March 2017

Thursday, March 23, 2017

Lazada 5th Birthday Sale | Shopping Time



Tak boleh nak cakap dah. Kalau dah scroll punya scroll kat item dalam Lazada 5th Birthday Sale, memang akan ada je yang nak shopping.

Barang yang nak dibeli memang keperluan bagi Mia. Purse purple untuk Sofea. Dia yang pilih sendiri. Selebihnya barang-barang Mia.



Terus shopping dengan selamatnya. Nasib 4 item. Bajet memang bawah 5 item.

** belanja yang perlu saja..
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, March 22, 2017

Wordless Wednesday 341 : Kipas Gergasi






 Kipas Gergasi
Galleria @ Cyberjaya

Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 340 : Pancutan Air Berirama KLCC




















Pancutan Air Berirama KLCC


Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 339 : KLCC Waktu Malam





KLCC waktu malam.




Read more / Baca Lagi >>>

Wordless Wednesday 338 : Aksi Sofea





Aksi Sofea @ Pizza Hut 

Read more / Baca Lagi >>>

Majlis Pra-Pelancaran Rumah Mampu Milik Bangsa Johor Yayasan Sultan Ibrahim


Hari ini ada event besar di Johor Bahru. Majlis Pra-Pelancaran Fasa 1 membabitkan 600 unit rumah yang akan disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor. Peluang untuk rakyat Johor memiliki rumah sendiri. 



Majlis Pra-Pelancaran
Rumah Mampu Milik Bangsa Johor 
Yayasan  Sultan Ibrahim

Tarikh : 22 Mac 2017 (Rabu)
Masa : 2.30 petang
Tempat : Galeria, Plaza Kotaraya Johor Bahru

Bangga jadi rakyat negeri Johor Darul Takzim.

** satu usaha yang harus dipuji..
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, March 21, 2017

Transaksi Tol Tanpa Tunai Di Semua Plaza Tol PLUS Mulai 26 April 2017


Kalau perasan bila berhenti rehat di R & R (hentian rehat dan rawat) di highway PLUS, pasti akan terpandang pengumuman ini.



Transaksi tol tanpa tunai (100% elektronik) di semua plaza tol PLUS mulai 26 April 2017. Pengguna lebuhraya boleh buat pembayaran tol hanya melalui kad PLUSMiles, Touch n Go atau SmartTag.

Nampaknya lepas ini dah tak perlu guna wang tunai lagi. Kutipan tol dibuat secara elektronik. Mia rasa lagi baik sebab kita dah tak perlu beratur lama untuk bayar tol di kala sesak dan kenderaan banyak.

** harus peka dan ambil berat akan hal-hal macam ni......

Read more / Baca Lagi >>>

Ranking Alexa 21.3.2017



Global Alexa Rank : 1,176,656

Rank in Malaysia : 8,250

Sumber : SINI

Rekod sebelum ini di SINI

** makin nak mengecil angkanya.. makin mencabar...
Read more / Baca Lagi >>>

Tutorial Random Integer Set Generator



Di entri ini Mia kongsikan satu tutorial yang boleh dimanfaatkan oleh blogger. Random Integer Set Generator sangat memudahkan Mia untuk memilih pemenang segmen/giveaway yang Mia anjurkan. Tak susah nak gunanya.

Mula-mula buka di SINI dan kemudian akan terpapar printscreen di bawah.

Untuk tutorial mudah ini, Mia ambil contoh dari Giveaway Fridge Magnet Padang Besar. Senarai peserta ada 65 orang di SINI dan Mia hanya nak pilih 30 pemenang daripada 65 orang.

[sila klik pada gambar untuk besarkan]

Jadi Mia masukkan butiran 1 set with 30 unique random integer


Dengan nilai 1 hingga 65.

Kemudian klik pada button Get Sets

Maka terhasillah keputusan ini..

Printscreen dari entri Keputusan Pemenang di SINI

Selepas ini, dah boleh cuba guna cara ini untuk memilih pemenang untuk segmen/giveaway ya... 

** senang nak pilih pemenang melalui nombor peserta...
Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (335)




Never blame anyone in your life. 

Good people give you happiness.

Bad people give you experience.

The worst people give you a lesson.

And the best people give you memories.


** think positive...
Read more / Baca Lagi >>>

Dah Boleh Follow Blog Lain



Ni kisah semalam, Mia dengan gembiranya dah boleh follow blog lain. Akaun google yang Mia gunakan untuk login dashboard blogger selama ini, ada masalah untuk follow blog lain. Setiap kali tekan butang follow, akan keluar error dengan identiti lain. Perkara ini berlaku selepas blog ini pernah di klon pada akhir tahun 2014. Sedih sangat masa itu. Kisahnya ada di SINI.

Bayangkan betapa lamanya Mia tak boleh nak follow blog lain sehinggalah semalam, blogger Uyul bagi idea untuk gunakan akaun google lain sebagai admin login ke dashboard blog Mia. Alhamdulillah... syukur sangat. Ianya berhasil. Terima kasih Uyul..

Sempat printscreen masa follow blog Elsa semalam


Pada blogger yang dah follow Mia.. yang Mia tak dapat nak follow, inilah kisah sebenarnya. Agak-agak kalau Mia belum follow balik, beritahu je Mia. Tak perlu malu atau segan dengan Mia.

** mood berblogwalking bertambah ceria lepas ni....
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, March 20, 2017

Keputusan Pemenang Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com




Yeah... tibalah masanya untuk Mia umumkan 30 pemenang yang bertuah dipilih melalui Random.org 

Sebelum itu, Mia nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sudi join giveaway ini di SINI. Mia telah pun selesai blogwalking ke semua entri penyertaan peserta. Sila rujuk nombor peserta di SINI.

Dan pemenang-pemenangnya ialah...

1, 2, 3, 6, 8, 12, 13, 16, 18, 24, 25, 28, 34, 36, 39, 43, 44, 46, 48, 49, 50, 51, 52, 54, 57, 58, 62, 63, 64, 65

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang di atas. Diharap dapat berikan butiran berikut ke inbox fanpage Mialiana.com di SINI.

No Peserta :
Url Penyertaan :
Nama Penuh :
Alamat Lengkap :
No Handphone :

Sila hantar butiran yang diperlukan selewat-lewatnya pada 26 Mac 2017.

** selesai giveaway  pertama tahun 2017...
Read more / Baca Lagi >>>

Kata-Kata Madah (112)



 seribu orang hadir
saat kita bahagia

tapi hanya akan ada seorang
yang menyapa saat kita berduka

** rambut sama hitam... hati lain-lain..

Read more / Baca Lagi >>>

Quote Of The Day (334)




Exercise because
you love your body.

** feel healthy...
Read more / Baca Lagi >>>

Tazkirah 80 : Tadah Tangan Dan Berdoa




Barangsiapa yang menadahkan tangannya dan berdoa Allah tidak akan membiarkan tangannya itu kembali kosong.

- Habib Ali Zainal Abidin -


** doa dan terus berdoa... moga dimakbulkan...
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, March 19, 2017

Ranking Alexa 19.3.2017



Global Alexa Rank : 1,193,118

Rank in Malaysia : 8,312

Sumber : SINI

Rekod sebelum ini di SINI

** prestasi blog hari ni...
Read more / Baca Lagi >>>

Kembali Putih



Al-kisahnya kereta kesayangan Mia ni.. yang berkhidmat hari-hari.. perlu juga dibelai. Dah kotor benar dah... lama tak cuci.

Makanya petang tadi, pergi cuci kereta kat bandar Batu Pahat. Ala.... yang kedai cuci kereta sebelum bulatan simpang rantai. Macam kat Johor Bahru tak ada kedai cuci kereta pula... hihihihi..




Dah warnanya putih. Kalau dah lama tak cuci kena wax untuk hilangkan kotoran lama yang melekat.

** kembali putih.... weeeee...
Read more / Baca Lagi >>>

Kat Rumah Nenek


Cuti sekolah memang masa yang sangat dinanti oleh Sofea. Boleh main dengan sepupu-sepupu dia kat kampung.

Kisah hari ini. Lokasi di rumah nenek Mia. 

Main kat laman rumah

Posing kat belakang rumah

Haiwan peliharaan di rumah nenek Mia. Kucing-kucing yang comel dan manja.

Kiki dan Lala

Melo

Seronok Sofea kat kampung. Ada geng bermain. Dah puas main kat luar. Main kat dalam rumah pula.

Tup.. tup... tup.. ada pengacau ni masuk perangkap. Apalagi jadi perhatian semua.


Cik Tie baru masuk perangkap.

Alhamdulillah.. nenek sihat di kampung. Bila cuti sekolah.. barulah boleh bawa Sofea ke sini.

** live update kat kampung Nenek Mia......
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters February 2017