image August 2017 - Mia Liana

Thursday, August 31, 2017

Salam Kemerdekaan 2017

8/31/2017 06:30:00 AM 0 Comments




Wahhh.. hari ini hari yang sangat bermakna buat semua rakyat Malaysia. Hari ini... 31 Ogos 2017 adalah hari kemerdekaan kita yang ke 60 tahun dengan tema Negaraku Sehati Sejiwa. 

Semangat cintakan tanahair perlu dipupuk sejak kecil lagi supaya kita ada rasa patriotik di jiwa. Apa yang kita kecapi pada hari ini adalah hasil usaha penat lelah dari pengorbanan mereka yang terdahulu. Mia bangga menjadi rakyat Malaysia....

Selamat bercuti dan merdeka... merdeka.. merdeka...


** Malaysia tanahairku tercinta...


Tahniah Malaysia.. Juara Sukan Sea Games Kuala Lumpur 2017

8/31/2017 12:30:00 AM 0 Comments


Tahniah Malaysia.... kita juara Sukan Sea Games ke 29 Kuala Lumpur 2017 dengan meraih 145 pingat emas, 92 pingat perak dan 86 pingat gangsa.

Hadiah yang sangat istimewa buat seluruh rakyat Malaysia sempena hari kemerdekaan yang ke 60 tahun pada hari ini.

Terima kasih pada semua atlet sukan Malaysia yang telah bertungkus-lumus berusaha mendapatkan pingat. Terbaik!!

#BangkitBersama
#KitaJuara
#CiptaSejarahBersama

Merdeka! Merdeka! Merdeka! 

Sumber gambar :
Fb Kuala Lumpur 2017


** alhamdulillah... Isnin 4 September 2017 cuti umum...


Wednesday, August 30, 2017

Tuesday, August 29, 2017

10K Challenge 60 Years MPIB #lpnm60tahun #10kChallenge

8/29/2017 07:00:00 PM 0 Comments



Jom Sertai Kami 10K Challenge 60 Years MPIB


Pelbagai aktiviti dan hadiah yang menarik menanti anda semua.

Tarikh : 21 Oktober 2017 (Sabtu)
Masa : 06.30 Pagi
Tempat : Kompleks Sukan Educity, Iskandar Puteri Johor

Tarikh Tutup Pendaftaran : 28 September 2017

#lpnm60tahun
#10kChallenge


** hebahan blog ini... jom kita lari...


Cara Berkasih Sayang Mengikuti Sunnah Rasulullah

8/29/2017 04:00:00 PM 0 Comments


01. Tidur satu selimut bersama isteri
02. Memakai wangi-wangian
03. Mandi bersama isteri
04. Menyikat rambut suami
05. Membantu isteri di dapur
06. Minum bergantian pada tempat yang sama
07. Membelai isteri
08. Tidur di pangkuan isteri
09. Memanggil dengan kata-kata mesra
10. Berjalan berpegangan tangan


** semoga bahagia hingga ke jannah...


Kaklongchan.com Merdeka Giveaway!

8/29/2017 01:00:00 PM 4 Comments
Mia join giveaway ini. Meriah betul bulan Ogos 2017 kali ini. Banyak sangat segmen dan giveaway yang dibuat oleh para blogger. Siapa lagi nak support blogger kalau bukan dari kalangan blogger sendiri, bukan?

Hadiah giveaway ini... handbag yang comel.



Giveaway tamat pada 31 Ogos 2017


** sesi support rakan blogger....

Nota : Selesai blogwaking semua peserta giveaway pada 4/9/2017


Empat Nasihat Untuk Lelaki / Suami

8/29/2017 10:00:00 AM 2 Comments


01. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.

02. Jangan bertengkar dengan isterimu (membentaknya, mengatainya, memukulnya).

03. Jika hati isterimu tidak bahagia, maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada canda tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia dan kau akan merasa seperti di syurga.

04. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu.



** sekadar renungan...sayangi isteri anda...


Most Common Regrets In Life

8/29/2017 07:45:00 AM 6 Comments


01. Too much time on worrying
02. Not showing my real feelings to people I love
03. Caring too much about what others think
04. Not following my passion
05. Not fully living in the present and enjoying the amazing moments
06. Not enough travel
07. Not dare to take risks
08. Too little quality time with loved ones


** could be your guidelines...



Health Benefits Of Coffee

8/29/2017 04:45:00 AM 4 Comments



  • Aids in weight management
  • Energizes and activates mind and body
  • Reduces risk of developing diabetes
  • Protects liver against cirrhosis and hepatitis
  • Helps to regulate metabolic activity of body
  • Beneficial of preventing liver and colorectal cancer
  • Regular drinking prevents cardiovasacular diseases
  • Gives relief from anxiety, depression and mood swings
  • Protects cognitive health and prevents mental degradation

** calling for coffee lovers....

Monday, August 28, 2017

Cenderamata Sukan Sea Games KL 2017 Official Online Website

8/28/2017 06:00:00 PM 18 Comments

Sukan Sea Games KL 2017 sedang berlangsung sejak 19 Ogos 2017 hingga 30 Ogos 2017 ini. Demam Sukan Sea Games ini ada di mana-mana. Bagi mereka yang berminat nak beli cenderamata terutamanya yang berada di luar Kuala Lumpur, boleh layari di official website online barangan cenderamata Sukan Sea Games KL 2017 di http://www.fmstore.com.my



Selamat bershopping.... sementara stok masih ada...


** hebahan di blog ini....


Happy Giveaway by Mrs Pip ( 28/8/17 - 16/9/17 )

8/28/2017 03:00:00 PM 22 Comments


Wahhh.. Mrs Pip buat giveaway bagi meraikan 3 perkara happy. Congratssss ya Mrs Pip. Mia tumpang happy ni.

Kenapa 'Happy Giveaway' ? ... ada tiga sebab kenapa kali ini giveaway ini dinamakan 'Happy Giveaway' ... 1st, it is simply because my 5th year wedding anniversary , and 2nd reason kerana blog mencecah 100K pageview last month! Dan 3rd reason ialah blog berdomain sendiri .... yessss! kalau sebelum ni guna www.sukasukasurirumah.my, sekarang ni dah guna signature name mrs pip sendiri iaitu www.mrspip.com bermula hari ini 28.8.17..

Giveaway tamat pada 16 September 2017

** sesi support rakan blogger...


Merdeka! Merdeka! Blogger Contest By LAZADA

8/28/2017 12:00:00 PM 21 Comments



LAZADA kini ada buat contest untuk para blogger sempena Merdeka Sale. Kepada blogger yang nak join, boleh klik SINI. Masa untuk sertai contest ini. 


a. What do you love about being Malaysian? 



Mia bangga jadi rakyat Malaysia yang kaya dengan tradisi berbilang kaum. Hidup harmoni aman damai. Rasa bersyukur sangat hidup di Malaysia jika dibandingkan dengan negara-negara lain yang ada masalah perkauman, krisis ekonomi, berpecah-belah, krisis pemerintahan dan lain-lain. Lokasi geografi Malaysia yang strategik... tiada bencana alam yang teruk seperti gunung berapi, puting beliung, gempa bumi yang kuat.

Kehidupan masyarakat seharian yang membahagiakan dengan komitmen kerja dan keluarga. Sayang sangat kat Malaysia ini sebab itu bila dapat offer belajar luar negara dulu, Mia tolak sebab kurang yakin nak hidup di negara orang.


b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands

MF Design Furniture
Link : SINI



c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned.

MF DESIGN LUXI FLEXI MULTIPURPOSE TV CABINET(RACK)(LIGHT GREY)
Link : SINI

Mia memang idamkan design kabinet televisyen yang stylish dan kontemporari. Nampak simple dan menarik. Boleh diserikan lagi dengan hiasan. Menceriakan sudut santai menonton televisyen dengan keluarga.



MF DESIGN RED WING SOFA L SHAPE 3 SEATER SOFA SET
Link : SINI

Sofa berbentuk L shape yang sangat simple tetapi smart. Sesuai untuk ruang sudut ruang tamu. Padanan color hitam dan merah nampak sangat ekslusif. Memang Mia berkenan sofa jenis ni. Boleh rehat santai sambil menonton televisyen dengan selesanya di atas sofa ini.


Merdeka! Merdeka! Sale (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale) that will take place from 25 August to 31 August (where you can find special discounts up to 80%!) Terbaik punya sale dari LAZADA. Jom kita shopping....


** LAZADA.. effortless shopping....

Subway Time

8/28/2017 09:37:00 AM 15 Comments

Permintaan dari Sofea. Nak makan Subway semalam. Jadi menu malam tadi kita makan sandwiches lah nampaknya. Lokasi Subway di Terminal Bas Larkin Sentral. Nampak sangat tengah tak ada mood nak makan nasi. Jadi, makan roti lah kita....

pilihan roti parmesan oregano yang panjang

pilih... jangan tak pilih...

fakta nutrisi

pilih meatball dengan cheese

cheese dah melting selepas keluar dari oven

bubuh sayur kobis dan salad serta sos thousand island dan mayonaise

dengan air ice lemon tea

chocolate cookies.. favourite Sofea

sandwich yang menyihatkan... kenyang makan berdua

sedang menikmati chocolate cookie

Suka Sofea. Puas makan kat Subway. Ceria dan happy selalu di musim cuti sekolah ini.


** great sandwiches every time...


Entri berkaitan :
- Subway Everyday Value Meals RM11.90

Uses Of Garlic

8/28/2017 04:30:00 AM 2 Comments




  • Anti microbial, antiviral, antifungal
  • Analgesic (pain relief)
  • Insect bites
  • Headaches and dizziness
  • Wound disinfectant (by survivalist)
  • Warts, boils, psoriasis
  • Antihelmintic (anti-parasite)
  • Nasal decongestant
  • Blood pressure regulator and heart tonic
  • Arthritis and rheumatism
  • Anti-cancer action reported in lab studies

** health benefits of garlic...


Sunday, August 27, 2017