image December 2018 - Mia Liana

Sunday, 9 December 2018

Saturday, 8 December 2018

Important Steps To Success And Greatness

12/08/2018 08:23:00 pm 0 Comments



01. Know well about your strengths and weaknesses

02. Don't hesitate to get started

03. Set long term goals

04. Break down the goals into smaller ones and list some short term ones

05. Focus on what you want to achieve instead of the limitations

06. Learn from successful cases first, then innovate

07. Set metrics to measure your success

08. Track your progress and review it often

09. Find a coach if you can



** just sharing...



Ikan Siakap Bakar

12/08/2018 11:48:00 am 4 Comments

Bila balik kampung dan adik-beradik ramai berkumpul, Ayah Mia akan masak yang special. Ikan Siakap Bakar. Sambalnya Ayah Mia buat sendiri. Memang tip top. Resepi turun temurun. 


Ada berniaga masa kat bazaar ramadhan dulu. Laris sangat. Siap ada yang booking.

Sedapnya makan... Sofea siap makan bertambah nasi lagi. Nikmatnya...


** selera kampung dari air tangan Ayah Mia...

Friday, 7 December 2018

Masakan Ala Thai Sedap Di Chaba ThaiFood Johor Bahru

12/07/2018 07:38:00 pm 7 Comments

Siapa kat sini suka masakan ala-ala Thai? Kisahnya, hari Rabu lepas Mia dengan beberapa rakan JDT Blogger menikmati makan malam di Restoren Chaba Thaifood. Lokasinya di Taman Impian Emas, Johor Bahru. Restoren ini memulakan operasinya sejak 4 bulan lepas. Dimiliki oleh anak Melayu yang berasal dari Kelantan dan perniagaan restoren ini kian semakin maju dan telah ada pelanggan tetap.

Pertama kali Mia rasa masakan ala Thai di sini, teruja dengan cukup rencahnya, kesedapannya dan kualitinya yang segar. Serius. Harganya sangat berpatutan dan ada menawarkan set menu makanan yang ekonomi.

Jom tengok review dari Mia..... 

Dalam hati tak sabarnya nak makan. Tapi kena snap gambar dulu sebelum makan. Penuh hidangan lauk pauk dua meja. Dimakan dengan nasi panas, sangat menyelerakan. Lebih-lebih lagi makan berjemaah dengan rakan-rakan JDT Blogger. Meriah....


Tomyam Seafood. Cukup rasanya dengan kuahnya yang pekat. Sarat dengan isinya. Sedap dan tidak terlalu pedas sangat. Mia suka ratah udangnya. Kalau datang lagi, nak repeat yang ini. Favourite sangat...


Tomyam Poktek. Memang pedas, power dan berapi. Penuh isinya. Sangat sesuai untuk mereka yang gemarkan masakan pedas. Pasti tidak akan mengecewakan anda.


Siakap Stim Limau. Rasa ikannya tentu semua dah rasa. Tetapi yang bestnya di sini bila di stim dengan limau rasanya jadi wow! Sebab apa? Sebab menggunakan perahan limau segar secara manual. Rasanya sangat lain dari yang lain. Tak percaya? Meh datang sini cuba rasa. Mia suka kuahnya. Siap cedok ke pinggan sampai banjir.


Siakap Dua Musim. Pelik bunyinya. Tapi bila dah rasa pasti nak lagi. Rasanya sangat unik. Tak terluah dengan kata-kata. Sebelah ikan siakap itu, sos gajus dan sebelah satu lagi sos tomyam. Dua rasa yang sangat berbeza. Mia suka yang sos gajus tu.


Siakap Tiga Rasa. Menu standard yang dah biasa kita makan. Rasanya sedap dan tak perlu lagi dijelaskan. Oh ya... untuk makluman semua, ikan-ikan di sini segar dan dibeli setiap hari. Sebab itu rasanya segar dan sedap bila dimakan.


Selain dari menu di atas, ada juga menu-menu lain yang tidak kurang hebatnya. Semuanya sedap-sedap belaka. Tinggal pilih nak makan yang mana satu saja.


Sayur Kailan Ikan Masin

Sayur Kangkung Belacan

Kerabu Chaba

Udang Goreng Tepung


Hoormook Seafood Chaba


Air minuman kami.... air jus buah tembikai dan green tea. Recommended sangat air green tea. Jarang sangat Mia nak minum air green tea. Tapi kat sini boleh habis minum hampir 2 gelas.

Rakan-rakan JDT Blogger yang hadir. Perut sudah kenyang. Hati pun ada senang. Nampak kan di atas meja itu, licin semuanya. Alhamdulillah...



Hmmm... Perasaan Mia selepas makan di sini. Eh! Nak datang lagi lah. Sesiapa yang nak makan masakan ala Thai yang sedap, boleh berkunjung ke Restoren Chaba Thaifood. 





Restoren Chaba ThaiFood
No.17, Jalan Impian Emas 22
Taman Impian Emas
Johor Bahru, Johor


Facebook : Chaba Thai Food
Instagram : ChabaThaiFood_18

Waktu Operasi :
5 petang sehingga 12.00 tengah malam

Untuk tempahan boleh hubungi 0111 3077600



** terbayang-bayang kesedapan masakan di sini.... (^_^)



DoubleTree by Hilton Johor Bahru Treats Asrama Kebajikan Ar-Rayyan To Lunch

12/07/2018 11:41:00 am 2 Comments

DoubleTree by Hilton Johor Bahru located in the Royal State of Peninsular Malaysia treated over 40 children and teachers from Asrama Kebajikan Ar-Aayyan (A.K.A.R) to an exquisite sumptuous buffet lunch at Makan Kitchen the all-day dining restaurant.



The lunch a part of the hotels annual Corporate Responsibility outreach initiative DoubleTree by Hilton Teaching Kids to CARE® program organized by the hotels CARE Committee is made up of team members from all departments and levels of the hotel. The programme set up since 2002 is one of the most acclaimed community outreach initiatives in the travel industry, volunteers from DoubleTree by Hilton hotels around the world have reached more than 5 million schoolchildren to teach them about the simple, important lessons and rewards that come from caring about their community.

Part of the ongoing initiatives and collaborative efforts between the home and the hotel was its recent activity, where DoubleTree by Hilton Johor Bahru provided the children with, recycle items; glues and paints and the children were encouraged to complete 500 art pieces within a month. A donation of RM1,000 was then made to the home upon completion of the task.

Daniel Alcaraz, General Manager of DoubleTree by Hilton Johor Bahru said, “We have taken great care to cultivate our team members on the importance of delivering what's expected, yet never forget the opportunity to create the delight that comes from experiencing a touch of the unexpected. Seeing the happy faces of the children is reward enough for team members who pitched in to organize the luncheon.”

Asrama Kebajikan Ar-Rayyan (A.K.A.R) established 10 May 2016 by Persatuan Insani Darul Takzim, houses and cares for 60 orphans, underprivileged (ASNAF) and disabled (OKU) children between the ages of seven to 17 years old for more than six years. With the help of various generous donations, A.K.A.R has successfully managed to provide two homes for dedicated for the children. The home houses nine wardens and teachers to help the children with their regular schooling and full time Tahfiz program.


** press release...


Thursday, 6 December 2018

Malaysian Influencers Join Carousell's #PreLovedWithLove For Charity Drive

12/06/2018 04:46:00 pm 2 Comments

Carousell, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplaces, has embarked on a journey with local personalities and KOLs for a charity drive this December.

The public campaign that began on 1 December 2018 has received over 2,000 listed items on Carousell for Ti-Ratana Welfare Society to pick and select the items they need for their homes.

Influencers Ayra Messi and Siti Amirah Dayana Mohd Amerullah, have also donated their pre-loved items as a show of support for the campaign.

Ayra Messi

“I have always wanted to be a philanthropist ever since I was a young, but I realised that money was not needed to have a beautiful heart. I will continue to do anything to help those in need.”

“There is never a perfect time to give, but there are always people in need out there. The best and only way I know is to multiply that happiness and share it with the opportunity with others. Carousell’s #PrelovedwithLove campaign is the chance and opportunity for us to do some good deeds, and we should not miss this opportunity.”



Siti Amirah Dayana Mohd Amerullah

“Carousell approached and ask if I am interested in the campaign, and I immediately agreed to it, knowing that giving is always better than receiving. The #PrelovedwithLove campaign is the opportunity for us to encourage people to give.”

“I have donated some of my books, stationaries, a watch, and some everyday items that will be helpful especially to the children. I believe the end goal here is to see their smile and joy, as well as to provide them with a conducive and healthy living environment.”

Members of the public who are interested in participating in the campaign can list their items on Carousell with the hashtag #PrelovedwithLove tagged with an RM0 price tag. Members of the Ti-Ratana Welfare Society will select the items needed from the listings.

For more information and to participate in the campaign, visit https://my.carousell.com or download the Carousell app on Apple Store or Google Play Store.


** press release....

Wednesday, 5 December 2018

Tawaran Terbaik Prime Membership Dari ezbuy!

12/05/2018 07:18:00 pm 4 Comments
ezbuy mula bertapak di arena dunia shopping online sejak tahun 2010 dan kini sudah mempunyai lebih 3 juta pelanggan dari Singapura, Malaysia, Indonesia dan Thailand. ezbuy menawarkan servis kualiti yang terbaik untuk pelanggan-pelanggannya dengan menyediakan pelbagai kelebihan dan manfaat seperti Prime Member Service, Buy For Me dan lain-lain lagi.

Uniknya ezbuy dengan bijak telah menyediakan tawaran penghantaran dengan kos yang lebih rendah berbanding dengan mana-mana platform online shopping sedia ada. Lebih-lebih lagi pelanggan akan dapat menikmati penjimatan kos penghantaran ketika membeli secara online dengan ezbuy. Terbaik....




Laman ezbuy Prime : https://ezbuy.my/Prime


Kos Penghantaran Yang Sangat Berpatutan Dengan ezbuy Prime Membership

Memperkenalkan ezbuy Prime Membership yang kini ditawarkan oleh ezbuy buat semua pelanggannya. Sebagai pelanggan dengan keahlian Prime Membership, anda boleh membuat pembelian pukal dengan hanya membayar RM8.80 tanpa mengira saiz dan berat bungkusan. Untuk mendapatkan keahlian Prime Membership, anda perlu membayar sebanyak RMM188 untuk mengaktifkan perkhidmatan ini selama setahun dan boleh membeli apa-apa jenis barangan dari ezbuy tanpa mengira saiz dan berat bungkusan untuk kadar rata RM8.80. Perkhidmatan ini sangat berbaloi dan menjimatkan bagi pelanggan yang membeli barangan luar Malaysia menggunakan ezbuy. Selanjutnya boleh rujuk SINI.


Kelebihan Prime Membership :

Katakan anda membeli sofa dengan kos penghantaran sebanyak RM275.60. Dengan Prime Membership, kos penghantaran hanyalah sebanyak RM8.80. Ini bermakna anda telah jimat sebanyak RM266.80. Sangat-sangat berbaloi.



Kelebihan Lain Prime Membership :


Dengan Prime Membership, anda layak untuk mendapat Prime Wishlist dan No Agent Fee. Menikmati kadar rata RM8.80 untuk kos penghantaran untuk lebih 4 juta barangan dari China dan USA. Juga mendapat promo dan baucer eksklusif dari ezbuy.



Bayaran Yuran Prime Membership :



Pilihan pakej langganan Prime Membership dari Prime Trial untuk 5 hari dengan yuran RM18.80 atau Prime Lite untuk 6 bulan dengan yuran RM99.00 atau Prime Annual untuk setahun dengan yuran RM188.00. Pilihan di tangan anda sebagai pelanggan ezbuy yang dihormati.


Keutamaan Tempoh Penghantaran dengan Prime Membership :


Dengan keahlian Prime Membership, tempoh penghantaran diutamakan dari 3 hingga 5 hari berbanding dengan keahlian biasa memerlukan 16 hingga 22 hari.


Penjimatan Yang Maksima dengan Prime Membership :


Sangat menguntungkan, lebih-lebih lagi dapat penjimatan yang maksima dengan keahlian Prime Membeership berbanding dengan keahlian Buy For Me dan Ezbuy dari segi Agent Fee, Sellers, Onsite Promotions dan International Shipping Fee.


Usah bimbang dan ragu sekiranya menghadapi masalah ketika hendak shopping online di ezbuy dengan keahlian Prime Membership, bantuan khidmat pelangan online disediakan untuk membantu anda semasa waktu pejabat. Anda sudah semestinya pasti berpuas hati dengan layanan dari pegawai khidmat pelanggan ezbuy yang berpengalaman.





Fiuhhh.. tak terkira tersangat banyaknya kelebihan dan penjimatan jika anda mempunyai keahlian Prime Membership. Masih berfikir lagi. Cuba lihat ini...


Tunggu apa lagi, jom klik SINI untuk masuk jadi ahli Prime Membership.



Wahhhhh... bestnya bila menjadi pelanggan ezbuy ini. Tak rugi bila kita menjadi pelanggan ezbuy. Sepanjang masa ada sahaja kempen dan jualan penjimatan ezbuy. Malah setiap minggu pelanggan boleh shopping online di ezbuy dengan tawaran penjimatan harga, kos ejen dan penghantaran.

Sudahkah anda menjadi pelanggan ezbuy? Kalau belum, anda disarankan agar segera mendaftar supaya tidak ketinggalan untuk menikmati promosi dan tawaran hebat dari ezbuy. Sangat rugi sekiranya anda terlepas peluang ini.

Kepada pelanggan yang baru hendak mendaftar dengan ezbuy, anda akan menerima baucer tunai eksklusif sebanyak RM15 beserta diskaun 15% ke atas kos penghantaran barangan. Tunggu sehingga anda menerima baucer tersebut ke dalam akaun anda dan seterusnya anda boleh mula shopping online di ezbuy. Untuk mendaftar, sila klik SINI.


Berita baik buat semua pelanggan ezbuy. Ada promosi Year-End-Sale dari 3 hingga 12 Disember 2018 di ezbuy. Terutamanya pada tarikh keramat 12.12. Para pelanggan boleh shopping online di ezbuy dengan penjimatan yang berganda-ganda meliputi pelbagai jenis barangan tempatan dan luar negara. Ingat 12.12 , ingat ezbuy...

Jom klik SINI untuk shopping.....



** calling for online shopping lovers...


Tuesday, 4 December 2018

5 Steps To Curating Content For Your Business Blog

12/04/2018 04:32:00 pm 3 Comments

With ever-changing algorithms, increased competition, and brands getting rewarded lots of engagements, content creation has never been more critical. Worse off, the average consumer’s needs keep growing. 

Coming up with unique content that resonates with your audience takes time, money and resources. To keep your audience engaged, you need to learn how to curate content like a pro. But before we dive into how to curate quality content, we’ve got some groundwork to cover.




With content curation, you present to your audience relevant and top-quality content outsourced from other sites. The outsourced content should be related to your niche.  Add a personal touch to heighten its value before you deliver it to your audience.

Quality content curation builds your brand to an authoritative site optimizing on SEO vs. Social Media marketing to drive engagement. The few procedures to curating content for your business blog include:


1) Decide on the content to curate

Come up with a “golden ratio” of curated and original content. What percentage of your content will be curated from outside sources and what percentage will be original? You might need to estimate this per network; for instance, you might curate more content on Facebook than you do for Twitter. 

There isn’t a magic ratio but based on research of what top marketers do by Curata the optimum mix is; 65% original content, 25% curated content, 10% syndicated content.


2) Create categories

Create topics or categories for the content you intend to curate. Oversharing one type of content is boring. You can take various approaches depending on your brand. Some companies share content related strictly to their industries, but some companies go broad and don’t restrict themselves to a specific industry.


3) Find your sources

Figure out where you are going to get your content from. The trick is variety. Curate content from various sources to keep your feeds fresh and build relationships with several content creators.

You can source content from;

  • RSS feeds
  • Google alerts
  • Buzzsumo
  • Focused social network lists like Twitter lists
  • Forums and groups like Inbound.org
  • Niche blogs and reputable publications

4) Share your content


There are several vehicles to promote your content. You want to figure out the best one for your audience. Popular options for sharing your content include; social media, blogs, RSS feeds, newsletters, and widgets. Personalize your content. Do not copy and paste only. Customize your content to fit the voice of your brand.


5) Analyze

Most marketers tend to miss this critical step. They share content and forget about it. You need to evaluate the level of engagement your curated content brings in. Dig into your social media analytics to get a glimpse of what’s working and what’s not. This gives you future insights to re-strategize your blogging efforts towards the type of content that resonates best with your audience.


In summary, curating content for your enterprise blog boils down to understanding your audience, using the right tools and strategies and constantly analyzing your results.



** helpful guidelines...


Carta Pengkomen Tegar November 2018

12/04/2018 01:10:00 pm 11 Comments


Carta Pengkomen Tegar November 2018




No 1 - Etuza dengan 23 komen




No 2 - Cik Tie dengan 20 komen




No 3 - AizaMia3 dengan 18 komen




No 4 - Shahida Dzulkafli dengan 17 komen




No 5 - Cik Cappuccino Latte dengan 15 komen



No 6 - Perdu Cinta dengan 13 komen



No 7 - Farahain ZFA dengan 12 komen



No 8 - Sunah Sakura dengan 11 komen




No 9 - Aienie NKA dengan 6 komen




No 10 - Izni Hafiz Abdul Rashid dengan 6 komen



** diucapkan ribuan terima kasih atas sokongan yang diberikan kepada blog ini dan tahniah pada mereka yang tersenarai di atas....