image September 2018 - Mia Liana

Tuesday, 25 September 2018

Carousell Partners Boost E-Wallet, Postco, To Deliver A More Convenient Experience

9/25/2018 06:30:00 pm 0 Comments

Carousell Malaysia, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplace is making it even easier to buy and sell on the marketplace. Carousell has teamed up with strategic partners, Boost and PostCo, to address payment and logistics across Malaysia.


Boost, a homegrown e-wallet that allows payment without the hassle of cash, and PostCo, a logistics company that delivers parcels through its network of more than 1,000 locations which include cafes, pharmacies and stores, inked a cross-promotional partnership deal with Carousell in August.

The promotion includes Cashback Rewards for purchases made on Carousell with Boost, as well as a special delivery rate for Carousellers who choose the delivery option via PostCo.

“This is a stepping stone for Carousell Malaysia to provide an end-to-end service for our users. We are committed to creating value for our users and make it more convenient to buy and sell. This trial phase has seen a positive response from users, and we will continue looking for opportunities to improve our marketplace and services to Malaysian Carousellers,” said Tang Siew Wai, Country Head of Carousell Malaysia.

He added that the partnership will run till the end of September, but the company has not ruled out a long-term deal.

Carousell continues to gain traction in Malaysia. For the month of August, it saw total transactions and listings grow by 20% and 30% respectively from the previous month. Response to the strategic nationwide collaboration has been encouraging, with PostCo recording a 47% repeat in Carousellers utilising its delivery services just after a month of partnership and Boost seeing full redemptions in their promotional offers.

Carousell has more than 19 million listings for its Malaysian market as of June 2018, with over 5 million items sold on the marketplace. Globally, it has over 158 million listings and over 54 million items sold across all seven markets in Malaysia, Singapore, Indonesia, Philippines, Taiwan, Hong Kong and Australia.

“This partnership marks another milestone in our journey to strengthen our leadership in the e-wallet space and enhance our offerings,” said Christopher Tiffin, Chief Executive Officer of Boost. “Boost simplifies your day-to-day operations by allowing you to manage your cash flow with just one app. With their engaged community and wide variety of marketplace offerings, collaborating with Carousell was a natural move for us. Since the start of our partnership to date, we’ve seen an almost four-fold increase in Boost mentions in Carousell.”

“Our partnership with Carousell provides their sellers with a unique avenue to deliver their items through our network of PostCo locations. It is great to see how much convenience it has offered to the community of sellers on Carousell. Once someone finds it convenient, they will continue to utilise the service for their remaining deliveries. Aside from sending, we also allow buyers to collect their parcels at a specified pick-up point at any time, be it before, during or after working hours. We believe that PostCo will also continue to play a pivotal role for Carousell users in a long run,” said Melisa Wang, Chief Operating Officer of PostCo.

Carousell users can now buy from sellers that accept Boost as a payment option by easily entering the seller’s mobile number in the payment app, selecting the Carousell icon and inserting the purchase details. Moreover, sellers can have their first three parcels delivered from only RM1.90 when they send via PostCo.

For more information, follow Carousell on https://my.carousell.com or download the Carousell app from the Apple Store or Google Play Store.


** press release...


Tazkirah 147 : Doa Pagi Hari

9/25/2018 06:29:00 am 4 Comments


Memohin Ilmu, Rezeki dan Amalan yang Barokah

Allahumma inni as'aluka 'ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan

Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amal yang diterima.

- HR Ibu  As-Sunni & Ibnu Majah


** salam pagi Selasa...


Monday, 24 September 2018

Health Benefits Of Dates

9/24/2018 11:55:00 pm 1 Comments


01. Full of fibre

02. Relieves constipation

03. Healthy nervous system

04. Strengthen tooth enamel

05. Assists with weight gain

06. Rids abdominal cancer

07. Lower cholesterol

08. Improves eyesight

09. Treats anaemia

10. Energy booster


** Ramadan super boost food...


Roti Paratha Segera

9/24/2018 06:21:00 pm 7 Comments

Kisah dari dapur sebentar tadi. Si comel Sofea request roti paratha balik sekolah. Makanya sampai di rumah terus Mia siapkan.


Senang kalau dah ada stok kat peti ais. Tinggal goreng saja di frying pan.



Mia guna sedikit minyak. Mia suka beli yang Plain Paratha dari brand Kawan. Rasa garing dan lemak. Makan begitu saja pun sedap.

** kudapan petang....



Pou Dah Level 123

9/24/2018 04:14:00 pm 4 Comments

Hmmm.. budak Pou ni masih lagi menetap di handphone Mia sampai sekarang. Malam tadi sedang Mia kasi makan banyak-banyak biar dia gemuk tup-tup dah naik level 123. Membesar dengan sihat budak Pou ni.





Bila dah gemuk, Mia bagi dia minum Fat Burner. Masih jaga budak Pou ni. Bagi makan, main game, makan vitamin, mandi dan tidur. Sofea pula pantang nampak budak Pou ni banyak duit, sakan di shopping macam-macam.

** setia menemani...


Sunday, 23 September 2018

Domino’s Spreads Love with Free Extra Cheese For All Pizzas!

9/23/2018 08:13:00 pm 3 Comments

Cheese, cheese and more cheese! And the best part is, it’s for free! Domino’s Pizza is splurging on giving free extra cheese for all pizzas to all its customers.



It is no secret that Cheese is the key ingredient to pizzas as it brings together all the flavors of the pizza toppings. Known for its promise in delivering value in exciting ways and forms, Domino’s Pizza is delighted to offer customers an enjoyable experience with one of Malaysia’s favorite ingredients. Inspired and always driven by its customers love for cheese, Domino’s is expected to give out free extra cheese from now until 7 October, 2018. 

Shamsul Amree, Deputy President, Operations, Domino’s Pizza Malaysia and Singapore, said, “Domino’s Pizza is committed to enrich the lives of our customers and we are pleased to create value by giving extra cheese on all pizzas, without any additional cost for the entire month of September. The fact that many would opt for extra cheese is a strong indication of Malaysians love for cheese. This has inspired us to create this value campaign, especially to give back to our customers.” 

“With current sentiments, customers are more cautious and thrifty with their spending. We understand what they may be facing and this was at the forefront of our thoughts as we created this campaign. We are proud to offer the best deals in town for our customers and we hope our customers will enjoy this month-long free cheese for all, in celebration of our love for all Malaysians.”

Committed to ensuring high quality products for its customers, Domino’s Pizza uses a specially developed cheese for its pizzas. It’s new and improved Mozzarella cheese presents a luscious, indulgent and creamy taste, the perfect combination for cheese lovers. As appealing as the taste, is the stringy and melted cheese texture in every bite that enhances the taste of the pizza toppings, without overpowering it.

During the campaign period, all pizzas will be topped with extra cheese for items bought as ala carte or through Domino’s various value for money deals. For even greater value, order the 2 Pizza Deals with free extra cheese at only RM28.30, RM47.15 and RM66.05 for the two Regular pizzas, two Large pizzas and two Xtra Large pizzas respectively. *Surcharge applies.

Get your extra cheese at all Domino’s Pizza stores. Visit our stores, order online at http://www.dominos.com.my/, or call 1300-888-333 to make an order. 


** press release....



Segmen Bloglist Rasa Dan Tips Oktober - Disember 2018

9/23/2018 10:03:00 am 5 Comments



Mia join segmen ni pula. Terima kasih invite Mia. Mula-mula ingatkan blog baru rupanya dari kawan lama blogger, Aynora. Blognya yang lama dulu terkubur dek serangan virus. Apa-apa pun, Mia harap semoga blog baru ni memberikan semangat baru buat Aynora.

Segmen tamat pada 30 September 2018.


** sesi support rakan blogger...


Saturday, 22 September 2018

Jadilah

9/22/2018 07:45:00 pm 3 Comments


1. Kecewa tapi tidak mengeluh.

2. Terjatuh tapi tidak berhenti.

3. Sesak tapi tidak menyerah.

4. Marah tapi tidak membenci.

5. Sakit tapi tidak membalas.

6. Sedih tapi tidak berlarut-larut.

7. Dan terakhir, kehilangan tapi tidak berputus asa.


** renungan....


Mini Gathering JDT Blogger Di Eye's Steak Kilang Bateri

9/22/2018 09:55:00 am 6 Comments

Kisah pada petang hari Sabtu yang lepas. Sehari sebelum Hari Malaysia 16 September 2018. JDT Blogger ada buat mini gathering di Eye's Steak, Kilang Bateri, Tampoi, Johor Bahru. Kilang Bateri ni famous dengan tema ala-ala hipster.

Sesekali kita nak tukar selera tekak ke menu ala-ala western dan italian... berpasta.. berchop and grill... apa salahnya....

Jom tengok gambar kami di Eye's Steak Kilang Bateri..... 


Mula-mula tempek gambar yang empunya blog ini dengan anaknya

Memperkenalkan logo Eye's Steak

Pemandangan luar Eye's Steak

Snap sini juga

Pilihan menu yang pelbagai. Rambang mata nak pilih sampai tak tahu nak makan apa...
.
.
.
.

Dah bersedia untuk godaan seterusnya?
.
.
.
.
.

Masa untuk makan.. makan.. dan minum.... hihihi...




Marinara Pasta, Beef Bolognese, Meatball Pasta, Chicken Grill With Aglio Olio Pasta, Aglio Olio Seafood, Chicken Parmigiana, Carbonara Pasta, Mac & Cheese


Grilled Lamb Chop With Aglio Olio Pasta, Sirloin Steak


Aneka jenis minuman


Alhamdulillah.... sangat mengenyangkan dan penuh perut kami. Best tau mini gathering ni. Sambil borak sambil makan sambil minum... perut kenyang hati gembira.


Sebelum balik.... cepat-cepat snap gambar... dah hampir nak senja ni... Mini gathering di Eye's Steak Kilang Bateri ini dijayakan oleh Kak Seri, Ain, Mia, Sunah, Huda dan Cik Tom.




Eyes Steak, Kilang Bateri
No. 83, Jalan Tampoi
81200 Johor Bahru, Johor

Dibuka dari 5:00 petang hingga 12:00 tengah malam

Tel : 016-3212606


** sweet mini gathering.... sampai terlupa masing-masing on diet... hahahaha....


Blog Walking Segment by KasihJuju

9/22/2018 06:15:00 am 6 Comments


Syarat Penyertaan:
  1. Wajib ada blog.
  2. Buat satu entri bertajuk: Blog Walking Segment by KasihJuju
  3. Letakkan banner segmen dan link kan semula ke entri ini,
  4. Follow blog Kasih Juju,
  5. Follow Facebook Page Blog Kasih Juju -->
  6. Follow Instagram Helmi Julia di www.instagram.com/helmijulia
  7. Publish dan tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini sahaja.
Segmen ini bermula dari 19 September 2018 hingga 30 September 2018 jam 11.59pm


** sesi support rakan blogger....

Friday, 21 September 2018

Health Benefits Of Apricots

9/21/2018 09:19:00 pm 3 Comments


01. Protects from cancer

02. Improves heart health

03. Prevents anaemia

04. Improves digestion (laxative)

05. Promotes eye health

06. Promotes skin health

07. Promotes weight loss

08. Natural sweetener

09. Improves bone health

10. Maintain electrolyte


** fruit info...


Thursday, 20 September 2018

Wednesday, 19 September 2018

Giveaway Tudung Bawal by Cik Puan Rrai

9/19/2018 07:28:00 pm 7 Comments


Join giveaway ini. Manalah tahu ada rezeki dapat tudung bawal free ke....

Tips / nasihat ketika mengandung....
Hmmm... payah juga nak jawab soalan ini. Masa mengandungkan Sofea dulu ada juga Mia ikut nasihat orang-orang tua. Ketika trisemester pertama, kena jaga betul baby dalam kandungan. Tidak boleh penat sangat dan buat kerja berat. Jaga pemakanan. Kena makan juga walaupun tekak tak berapa nak telan sangat. Masuk trisemester kedua, dah berani dan aktif Mia ni. Masa ni nenek pesan suruh makan buah delima. Bagus untuk Mia dan baby katanya. Jadinya stok delima sentiasa ada. Tak putus-putus. Masuk trisemester ketiga, dah sarat mengandung... Mia banyakkan exercise dengan jalan kaki supaya senang nak bersalin. Nampaknya tu je. Sebab masa mengandungkan Sofea, dalam pada masa yang sama Mia sedang sambung belajar ijazah kat OUM. Mia bangun awal pagi hampir setiap hari untuk study dan ulangkaji pelajaran. Pengalaman setiap orang tak sama ketika mengandung. Ini saja yang Mia boleh kongsikan.

Giveaway ini akan tamat pada 18 Oktober 2018.


** sesi support rakan blogger....

Tuesday, 18 September 2018

Quote Of The Day (641)

9/18/2018 03:33:00 am 2 Comments


Dear beautiful you, remember that life is full of ups and downs...

Setbacks are normal and we all face challenges.

Stay optimistic, you will learn from these times.

You must continue to look for the opportunities within each and every obstacle.

Find the positive in the most difficult of situations. Even when things may seem uncertain. Keep going...


** positive quote...


Monday, 17 September 2018

Sunday, 16 September 2018

Tips Ketika Menghadapi Masalah

9/16/2018 11:08:00 am 2 Comments
Di sini Mia kongsikan Tips Ketika Menghadapi Masalah untuk tatapan pengunjung blog ini. Moga ianya dapat dimanfaatkan bersama.


1. Pertama sekali, terus paksa diri untuk ambil air wuduk dan solat. Boleh rujuk surah Al Baqarah ayat 45. Allah s.w.t sendiri bagi tips terbaik, mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan solat.

2. Bila ada masalah, tika air mata mengalir. Saat itu satu saja yang boleh selesaikan masalah kita. Sedarilah bukan duit, bukan orang, bukan apa-apa melainkan Allah.

3. Selalu masalah datang dari pelbagai arah. Bertalu-talu. Kita tidak perlu fikir solusi, strategi atau pening nak buat apa. Jawapannya ketika timbul masalah adalah banyakkan Istighfar. Istighfar dulu. Solusi Allah akan bagi.

Minta ampun pada Allah. Kurangkan dosa kita. Diantara penyebab hidup kita selalu ada masalah, ini kerana kita kurang rahmat Allah dalam hidup atas akibat dosa kita.

4. Tarik perhatian Allah. Jemput rahmat Allah melalui mulakan menjaga amalan wajib. Solat 5 waktu saja tidak cukup, kalau boleh solat awal 5 waktu. Tambahkan dengan amalan-amalan sunat terutama Tahajud.

Lihat saja surah Al Isra dan Muzammil, betapa Allah tidak sebut solat sunat nafilah atau sebagai 'tambahan' selepas solat fardhu melainkan bangun malam.

Tunjukkan pada Allah, yang kita benar-benar mahu masalah kita selesai.

5. Banyak hutang, masalah rumahtangga, belum ada jodoh, belum ada rezeki anak, belum ada kerja dan bisnes down. Bangun Tahajud. Luahkanlah perasaan kita pada Allah ketika semua orang sedang tidur.

6. Jangan hanya baca doa yang kita hafal. Ajak berbicara dengan Allah dalam doa. Allah suka dengar hambaNya mengadu padaNya. Dia suka.  "Ya Allah, saya ada itu dan ini.."

Ceritakan masalah kita dari awal. Seperti bercerita dengan kawan rapat. Luahkan semuanya.

7. Allah uji tanda sayang. Bila masalah datang, dan terlalu banyak sampai kita tak mampu nak buat apa-apa. Sebutlah, "Innalillahi wa innalillahi rojiun".

Kita tak boleh buat apa-apa. Jawapannya adalah Redha. Ya redha dulu dengan apa yang dah berlaku. Redha kita dalam situasi tersebut. Kita bukan tuan apatah lagi Tuhan. Redha.

8. Nabi Sulaiman alaihi salam juga pernah alami situasi sejatuh-jatuhnya. Boleh rujuk kisahnya surah Sod ayat 33 hingga 36. Biasanya kita sering dengar orang sebut,

"Ya Allah, tolonglah bantu aku bayar hutang kali ni saja. Aku cuma nak hutang aku lunas."

"Ya Allah, aku ada masalah besar. Lepaskan aku dari masalah ini ya Allah."

SubhanaAllah, Nabi Sulaiman a.s ketika down, dia tak minta hanya selesaikan masalah dia saja. Kerajaan dia hilang. Justeru, Nabi Sulaiman a.s meminta pada Allah,

"Qala rabbi ighfir li wahab li mulkan la yanbaghi liahadin min ba'aadi innaka anta alwahhab."

"Wahai Tuhanku! Ampunkanlah kesilapanku, dan kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan (yang tidak ada taranya dan) yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku; sesungguhnya Engkaulah yang sentiasa Melimpah kurniaNya."

Maksudnya, ketika ada masalah. Jangan bersedih, istighfar dan mintalah yang besar-besar dari Allah.

Contoh, "Ya Allah selesaikanlah masalah hutangku dan bagi aku kemampuan ya Allah untuk selesaikan masalah hutang orang lain."

"Ya Allah aku redha dengan apa yang dah hilang, gantikanlah aku yang baru, yang jauh lebih baik dan ubahkanlah hidupku ya Allah."

9. Sentiasa zikir "La haula quwwata billah". Biasakan baca selawat. Ini kerana selawat akan meleraikan segala masalah. Amalkan selawat Syifa dan Tafrijiyyah.

10. Jumpalah orang yang soleh. Minta nasihat dari mereka. Orang yang baik ada cahaya dalam percakapannya. InshaAllah akan buat hati kita tenang bila dekat dengan orang yang dekat dengan Tuhan.

11. Minta maaflah. Rendahkan ego kita untuk minta maaf jika ada buat salah pada manusia terutama pada emak ayah. Salam dan ciumlah tangan dan dahi mereka, minta doakan kita.

12. Bersedekahlah. Ya sedekah. Semakin banyak masalah, semakin perlu banyak kita bersedekah. Allah akan menggantikan hingga 10 kali lipat. Sekaligus menjaga kita dari bala musibah.

13. Hidup ini untuk menyelesaikan masalah. Life is to solve problem. Itulah kata-kata mutiara barat, tapi kita ubah sikit, "Hidup ini untuk menyelesaikan ujian." Kita gantikan perkataan masalah kepada perkataan 'ujian'.

Masalah itu adalah ujian, tapi ujian bukan masalah. Ini kerana kita tahu segala ujian datang dari Allah.

14. Iringi masalah kita dengan taat pada Allah dulu. Mula jaga Quran. Baca dan fahami. Sekaligus praktikkan dalam hidup kita. Kuncinya adalah, "Semakin banyak masalah, semakin taat pada Allah."

15. Tenangkan hati dulu dengan ingat pada Allah. Selepas itu baru usaha dan ikhtiar. Imbas semula kesusahan kita yang lepas, kita sangka kita tak dapat lepas ujian itu tapi ternyata hari ini kita masih hidup.

Allah selamatkan kita. Yakinlah, kali ini juga Allah pasti selamatkan kita. Bersyukur bila ada masalah, Allah masih sayang kita dan mahu mengangkat darjat kita.

Kredit @islamitu_indah

Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul

9/16/2018 01:40:00 am 2 Comments


Hmmm... Mia join giveaway ini. Manalah tahu kot-kot dapat perfume kereta free.


Hanya seorang pemenang yang bertuah akan memenangi :

2 Jenis FLUER Perfume (boleh pilih jenis wangian) kerana FLUER Perfume ni ada 21 jenis wangian. 

dan 
Semua peserta akan dimasukkan ke dalam bloglist selama 2 bulan.


Giveaway akan tamat pada 25 September 2018.

** sesi support rakan blogger...


Saturday, 15 September 2018

Ole-Ole Dari Jepun

9/15/2018 09:33:00 am 6 Comments

Bestnya.... dapat ole-ole dari Jepun. Kawan Mia, Qilah baru balik dari outstation seminggu kat sana. Mujur tempat dia outstation itu tak dilanda ribut taufan.


Hmmmm.... dapat coklat dan fridge magnet. Katanya coklat Galbo ni famous kat Jepun. Sedap...


** bertambah koleksi fridge magnet kat peti sejuk.... (^_^)


Friday, 14 September 2018

Jahit Baju Kurung Untuk Family

9/14/2018 03:25:00 pm 9 Comments

Hmmm.... Bestnya... hujung minggu ini cuti 3 hari lagi. Hari Ahad ni cuti umum, hari Malaysia. Dapatlah berehat secukupnya.

Apa tidaknya hujung minggu lepas, Mia sibuk dengan kenduri kahwin kat kampung. Memang tak cukup tangan. Alhamdulillah... majlis pun berjalan dengan lancar dan meriah. Ramai saudara mara bertandang ke rumah.

Seminggu sebelum itu, Mia jahit baju kurung beberapa pasang sedondon family Mia khas untuk majlis kahwin adik Mia. Siang kerja... malam menjahit...

Hmmm... Mia share kan gambar yang Mia snap masa jahit tempohari....












Syukur sangat... Mia dapat siapkan baju kurung untuk family sebelum hari majlis kenduri kahwin.

Rasa happy dan puas dapat melihat mak, adik-adik Mia dan Sofea pakai baju kurung ini.

** semua baju kurung ada pasang kocek.... (^_^)