image 2017 - Mia Liana

Thursday, October 19, 2017

Semalam Di AEON Mall Bukit Indah

10/19/2017 07:28:00 AM 2 Comments

Cuti Deepavali semalam... Mia bawa Sofea jalan-jalan kat AEON Mall Bukit Indah. Ramai orang yang datang.

Hanya jalan-jalan cuci mata dan ada beli sedikit barang keperluan.

Lepas itu, singgah makan kat food court. Menu kami semalam, nasi ayam roasted.. Minum air pink guava dan lemon tea.


Aktiviti semalam yang simple. Selesai urusan, terus balik rumah.

** happy hour with daughter...


Wednesday, October 18, 2017

Bila Lirik Lagu Lama Naik Popular

10/18/2017 06:00:00 PM 1 Comments

Wahhh.. terasa gembiranya Mia. Ramai juga pengunjung dari enjin carian yang tengok entri Lirik Lagu Laju Laju Buaiku Laju di SINI. Entri lama juga tu.. Mia publish dalam bulan Ogos 2015.

Tup-tup muncul kat widget Popular Last 7 Days. Kiranya entri hot sepanjang minggu ini.


Lagu lama lagu evergreen. Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Segar sepanjang zaman,...


** layan... jangan tak layan lagu lama ni...


Jom Cari Rumah

10/18/2017 09:21:00 AM 1 Comments




Jom Cari Rumah

Tarikh :
20 - 22 Oktober 2017

Masa :
10.00 pagi hingga 10.00 malam

Tempat :
Plaza Angsana Johor Bahru

Aktiviti :
- Ekspo hartanah
- Pertandingan mewarna
- Seminar percuma
- Gula-gula kapas dan badut


** hebahan blog...


Foods That Cause Inflammation

10/18/2017 12:30:00 AM 1 Comments


01. Sugar and high fructose corn syrup

02. Atificial sweeteners

03. Gluten

04. Alcohol

05. Grains

06. Dairy

07. Soy

08. Peanuts

09. Fried foods

10. Processed meats

11. Refined carbohydrates

12. Soda (diet & regular)

13. Fast food

14. Vegetable oil

15. Artificial colors or dyes

16. Hydrogenated oils

17. Conventionally raised animal foods


** health info...


Tuesday, October 17, 2017

AirAsia Cabin Crew Recruitment (Johor Bahru)

10/17/2017 08:38:00 PM 5 Comments



AirAsia Cabin Crew Recruitment (Johor Bahru)

Date : 4 November 2017


Location :
The Puteri Pacific Hotel, Johor Bahru
Level 2, Mutiara Room

(Registration time: 9:00am - 11:00am)

Application details :

1. Female, minimum height 157cm (barefoot)

2. Please bring original & copy of Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) with CREDIT in English or any substitute credentials, pass in Bahasa Malaysia and one other credit in other subject.

3. Open to fresh graduates from any discipline and experienced crew are encouraged to apply.

4. Please bring along the completed AirAsia Cabin Crew Application Form, original and copies of MYKad, recent resume, original and copies of certificates of higher education or equivalent, and a recent passport-sized photo and full-length portrait. 

5. Application Form can be downloaded at http://www.airasia.com/cabincrewmalaysia-application

6. Dress code female : Smart Casual (knee length skirt or dress with full make up)


** all the best...


Pemenang Bertuah Segmen Nak URL Blog #32

10/17/2017 03:00:00 PM 20 Comments




Wah... tak sabar ya... Tanpa membuang masa lagi Mia nak umumkan terus siapakah pemenang bertuah bagi Segmen Nak URL Blog #32...

Sila rujuk nombor peserta anda di SINI.


Jeng... Jeng.. Jeng....


Jatuh kepada....


Peserta No 23 dan 32


Tahniah diucapkan.... Memang nombor cantik ni... nombor kembar.


** jumpa lagi di siri seterusnya...


Selesai Blogwalking Senarai URL Blog #32

10/17/2017 12:30:00 PM 6 Comments



Harap maaf...  baru awal pagi tadi Mia sempatkan diri untuk blogwalking ke semua peserta Segmen Nak URL Blog #32 di SINI. Leganya hati ini bila dah selesai blogwalking. Selepas ini, Mia dah boleh buat pengumuman 2 orang pemenang melalui random.org di mana akan menjadi penyeri bloglist Mia sehingga ke siri segmen ini yang seterusnya....

Semoga berjaya ya... (^_^)


** dup.. dap... dup... dap....


The Thirsty Crow Short Story

10/17/2017 09:00:00 AM 4 Comments




I would love to share a very simple short story about the Thirsty Crow. Do you still remember? 

It was a hot summer day. The crow was very thirsty. He flew about here and there looking for water. He saw a pot with water. He went close to the pot.

The crow saw that there was a very little water in the pot. The crow tried to reach the water but he was not able to do so. He then, tried to push the pot down for the water to flow out but the pot was too heavy for him.

The crow looked around. He saw some pebbles. An idea striked in his mind. He picked up the pebbles one by one and dropped them into the pot. As he dropped the pebbles into the pot, the water came up. Soon it was high enough for him to drink. He drank the water. He flew away happily. 

Moral : If you try hard enough, you may soon find an answer to your problem. You should never give up in front of their problems because you are automatically defeated when you give up. 



** think creative and try to overcome any problem wisely... you may succeed...


Monday, October 16, 2017

Foods High In Calcium

10/16/2017 12:00:00 PM 2 Comments


sesame seeds - 351mg

spinach - 245mg

collards greens - 266mg

backstrap molasses - 137mg

kelp - 136mg

tahini - 126mg

broccoli - 124mg

swiss chard - 102mg

kale - 94mg

brazil nuts - 90mg

celery - 81mg

almonds - 75mg

papaya - 73mg

flax seeds - 52mg

orange - 52mg


** calcium info..

Menu Tengahari Semalam

10/16/2017 09:00:00 AM 2 Comments

Wah... meriahnya.... Selepas selesai meeting semalam di SINI, kami disajikan dengan nasi beriani ayam dan kambing. Alhamdulillah... rezeki...






Langkah kanan juga. Sebab ada sambutan anniversary staf di pejabat sini. Meriah. Mia doakan moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Amin....



Pulang Johor Bahru dengan perut yang kenyang.... 


** sebenarnya.. meeting post mortem untuk event di SINI...


CIMB Clicks Security Awareness Survey

10/16/2017 05:56:00 AM 2 Comments

Baru tadi Mia login ke CIMB Clicks... opppss ada mesej notifikasi yang terpapar sebaik sahaja selepas login. Rupanya ada borang kajiselidik untuk Security Awareness. Wajib diisi. 



"CIMB Clicks is currently runnig a one-time mandatory survey to all our customers, focusing on the awareness of online threats and fraud.

We appreciate it if you could spend a few minutes to complete the 6 questions below before proceeding to your online banking."


Satu langkah yang harus dipuji sebab ianya dapat mengetahui tahap pengetahuan pengguna CIMB Clicks tentang kesedaran keselamatan perkhidmatan banking secara online. Yang penting sekali hati-hati pada panggilan, emel atau sms yang palsu supaya kita tidak terjebak dalam penipuan. Untuk lebih selamat, elakkan mengangkat panggilan yang tidak diketahui dan sila abaikan sms dan emel yang diterima.


** nasib baik kena jawab sekali sahaja.....



Sunday, October 15, 2017

Meeting Di Pontian

10/15/2017 11:00:00 AM 2 Comments

Kisah hari ini. Pagi ini ada meeting kat pejabat di Pontian. Selalu kalau pergi meeting kat sini, Mia drive sendiri dari Johor Bahru.


Dah namanya kerja. Memang macam tu lah kan... Ada meeting yang perlu dihadiri. Kena ceria dan happy walaupun ketika meeting.

** komitmen kerja....


Makan Malam Di Sedap Corner

10/15/2017 06:34:00 AM 4 Comments

Tempohari Mia cerita kelas Sofea ada menang nombor satu pertandingan koir di SINI. Makanya Mia belanja Sofea makan malam makan yang sedap di restoren Sedap Corner berdekatan Hotel Thistle di bandar Johor Bahru.

Sukanya Sofea dapat makan kat tempat eksklusif di sini. Dulu biasa je tempatnya. Tapi sekarang Sedap Corner dah upgrade.

Jom tengok...

muka happy

senyum sokmo

order sheet

ice lemon tea dan ais kacang

menu Sofea.. fish n chips

menu Mia... lontong

Sedap Corner sejak 1987

sempat posing sebelum balik


Sebagai nak hargai... usaha Sofea latih bersungguh-sungguh untuk menang. Sayang Sofea...

** masa mengandungkan Sofea dulu, Mia ada mengidam ais kacang Sedap Corner ni...


Foods To Lower Cholesterol

10/15/2017 12:30:00 AM 4 Comments




01. Oatmeal is excellent soluble fiber rich food

02. Polyunsaturated fatty acid in nuts lowers cholesterol

03. omega-3 fatty acids in salmon lowers cholesterol

04. Flaz seeds are vegetarian source of Omega-3

05. Beans lower cholesterol including LDL

06. Monounsaturated fats in fruits and vegetables help

07. Avocado raises HDL and lowers LDL

08. Garlic reduces cholesterol and prevents blood clots

09. Olive oil is full of monounsaturated fatty acids

10. Antioxidants in dark chocolates build HDL

11. Black tea helps to reduce LDL


** can naturally lower cholesterol levels with the help of food and exercise...


Saturday, October 14, 2017

Pasar Barokah | Sebuah Seni dan Budaya Jalanan | An Art and Street Culture

10/14/2017 09:00:00 PM 2 Comments




Pasar Barokah 
(Sebuah Seni dan Budaya Jalanan/ An Art and Street Culture)

Tarikh :
20 Oktober 2017 (Jumaat)
10 November 2017 (Jumaat)
17 November 2017 (Jumaat)
24 November 2017 (Jumaat)
5 Januari 2018 (Jumaat)

Masa :
8.00 malam hingga 11.30 malam

Tempat :
Jalan Pahang, Pasar Karat
Berdekatan dengan Office ThinkCity 


☎️ 017 - 712 8311

Event oleh Sekutu Ghuraba

#JohorEvent #SekutuGhurabaEvent


** hebahan blog...


Tidak Semua Blogger Pandai Menulis

10/14/2017 04:15:00 PM 18 Comments


Mia terpanggil untuk luahkan pandangan Mia tentang topik "Tidak Semua Blogger Pandai Menulis". Ya... Mia akui pandai menulis bukan syarat wajib untuk seseorang jadi blogger. Persepsi orang luar kadang tersilap dan berbeza. Tidak semestinya orang yang tahu menulis akan berblog. Jangan sangka ianya seperti itu.

Seeloknya seperti biasa. Seadanya. Mia akui masa mula berblog dahulu, Mia memang tidak pandai menulis apatah lagi ingin mengarang entri blog yang panjang perkataannya melebihi 300 patah perkataan. Rasa gerun. Ironinya, mengarang di blog bukan seperti mengarang masa sekolah dahulu.

Berdasarkan pengalaman Mia, blog ini lebih kepada ulasan, pendapat tentang sesuatu atau perkongsian pengalaman penulis serta informasi yang ingin disajikan kepada pengunjung. Macam-macam boleh diceritakan di dalam blog mengikut kesesuaian niche blog masing-masing tanpa meniru identiti blogger lain. 

Tidak dinafikan, dunia blog tersangat meluas merentasi sempadan dengan capaian akses 24 jam ke blog. Bayangkan bila ianya boleh diakses pada bila-bila masa, blog kita pasti akan ada pengunjung dari enjin carian, sosial media atau pun dari sumber lain.

Berbalik pada kisah menulis. Tidak semestinya satu entri perlu dikarang panjang. Memang bagus bila berbuat demikian, tetapi tidak semua blogger ada kemahiran menulis yang seperti ini. Buat permulaan sebagai blogger newbie, bolehlah buat entri pendek. Lama-lama nanti bila dah selalu membaca dan selalu menulis dengan sendirinya akan pandai menulis dengan lajunya dari idea yang mencurah-curah.

Di sini Mia nak bagi contoh entri terpendek Mia yang paling banyak pageviews, berada di rank ke 3 entri paling popular sepanjang berblog ialah Makan Buah Naga di SINI. Perkongsian ala-ala santai saja. Jauh di sudut hati ini Mia pun tidak sangka ianya jadi popular dan mendapat trafik pengunjung dari enjin carian.

Jadi usah ragu dan bimbang kalau kita ini tidak pandai menulis. Ni Mia nak tanya... hari-hari kita ada bercakap kan? Cuba bayangkan apabila kita menulis entri blog itu ibarat kita sedang bercakap dengan pengunjung di depan mata. Kita luahkan idea kita di dalam bentuk karangan untuk tatapan pengunjung blog kita. Walaupun ianya simple tetapi kadang impaknya besar dan memberi makna ke pada pengunjung yang baca.

Nasihat Mia kepada blogger newbie, jangan pandang rendah pada kemampuan diri sendiri. Mulakan dengan yang sedikit dahulu nanti lama-lama bila dah terbiasa, akan menjadi seronok dan pastinya akan menikmati kepuasan berblog yang sebenar.

Supaya pengunjung tidak bosan dengan blog kita, boleh juga diselang-selikan kategori entri yang tulis dengan entri panjang dan pendek. Perlu diingat setiap blog ada kekuatannnya dan followernya tersendiri.

Kesimpulannya, jangan berhenti menulis blog sebab blog ini tidak akan ada tarikh luputnya selagi kita menulis...


** lepas rindu nak berceloteh panjang kali ini...... dengan jumlah 407 patah perkataan... yeahhhh...



Simple Rules To Lower Your Cholesterol

10/14/2017 10:55:00 AM 2 Comments




  1. Eat at least one cup of beans daily.
  2. Eat at least one ounce of raw nuts and seeds daily.
  3. Eat one large green salad a day and include raw onion.
  4. Eat steamed green vegetables in every lunch and dinner.
  5. Include tomatoes / tomato sauce, berries and / or pomegranate in your diet daily.
  6. Take 1 tablespoon of ground flax or chia seeds and DHA/EPA supplement daily.
  7. Avoid refined carbohydrates and added oils.
  8. Minimize anial products to less than 5 percent of total calories for the week.


** simple tips...

Belum Sempat Nak Blogwalking

10/14/2017 08:21:00 AM 2 Comments


Uwaaaaa... macam nak nangis je. Mia belum lagi sempat nak blogwalking berikutan terikat dengan beberapa komitmen seminggu dua ini. Hanya mampu update blog itupun tidak berapa konsisten.

Sebenarnya... hati di dalam berkobar-kobar nak blogwalking dan komen kat blog lain. Sebab akan rasa seronok dan puas mengikuti perkembangan rakan-rakan blogger lain di samping menambah kenalan blogger baru.

Jadi... jangan berkecil hati ya...


** rindu...


Quote Of The Day (479)

10/14/2017 12:10:00 AM 2 Comments


There have been so many times I wanted to call it a day.... but I'm not a quitter.

I dust myself down and try again.

Finally, I can see light at the end of the tunnel.

Nothing's stopping me now...


** whatever it is... never give up...


Friday, October 13, 2017

Thursday, October 12, 2017

Johor Bahru Writers + Film Festival 2017 | Writing & Film Workshops

10/12/2017 11:38:00 PM 1 Comments


Johor Bahru Writers + Film Festival 2017 | Writing & Film Workshops

Date : 20 - 28 October 2017
Time : 11.00am - 11.00pm
Venue : Big Bites Cafe, 18 Jalan Tan Hiok Nee, 80000 Johor Bahru, Johor.

For more, visit HERE.

by Johor Bahru: International Festival City


** calling for those who are interested to join...



Andai Kau...

10/12/2017 10:00:00 PM 1 Comments


Andai kau tahu
Perasaan ku yang kecewa ini
Pasti kau menangis
Betapa hampanya diri ini

Andai kau selami
Apa yg tersurat
Pasti kau kesal
Atas apa yang kau dah lakukan

Andai kau sedar
Apa yang kau
Dah lakukan padaku
Pasti kau ingin 
Putar kembali masa lalu

Andai kau insaf
Bertanggungjawab atas
Apa yang terjadi
Pasti kau akan berubah
Untuk masa depan


** puisi malam ini...

Aktiviti Sofea Minggu Lepas

10/12/2017 02:03:00 PM 10 Comments

Lama betul Sofea tak mandi kat swimming pool. Rasanya dah 6 bulan tak mandi Minggu lepas baru dapat tunaikan hasrat Sofea.



Suka dia. Sekali dah masuk, susah nak naik. Katanya nak exercise puas-puas. Tapi Mia ada limit kan masa. Tak mahu Sofea terlalu penat.

Mia pun swimming juga... hihihi... konon exercise dalam air....

** sesi bakar kalori...