May 2017 - Mia Liana

Wednesday, May 31, 2017

GIVEAWAY POSKAD ANIMASI AIDILFITRI BY BONDE ZAIDALIFAH

5/31/2017 05:32:00 PM 12 Comments


Follow semua media sosial Bonde yang ada dibawah ini:

Blog : www.bondezaidalifah.com

FB : www.facebook.com/zaidalifah_aisheteru

IG  : www.instagram.com/zaidalifah_aisheteru

Tweets : www.twitter.com/zaidalifah

Tarikh Mula : 31 Mei 2017 (12.00 TGH)

Tarikh Tamat : 5 Jun 2017 (12.00 TGH) 

*** pemenang akan dipilih mengunakan sistem Random

** sesi support rakan blogger... jom join sama dengan klik banner di atas...


Nota : Mia selesai blogwalking pada 19/6/2017


Kisah Abu bin Hasyim Sang Ahli Ibadah

5/31/2017 03:36:00 PM 0 Comments




Kisah Abu bin Hasyim Sang Ahli Ibadah 

Alkisah ada seorang ahli ibadah bernama Abu bin Hasyim yang kuat sekali tahajudnya. 

Hampir bertahun-tahun dia tidak pernah tinggal melakukan salat tahajud. 

Pada suatu malam saat dia hendak mengambil wudhu untuk salat tahajud, Abu terperanjat oleh kehadiran sesusuk makhluk yang duduk di bibir periginya. 

Abu bertanya, “Wahai hamba Allah, siapakah Engkau?” 

Sambil tersenyum, susuk itu berkata, “Aku Malaikat utusan Allah.” 

Abu Bin Hazim hairan sekaligus bangga kerana kedatangan tamu Malaikat mulia itu. 

Dia lalu bertanya, “Apa yang mahu kamu lakukan di sini?” 

Malaikat itu menjawab, “Aku disuruh mencari hamba pencinta Allah.” 

Ia melihat Malaikat itu memegang kitab yang tebal, Abu lalu bertanya lagi, “Wahai Malaikat, buku apakah yang kau bawa itu?” 

Malaikat itu menjawab, “Ini adalah kumpulan nama hamba-hamba pencinta Allah.” 

Mendengar jawaban Malaikat itu, Abu bin Hasyim berharap dalam hati, namanya pasti ada di situ. 

Maka ditanyalah Malaikat itu lagi, “Wahai Malaikat, adakah namaku tertulis di situ?” 

Abu bin Hasyim yakin bahwa namanya patut tertulis di dalam buku itu, mengingati amalan ibadahnya yang tidak kenal lelah dan putusnya. 

Ia selalu mengerjakan solat tahajud setiap malam, berdo’a dan bermunajat kepada Allah di sepertiga malam. 

“Baiklah, aku periksa,” kata Malaikat itu sambil membuka kitab besarnya. 

Dan ternyata Malaikat itu tidak menemukan nama Abu bin Hasyim di dalamnya. 

Dengan tidak percaya, Abu bin Hasyim meminta Malaikat itu memeriksanya sekali lagi. 

“Betul … namamu tidak ada di dalam buku ini,” kata Malaikat itu. 

Abu bin Hasyim pun jadi gementar dan jatuh tersungkur di depan Malaikat itu. Dia menangis sejadi-jadinya. 

“Rugi sekali diriku yang selalu tegak berdiri di setiap malam dalam tahajud dan bermunajat … tetapi namaku tidak masuk dalam golongan para hamba pecinta Allah,” ratapnya. 

Melihat itu, Malaikat itu berkata, “Wahai Abu bin Hasyim ! 

Bukan aku tidak tahu yang engkau bangun tahajud setiap malam ketika yang lain sedang tidur… mengambil air wudhu dan kedinginan pada saat orang lain terlelap dalam buaian malam. 

Tapi tanganku dilarang Allah daripada menulis namamu.” 

“Apakah gerangan yang menjadi penyebabnya,” tanya Abu bin Hasyim. 

“Engkau memang rajin bermunajat kepada Allah, tapi engkau tunjukkan ibadah mu itu dengan rasa bangga ke mana-mana dan asyik beribadah memikirkan diri kamu sendiri. Di kanan dan kirimu ada orang yang sakit atau lapar, tidak engkau hiraukan, ziarah dan beri makan. Bagaimana mungkin engkau dapat menjadi hamba pencinta Allah kalau engkau sendiri tidak pernah mencintai hamba-hamba yang diciptakan Allah ?” kata Malaikat itu. 

Abu bin Hasyim rasa saperti disambar petir di siang hari. Dia tersedar bahawa hubungan ibadah manusia itu tidaklah hanya kepada Allah semata-mata, tetapi juga ke sesama manusia atau makhluk Allah dan sekelian alam.

sumber : whatsapp group

Tapi, bila kau berbuat baik dan berkorban untuk orang lain... maka itu tandanya kau mencintai Allah dan tentu Allah senang karenanya. Buatlah Allah senang kepada mu maka Allah akan limpahkan rahmat-Nya dengan membuat hidupmu lapang dan bahagia - (Kitab Mukasyafatul Qulub, karya Imam Al Ghazali)

** jangan terlalu bangga dengan ibadah yang kita lakukan, belum tentu lagi Allah senang dengan kita... moga kita semua mengambil iktibar dari kisah ini....

Health Benefits Of Broccoli

5/31/2017 01:58:00 PM 8 Comments

I would like to share the health benefits of broccoli in this blog post. Do eat broccoli after this...



Health Benefits Of Broccoli

  1. Great source of fibre
  2. Cleanses Intestines
  3. Natural anti-biotic
  4. Anti-Cancer
  5. Anti-Oxidant
  6. Keeps skin young and glowing
  7. Maintain healthy heart
  8. Rich in calcium
  9. Protect eyes
  10. Anti-viral
** keep yourself healthy...

Quote Of The Day (389)

5/31/2017 08:05:00 AM 4 Comments


You know what? Yes, I've changed. I'm not as nice as I used to be, because I don't want to get used or walked over. I don't trust everyone and tell them my secrets, because behind every fake smile there's a backstabber. I distance myself from people because in the end, they're only going to leave. I have changed because I realized that I'm the only person I can depend on.


** all by myself..



Tuesday, May 30, 2017

Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

5/30/2017 10:04:00 PM 16 Comments

Wahhhh... menarik sangat. Mia join giveaway ini.

Hadiahnya 
1. 8 set sampul duit raya & kad raya untuk 8 orang pemenang. 
2. Hadiah saguhati untuk 12 orang pemenang iaitu kiriman kad raya dari Sha. Jumlah hadiah = 20 pemenang 

Tempoh Giveaway 27 Mei 2017 sehingga 07 Jun 2017. 

Pengumuman pemenang pada 09 Jun 2017.

** sesi support rakan blogger... sila klik pada banner untuk join..

SEGMEN "SAYA NAK KAD RAYA" BY DUNIASHIDA.COM

5/30/2017 05:25:00 PM 16 Comments


Join segmen dari rakan blogger lama Mia, Shida. Uniknya blog Shida... sejak dulu sampai sekarang tetap kekal dengan warna biru sebagai warna tema blog.

  • Segmen berlangsung selama SEHARI sahaja bermula 1:15pagi (selasa) - 1:14pagi (rabu)
  • Hadiah 1 : Siapa yang join dapat KAD RAYA LIMITED dari SHIDA 
  • Hadiah 2 : SEORANG YANG BERTUAH AKAN DAPAT DUIT RAYA DARI #shidaeasyprint *bergantung kepada syarat No.3
  • Selesai submit entri, sila send ke email :shidaeasyprint@gmail.com detail (NAMA, LINK ENTRY & ALAMAT PENUH)

Kepada yang nak join, cepat-cepat ya...


** sesi support rakan blogger.... (^_^)

Tazkirah 92 : Takdir Allah

5/30/2017 03:22:00 PM 4 Comments


Allah tidak pernah silap percaturan. Walaupun kadangkala nampak salah di mata kita, suatu hari nanti kita akan faham semua takdir Allah.

Jangan sesekali menyesal dengan takdir Allah. Apa yang ditakdirkan Allah adalah yang terbaik untuk hambaNya.


** ikhlas dan redha...



Quote Of The Day (388)

5/30/2017 06:33:00 AM 4 Comments


Free yourself
from negative people.

Associate with people who
inspire you and challenge you
to become a better you.

Surround yourself with people who
reflect the person you want to be.

Choose people who are honest,
loyal, respectful and trustworthy.

People who make your day
brighter simply by being in it.

Life is too short to spend time
with people who suck the
happiness out of you.

When you free yourself
from negative people,
you free yourself to be you -
and being you is the
only way to truly live.


** attitude of inspiration quote...


Monday, May 29, 2017

The Sleeping Beauty Short Story

5/29/2017 10:21:00 PM 2 Comments

Another fairy tale story to be told to our children before going to bed. The Sleeping Beauty. I remembered those days, how i read my sleeping beauty fairy tale book that full of pictures for better understanding.


The Sleeping Beauty Short Story


This is the Sleeping Beauty Short Story. Once upon a time in a far away land, a beautiful girl was born to the king and queen. Fairies from all over were invited for the celebrations. They brought with them special gifts and blessed the little princess so that she would become a clever, beautiful and a kind girl. Just then, an old wicked fairy came to the palace and cursed the princess, “On your sixteenth birthday you’ll touch a spindle and die”, she screamed in the anger and vanished. Everybody was shocked.

A young fairy was called in the palace. She said,”I can’t take the evil witch’s curse but I’ll try to help. When the princess will touch spindle she’ll not die but will instead fall into a deep sleep and will only be awakened with a kiss of a prince who loves her.”

The king and the queen were so worried for their dear daughter that they ordered all the spinning wheels of the kingdom to be destroyed forever. However, unknown to them, one spinning wheel was still left.

As the years went by, the baby grew to be a lovely, charming young girl. On her sixteenth birthday, when she was roaming about the castle, she came upon a secret room at the very top of the castle towers. Curious, she wanted to find an old woman bent over a spinning wheel. “Oh! What is this?”, she cried as she had never seen it before. She pleaded with a woman, “Please do let me try this as well”. But the minute she touched the needle of the spindle, she fell to the ground. The witch’s spell come true. With a heavy heart, the king ordered her to be taken to the grand room, where she would lie for many years. The whole kingdom was sad for the sleeping beauty. 

The youngest fairy watched all of this and she said with a wave of her hand, “Let the whole kingdom fell asleep with the princess so when is woken by her prince, she will not be alone”. The moment she said all this, all the people and animals in the kingdom fell asleep where they were. Everything stopped.

As the years passed by, a thick forest grew around the palace and the kingdom was hidden. Exactly, hundred years later, a handsome prince was passing through the forest and he discovered the strange kingdom. While exploring it, he was surprised to find the sleeping beauty lying fast asleep and immediately fell in love with her. “I want to know who she is? How gentle and peaceful she looks!”, he said. He leaned down and kissed her. Instantly, the spell was lifted, the princess and all the people awoke. It was joy and celebration all around. The prince and princess were soon married and they lived happily ever after. 


** the best part is... the happy ending...

Health Benefits Of Cucumber

5/29/2017 09:36:00 PM 2 Comments

Sometimes we never realize that cucumber also has its own health benefits. I seldom eat cucumber. Let's have a look..


Health Benefits Of Cucumber

  1. Ease heartburn, acid stomach and ulcer
  2. Dissolves kidney and bladder stones
  3. Regulates blood pressure
  4. Kills bad breath
  5. Full of water
  6. Cure headaches
  7. Healthy skin
  8. Anti-cancer
  9. Diuretic
  10. Laxative
** facts about cucumber... general knowledge...

Dapat Kurma

5/29/2017 07:36:00 PM 4 Comments

Ini kisah pagi tadi masa Mia sampai kat pejabat. Tup-tup nampak kat atas meja Mia ada kurma. Tengok kat meja Shila pun ada kurma.

Wahhh... dapat kurma dari bos. Sukanya. Macam biasa tetap ambil gambar buat kenangan.




Terima kasih bos ingat kami. Syukur.. Moga rezeki bos melimpah ruah nanti. aminnn...

** rezeki di pagi hari...

Prestasi Ranking Alexa Mialiana.com Februari Hingga Mei 2017

5/29/2017 09:41:00 AM 18 Comments

Alhamdulillah... syukur tidak terhingga melihat pencapaian ranking Alexa yang semakin mantap dalam tempoh 4 bulan iaitu dari Februari hingga Mei 2017. Mia konsisten update blog dan maintain momentum berblog tanpa mengenal erti jemu dan lelah. Memang diakui bukan mudah untuk konsisten update blog sekaligus mendapat kunjungan trafik yang konsisten ke blog ini.

Link Alexa Blog Mia - http://www.alexa.com/siteinfo/mialiana.com

Jom kita tengok...

Ranking Alexa 13.2.2017 di SINI



Ranking Alexa 28.2.2017 di SINI



Ranking Alexa 7.3.2017 di SINI


Ranking Alexa 15.3.2017 di SINI

Ranking Alexa 27.3.2017 di SINI


Ranking Alexa 4.4.2017 di SINI

Ranking Alexa 14.4.2017 di SINI


Ranking Alexa 27.4.2017 di SINI


Ranking Alexa 1.5.2017 di SINI


Ranking Alexa 15.5.2017 di SINI

Ranking Alexa hari ini, 29.5.2017 di SINI



Throwback... pencapaian Global Rank Alexa blog ini yang terbaik setakat ini ialah pada 29.3.2014 di mana blog ini berada di ranking 31,573

Ranking Alexa 29.3.2014 di SINI

Dan juga pencapaian Rank Alexa in Malaysia blog ini yang terbaik setakat ini ialah pada 26.1.2014 di mana blog ini berada di ranking 171

Ranking Alexa 26.1.2014 di SINI

Adakah Mia mampu untuk kembali ke ranking terbaik ini? Mia tiada jawapannya sekarang ini tapi Mia akan cuba yang terbaik dan juga masih maintain dengan template blog simple ini dari dulu walaupun sekarang ini ramai blogger dah tukar kepada template blog SEO. 

Pada masa itu memang seronok sangat, bayangkan pageviews blog konsisten 4k hingga 6k setiap hari. Rasa kepuasan berblog tercapai ke tahap maksimum. Syukur.. Sekurang-kurangnya Mia dah pernah berada di ranking terbaik Alexa. 

Blogger newbie patut bersyukur. Sekarang ini dah ada banyak saluran media sosial yang boleh menaikkan trafik blog ditambah lagi dengan template blog SEO. Rugi kalau tak gunakan peluang yang ada ini.

Sekadar perkongsian untuk menaikkan semangat berblog di kalangan rakan blogger sekalian. Blogger personal dan lifestyle juga boleh berjaya jika usaha bersungguh-sungguh dan semangat kental untuk berblog. Tiada alasan untuk kata sibuk dengan pelbagai komitmen. Gunakan sepenuhnya fungsi autopublish untuk update blog. Kata kunci utama konsisten.



** jatuh bangun di dunia blog... ibarat roda yang berputar.. tak semestinya akan berada di atas.. kadang akan berada di bawah juga.. bila berada di bawah, kena bangkit semula untuk berada di atas..

Quote Of The Day (387)

5/29/2017 07:21:00 AM 8 Comments


She chooses wisely who she allows in her life. Not because she is better than anyone, but because she remembers what happened when she wasn't careful and allowed just anyone in her circle. A time when she trusted easily and naively believed that most people had the same heart as her. This doesn't mean that she always gets it right, that every now and then she isn't fooled. But it does mean that she can spot the fakers quicker and let the people who are not good for her go without any hesitation.

** she has the courage to move on..

Sunday, May 28, 2017

9 Weird Things That Contagious

5/28/2017 11:04:00 AM 2 Comments



Stress
People become more alert when exposed to the undetectable odor of sweat from stressed-out person

Goals
Wanting what others have may help us learn

Loneliness
It attracts negativity, and makes people more irritable and defensive

Fear
People smelled the sweat of a frightened person ; They made fearful facial expressions and were more alert.

Disgust
People were more likely to make repulsed expressions and sniff less often when they smelled disgusted people's sweat.

Joy
People can catch another person's happiness by watching someone else watching the joyful person

Negative Thought Patterns
Keep in mind that your outlook can be swayed by the people you're close to, and since your mentality can affect them too

Breathlessness
It's not that we feel empathy toward the person; we just can't help but have an involuntary response similar to what they're experiencing

Itchiness
Watching someone scratch makes people feel itchy and more likely to scratch themselves in response

** You are the writer of your life story. You decide what your life will be – by what you give out....

Pengertian Imsak

5/28/2017 05:27:00 AM 3 Comments


Imsak ibarat lampu kuning di traffic light, boleh jalan tapi mesti berhati-hati dan bersedia untuk "brake" bila masuk waktu subuh.

Imsak bermakna menahan diri dari makan dan minum. Masanya ialah 10 minit sebelum masuk waktu subuh.

** sekadar mengingati...

Saturday, May 27, 2017

Program Amal Mini Baju Raya Project 2017

5/27/2017 08:49:00 PM 3 Comments


Program Amal Mini Baju Raya Project 2017
Johor Bahru

Permohonan sumbangan untuk diberikan kepada rumah kebajikan, ibu tunggal dan golongan yang memerlukan.

Jenis Sumbangan

Sumbangan 1 - Baju Raya
Baju kurung (jubah, kebaya dll), tudung, baju melayu, mana-mana jenis baju raya lelaki dan perempuan, dewasa dan kanak-kanak yang baru ataupun yang masih boleh dipakai dan elok.
Bagaimana? Masukkan ke dalam plastik/beg kitar semula mengikut jenis. Tanda dan hantarkan kepada kami.

Sumbangan 2 - Barang Keperluan Asas
5 kg beras, 2 kg tepung, 2 kg gula, 1 tin susu

Sumbangan 3 - Kuih Raya
Biskut, kerepek atau jenis kuih yang kering



Tempoh Penghantaran Sumbangan : 
15 Mei 2017 hingga 8 Jun 2017


Anda boleh memilih untuk berikan mana-mana jenis 
sumbangan dan hubungi :

Area Skudai / Bandar Johor Bahru
Naqia 012-4480621
Hazirah 019-6325474
Mya 014-5474391
Tebrau / Kota Tinggi
Sabrina 017-7707549
Hafiz 011-37781239
Pasir Gudang
Amirah 019-7130021
Rahman 017-3362184




** hulurkan bantuan pada mereka yang memerlukan....

Tudung iBawal | Koleksi Soraya 2017 Wangi Flora & Fauna

5/27/2017 12:05:00 PM 16 Comments


Tudung iBawal | Koleksi Soraya 2017 Wangi Flora & Fauna

Mia ingin perkenalkan pada pengunjung blog ini. Tudung iBawal yang sangat sinonim dengan #gosokgosokwangi. Memang bila selepas digosok akan berbau wangi fabrik iBawal ini.

Koleksi yang Mia maksudkan ialah Koleksi Soraya 2017 Wangi Flora & Fauna. iBawal memberikan keistimewaaan pada koleksi Soraya 2017 dengan tudung wangi haruman kekal yang dilhamkan oleh kecantikan seni alam tropika Malaysia. Soraya memperkenalkan bunga tempatan dan tumbuh-tumbuhan yang unik dan tersendiri menjadikannya rekaan tudung yang indah. Penghargaan kepada alam telah mengnspirasikan Soraya untuk membawa unsur-unsur kehidupan fauna khas dalam koleksi hijab wangi ini. Alami aroma manis bunga mawar dan tropika, menyerlah kewanitaan, daya tarikan dan gaya sopan cantik dengan Soraya 2017 Wangi Flora & Fauna.



Bunga Raya
Bunga Kebanggaan, bunga kebangsaan kita. Bunga Raya mengekalkan asas kehidupan, hidup bermasyarakat dan rasa rendah diri. Memori, tradisi dan budaya kekal dengan Bunga Raya mengingtakan kita supaya sentiasa bersyukur dengan setiap pencapaian atau kelemahan dan jangan lupa asal usul kita.


Orked
Menakjubkan, sensitif, eksotik dan ganjil menggambarkan Orked yang perlukan perhatian, kasih dan sayang. Orked sangat dimanjakan dan dilindungi kerana dia istimewa. Seperti puteri raja, Orked adalah kecil ayu tetapi besar pada kecantikannya. Halus mulus rupawan, tetapi kuat tangkap harumannya.



Merak
Tatkala bangga, dia juga berkeyakinan dan bersemangat dalam menempuh sebarang cabaran atau rintangan. Merak berdiri teguh dan tinggi, tidak gentar dengan gangguan kesejahteraannya. Merak adalah simbol wanitauang kuat, bebas dan cantik, cekal menjaga dirinyadan mereka yang samaberjuang dengannya.



Rama Rama
Si Rama Rama cantik terbang bebas dan anggun hinggap ke sang bunga. Rama Rama tertarik kepada warna ceria kelopak bunga mencari habuan madu pemanis hari. Rama Rama bersederhana dan bersyukur, sungguh tidak mengetahui dirinya memberi inspirasi kepada semua di sekelilingnya yang kagum dengan setiap gerak gerinya.


Batik Bloom
Kesabaran dan ketelitian perlu untuk mencanting Batik Calitan lembut beralun bersama rekaan rumit mengajar penghargaan masa dan perhatian terperinci untuk rekaan karya agung ini. untuk mencapai seni Batik Bloom, dia sudah mencapai kekuatan diri dan ketenangan jiwa mendalam.




Ciri-Ciri Tudung iBawal
Satin Crepe, Scented Fabric
1.06m x 1.06m
Non-Slip, Non-Ironing
Unique Packaging

Harga:
MYR 55 (WM) | MYR 57 (EM)
BND 24 | SGD 24

*GST inclusive
*Excluding postage




Berminat? Sila hubungi iBawal di bawah ini..



Whatsapp : +6017.3199.311


** Suasana hari raya tahun ini akan lebih ceria dengan tudung iBawal....