image 2017 - Mia Liana

Friday, December 15, 2017

9 Reasons To Eat More Vegetables

12/15/2017 08:00:00 AM 0 Comments



Asparagus
contains many anti-inflammatory nutrients

Beets
promote detoxification of the liver

Broccoli
helps strengthen the immune system

Carrots
can improve the appearance of skin, hair and nails

Cucumbers
are ultra-hydrating and more nutritious tham regular water

Kale
contains more calcium per calorie than milk

Lettuce
is high in fiber helping to clean the digestive tract

Spinach
improves mental function by helping to prevent oxidation of the brain

Tomatoes
Lycopene content helps clear damaging free radicals in the body that can harm our cells


** health info...


Thursday, December 14, 2017

Majlis Perasmian Fiesta Nanas 60 @ Pusat Perdagangan Bandar Baru Pontian

12/14/2017 08:44:00 PM 1 Comments


Kisah dari Mia pagi tadi. Memang sibuk lah kan bila ada event besar macam ni. Semua turut bantu membantu. Nak-nak sambutan pejabat Mia yang ke 60 tahun. Berkampung lah kami di Pusat Perdagangan Bandar Baru Pontian, Johor dari 14 hingga 17 Disember 2017.

Mia nak kongsikan aktiviti Majlis Perasmian Fiesta Nanas 60 sebelah pagi tadi yang dirasmikan oleh Menteri Pertanian Industri dan Asas Tani Malaysia...

Jom tengok...











Alhamdulillah... majlis berjalan dengan lancar. 

Nak tahu tak apa yang ada kat Fiesta Nanas ni? Jom klik SINI untuk aturcara program penuh. Sesiapa yang free, bolehlah datang sini.

** the precious moment...


Wednesday, December 13, 2017

Belum Poskan Lagi Hadiah Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

12/13/2017 08:56:00 AM 5 Comments




Tempohari Mia ada umumkan pemenang Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com di SINI. Sehingga kini masih ada lagi beberapa orang pemenang yang belum emelkan butiran yang dikehendaki ke contact@mialiana.com. Jadinya, Mia belum poskan lagi hadiah-hadiahnya.

Mia faham sekarang ni semua sibuk dengan musim cuti sekolah. Tidak mengapa. Harap yang lain sabar ya...


** tunggu seminggu lagi...

Tuesday, December 12, 2017

Fiesta Nanas | Sambutan 60 Tahun LPNM #fn60 #lpnm60tahun

12/12/2017 04:22:00 PM 2 Comments


Wahhhhh... kemeriahan yang berganda-ganda. Mia nak war-warkan kat semua pengunjung blog ini. Ada event besar bakal berlangsung dari 14 hingga 17 Disember 2017 di Pusat Perdagangan Bandar Baru Pontian, Johor.



Pelbagai aktiviti disediakan sempena Sambutan 60 Tahun LPNM dengan hashtag #fn60 dan #lpnm60tahun.



Program-Program Perasmian Sepanjang Fiesta Nanas 60 Sempena Sambutan 60 Tahun Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia di Pusat Perdagangan Bandar Baru Pontian Johor

1. Perasmian Fiesta Nanas 60
14hb Disember 2017 9.30am - Pentas Utama
Oleh YB Dato' Sri Ahmad Shabery Bin Cheek
Menteri Pertanian & Industri Asas Tani

2. Perasmian Sistem E-Pineapple
14hb Disember 2017
2.00 pm - Pentas Utama
Oleh YB Dato' Nogeh Gumbek
Timbalan Menteri Pertanian & Industri Asas Tani 

3. Perasmian Seminar Teknologi & Inovasi Nanas
14hb Disember 2017 
8.00 pm - Hotel Pontian
Oleh YB Dato' Sri Hj Tajuddin Bin Abdul Rahman
Timbalan Menteri Pertanian & Industri Asas Tani 

4. Pelancaran Kopi Perisa Nanas (Kopi Ngences)
15hb Disember 2017
4.00 pm - Food Truck Corner
Oleh YB Datuk Tee Siew Kiong
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan & Kepenggunaan Negeri Johor

5. Perasmian Mobile Food Kiosk
16hb Disember 2017
11.00 am - Mobile Food Kiosk Corner
Oleh YBhg. Datuk Seri Dr. Ismail Bin Hj Bakar
Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani


Aktiviti-Aktiviti Yang Dijalankan :
1. Senam santai
2. Pertandingan Mewarna & Giant puzzle
3. Dekorasi Buah
4. Demonstrasi Masakan
5. Roda Nanas
6. Forum Agama
7. Fun Run
8. Fun Ride
9. Busking LPNM
10. Bikers Show
11. Car Show & Gathering
12. Konsert Rhythm of Pineapple
13. Fun Time & Aerobic Challenge
14. Pertandingan Memancing
15. FIFA 2018 Open Day, Tournament 1 On 1
16. Pro Evolution Soccer 2018 Tournament
17. Pertandingan Fotografi
15. Penyampaian hadiah & Cabutan Bertuah

Di samping itu... ada makan dan minum nanas secara percuma..... rugi kalau tak datang sini.


Semua dijemput hadir bagi memeriahkan sambutan yang extravaganza ini. Jom....


** hebahan blog...


SDS | Warm or Cool, or Both, for Christmas?

12/12/2017 12:58:00 AM 1 Comments


Can both warm and cool appear at the same time during Christmas celebration? Aim to celebrate a heart-warming yet cooling Christmas with customers, SDS announces special Christmas series, including coolest cake selections, warmest meals, and gift sets throughout this December.

Christmas is known as the long anticipated holiday in a year. Celebrating Christmas has become a trend to all folks regardless of religious as it is the greatest time for gathering.

“Christmas is the festive of joy, of holiday greetings exchanged, of gift-giving, and families and friends united. A unique Christmas cake, with a palatable Christmas meal have therefore become essential in this festive,” says Ms. Alice, Marketing Manager of SDS.



This year, SDS launches a series of well-loved traditional and novel Christmas cakes, ranges from RM 45 to 78 accordingly. Out of the six Christmas cakes launched, “Winter Holiday”, the low fat Gelato cake with chocolate sponge and “Cookies & Cream” Gelato, is the coolest indulgent for everyone living in this hot weather country. Camera-ready Christmas cakes such as “Here Comes Santa”, “Santa Town”, and “Santa House”, are designed to be eye-catching and worthy to share on social media. Classic yule log cake, “X’mas Log Cake” and its mini version, “Mini Log Cake”, are also available in SDS Christmas series.

SDS Christmas cakes are available for pre-ordering at their outlets three days in advance, whereas “Santa Town”, fondant cake requires five days pre-ordering in advance. Collection period for cakes is until 1st January 2018.

Despite ‘cool’ Christmas cakes, SDS has also introduced ‘warm’ Christmas meals too. Dine-in customers are able to savour festive favourites including “Ho Ho Ho Chicken”, the whole spring chicken with stuffings served with lattice and special rocky sauce is specially designed for twin sharing. Fish lovers may savour “Santa Baby Salmon”, the salmon fillet grilled with honey mustard, served with mushroom scrambled egg, as well as crispy wedges. In addition to the warm meals, refreshing beverages including “Merry Berries”, berries and fresh cherry tomatoes with soda, and “Purple Christmas”, Kyushu purple sweet potato with fresh milk, are available for add-on now to complete a Christmas meal.

“We understand the importance of showing care and love to our loved ones via gift giving. Therefore, we introduce Christmas chicken gift set for sharing with their loved ones.” Says Ms. Alice.



SDS Christmas gift set including “Very Merry Gift Set”, one Roasted Herb Whole Chicken for 3 to 4 pax sharing, with mini bites of a can of Multigrain Flakes, Mini Macaron, and Chocolate Biscotti served on basket suitable for hand delivery. Roasted Herb Whole Chicken is marinated 24 hours and specially cooked to remain it’s juicy. “Joy to the World”, chicken only without mini bites are also available. Customers may pre-order gift set three days in advance at SDS outlets.

“Christmas is the time of gratitude. Thus, we have specially crafted SDS Christmas Happy Holiday Greeting Card to be given away during this festive season. During our previous warm and happy event, “Jingle Jingle Potato Workshop”, we have DIY hand-made greeting card together with families participated in the event. We appreciate the warm atmosphere and interaction with families. Finally, we gathered hand-made cards and turn them into ‘SDS Happy Holiday Greeting Cards’, hoping to spread out the harmonious ambience of SDS in this gracious festive season,” Commented Ms. Alice.

According to Ms. Alice, customers who celebrate Christmas moments at SDS with minimum purchase of RM30 are entitled to get the limited edition greeting cards. Besides, SDS fans can also collect greeting cards from SDS A-LI during his appearance in December at major shopping malls and outlets. Happy Holidays Greeting Card is available while stocks last.
Kindly log on to SDS official Facebook at www.facebook.com/sdsgroups for SDS A-LI appearance schedule.

SDS outlets in Johor are located at Paradigm Mall (NEWEST), AEON Bandar Dato’ Onn, AEON Tebrau City (Fanpekka Cafe), Johor Jaya, JB City Square, AEON Kulaijaya, Taman Perling, Taman Universiti, Kota Tinggi, KSL City Mall, AEON Bukit Indah, Larkin Sentral, Plaza Pelangi, S’Mart, Giant Plentong, Masai, Ulu Tiram, Kota Raya, Kangkar Pulai, Setia Indah, Kota Masai, and SDS Bakery at La Boheme AEON Tebrau City, AEON Kulaijaya, AEON Permas Jaya, AEON Bukit Indah, AEON Taman Universiti.


** press release...

Monday, December 11, 2017

Sunday, December 10, 2017

Review Oilum Moisturizing Soap With Collagen

12/10/2017 09:00:00 AM 3 Comments

Oilum moisturizing soap gently yet thoroughly cleanses the skin while providing moisture and maintaining skin firmness, thus reduces signs of dryness / wrinkles.
  • Collagen is essential to maintain skin elasticity. Helps in skin regeneration process and delaying the natural aging process.
  • Olive Oil is natural moisturizer that restores skin's natural beauty and protects skin from negative effects of sun exposure.
  • Lanolin helps to reduce evaporation while smoothing the skin surface.



Enriched with natural Olive Oil active ingredient
Helps in maintaining skin elasticity and delaying aging process 

For dry skin
Suitable for face and body


** Oilum for skin rejuvenation... formulated by dematologist....



Nak Buat Segmen Bloglist Untuk Januari & Februari 2018

12/10/2017 04:20:00 AM 4 Comments



Hampir Mia terlupa. Nasib perasan. Sekarang ni dah tiba masa untuk buat segmen bloglist untuk bulan Januari dan Februari 2018.

Jadinya... minggu ini Mia akan buat segmen rutin ini. Seperti biasa entri penyertaan versi copy paste. Coding Mia akan sediakan.

Moga Mia sempat nak siapkan codingnya.

Nanti join tau...

** segmen terakhir pada tahun ini..


Saturday, December 9, 2017

Tak Dapat Nak Konsisten Update Blog

12/09/2017 08:31:00 PM 4 Comments


Salam semua. Kalau perasan, sejak akhir-akhir ini Mia tak dapat nak konsisten update blog berikutan Mia agak sibuk dengan beberapa komitmen pada masa yang sama. Komitmen keluarga, kerja dan part time job.

Banyak sebenarnya nak update ke blog tapi tu lah... kekangan masa walaupun idea mencurah-curah.

Biasalah... dah nak akhir tahun, macam-macam yang nak diselesaikannnya di samping persediaan Sofea yang bakal naik sekolah tak lama lagi. Sibuk macam mana pun tetap akan ada masa untuk anak.

** sayang sangat kat blog... tu yang update ni...

Friday, December 8, 2017

Thursday, December 7, 2017

Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan Tahun 2018

12/07/2017 07:27:00 PM 8 Comments

Bila dah nak akhir tahun ni, mulalah sibuk mencari jadual tarikh gaji kakitangan kerajaan untuk 2018. Penting sangat untuk perancangan perbelanjaan bulanan dan juga persediaan rapi sekiranya gaji terawal dari sepatutnya.


Tarikh pembayaran gaji penjawat awam tahun 2018

25 Januari 2018

8 Februari 2018
Tahun Baru Cina 16 & 17 Februari 2018

22 Mac 2018

25 April 2018

24 Mei 2018

7 Jun 2018
Hari Raya Puasa 16 & 17 Jun 2018

25 Julai 2018

14 Ogos 2018
Hari Raya Haji 22 Ogos 2018

25 September 2018

25 Oktober 2018

22 November 2018

24 Disember 2018


Yang berwarna biru itu, sebagai tanda supaya berjaga-jaga kerana gaji keluar awal di musim perayaan. Semoga kita dapat berbelanja mengikut bajet dan kemampuan kita.

** boleh merancang dari sekarang...


Wednesday, December 6, 2017

Tuesday, December 5, 2017

Monday, December 4, 2017

Makan Bakso

12/04/2017 08:28:00 PM 7 Comments



Lama dah rasanya tak makan bakso. Nak-nak balik kerja petang tadi cuaca gerimis hujan. Sejuk.

Beli sedikit barang dapur kat Giant Tampoi langsung makan bakso kat foodcourt. 

Alhamdulillah.... rasa sedap makan panas-panas. Kenyang perut.


** sesekali makan... layans...

Sunday, December 3, 2017

Bubur Kacang Hijau

12/03/2017 12:45:00 PM 6 Comments

Siap sudah bubur kacang hijau yang simple ini. Sebelum ini, Mia ada cerita kacang hijau disangan di SINI.


Dessert simple tengahari ini. Cara nak buatnya pun mudah. Rebus kacang hijau dan masukkan sedikit garam.. dimasak sehingga empuk. Selepas itu masukkan gula merah, gula melaka dan gula. Selepas mendidih, masukkan santan dan selesai.

Untuk lebih aroma, masukkan daun pandan. Sedap....


** lama dah tak masak bubur kacang hijau...


Petua Bubur Kacang Hijau Sedap Dan Cepat Empuk

12/03/2017 11:53:00 AM 3 Comments

Hmmm... kisah dari dapur hari ini. Kita masak tentulah nak rasa sedap. Hari ini masak bubur kacang hijau.

Tak tahulah ramai yang buat macam ni ke tak? Petua nak bubur kacang sedap dan cepat empuk ialah kacang hijau disangan di atas kuali tanpa minyak sehingga ianya berwarna coklat. 


Kemudian barulah kita rebus kacang hijau dan dimasak bubur.

** nanti dah siap bubur kacang hijaunya... Mia akan update lagi....

Saturday, December 2, 2017

Kursus Klasifikasi Fail

12/02/2017 08:30:00 PM 2 Comments

Minggu lepas, Mia ada menghadiri Kursus Klasifikasi Fail pada 27 hingga 29 November 2017 di Hotel Imperial Heritage Melaka bersama rakan sepejabat dari ibu pejabat dan pejabat-pejabat negeri.

Kursus siang dan malam dengan tenaga pengajar dari Arkib Negara.




Dalam memperkasakan struktur organisasi, klasifikasi fail sangat penting supaya lebih teratur dan sistematik.

** memerah otak membuat kod klasifikasi fail yang berkaitan dengan Unit ICT...

Fruit Infused Water

12/02/2017 09:10:00 AM 1 Comments


Fruit Infused Water
Easy combination for natural detoxification

Fat burning, digestion & headaches
green tea + mint + lime

Blood sugar support & digestion
cucumber + strawberry + kiwi

Hydration, digestion & appetite control
cucumber + lemon + lime

Immune defense, digestion & heartburn
lime + orange + lemon

For best result, combine each with 12 - 16 oz water.


** health info...

Friday, December 1, 2017

Quote Of The Day (505)

12/01/2017 07:00:00 AM 4 Comments


Sometimes
walking away has
nothing to do with
weakness, and everything
to do with strength.

We walk away not because
we want others to realize
our worth and value, but
because we finally realize
our own.


** our own choice...



Thursday, November 30, 2017

Pemenang Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

11/30/2017 10:30:00 PM 25 Comments

Wahhhh.... buat kali pertamanya Mia menggunakan cara cabutan bertuah secara manual. Tulis nombor ke atas kertas dan gunting. Lipat kepada 2 dan masukkan ke dalam mangkuk.



Sebelum itu, sila rujuk nombor peserta Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com di SINI.

Kemudian.... goncang punya goncang... gelek punya gelek...

Kini.... pemenang-pemenangnya ialah.....


5 × fridge magnet

9, 72, 46, 67, 25


5 x keychain

20, 60, 57, 73, 3


3 x keychain

41, 11, 54

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang di atas. Diharap dapat emelkan butiran berikut ke contact@mialiana.com

No peserta :
Nama penuh :
Alamat lengkap :
No handphone :


Alhamdulillah... selesai sudah giveaway ini. Terima kasih atas sokongan yang diberikan. (^_^)


** kepada yang tidak berjaya.. boleh cuba lain kali...