image January 2018 - Mia Liana

Wednesday, 31 January 2018

The Ultimate List

1/31/2018 10:30:00 am 1 Comments


01. Get more sleep

02. Drink more water

03. Get more exercise

04. Read more

05. Get more organized

06. Clean more often

07. Explore more

08. Relax more

09. Have more patience

10. Forget doing "more"


** get more balance in your life...



Tuesday, 30 January 2018

BaitulJannah | Laman Cari Jodoh Online

1/30/2018 08:17:00 am 17 Comments

Dulu lain. Sekarang lain. Kalau dulu, lambat cari pasangan mulalah, mak mencari jodoh untuk si anak. Kalau pergi kenduri kahwin, pasti akan disuruhnya kita pergi, mana tahu kot-kot bertemu jodoh kat kenduri kahwin ke... Tak pun mak tanya-tanyakan kawan-kawan dia mana yang belum kahwin lagi.. jiran-jiran ke... ataupun saudara-mara tolong carikan. Macam-macam lagi cara masa dulu kalau tak bertemu jodoh.

Tapi kini, segalanya ada di hujung jari. Kalau tak ada internet, memang susah nak berhubung dengan dunia luar. Dunia serba maju. Cari jodoh pun boleh hanya dengan online. Kononnya sibuk kerja. Sibuk belajar di pengajian tinggi.  Tak ada masa nak keluar, jumpa orang, cari orang. Masih lagi keseorangan. Sunyi tak ada teman untuk berkongsi perasaan. Usah ragu. Usah malu. Ada jalannya.

Sila daftar di SINI untuk ke laman cari jodoh online BaitulJannah. Sebuah laman cari jodoh online yang patuh syariah dan dipercayai. Mesra pengguna dan sangat mudah untuk mencari calon / jodoh pasangan yang sesuai. Boleh pilih untuk cari calon yang tinggal di mana, asal dari mana, latarbelakang pendidikan, jenis pekerjaan, status perkahwinan sama ada bujang, janda atau duda dan juga umur.




Cara Daftar
  1. Klik SINI untuk daftar
  2. Klik BAGAIMANA MAHU BERMULA? KLIK SINI
  3. Ikuti sehingga selesai
  4. Lengkapkan profail dengan muatnaik gambar yang jelas. Sila ikuti syarat-syarat yang telah dinyatakan.
  5. Selepas itu, tunggu kelulusan dan pengesahan dari administrator dalam tempoh 12 jam – sehingga 24 jam
  6. Selepas pendaftaran telah disahkan, anda akan menerima 1 rubi
  7. Anda juga perlu buat pengesahan nombor telefon dengan menggunakan telegram atau sms. Selepas proses ini berjaya, anda akan mendapat 1 rubi.
  8. Kemudian cubalah buat carian dan set pilihan untuk senarai calon wanita / lelaki yang dikehendaki.
  9. Kirim salam pada calon yang diminati kemudian tunggu sehingga salam anda dibalas.
  10. Selepas ada balasan, anda boleh menghantar satu mesej perkenalan.
  11. Selanjutnya jika sudah mengenali calon jodoh yang sesuai, silalah berinteraksi selalu secara mesej dan boleh minta taaruf.


Anda berasa bimbang dengan keselamatan privasi anda? Jangan bimbang kerana:
  1. Nama, nombor telefon dan emel anda adalah dirahsiakan dan tidak dipaparkan di profil anda.
  2. Sistem anti-SEO. Enjin carian seperti Google dan Yahoo tidak dapat mencari akaun anda.
  3. Profil anda tidak akan dipaparkan di mana-mana media sosial.
  4. Kami mengawasi setiap mesej yang dihantar untuk menjaga adab ikhtilat antara calon dan menurut tuntutan syariah.
  5. Kami mengawasi sebarang bentuk spam.

Menarik sangat ni. Dipercayai, selamat dan meyakinkan. Cepat-cepatlah daftar ya. Mana tahu bertemu jodoh di SINI.


** semoga berjaya... amin...




Masak Sup Ayam

1/30/2018 05:20:00 am 16 Comments

Sup ayam. Hidangan lewat petang semalam. Dah lama rasanya Mia tak masak sup ayam. 

Semalam petang balik kerja, Mia beli bahan-bahannya dan cepat-cepat masak. Bersilat lah kat dapur. Masak sup ayam yang simple. Sebelum pukul 8.00 malam dah nak hantar Sofea pergi kelas ngaji.


Alhamdulillah... rezeki semalam. Selera betul Sofea makan. Sukanya Mia.

** tak makan pedas kat rumah ni...

Monday, 29 January 2018

Pemenang Bertuah Segmen Nak URL Blog #33

1/29/2018 06:35:00 pm 9 Comments

Wahhhh... tentu tak sabar bukan? Mia telah pun buat cabutan bertuah secara manual. Hanya 2 url blog sahaja yang dipilih.

Sebelum itu, sila rujuk nombor peserta di SINI.

Dengan ini pemenang bertuah Segmen Nak URL Blog #33 jatuh kepada....



Nombor 26 dan 7

Tahniah diucapkan pada para pemenang. Blog anda akan dimasukkan ke bloglist Mia. 

Kepada yang tidak berjaya, boleh cuba lagi di segmen ini yang seterusnya.

** selesai sudah siri yang ke #33...

Sunday, 28 January 2018

Program Maulidur Rasul Sekolah 2018

1/28/2018 11:34:00 am 5 Comments

Semalam dari pukul 7.00 pagi hingga 12.00 tengahari, Sofea hadir untuk aktiviti Program Maulidur Rasul kat sekolah rendah. Sofea mengenakan baju kurung serba purple.




🌺Pertandingan perarakan antara kelas
🌺Persembahan Qasidah (jemputan)
🌺Jamuan : Beryani

👉Pakaian murid lelaki berbaju Melayu dan bersongkok 
👉Pakaian murid perempuan baju kurung & bertudung
👉Kasut bebas.

Bagus ada aktiviti ini setiap tahun. Boleh menyemaikan kecintaan anak-anak terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

#selawat selalu


** katanya seronok bermarhaban ramai-ramai...


Saturday, 27 January 2018

Friday, 26 January 2018

Thursday, 25 January 2018

Wednesday, 24 January 2018

Tuesday, 23 January 2018

Mee Hoon Goreng Santapan Pagi Ini

1/23/2018 09:32:00 am 14 Comments


Hmmm.. sedapnya sarapan pagi Mia hari ini. Mee hoon goreng tapau dari restoren berdekatan pejabat Mia. Kalau dulu, tapau dengan polisterene tapi sekarang dah ada yang versi plastik ni. Go Green katanya. Nampak macam banyak ambil mee hoon goreng ni, kalau tak habis boleh jemaah untuk makan tengahari punya.

Alhamdulillah.. rezeki pagi ini di tempat kerja. 


** malam memang Mia tak makan... pagi wajib sarapan...


SDS CNY 2018 | Delivering Prizes to Doorstep

1/23/2018 05:26:00 am 1 Comments


As the fortunate wind of Chinese New Year slowly blowing around us, SDS is rewarding loyal fans through online campaign packed with opportunity to win free attractive festive hamper. SDS is prepared to giveaway 31 hampers, total worth more than RM5000 to lucky SDS fans participate in Chinese New Year giveaway contest on SDS official Facebook from 21st Jan till the end of January.

SDS has posted contest information on their official Facebook page recently. SDS fans interested to win Chinese New Year hamper are required to comment below the post with festive greeting with the Chinese characters “旺旺旺”, which mean very good fortune. Participants are also required to ‘LIKE’ SDS official Facebook and ‘Share’ the post to their own Facebook wall.



30 fantastic hampers worth RM158, and 1 grand prize hamper, worth RM288 are prepared to be given away to lucky winners. SDS mascot will dress as God of Fortune during house visit and personally hand over prosperous hampers to 11 selected winners.

“Chinese New Year is the greatest time to present festive gifts,” commented Ms. Alice Loh, Marketing Manager of SDS.

“We would like to strengthen relationship with our supporters through Chinese New Year house visits. Sending regards and blessings to our loved ones are important gesture in strengthening bonds. Aside from connecting with our supporters, we also bringing the warmth to local orphanages, old folk homes, and hospitals hoping to fill their Chinese New Year with more joy and blessings.”

This Chinese New Year, SDS has launched 9 festive hampers which focus mainly on cookies that symbolizes good fortune and blessings. Each selection comes with an auspicious title absolutely suitable to be presented as gift to relatives, corporate clients, and friends for conveying wishes of prosperity, success, and wealth. Ranging from RM68 to RM568 accordingly, Welcome Spring Hamper, The Spring Hamper, Reunion Hamper, Fortune Hamper, Greeting Hamper, Blessing Hamper, and the three most opulent hampers, namely Smile Hamper, Gladness Hamper, and Gratitude Hamper, containing bird nest and Australian abalone, are believed to be able to cater different demands of senders.


Coin saving box with various designs including SDS A-LI coin box are included in all hampers except the Welcoming Spring Hamper which comes in a hand carry concept. Other than that, limited edition SDS A-LI red packet is given for free with any purchase of hamper. SDS provides hamper delivery service within Peninsular Malaysia and Singapore for the convenience of festive gift giving. Anyone who is interested to order hamper is welcomed to visit nearest outlet, or log on to SDS official website at www.sdsgroups.com to purchase online. PayPal payment is accepted at SDS official website.

Apart from that, tasty cookies and kuih lapis are definitely essential for a joyful and prosperous Chinese New Year celebrations. Three choices of kuih lapis bringing good blessings are best served during Chinese New Year gathering. Besides, SDS has introduced 19 varieties of festive cookies in this Chinese New Year, included seven brand new creations such as Almond Chocolate Cookies, Cranberry Butter Cookies, Chicken Floss Kuih Kapit, Black Sesame Cookies, Snowy Crispy Seaweed Roll, Mango Strawberry Meringue, and Salted Egg Fish Skin. All-time favourites cookies such as Nyonya Pineapple Cookies, Peanut Cookies, Almond Flakes, Nyonya Kuih Kapit and more are also available for sharing during New Year intimate get-togethers with extended family members, colleague, and friends.

Three flavours Kuih Lapis introduced by SDS includes Prune Kuih Lapis, Cranberry Kuih Lapis, and original Kuih Lapis available in two sizes, (4 inches X 7 inches and 7 inches X 7 inches) ranges from RM36.80 to RM72.80. Whereas, crispy cookies for Chinese New Year celebration available from RM18.80 to RM35.80. Optional desserts such as fruit cake, Gelato cake, slice cake and more are also available for joyful festive celebration. SDS member card holders are eligible for 10% discount for any purchase of cookies and Kuih Lapis.




Apart from festive cookies, auspicious food is always an important aspect of Chinese celebrations. In this Chinese New Year, SDS has also unveiled luxurious Chinese New Year reunion set, namely SDS Golden Treasure. To welcome a happy Chinese New Year, Golden Prawn is certainly important in SDS auspicious reunion cuisine signifying laughter and happiness for the brand new year ahead. Another highlight in the reunion set is premium Baby Abalone, which represents good fortune and prosperity, and serves as deluxe indulgence during festive celebration. Besides, addictive bites such as Golden Egg Tilapia Fish, Golden Honey Chicken Slice, Golden Fries with Leek, and Golden Egg Fried Rice are also included in SDS Golden Treasure which serves up to 3 persons.

“Chinese New Year is the absolute time to celebrate harvest. Traditionally, people sharing luscious feast during Chinese New Year to appreciate efforts spent for the past few months. Therefore, we launched our grand reunion set for customers to dine in with their loved ones, feasting and celebrating good harvest.”

To complement this propitious cuisine, SDS has conjured up with auspicious snack, prosperous notes and dessert.  Golden Fries prepared by SDS denotes good fortune throughout the new year. Six varieties of Flower Tea is prepared for good health and good fortune in a brand new year. Besides, cool delight completed by Golden Kasutera with Gelato is prepared to sweeten up the festive reunion.

SDS Chinese New Year reunion set, Golden Treasure, is available at RM88.88++. SDS A-LI God of Fortune coin saving box and attractive red packet will be given away with purchase of SDS Golden Treasure, while stocks last.

SDS sumptuous Chinese New Year cafe series is only available at SDS Cafe located at AEON Tebrau City (FANPEKKA Café), Taman Johor Jaya, City Square, Kota Tinggi, Taman Perling, AEON Kulaijaya, AEON Bandar Dato’ Onn, Taman Universiti, Paradigm Mall Johor Bahru, KSL City, and AEON Bukit Indah.

SDS Chinese New Year series is available throughout the festive period till Chap Goh Mei. For further information on SDS Chinese New Year series, kindly log on to SDS official website at www.sdsgroups.com.

SDS Chinese New Year cookies and hampers are available at SDS outlets located at AEON Tebrau City (FANPEKKA Cafe), Johor Jaya, JB City Square, AEON Kulaijaya, Taman Perling, Taman Universiti, Kota Tinggi, AEON Bandar Dato’ Onn, Paradigm Mall JB, KSL City, AEON Bukit Indah, Larkin Sentral, Plaza Pelangi, S’Mart, Giant Plentong, Kota Raya, Kangkar Pulai, Setia Indah, Kota Masai, and festive booths at major shopping centers located at AEON Tebrau City, AEON Kulaijaya, AEON Permas Jaya, AEON Bukit Indah, The Store Taman Sentosa, Holiday Plaza, Sutera Mall, Plaza Pelangi, KSL City, Giant Plentong, Paradigm Mall JB, and JB City Square.

** chinese new year 2018 festive celebration....

Monday, 22 January 2018

Senarai URL Blog #33

1/22/2018 05:41:00 pm 16 Comments



Wahhhh.. terima kasih diucapkan kepada semua blogger yang sudi join Segmen Nak URL Blog #33 di SINI. Mia terima sebanyak 47 penyertaan. Alhamdulillah. dapat juga Mia kumpulkan senarai blogger yang aktif di awal tahun 2018 ini dan blogwalking ke blog mereka. 

Seperti biasa... hanya 2 blogger yang akan Mia pilih secara cabutan bertuah manual untuk bloglist Mia sehingga ke segmen ini yang seterusnya. Sementara itu... jom lah kita blogwalking beramai-ramai.... yeahhhhh...

Senarai URL Blog #33

  1. http://www.adichannel.com
  2. http://www.airanasrin.com
  3. http://www.ciktie.com
  4. http://www.erazfadli.com
  5. https://aztieyshana.blogspot.com
  6. https://belogsjm.blogspot.my
  7. http://www.dianarashid.com
  8. https://liriklagubaik.blogspot.com
  9. http://www.zukidin.com
  10. https://masturanasarudin.blogspot.com
  11. http://mummysupplementshop.blogspot.my
  12. http://www.mizisempoi.com
  13. http://www.mamapipie.com
  14. https://adramycien.blogspot.my
  15. https://diarialialiyana.blogspot.my
  16. http://starlavenderluna.blogspot.my
  17. https://aizamia3.blogspot.my
  18. https://fatinshahrizam.blogspot.my
  19. https://mulan-sahbanu.blogspot.my
  20. http://shalmilanadya.blogspot.my
  21. https://chea94.blogspot.my
  22. https://pululudreams.blogspot.my
  23. http://edrinazulkafli.blogspot.my
  24. http://nonasani.blogspot.my
  25. http://www.sayidahnapisah.com
  26. https://farhannajafri.blogspot.my
  27. http://www.kisahsidairy.com
  28. http://www.vitaminwawa.com
  29. https://kakikerja.blogspot.my
  30. https://anumkhairil.blogspot.my
  31. http://julsjulie80.blogspot.com
  32. http://www.aisyaharith.com
  33. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my
  34. https://anzrarizalbuddy.blogspot.com
  35. https://iammasitahsamsudin.blogspot.my
  36. https://mawarbiruairlaut-bicarakudanmu.blogspot.my
  37. http://www.elihjapahar.com
  38. http://maszull.blogspot.my
  39. http://www.ayuinsyirah.my
  40. http://rianalittlecuties.blogspot.my
  41. http://www.ciknurul23.blogspot.my
  42. https://shafyqahazahar.blogspot.my
  43. http://www.auniafeeqa.com
  44. http://www.huhahuhajerr.com
  45. https://darihatimissmulan.blogspot.my
  46. http://www.siqahiqa.com


Penyertaan selepas segmen tamat
  1. https://nurazianjaafar.blogspot.my

# Mia selesai blogwalking pada 29/1/2018


** sweet blogwalking time....


Hard Truths About Life That You Need To Realize

1/22/2018 01:30:00 pm 3 Comments




  1. People change sometimes for better, sometimes for worse
  2. Your loved ones won't stay beside you forever even if they really want to
  3. Things you can control are limited even if you've tried your best
  4. Time flies even if you really want to pause the moments
  5. Everyone is unimportant when you compare yourself to the vast universe
  6. People are selfish though they try hard not to be like that
  7. Life is hard but it's also beautiful...

** sharing...

Sunday, 21 January 2018

Untuk Apa Lagi | Single Terbaru Febian's

1/21/2018 12:35:00 pm 6 Comments



Lama betul Mia tak dengar perkhabaran dari kumpulan Rock yang sangat popular dulu, Febian's.  Masih ingat lagi tak? Antara lagu-lagu Febian's yang famous... Penantian, Masih dan Kehancuran Sebuah Cinta. Tangkap lentok punya. Layan Rock Kapak.... Segar sepanjang zaman.


Sejarah Dan Latar Belakang Serta Penubuhan Febian`s
Kumpulan Febians ditubuhkan pada tahun 1979 di Johor Bahru Johor. Asalnya kumpulan ini dianggotai oleh Aziz Mohamed ( Aziz ), Abdul Rahman ( Man Burger ), Kemat Hassan ( Kemat ), Samsuri Hj. Tahir ( Sham ) dan Jasmin Zainal ( Hana ). Asalnya dikenali sebagai D’Febians.

Mula menempa nama dalam arena muzik tempatan pada tahun 1983 hingga ke arena Juara Juara Rock. Dinobatkan gelaran Raja pentas pada era 86 – 88 kerana sering muncul dengan persembahan mantap dan bertenaga.

Pada tahun 1988, lahirnya album sulung Febians yang menggunakan nama Febians sebagai judul album. Ketika itu dianggotai oleh Aziz Mohamed (Aziz), Nasabandi Jumat (Nasha), Sufian Samiran (Ians), Harun Rahman (Harun) dan Samsuri Hj. Tahir (Sham).

Melihat sambutan hangat yang diterima menerusi album sulung, Febians muncul kembali pada tahun 1989 menerusi album kedua yang diberi judul 1001 Malam.

Pada tahun 1991, Febians muncul kembali dengan album ketiga yang diberi judul Satu Antara Sejuta. Menerusi album ini, lagu Penantian, Masih dan Kesan telah menjadi hits ketika itu. Album ini merupakan album terakhir buat pengasas yang juga pemain drum Febians saudara Sham, pemain bass saudara Harun dan juga gitaris kedua, saudara Ians.

Pada tahun 1994, album terakhir Febians berjudul Lang Buana menjengah ke pasaran. Kali ini Febians muncul dengan kemasukan Seth Jamal yang menggantikan tempat Harun selaku pemain bass dan Samad Isa yang menggantikan tempat Sham selaku pemain drum.

Selepas era 94, Febians hanya bergerak menjayakan persembahan di sekitar Johor. Berlaku juga banyak pertukaran ahli, namun mereka masih setia meneruskan perjuangan dengan membawa nama Febians.

Beberapa percubaan untuk mengaktifkan kembali Febians telah dibuat sepanjang tahun 2001 – 2005 oleh beberapa anggota yang pernah bersama Febians, namun ianya menemui jalan buntu.

Tahun 2006, Aziz telah memanggil As selaku drummer, Din selaku pemain bass dan Wai selaku penyanyi utama untuk meneruskan kembali perjalanan Febians. Namun gabungan ini hanya mampu bertahan sehingga 2013 sahaja sebelum diteruskan dengan beberapa lagi cubaan oleh anggota yang lain tetapi berakhir dengan kegagalan.

Selepas melalui pelbagai detik jatuh bangun, langkah yang lebih serius mula diambil. Dengan Samsuri Hj. Tahir kembali mengemudi posisi selaku pemain drum, beliau telah berganding bersama wajah-wajah baru.

Untuk memantapkan lagi permainan, posisi gitaris utama diisi oleh Norkamal Abd. Ghani (Nano), Dg. Rahmat mengisi slot selaku pemain gitar kedua, Hassan Bachok selaku pemain bass serta penambahan posisi pemain keyboard diisi oleh bekas pemain keyboard kumpulan Metal Child iaitu saudara Hisham Zainon manakala saudara Raymie Hj. Tahir mengisi kekosongan selaku penyanyi utama.

Febians atau kini dikenali sebagai Febian’s akhirnya mengambil keputusan untuk merakamkan sebuah single yang bakal dimuatkan di dalam sebuah projek terbaru. Untuk projek ini, Febian’s bekerjasama dengan seorang producer yang tidak kurang hebatnya iaitu saudara Wawa Jinggo di bawah naungan Meenz Music Record. Febian’s kini sudah muncul kembali dengan single terbaru berjudul ‘Untuk Apa Lagi’.


Jom layan....

Video Klip Untuk Apa Lagi – Febian’s (Official Music Vide)




Lirik Untuk Apa Lagi – Febian’s

Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Setelah hatiku ini kau lukai

Untuk apa lagi
Kau ingin mencari
Cinta suci sendiri kau nodai

Untuk apalah ertinya
Impian cinta kita bina
Janji harapan ku anggap sempurna
Kian jadi impian kosong semata

Apalah hendak dikata
Cintamu tidak setia
Terbayang wajah mu jelita
Belaian memori yg indah
Inikah balasan yang ku terima
Bila ku hadirkan untuk mu cinta
Pergilah kau ku doakan mu berbahgia

Untuk apa lagi
Kau ingin menyesali
Sekadar menyakitkan hatiku ini

Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Usahlah kau mencari cinta dari ini


Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018!

Apa tunggu lagi..? Serlahkan bakat yang terpendam.. Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018! Bersempena musim hujan ni, anda perlu cover salah satu lagu hits Febian’s mengikut kreativiti anda dalam bentuk rakaman video dan upload di laman Facebook anda. Jangan lupa untuk share & tag Febian’s TV. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30hb Januari 2018.

Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti anda. Oh, jumlah LIKE pada video anda juga turut memainkan sedikit peranan tau. Jadi apa tunggu lagi? Jom, serlahkan bakat serta kreativiti anda !

p/s : Video di SINI hanya sebagai contoh dan tidak boleh ditiru bulat-bulat. Ianya juga tidak akan dikira sebagai penyertaan. 

Caller Ring Tone Dari Febian's

Anda juga boleh abadikan lagu terbaru Febian's ini di dalam nada dering telefon kesayangan anda . Mesti nampak bergaya dan rock apabila pemanggil mendail nombor anda sambil layan lagu ni nanti . Boleh rujuk poster di bawah untuk senarai Caller Ring Tone ini :-



Facebook Febian`s Tv : https://www.facebook.com/FebiansTV




** kembali menggegar tahun 2018 ini.... yeahhhhh...


Car Boot Sale @ Kompleks Kraf Johor

1/21/2018 01:43:00 am 2 Comments
Car Boot Sale @ Kompleks Kraf Johor


🗓 21 Januari 2018 (Ahad)
📍 Medan Parkir Kompleks Kraf Johor 
🚩 Belakang Petronas Datin Halimah / Sebelah Kolej Vokasional ERT Azizah
⏰ 9.00 pg - 6.00 petang
☎️ +60126159256

Pelbagai produk akan dijual nanti! 
🎉 Produk kraf
🎊 Pakaian lelaki & wanita
🎉 Pakaian kanak-kanak
🎊 Fesyen dan aksesori
🎉 Pre-love items
🎊 Makanan dan minuman, supplement mjnda dan lain2

Terdapat juga aktiviti2 menarik seperti :
🎯 Game Box
🎯 Zumba
🎯 Interaktif Kraf
🎯 Cabutan Bertuah
🎯 Giant Bubble

Event oleh Kompleks Kraf Johor

Facebook Page Kompleks Kraf Johor (Link), 
https://www.facebook.com/komplekskrafjohor/

Instagram [@komplekskrafjohor]

#JohorEventJan #KompleksKrafJohor #cbs #carbootsale #komplekskrafjohor
#johorcraftcomplex #kkj #sayangmalaysia #larkin #jdt #carbootsalejohor #jb #johor #kraftangan #kraf #prelove #aksesori #makanan #minuman #interaktif #game


** hebahan blog....


Saturday, 20 January 2018

Adab Basuh Beras

1/20/2018 07:08:00 pm 5 Comments



1. Menggunakan TANGAN KANAN untuk membasuh.

2. Gaulkan arah lawan jam (sama seperti arah tawaf)

3. Membaca ليس لها من دون الله كاشفة
"Laisa la ha min dunillahi kastyifah"
Maksudnya "Tidak ada penyembuh selain dari Allah"

4. Ulang basuh sebanyak 3 kali sehingga yakin bersih. Sambil membasuh beras itu berselawat dan amalkan doa.

“Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makanan yang lebih baik darinya” -At Tarmizi.

dan

"Ya Allah, lembutkan hati kami untuk faham agamaMu sebagaimana Engkau lembutkan beras ini hingga menjadi nasi”

Serta

"Ya Allah kau satukanlah hati kami sekeluarga sebagaimana bersatunya beras ini menjadi nasi"

Sumber : Fb Pesan Bonda

** perkongsian amalan....

Lines | Single Terbaru Seven Collar T-Shirt

1/20/2018 02:59:00 pm 2 Comments


Laguna Music membawakan single terbaru Seven Collar T-Shirt, ‘Lines’ dari album terbaru mereka yang bakal siap pada April 2018. Sebuah produksi rakaman Jeffrey Little, ‘Lines’ menampilkan muzik yang epik serta alunan melodi yang amat lantang dan bersemangat dari Saiful Ridzuan, amat berbeza dari rakaman mereka sebelum ini.

Album ke empat yang dinantikan ramai ini akan menonjolkan kematangan dalam hasil penulisan lagu SevenCollar T-Shirt yang telah bertapak di industri muzik tanah air selama 21 tahun lamanya. Manakala muzik video bagi ‘Lines’ telah diarahkan oleh Jordan Suleiman dan ÍCara yang berkonsepkan futuristik kini boleh ditonton di laman Youtube Laguna Music. https://youtu.be/2z2ic2z1Wk4 

SevenCollar T-Shirt atau SCTS telah ditubuhkan pada tahun 1997 bersama ahli anggota asal Saiful Ridzuan, Muhammad dan disertai oleh Adil Ali dan Sim Keng Lee. Mereka telahpun menghasilkan tiga album Freeway Dreaming & Broke (2002), Drones (2004) yang tercalon dalam kategori Album Inggeris Terbaik di AIM 2005. The Great Battle (2009), album ketiga mereka juga telah tercalon untuk Album Inggeris Terbaik dan juga Kulit Album Terbaik di AIM 2010. 

Album keempat yang bakal mewarnai industri muzik tanahair adalah album yang dinantikan di kalangan peminat dan pemuzik tempatan.


** press release...

Happy Birthday To Me | 2018

1/20/2018 12:23:00 am 9 Comments


Alhamdulillah... Syukur sangat. Diberi peluang untuk hidup hingga ke hari ini.

Hari ini hari lahir Mia. Maka bertambahlah setahun usia Mia. Sekejap betul masa berlalu. 


Doakan agar doa Mia dimakbulkan. Moga dipermudahkan segala urusan Mia dalam meniti hari-hari yang mendatang... amin....


** icon google nampak sweet...


Friday, 19 January 2018

Dah Sertai Bangkitlah Negaraku

1/19/2018 09:55:00 pm 2 Comments

Kisahnya... semalam Mia belek web www.najibrazak.com

Macam best je. Mia terus join di link SINI. Katanya boleh dapat t-shirt percuma. Tak kisahlah kan... dapat ke tak dapat. Janji dah support. Rakyat Malaysia kan...





Hmmm... cantik t-shirt nya. Mia pilih saiz XL. Kalau ada rezeki, sampailah ke tangan Mia.

** tentu ramai yang dah join...


Thursday, 18 January 2018

Last Call Segmen Nak URL Blog #33 Sebelum 11.59 Malam Ini

1/18/2018 06:09:00 pm 2 Comments

Wahhhh.... hari ini dah last segmen ini berlangsung. Bakal melabuhkan tirainya tengah malam ini.

Hmmm... masih sempat lagi untuk join segmen yang sangat simple ini. Tidak perlu buat entri. Hanya perlu tinggal url blog anda di entri segmen SINI.


Klik pada banner untuk join.

Segmen ini akan berakhir pada 11.59 malam ini.


** tik.. tok.. tik.. cepat-cepat join ya....

Tahun Baru 2018.. Azam Baru

1/18/2018 09:45:00 am 5 Comments



Rasanya bukan Mia saja. Orang lain pun sama. Bila masuk tahun baru pasti ada azam baru, betul kan? Saban tahun bertambah usia kita. Setiap orang pasti ada azamnya tersendiri.

Ada juga azam tahun lepas tak tercapai, boleh carry forward ke tahun ini. Ada satu yang Mia tak dapat capai lagi sampai sekarang, iaitu nak sambung belajar ke peringkat Ijazah Sarjana (master) untuk diri sendiri. Namun kos kewangan dan komitmen masa tidak mengizinkan. Walaupun kerja dengan jawatan kelulusan diploma sekarang ini, kemahiran dalam teknologi maklumat perlu sentiasa digilap dari sehari ke sehari. Bukan senang untuk berada di bidang ini untuk sentiasa belajar teknologi maklumat terkini. Setiap hari atau minggu ada sahaja perkara baru yang perlu diupdate. Sunguhpun begitu, Mia harap sangat agar azam yang tak tercapai ini akan tertunai satu masa nanti. Kata orang, tak nak tertinggal keretapi....

Tahun ini... Mia tak ada sangat azam yang susah nak dicapai melainkan nakkan Sofea mendapat keputusan cemerlang dalam mata pelajaran. Nak semua yang lengkap untuk Sofea. Mana-mana ibu pun sama juga macam Mia kan. Mungkin agak terlalu awal Mia masukkan Sofea ke kelas tusyen pada darjah 3 ni, tapi Mia tak nak Sofea tertinggal mata pelajaran di kelas barunya ini. Homework banyak juga setiap hari. Alhamdulillah, Sofea dah mula serasi dengan jadual harian dia sekarang ini. Sofea berazam nak belajar bersungguh-sungguh untuk dapat naik kelas lagi di tahun depan. Mia tak kisah asalkan Sofea nak belajar. Aktiviti riadah juga ada setiap minggu untuk exercise bersama-sama

Blog pada tahun ini.... Mia akan teruskan menulis di blog ini dan sibuk macam mana sekalipun, Mia akan update setiap hari walaupun entri biasa. Sayang sangat kat blog ini.  Dah ada followernya sendiri, kalau dibiarkan alangkah ruginya. Mungkin pada tahun ini, Mia akan tambah segmen baru selain segmen-segmen yang sedia ada diteruskan ke tahun ini. Nak tahu kenapa Mia suka sangat segmen bersiri, sebab Mia boleh dapat senarai blogger yang aktif dalam satu-satu masa. Aktiviti blogwalking akan dibuat konsisten bagi menjaga hubungan baik sesama blogger. Yang ni Mia akan cuba buat pada tahun ini.

Tiap-tiap tahun benda yang sama. Cuma azam ni kadang berbeza ikut keperluan dan kehendak. Apa-apa pun untuk tahun ini Mia akan pentingkan keperluan dari kehendak. Hidup seadanya.. syukur atas apa yang ada. Alhamdulillah....


** sekadar luahan...


Wednesday, 17 January 2018

Atap.co | Carian Pereka Dalaman Profesional

1/17/2018 05:29:00 am 8 Comments

Bukan senang nak renovasi dan ubahsuai rumah atau pejabat mengikut citarasa sendiri. Kadang ada juga yang tidak sesuai dan tidak cantik bila dah siap.  Makin stres lah nampaknya...  apa yang dirancang sendiri tidak menjadi. Sebab kita bukannya mahir dalam bidang rekabentuk dalaman dan ianya melibatkan kos yang bukan sedikit. Perlu perancangan yang teliti dari pemilihan rekabentuk dalaman yang dikehendaki dalam tempoh masa yang tertentu berdasarkan bajet yang ada. Kalau boleh optimumkan sumber dan peluang yang ada untuk hasil yang terbaik.

Bila dah beli rumah sendiri, tentulah nak yang terbaik untuk rumah kita. Bak kata orang, "rumahku syurgaku". Pastinya kita akan buat renovasi / pengubahsuaian yang terbaik untuk rumah kita. Ada yang suka konsep moden, kontemporari, scandinavian, minimalis, vintage, retro, zen, klasik, country dan lain-lain lagi. Berangan pula nak dapatkan perkhidmatan dari pereka dalaman profesional. Bimbang dan takut terlebih bajet. Takut kontraktor buat hal dan macam-macam lagi yang dirisaukan.

Tetapi sekarang, semua ini boleh diselesaikan hanya di hujung jari sahaja. Berbekalkan capaian internet, hanya perlu layari laman web Atap.co




Atap.co is
Malaysia’s largest, trusted marketplace for interior designers (IDs) and property owners.

A safe space for property owners to search, find, and hire interior design firms which have been
verified for authenticity and legitimacy.

A platform that provides useful tools for IDs and property owners to realise beautiful spaces.


Jom kita tengok bagaimana Atap.co berfungsi untuk membantu pemilik hartanah mencari pereka dalaman, sila rujuk rajah di bawah :


Pemilik hartanah boleh layari portfolio pereka dalaman dan minta sebutharga dari pereka dalaman yang dipilih ataupun hantar permintaan umum kepada Atap.co. Perkhidmatan ini adalah percuma.

Pereka dalaman boleh buat portfolio syarikat dan menerima sebutharga secara langsung.

Urusan kedua-dua belah pihak antara pemilik hartanah dan perekabentuk dalaman menjadi mudah, dan cepat dengan paparan laman web Atap.co yang mesra pengguna. Live Chat juga disediakan sebagai bantuan helpdesk.



Pendek kata, Mia sendiri pun sangat teruja bila layari Atap.co ini. Sangat-sangat berguna. Kalaulah dah ada rumah sendiri, pastinya akan buat renovasi rumah yang menepati citarasa Mia di samping menggunakan khidmat perekabentuk dalaman profesional. Dan lebih penting lagi, senang nak buat perkiraan kos berdasarkan bajet yang termampu.

Paparan Projek Pereka Dalaman


Paparan Portfolio Pereka Dalaman


Paparan Profail Pereka Dalaman


Paparan artikel dan tips rekabentuk dalaman rumah

(sila klik pada gambar di atas untuk besarkan)


Untuk lebih mudah, boleh terus klik link di bawah :
  • Find Pros - carian pereka dalaman di lokasi anda
  • Browse Projects - lihat projek pereka dalaman berdasarkan jenis hartanah anda
  • Browse Ideas - lihat gambar-gambar projek pereka dalaman berdasarkan ruang bilik, stail dan gaya, warna di lokasi anda
  • Expert Tips - baca artikel dan tips rekabentuk dalaman rumah

Tunggu apa lagi jom minta sebutharga secara percuma dari pereka dalaman. Hanya perlu isi maklumat hartanah serta renovasi yang diperlukan, seterusnya Atap.co akan menghubungkan kita dengan pereka dalaman yang sesuai. Sila klik SINI.






Bagaimana? Mudah dan senang bukan? Dengan adanya laman web Atap.co yang serba lengkap ini, semua orang boleh gunakan khidmat pereka dalaman profesional.



** idamkan rumah berkonsepkan kontemporari dan moden....