image December 2017 - Mia Liana

Monday, December 11, 2017

Sunday, December 10, 2017

Review Oilum Moisturizing Soap With Collagen

12/10/2017 09:00:00 AM 1 Comments

Oilum moisturizing soap gently yet thoroughly cleanses the skin while providing moisture and maintaining skin firmness, thus reduces signs of dryness / wrinkles.
  • Collagen is essential to maintain skin elasticity. Helps in skin regeneration process and delaying the natural aging process.
  • Olive Oil is natural moisturizer that restores skin's natural beauty and protects skin from negative effects of sun exposure.
  • Lanolin helps to reduce evaporation while smoothing the skin surface.



Enriched with natural Olive Oil active ingredient
Helps in maintaining skin elasticity and delaying aging process 

For dry skin
Suitable for face and body


** Oilum for skin rejuvenation... formulated by dematologist....



Nak Buat Segmen Bloglist Untuk Januari & Februari 2018

12/10/2017 04:20:00 AM 3 Comments



Hampir Mia terlupa. Nasib perasan. Sekarang ni dah tiba masa untuk buat segmen bloglist untuk bulan Januari dan Februari 2018.

Jadinya... minggu ini Mia akan buat segmen rutin ini. Seperti biasa entri penyertaan versi copy paste. Coding Mia akan sediakan.

Moga Mia sempat nak siapkan codingnya.

Nanti join tau...

** segmen terakhir pada tahun ini..


Saturday, December 9, 2017

Tak Dapat Nak Konsisten Update Blog

12/09/2017 08:31:00 PM 2 Comments


Salam semua. Kalau perasan, sejak akhir-akhir ini Mia tak dapat nak konsisten update blog berikutan Mia agak sibuk dengan beberapa komitmen pada masa yang sama. Komitmen keluarga, kerja dan part time job.

Banyak sebenarnya nak update ke blog tapi tu lah... kekangan masa walaupun idea mencurah-curah.

Biasalah... dah nak akhir tahun, macam-macam yang nak diselesaikannnya di samping persediaan Sofea yang bakal naik sekolah tak lama lagi. Sibuk macam mana pun tetap akan ada masa untuk anak.

** sayang sangat kat blog... tu yang update ni...

Friday, December 8, 2017

Thursday, December 7, 2017

Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan Tahun 2018

12/07/2017 07:27:00 PM 7 Comments

Bila dah nak akhir tahun ni, mulalah sibuk mencari jadual tarikh gaji kakitangan kerajaan untuk 2018. Penting sangat untuk perancangan perbelanjaan bulanan dan juga persediaan rapi sekiranya gaji terawal dari sepatutnya.


Tarikh pembayaran gaji penjawat awam tahun 2018

25 Januari 2018

8 Februari 2018
Tahun Baru Cina 16 & 17 Februari 2018

22 Mac 2018

25 April 2018

24 Mei 2018

7 Jun 2018
Hari Raya Puasa 16 & 17 Jun 2018

25 Julai 2018

14 Ogos 2018
Hari Raya Haji 22 Ogos 2018

25 September 2018

25 Oktober 2018

22 November 2018

24 Disember 2018


Yang berwarna biru itu, sebagai tanda supaya berjaga-jaga kerana gaji keluar awal di musim perayaan. Semoga kita dapat berbelanja mengikut bajet dan kemampuan kita.

** boleh merancang dari sekarang...


Wednesday, December 6, 2017

Tuesday, December 5, 2017

Monday, December 4, 2017

Makan Bakso

12/04/2017 08:28:00 PM 6 Comments



Lama dah rasanya tak makan bakso. Nak-nak balik kerja petang tadi cuaca gerimis hujan. Sejuk.

Beli sedikit barang dapur kat Giant Tampoi langsung makan bakso kat foodcourt. 

Alhamdulillah.... rasa sedap makan panas-panas. Kenyang perut.


** sesekali makan... layans...

Sunday, December 3, 2017

Bubur Kacang Hijau

12/03/2017 12:45:00 PM 5 Comments

Siap sudah bubur kacang hijau yang simple ini. Sebelum ini, Mia ada cerita kacang hijau disangan di SINI.


Dessert simple tengahari ini. Cara nak buatnya pun mudah. Rebus kacang hijau dan masukkan sedikit garam.. dimasak sehingga empuk. Selepas itu masukkan gula merah, gula melaka dan gula. Selepas mendidih, masukkan santan dan selesai.

Untuk lebih aroma, masukkan daun pandan. Sedap....


** lama dah tak masak bubur kacang hijau...


Petua Bubur Kacang Hijau Sedap Dan Cepat Empuk

12/03/2017 11:53:00 AM 2 Comments

Hmmm... kisah dari dapur hari ini. Kita masak tentulah nak rasa sedap. Hari ini masak bubur kacang hijau.

Tak tahulah ramai yang buat macam ni ke tak? Petua nak bubur kacang sedap dan cepat empuk ialah kacang hijau disangan di atas kuali tanpa minyak sehingga ianya berwarna coklat. 


Kemudian barulah kita rebus kacang hijau dan dimasak bubur.

** nanti dah siap bubur kacang hijaunya... Mia akan update lagi....

Saturday, December 2, 2017

Kursus Klasifikasi Fail

12/02/2017 08:30:00 PM 1 Comments

Minggu lepas, Mia ada menghadiri Kursus Klasifikasi Fail pada 27 hingga 29 November 2017 di Hotel Imperial Heritage Melaka bersama rakan sepejabat dari ibu pejabat dan pejabat-pejabat negeri.

Kursus siang dan malam dengan tenaga pengajar dari Arkib Negara.




Dalam memperkasakan struktur organisasi, klasifikasi fail sangat penting supaya lebih teratur dan sistematik.

** memerah otak membuat kod klasifikasi fail yang berkaitan dengan Unit ICT...

Fruit Infused Water

12/02/2017 09:10:00 AM 0 Comments


Fruit Infused Water
Easy combination for natural detoxification

Fat burning, digestion & headaches
green tea + mint + lime

Blood sugar support & digestion
cucumber + strawberry + kiwi

Hydration, digestion & appetite control
cucumber + lemon + lime

Immune defense, digestion & heartburn
lime + orange + lemon

For best result, combine each with 12 - 16 oz water.


** health info...

Friday, December 1, 2017

Quote Of The Day (505)

12/01/2017 07:00:00 AM 2 Comments


Sometimes
walking away has
nothing to do with
weakness, and everything
to do with strength.

We walk away not because
we want others to realize
our worth and value, but
because we finally realize
our own.


** our own choice...