Comments

    Terus-terang Mia katakan.. yang Mia sangat teruja dengan event Flag-Off the Elusive Muscle Car Carlist.my. Apa tidaknya, kita dikelilingi dengan kereta-kereta yang sangat wow!!

    Tak percaya ke apa yang Mia beritahu ni? Jom kita tengok gambar-gambar di sekitar event tersebut di 23 Motors Sdn Bhd Johor Bahru. Biar gambar yang berbicara...














































    Team JDT blogger yang turut hadir sama ke event ni... Mar Mansor, Mama Maszull, Eda Kisah Si Dairy, Hernee Nazir dan Suzlin theRealBloggerMak.


    ** seronok kan.. tengok kat gambar... lagi best kalau nampak kat depan mata sendiri.. (^_^)