January 2017

Monday, January 30, 2017

Blog Tersepi Seketika




Salam sejahtera semua. Pertama kalinya Mia nak minta maaf sebab blog ini tersepi seketika dek Mia terikat dengan beberapa komitmen yang tak dapat dielakkan pada bulan Januari 2016. InsyaAllah... bulan Februari nanti akan reda seketika dan cuba kembalikan momentum berblog seperti dulu.

Dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini, macam-macam perkara yang berlaku yang membuatkan Mia agak sukar untuk luangkan masa sedikit untuk blog. Bukan maknanya Mia tak sayang blog ini... tersangat-sangat rindu nak berblog semula. Kekangan masa yang menjadi penghalang.

Aktiviti blog juga ada yang tertangguh. Carta Pengkomen Tegar dan Segmen Bloglist akan Mia update nanti.

Apa-apa pun jiwa Mia tetap pada blog tercinta ini.


banyak kisah nak diceritakan tapi tak menyempat... huhuhu...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, January 16, 2017

Tazkirah 75 : Jangan Sombong !!!




Jangan Sombong !!!
  1. Susah menerima pandangan orang lain
  2. Mudah marah dan beremosi
  3. Memilih-milih kawan
  4. Memandang hina golongan bawahan
  5. Tidak senang dengan kejayaan orang lain
  6. Tidak menghargai pemberian orang
  7. Memperkata keburukan orang
  8. Mudah berdendam
  9. Susah meminta maaf dan memberi kemaafan
  10. Kurang bermesra dengan orang
"Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri" - Surah An-Nisaa' , sebahagian ayat 36

Nabi saw. bersabda, "Tidak akan masuk syurga, sesiapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan" - HR Muslim

sangat bahaya....




Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, January 15, 2017

Senarai Peserta Segmen 12 Jam Bloglist #24



Salam semua. Mia nak minta maaf sebab lambat nak update entri senarai peserta untuk #24. Kalau perasan kat banner tersalah no siri sepatutnya #24. Tidak mengapa. Yang penting segmen dah berjaya dilaksanakan dan telah pun ada peserta.

Mia nak maklumkan... yang Mia sangat terikat dengan beberapa komitmen mengakibatkan Mia tinggalkan blog sementara tempohari. Mia minta maaf sangat-sangat.

Di sini Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada blogger yang sudi segmen rutin blog ini di SINI. Seramai 27 entri penyertaan diterima. Jom tengok siapa yang join....

Senarai Peserta Segmen 12 Jam Bloglist #24

  1. http://www.kisahsidairy.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  2. http://maszull.blogspot.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  3. http://notashalimar.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  4. http://missobsesi.blogspot.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  5. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  6. http://www.huhahuhajerr.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  7. http://www.azhafizah.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  8. http://www.bajetciputselerabesar.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  9. http://mardiahdiana.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  10. http://solehahgirlz.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  11. http://www.ayuinsyirah.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  12. http://www.bondezaidalifah.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  13. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  14. http://www.aimisyahirah.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  15. http://starlavenderluna.blogspot.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  16. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  17. http://ape-kinah.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  18. https://anumkhairil.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  19. http://dhia-manja.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  20. http://www.leaazleeya.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  21. http://www.maisarahsidi.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  22. http://www.sayidahnapisah.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html
  23. http://www.inanihazwani.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html#.WGUDkI197IU
  24. http://jombercontest.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html

Penyertaan yang tidak lengkap (selepas Mia semak)
  1. http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html - tiada entri
  2. http://the-fadedd.blogspot.my/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html - tiada entri
  3. http://farhanajafri.blogspot.com/2016/12/segmen-12-jam-bloglist-24-mialianacom.html - tiada entri

** Mia selesai blogwalking pada 13/2/2017

jemput blogwalking...



Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, January 14, 2017

Masih Setia Dengan Ni




Sejak guna pencuci muka ini dari tahun lepas. Pernah cerita di SINI. Sampai sekarang Mia masih menggunakan pencuci muka  Rosa T Mild Cleanser Garden Of Eden. Nampaknya memang setia sebab sangat-sangat serasi dengan kulit muka Mia. Tersangat mild dan sesuai sangat dengan kulit muka Mia yang ngada-ngada sensitif ni.

Tahun 2017 ni dah naik harga sedikit. Biasalah kan... Senang nak cari. Kat Guardian dan farmasi ada jual.

Hmmm... susah juga nak kekalkan kulit muka yang sihat kalau tak jumpa produk yang serasi. Mia sekarang macam dah takut nak cuba mana-mana produk kecantikan. Tak pasal-pasal nanti kena buat treatment.

setia...
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, January 13, 2017

Kata-Kata Madah (97)




Membuat kesilapan itu tidak mengapa,
tetapi tidak belajar
dari kesilapan itu adalah
sesuatu yang lebih teruk


semua orang buat kesilapan... cuma jangan ulangi kesilapan yang sama...
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, January 12, 2017

Quote Of The Day (314)




Sitting alone and enjoying
your own company

is better than being
surrounded by fake people


yeahhh...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, January 11, 2017

Kata-Kata Madah (96)




Berkorban itu menyakitkan
jika diberikan kepada
orang yang salah

** sakit yang menikam....
Read more / Baca Lagi >>>

Tolong Hentikan Air Mata Ini





Betapa berat mata memandang
Berat lagi bahu memikul

Betapa indahnya khabar
Belum tentu sahihnya bila diterima

Betapa tingginya harapan dan impian
Tidak pasti mampu direalisasikan

Betapa percayanya dengan taburan janji
Belum tentu akan ditepati

Betapa musnahnya suatu hubungan
Bila tiada lagi penghargaan terhadap pengorbanan

Betapa dukanya hati ini
Bila perasaan kecewa menguasai diri
Segalanya ditinggalkan

Betapa hilangnya semangat ini
Dugaan saling berganti
Mujur kekuatan menongkat diri

Semuanya tinggal kenangan
Memori takkan padam
Luka yang berparut
Kesan yang takkan luput
Jadi sejarah dalam hidup

Tolong hentikan air mata ini
Usah dicuit lagi
Tak mampu menanggung
Kesedihan berpanjangan
 Kesakitan yang berlarutan

Hanya padaNya
Berserah segalanya
Moga air mata ini berhenti
Diubati keredhaan.. keikhlasan.. ketenangan..

** nukilan Mia tatkala ini... harap maaf, puisi ini agak beremosi sedikit...
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, January 4, 2017

Selamat Tahun Baru 2017



Baru pagi ini Mia nak update blog untuk entri pertama tahun 2017. Mak aiii... punyalah sibuk dengan persiapan Sofea naik sekolah. Berbanding dengan ayah, mak adalah orang yang paling sibuk. Macam-macam nak dibuatnya.

Padahal Sofea dah darjah 2, tapi perubahan sesi sekolah rendah ke sebelah petang dan sekolah agama ke sebelah pagi.. nak kena pantau juga. Masa balik dari sekolah agama 11.45 pagi ke rumah pengasuh kemudian nak sampai ke sekolah rendah 12.30 tengahari... sangat-sangat kritikal. Sebab hanya ada 45 minit. Sofea naik van sekolah. Masa kat rumah pengasuh kena cepat-cepat makan dan kalau ada pj kena tukar baju senam.

Nampaknya hari kedua dan ketiga Sofea dah boleh sesuaikan diri. Alhamdulillah... syukur...

Selamat tahun baru 2017.... penuh harapan... penuh impian... Jadikan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. 2016 hanya akan tinggal kenangan...

tahun baru... azam baru...
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters April 2017