image October 2018 - Mia Liana

Wednesday, 31 October 2018

Hard Rock Hotel Desaru Coast’s New Year’s Eve Party

10/31/2018 01:51:00 am 4 Comments

I would like to share this with my fellow readers. Sure happening and awesome.

Announcing Hard Rock Hotel Desaru Coast's first major music event, Hard Rock Hotel Desaru Coast’s New Year’s Eve Party featuring songstress YUNA , local band Hydra and DJ Chinois is happening at Desaru Coast Conference Centre on 31st December 2018.


HARD ROCK HOTEL DESARU COAST EVE’S DINNER PARTY

Featuring songstress YUNA , local band Hydra and DJ Chinois

5-course western set dinner

Venue : 
Desaru Coast Conference Centre

Date :
31st December 2018

Time :
7pm onwards

Ticket Price :
RM588nett per person

For bookings, please email info@hrhdesaru.com

Early bird promo (before Nov 15th, 2018) RM488nett per person.


For those who are really interested, do book your ticket now....


** press release...


Tuesday, 30 October 2018

Kudapan Petang Waffle Coklat

10/30/2018 06:10:00 pm 8 Comments

Musim hujan sebelah petang sekarang ni. Ngeteh petang sekejap di Medan Selera BBU berhadapan Masjid Bandar Baru Uda. Menu kudapan petang ini ialah waffle coklat. Buat alas perut Sofea seketika.


Sedap dan menyelerakan. Nak-nak cuaca tengah sejuk. Makan panas-panas... melting coklatnya...


** balik rumah masak lauk simple je untuk malam ni...


Pajak Gadai Ar Rahnu Tekun Nasional

10/30/2018 11:50:00 am 0 Comments

Sekarang ini sudah ada banyak pilihan untuk pajak gadai Ar Rahnu. Ar Rahnu Tekun Nasional kini telah membuka cawangan Johor Bahru di Bandar Baru Uda dan telah beroperasi hampir 4 bulan. Boleh tunaikan emas untuk kemudahan kewangan di kala memerlukan.

Mia difahamkan boleh pajak gadai barangan kemas dan juga jongkong emas (gold bar) dengan berat minimum 1g. Jongkong emas 0.5g juga diterima dengan syarat hendaklah minimum 2 keping. Amat memudahkan bila tidak perlu buka seal jongkong emas. 

Mia sangat tertarik dengan tawaran margin pinjaman sehingga 80% (setelah membuat gadaian yang keempat) dan juga upah simpan serendah RM0.50. Surat pajak gadai boleh disambung sehingga 3 kali maksimum.

Jom tengok brochure...




klik pada gambar untuk besarkan



Kepada yang berminat, boleh layari http://www.arrahnutekun.com.my untuk buat kira-kira dengan kalkulator online yang disediakan bagi memudahkan jumlah yang ingin dipinjam dengan nilai berat emas yang ingin dipajak gadai terlebih dahulu. Kemudian, bolehlah berkunjung ke cawangan Ar Rahnu Tekun Nasional yang berdekatan.



AR RAHNU TEKUN Cawangan Bandar Baru Uda
Tingkat Bawah, No.66, Jalan Padi 1, Bandar Baru Uda, 
81200 Johor Bahru, Johor
Pejabat: 07 232 9569
GPS: 1.490173, 103.711589

WAKTU OPERASI
Isnin - Khamis - 9.00pg- 5.00ptg
Jumaat : 9:00pg - 4:30ptg
Sabtu : 10.00pg - 3.00ptg
Ahad/ Cuti Umum: Tutup



** moga dapat membantu mereka yang memerlukan...



Monday, 29 October 2018

Roti Canai Mamak Sedap Bandar Baru Uda

10/29/2018 11:56:00 pm 5 Comments

Kisah minggu lepas... selepas Mia ambil Sofea dari exam sekolah agama. Katanya nak makan roti canai mamak yang sedap dan rangup di Bandar Baru Uda Johor Bahru.

Pilihan Sofea di Restoren Habib berdepan dengan Kamdar di area belakang Jakel Bandar Baru Uda.


Serius memang sedap roti canai sini. Kurang berminyak pun ya juga. Makan dengan kuah dal. Boleh request untuk makan dengan kuah kari.


** kudapan petang...


Tisu Wangi Kleenex Aroma Delight

10/29/2018 09:37:00 am 4 Comments

Hmmmm.. wanginya. Bau ros yang menyegarkan. Mia sekarang guna tisu wangi Kleenex Aroma Delight Pampering Rose di pejabat dan di dalam kereta. Suka guna tisu ini. Sebab tebal. Ada 3 helai dalam 1 tisu ini.



Kleenex Aroma Delight
Pampering Rose
Natural Extract  * 2 ply


Memang Mia suka wangian bunga ros. Boleh membangkitkan mood nak kerja dan mood nak memandu kereta.  Rasa best sepanjang masa....


** hari-hari guna tisu...


Sunday, 28 October 2018

Loaded Go Bowl KFC

10/28/2018 09:13:00 pm 5 Comments

Wah.... sedapnya dapat makan Loaded Go Bowl KFC. Baru petang tadi dapat merasa dengan Sofea. 


This bowl is made for those who want take quick indulging seriously. Crispier Fries and crunchy Zinger chunks drizzled with creamy mayonnaise and KFC's signature Cheezy sauce, it's fully loaded comfort food for any kind of mood.

Panjang jela description Loaded Go Bowl KFC. Macam tu lah. Ada cheese... ada mayonis... ada kentang.. ada ayam... Kombinasi yang menyedapkan. Elok benarlah cuba rasa.


** New KFC Value Bowls...

Should You Be Investing In Properties

10/28/2018 08:18:00 am 5 Comments
Investing in property has become more popular in the recent years with more people buying properties to rent out as an investment strategy. Are you currently reading lots of property news and wondering if you should be investing in properties as well? With so many investment options available out there, it can get a bit confusing when it comes to choosing the right investment journey. Make sure you engage a certified real estate agent from Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Harta Tanah (LPPEH) if you are engaging real estate agent to help you with listing and liaising with potential renters. This article will guide you through the reasons in getting into property investments.





Property investment is a tangible investment as it is something that you can see, feel and own as compared to stocks investment, whereas stock investment is considered a high risk investment strategy, as it depends mainly on the economic sentiment along with the company performance. There are some reasons on why you should consider venturing into property investment :

1. Predictable return
Properties give a more predictable return as compared to stocks and shares. 

2. Inflation hedge
Real estate investments are terrific inflation hedge in protecting against a loss in purchasing power, as rental rates increase as much as the inflation rate.

3. Great place for capitals
You have total control of your investment and property investment offers you with options in terms of growing the value of the property. That being said, you can control and decide when to sell your property for capitals whereas stocks and bonds investment can be tricky, as you have no control over them. 

4. Great base for financing more investment opportunities
Property investment allows you to have a strong base to finance other investments that you are interested in. 



You will also need to look out for several factors before deciding to jump into the property investment bandwagon :

1. Location
You will need to determine the target market and do your research on the demand of your property in the chosen location. The quality of the location will greatly influence the types of tenants you attract. A property located near education institutions will definitely attract more potential tenants, as there will be more students in the proximity. Therefore, you will need to also check for amenities nearby, such as shopping malls, parks and public transport that will attract more renters. 

2. Type and size of property
The type and size of property will attract different tenants. For example, students will only need a room where they are able to sleep and study whereas a family will definitely need a bigger space for their children and privacy. 

3. Rental returns
You will also need to do your research on the average rental values of properties that are similar to yours in the same area, in order to have a rough estimation on how much your property can fetch. As you need to pay for the mortgage payment, taxes and miscellaneous fees, you will need to charge a rental fee that will be enough to pay for your costs.

4. Cash flow
In addition, you will also have to evaluate your property’s potential in generating income and how long it takes to achieve a positive cash flow. 



Before you start venturing into property investment, there are several questions that you will need to ask yourself :

1. Your targeted rate of return
You will need to be clear on how much you plan to get from your investment.

2. Down payment
You will also need to ask yourself how much money would you need to prepare for the down payment.

3. Monthly installment
Other than the down payment, you will also need to know the monthly installment that you will need to pay.

4. Aim
Do note that property investment takes time. Be realistic with your aim when it comes to property investment. Ask yourself how much do you want to make through property investment and you will have to be patient with investment property. 

5. Emergency plan
Not forgetting an emergency plan, you will need to ask yourself if you are able to manage your finances if there are losses incurred. Cash flow is the money that you make from your rental properties every month. That being said, your cash flow will increase over time as the rental yield goes up along with inflation while the mortgage payments remain the same. However, there is also a risk involves when your property is vacant and you do not have any cash flow.



In conclusion, property investment is not easy and is definitely not a scheme for you to get rich quick, but it can be promising and will allow you to retire early. Property investment takes time and effort to make it work and the sooner you start, the easier it gets. Nonetheless, property investment is considered a safe investment option as compared to buying shares or bonds. Make sure you educate yourself with the process and the best way to get the most out of your investment property with great returns



** long term investment...


Saturday, 27 October 2018

Biawak Di Tengah Jalan

10/27/2018 06:04:00 pm 5 Comments

Kisah semalam semasa Adik Mia memandu di kawasan kampung. Kebetulan Sofea dan sepupunya pun ada dalam kereta. Jadinya Mia dapat snap biawak di tengah jalan.

Dari jauh dah nampak kelibat biawak ini. Mujur Adik Mia tak bawa laju. 




Nasib biawak ini perasan kereta kami dan terus berpatah balik ke tepi jalan. 

** first time Sofea nampak biawak di tengah jalan... excited bukan main...


Lepak Dengan Blogger Famous Broframestone

10/27/2018 09:15:00 am 13 Comments

Kebetulan balik kampung Parit Raja hujung minggu ni... Bukan senang nak jumpa dengan blogger famous Broframestone ni. Lama sangat tak lepak sama.

Hari Khamis malam Jumaat Mia lepak dengan Broframestone. 


Banyak juga yang dibincangkan. Sesi perkongsian ilmu tentang menjana pendapatan sampingan dari online selain platform blog, kisah dan gossip blog, kesinambungan dan kekuatan jadi blogger serta lain-lain lagi. Mana yang sempat saja.

Itu pun tak lama sebab lepak kat Tesco Parit Raja. Terima kasih Bro... belanja makan minum. Moga murah rezeki Bro...

Jom terjah blog Bro di SINI.


** lepak santai...


Friday, 26 October 2018

Akuarium Baru Buat Ikan Kesayangan

10/26/2018 07:08:00 am 5 Comments

Dah lama sangat dah Mia nak belikan akuarium baru buat si comel ikan laga kesayangan. Cuma tak berkesempatan nak membelinya.

Kebetulan minggu ini Sofea exam dan Mia ada belikan barang keperluan untuk exam subjek seni di MrDIY.

Alang-alang dah ke situ, terus beli sekali akuarium kecil dan batu. Ikan laga bukannya besar sangat.


Rasa tenang bila tengok gelagat 2 ekor ikan laga ni. Mia yang jaga dan sentiasa berikan makanan dan tukar air secara rutin.

Alhamdulillah... moga suka dengan akuarium baru ini.


** manja sangat...


Thursday, 25 October 2018

Perangai Orang Kita

10/25/2018 10:46:00 am 8 Comments

Sekadar perkongsian di blog ini. Entri santai tentang realiti kehidupan bermasyarakat. Sama-sama kita semua berdoa agar dijauhkan dari perangai yang tak elok. Moga masyarakat kita dapat hidup aman, damai dan harmoni hendaknya... amin...








sila klik pada gambar untuk besarkan



** untuk renungan dan iktibar...


Latihan Kraftangan Buat Gelang Tangan

10/25/2018 06:19:00 am 4 Comments

Kisahnya... si comel Sofea sedang exam week minggu ini. Hari ini dia ada exam subjek seni. Malam tadi dan malam semalam Mia ajar Sofea buat gelang tangan. 

Soalan telah diberikan awal oleh cikgu. Dalam banyak-banyak soalan, Mia pilihkan Sofea untuk buat 3 utas gelang tangan. Ada soalan untuk anyaman kelarai, tapi Sofea tak berapa mahir. Ada kena buat parang, macam susah nak buat. Ada melukis buah dan kolaj tapi takut tak sempat siap.

Makanya.. buat gelang lagi mudah dan tidak pening kepala. Jadinya, Mia tengok di youtube cara-cara buat gelang tangan untuk seni kraftangan tahun 3.

Dan hasilnya....






3 design berbeza untuk gelang iaitu guna manik hiasan, straw dan kertas warna. 

Sweet je kan.... Moga Sofea dapat buat dengan baik pada exam hari ini. amin....


** hari ini hari terakhir exam...


Wednesday, 24 October 2018

Aplikasi Cannis Bakal Bersinar Di Nasdaq Amerika Syarikat

10/24/2018 03:48:00 pm 3 Comments

Trend aplikasi terkini. Betapa hebatnya aplikasi mudah alih Cannis yang telah membentuk trend aplikasi baru, berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di Nasdaq, Amerika Syarikat.

Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di Nasdaq tidak lama lagi.



Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."




Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.

Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.

Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi  yang paling banyak dimuat turun. 

Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.



Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.

Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.








Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang,  diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari http://cannis.app.

** hebahan blog...

Tuesday, 23 October 2018

170 000 km

10/23/2018 02:08:00 pm 4 Comments

Kisahnya... kereta kesayangan Mia.... si comel putih ini dah pun bergerak sejauh 170 000 km. Nasib sempat Mia snap.


Sayang sangat kat kereta ni. Seusia Sofea. Memang jaga elok-elok. Hari-hari guna.


** sweet number....


Logo Dan Blog JDT Blogger

10/23/2018 08:10:00 am 10 Comments

Hmmm... kalau perasan kat sebelah bawah side bar blog ini, ada terpapar logo JDT Blogger. Logo ini dicipta oleh blogger Uyul. Kalau anda pergi ke mana-mana blog yang ada logo ini tandanya blogger tersebut adalah ahli rasmi group JDT Blogger.


Logo JDT Blogger


Dan sekarang ini, Mia nak war-warkan blog JDT Blogger pun dah ada. Diselenggara oleh blogger Sunah. Jemputlah blogwalking ke sini dan follow blog group kami.


Blog JDT Blogger, klik SINI.


Alhamdulillah... maju selangkah demi selangkah ke hadapan. Moga team blogger Johor, JDT Blogger akan lebih menyerlah selepas ini. amin....





Sekiranya ada blogger Johor lain berminat nak join group JDT Blogger, amat kami alu-alukan. Boleh berhubung dengan mana-mana ahli JDT Blogger. Senarai ahli JDT Blogger ada di SINI.


** luaskan kuasamu...

Monday, 22 October 2018

To Protect Your Energy

10/22/2018 07:15:00 pm 1 Comments


It's okay to cancel a commitment.

It's okay to not answer a call.

It;s okay to change your mind.

It's okay to want to be alone.

It's okay to take a day off.

It's okay to do nothing.

It's okay to speak up.

It's okay to let go.


** no worries...