March 2017 - Mia Liana

Friday, March 31, 2017

iPrice Blogger Competition - Lazada.com.my

3/31/2017 11:55:00 PM 7 Comments



iPrice Blogger Competition - Lazada.com.my

Untuk makluman entri ini adalah entri penyertaan untuk iPrice Blogger Competition di SINI. iPrice dengan pautannya https://iprice.my adalah satu laman web online shopping yang semakin popular bukan sahaja di Malaysia malah di Asia Tenggara. Ianya mempunyai pemilihan barangan atau produk berjenama besar, pilihan pelbagai produk yang berbeza, boleh membandingkan harga dari pelbagai kedai online dan yang bestnya menawarkan kupon, diskaun, promosi dan banyak lagi.



Sebagai mengikut syarat-syarat contest ini, Mia perlu menjawab beberapa soalan yang disediakan.

Pick an e-commerce shop of your choice
Mia nak pilih Lazada.com.my kerana Mia memang pelanggan tegar Lazada sejak tahun 2015. Mia ada beli Elba Slim Cooker Hood di SINI dan terbaru beli purse di SINI.



State issues potential issues they're facing today
  1. Kesetiaan pelanggan terhadap Lazada. Apabila semakin ramai pelanggan yang shopping online di Lazada, kesetiaan terhadap Lazada perlu diambilkira. Contoh, katakan pelanggan yang dah bertahun shopping di Lazada, apa yang mereka dapat selain dapat beli barang murah dan diskaun? Lazada kena ambil berat hal ini memandangkan Lazada terpaksa bersaing dengan semakin banyak laman web shopping online yang ada sekarang ini. Pelanggan pula mula menilai dan membandingkan laman web shopping online yang paling memudahkan mereka dan memberikan faedah / keuntungan yang besar buat mereka.
  2. Pengurusan yang kurang cekap tentang bantuan khidmat pelangan atau helpdesk. Pilihan yang diberikan kepada pelanggan sekiranya ada masalah atau aduan iaitu melalui panggilan telefon ke helpdesk Lazada atau mengisi borang online. Sudah pastinya pelanggan akan menanggung kos bil telefon bila buat panggilan ke helpdesk. Jika mengisi borang online, pelanggan terpaksa menunggu maklumbalas dari Lazada dan ianya memakan masa juga sekiranya masalah yang dihadapi perlu jawapan atau tindakan segera. Seperti ketika hendak shopping barang di Lazada, pelanggan baru besar kemungkinan menghadapi masalah di bahagian Wishlist atau Checkout. 
  3. Sistem tergendala atau hang ketika waktu promosi atau jualan murah besar-besaranApabila ramai pelanggan berlumba-lumba mengejar Flash Sale, seperti yang Mia alami, transaksi pembayaran melalui kad kredit akan hang sekejap dan adakalanya tiada notifikasi transaksi berjaya. Amat membimbangkan kerana Mia perlu menunggu beberapa minit ketibaan emel notifikasi untuk memastikan yang transaksi tersebut berjaya. Perkara ini terjadi pada Mia dalam 2 kali. Terkadang, ada juga halaman yang terlambat sedikit loadingnya, terpaksa refresh browser beberapa kali baru boleh upload.

Propose strategies the e-commerce shop can undertake to solve the issue


Mengadakan kad keahlian pelanggan dengan menawarkan pembelian yang lagi hebat dan istimewa kerana setia dengan Lazada.com.my. Contoh : Hari Istimewa Pelanggan Lazada, Gold Member Day, VIP Member Day. Dengan erti kata lain, pelanggan tidak akan mudah lari ke laman web shopping online yang lain.

Sebagai contoh cadangan keahlian Gold dan Vip boleh mengikut jumlah pembelian atau pun lamanya dengan Lazada.com.my. Butiran di dalam kad seperti Nama, Member No, Member Since, Card No dan lain-lain yang dirasakan perlu.




Ilustrasi kad keahlian pelanggan yang Mia boleh gambarkan. Selalunya bila ada kad seperti ini pelanggan akan rasa dihargai.



Mengadakan khidmat bantuan pelanggan atau heldesk chat secara online. Bagi memudahkan pelanggan berhubung terus dengan pegawai khidmat pelanggan yang bertugas di helpdesk pada masa real-time supaya apa-apa kekeliruan dan permasalahan boleh diadukan dengan segera disamping dapat dijawab atau mendapat tindakan segera dari pegawai khidmat pelanggan. Perlu ambil kira tidak semua pelanggan tahu menggunakan sistem online shopping.

Daripada cara mengisi borang atau membuat panggilan telefon



bertukar kepada online helpdesk chat


Ilustrasi laman online helpdesk chat yang Mia dapat gambarkan. Bila klik pada butang Chat Now akan terpapar tetingkap online chat dengan pelanggan. Komunikasi chat yang dicadangkan adalah dua hala.


Menaiktaraf Sistem Shopping Online Lazada supaya sistem tidak tergendala ketika waktu puncak promosi atau jualan besar-besaran. Mia beranggapan ini adalah berikutan akses dan trafik pelanggan ke laman web Lazada terlalu banyak dalam satu masa sehingga bandwidth server tidak mencukupi mengakibatkan ada sesetengah transaksi tergendala atau hang seketika. Dicadangkan untuk menaiktaraf Sistem Shopping Online Lazada dengan pertambahan kuota bandwidth internet dan server bagi meningkatkan keupayaan serta menampung keperluan trafik pelanggan di waktu puncak.



Ilustrasi pertambahan kuota bandwidth dan server yang diakses oleh ramai pelanggan Lazada melalui internet.



Semua jawapan serta penerangan di atas adalah dari pandangan dan pendapat Mia sebagai pelanggan setia Lazada. Adalah diharapkan agar entri ini dapat membantu dalam mempertingkatkan kecekapan pengurusan Lazada di samping mengekalkan prestasi kualitinya sebagai laman web online shopping yang terhebat di Malaysia.


Segalanya di hujung jari. Shopping online pilihan terbaik masa kini.


** entri penyertaan dari Mia Liana

Pengumuman Pemenang Segmen 24 Jam Bloglist #25

3/31/2017 10:47:00 PM 27 Comments

Pengumuman Pemenang Segmen 24 Jam Bloglist #25


Nampaknya masa pun dah tiba untuk pengumuman pemenang. Sebelum itu Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua 41 blogger yang sudi join segmen ini di SINI. Mia telah pun selesai blogwalking dan tinggalkan jejak di setiap entri penyertaan peserta.

Sila rujuk nombor peserta di SINI.

Tanpa membuang masa.. pemenang-pemenangnya ialah...


1, 5, 7, 12, 19, 24, 28, 32, 34, 36

Tahniah buat 10 orang pemenang. Diharap anda semua dapat masukkan blog Mia ke dalam bloglist anda selewatnya 5 Aprl 2017.


** first time tukar kepada 24 jam daripada 12 jam...

Thursday, March 30, 2017

Senarai Peserta Segmen 24 Jam Bloglist #25

3/30/2017 06:17:00 PM 15 Comments

Senarai Peserta Segmen 24 Jam Bloglist #25

Segmen Segmen 24 Jam Bloglist #25 telah berlangsung dengan jayanya di SINI. Mia terima sebanyak 41 penyertaan dari kalangan blogger. Terima kasih tidak terhingga buat semua yang telah join segmen ini. Kali ini Mia buat dalam tempoh 24 jam dari 2.00 petang semalam sehingga 2.00 petang hari ini.

Berikut adalah senarai peserta segmen ini. Sekiranya didapati link penyertaan anda tiada, sila maklumkan pada Mia dengan segera kerana keputusan akan diumumkan pada hari esok selepas 8.00 malam. Mohon kerjasama semua. Terima kasih.

Senarai Peserta Segmen 24 Jam Bloglist #25

  1. http://ape-kinah.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  2. http://msvelentine.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  3. http://maszull.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  4. http://www.uyulrosli.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  5. http://www.kisahsidairy.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  6. http://www.mariafirdz.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  7. https://colouroflifek.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  8. http://mimpiaria.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  9. http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  10. https://belogsjm.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  11. http://herneenazir.com/2017/03/29/segmen-24-jam-bloglist-25-mialiana-com
  12. http://haslinyda-umairah.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  13. http://www.ceriteraibu.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  14. http://powersofman.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  15. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  16. http://jnjikita.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  17. http://caramelmacchiyato.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  18. http://www.kasihjuju.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  19. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  20. http://www.bondezaidalifah.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  21. http://www.huhahuhajerr.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  22. http://www.aerillhassan.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  23. https://loveneddy.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  24. http://www.ecadwinkyasha.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  25. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/03/segmen-24jam-bloglist-25-mialianacom.html
  26. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  27. http://nurain-syahirah.blogspot.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  28. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  29. http://hilmirdadaud.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  30. https://hanyadihatiku.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  31. http://vitamin-cerdik.com/segmen-24-jam-bloglist-25-mialiana-com
  32. http://sofiyahasya.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  33. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  34. http://solehahgirlz.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  35. http://tujuhpetak.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25.html
  36. https://anumkhairil.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  37. http://nam-comel.blogspot.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  38. http://www.blogpadu.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  39. http://www.sayidahnapisah.com/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  40. http://deariescouple.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
  41. http://cikmijah.blogspot.my/2017/03/segmen-24-jam-bloglist-25-mialianacom.html
** jom kita terjah blog mereka... yeahhh...

Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com

3/30/2017 04:01:00 PM 11 Comments



Assalamualaikum dan salam sejahtera




Pencarian bloglist bulan April 2017 bagi blog www.aerillhassan.com bermula 28 Mac 2017 sehingga 3 April 2017.  Bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama blogger. Semua blogger dijemput untuk join.
Cara-caranya :-



  • Buat entri bertajuk Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

15 blog bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist www.aerillhassan.com. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 April 2017. Terima kasih.

*Kredit to Mialiana.com


Sekian, terima kasih.



** sesi support rakan blogger... wahhh siap ada backlink ke Mia lagi.. terima kasih ya..

Nota : Mia selesai blogwalking semua peserta pada 30/5/2017

Last Call Segmen Bloglist #25 Sebelum 2.00 Petang Ini

3/30/2017 12:12:00 PM 12 Comments
Wow... dah nak hampir 24 jam segmen Bloglist 25 berlangsung. Masih sempat lagi kalau nak join. Senang saja. Hanya perlu buat entri dan copy paste coding yang disediakan. Pencarian bloglist untuk bulan April, Mei dan Jun 2017 ni. 

Semua blogger dijemput join....


Klik SINI atau pada banner untuk join.
Tamat : 2.00 petang ini

entri peringatan mesra... (^_^)

Wednesday, March 29, 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com

3/29/2017 02:00:00 PM 43 Comments
Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Copy Coding Entri :



Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :
klik pada gambar untuk besarkan

Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya.......

Tuesday, March 28, 2017

Rainbow Bun

3/28/2017 07:52:00 PM 13 Comments

Hari ini Sofea ada pj kat sekolah. Jadi.. balik saja petang tadi, Mia ambil dia dan pergi beli rainbow bun a.k.a. roti pelangi kat gerai. Ada 8 keping satu bungkus. Siap sapu perisa coklat, peanut butter dan strawberi.


Dapat snap 6 keping kat gambar ni. Lagi 2 keping perisa coklat dah selamat masuk ke perut Sofea dalam perjalanan balik ke rumah.

Ini adalah kali pertama Sofea makan rainbow bun. Dahlah berwarna-warni. Lembut pula tu.

** ceria dia... (^_^)

Upgrade Storan Google Drive Kepada 100GB

3/28/2017 04:34:00 PM 9 Comments

Tahun ini, dah 10 tahun Mia berblog. Tentu dah terlalu banyak sangat gambar dalam storan Google Drive akaun gmail Mia ni. By default, pengguna akan diberi 15GB storan percuma dari Google.

Bila Mia semak, nampaknya 15GB tidak mencukupi lagi. Indikator storan sudah berwarna merah. Mia dah guna sebanyak 14.68GB daripada 15GB.


Nak ke.. tak nak.. terpaksa juga upgrade kepada 100GB bagi kesinambungan storan gambar dan dokumen dengan caj tahunan sebanyak RM84.99.  


Selepas upgrade, baru hilang indikator merah tadi. Storan meliputi google drive, gmail dan foto google. Hari-hari ambil gambar dan update blog. Kira-kira sampai jadi nenek baru penuh ni.

Kadang kita tak perasan, tup-tup tak boleh upload gambar sebab storan dah penuh. Jadi blogger perlu peka juga bab storan gambar-gambar di blog. Satu lagi, kita juga guna storan bila nak emel dokumen bersaiz besar, turut disimpan dalam google drive yang akan di download oleh penerima.

** nampak remeh tapi sebenarnya penting.....

Blog Mialiana.com Kena Klon / Duplicate (2)

3/28/2017 08:11:00 AM 22 Comments

Kisah semalam tengahari... Mia baru dapat kesan ada satu blog klon yang ambil 100% peratus kandungan blog ini dengan 3,114 entri yang diklon. Banyak sangat tu. Terus tak ada mood nak makan tengahari. Makan aiskrim sundae coklat untuk tenangkan diri.

Lepas dah tenang, cepat-cepat Mia isi form dan buat report tapi akan ambil masa yang agak lama. Untuk lagi cepat, Mia dicadangkan untuk buat satu entri mengandungi kod yang dinyatakan bagi membuktikan yang blog mialiana.com ini adalah blog yang original.

Antara snapshot blog klon itu..

Entri sebenar di SINI

Entri sebenar di SINI dan SINI

Total 3,114 entri yang diklon


Maka muncullah entri Blog Ownership di SINI. Selepas seketika, barulah yang klon itu ditutup dan tidak dapat diakses. Alhamdulillah.... syukur...

Sayang sangat kat blog ni. Rasa betul-betul down bila kena klon. Untuk makluman, ini ada kali kedua blog ini diklon. Sebelum ini, pernah kena klon pada akhir tahun 2014. Kisahnya ada di SINI.

** mujur cepat bertindak... kalau tak, ranking dan prestasi blog boleh jatuh dengan mendadak...

Monday, March 27, 2017

Banyak Nak Update Kat Blog Tapi....

3/27/2017 01:57:00 PM 13 Comments


Entri santai-santai tengahari ini. Mia akui ramai blogger alami perkara yang sama seperti Mia alami. Idea nak menulis blog ada. Banyak nak update kat blog tapi... 
  1. Tak dapat nak curi masa untuk update blog walaupun seketika. Nampaknya memang betul-betul sibuk sangat ni.
  2. Tak ada mood nak update blog sebab emosi tidak stabil. Mungkin sedih, stress, moody atau mengalami gangguan perasaan lain.
  3. Banyak sangat gambar yang nak dipilih. Makan masa untuk belek. Faktor juga ni. Akhirnya tertinggal lama kat entri draf atau langsung tak publish. Lama-lama terus terlupa nak update.
  4. Masalah teknikal blog yang tiba-tiba berlaku. Seperti contoh melibatkan coding atau template blog, kena hack dan sebagainya. Kena selesaikan cepat-cepat dulu barulah boleh update blog dengan tenang dan selamat.
  5. Handphone atau laptop atau pc tiba-tiba rosak. Yang ni kena tunggu siap repair dulu baru boleh update.
Setakat ini, 5 sebab ini saja yang Mia alami. Kot-kot blogger lain ada sebab lain, sudi-sudikan berkongsi di ruangan komen. 

** bila kita dah menjiwai blog kita, kalau tak update blog akan rasa bersalah sangat... Semangat berblog kena kuat... yeahhh...

Sunday, March 26, 2017