image September 2018 - Mia Liana

Sunday, 30 September 2018

Health Benefits Of Soy Nuts

9/30/2018 08:42:00 pm 3 Comments

01. Assists with menopausal symptoms

02. Maintains healthy tissue and skin

03. Stabilise good / bad cholesterol

04. Great source of energy

05. Prevent bone diseases

06. Full of protein

07. Contains folate

08. Dairy alternative

09. Prevent some cancer

10. Contains phyto-oestrogen 


** health info....

Ways To Boost Your Confidence

9/30/2018 03:16:00 pm 2 Comments



01. List your strengths

02. Accept your limitations

03. Don't "should" yourself

04. Gain some perspective

05.Try something new

06. Celebrate your wins

07. Practice positive self-talk

08. Accept compliments

09. Show others how to treat you

10. Be kind to you


** you can do it!


Tazkirah 148 : Mencari Nafkah

9/30/2018 06:35:00 am 4 Comments


Rasulullah S.A.W. bersabda :

"Sesungguhnya di antara dosa-dosa itu, ada yang tidak dapat terhapus dengan puasa dan solat."

Maka para sahabat pun bertanya :

"Apakah yang dapat menghapusnya, wahai Rasulullah?"

Beliau menjawab :

"Bersusah payah dalam mencari nafkah."

(HR Bukhari)


** tazkirah pagi....


Saturday, 29 September 2018

Cantonese Cuisine Media Review | DoubleTree by Hilton Johor Bahru

9/29/2018 11:30:00 am 0 Comments

Wahhhh.... seronoknya Mia apabila mendapat jemputan dari DoubleTree by Hilton Johor Bahru untuk menghadiri event Cantonese Cuisine Media Review pada 25 September 2018.

Mia hadir dengan Sofea dan rakan JDT blogger. Rasa bertuah dapat merasa menu makanan Cina yang disediakan oleh Chef Phung Team Kee. Cantonese Cuisine Buffet Dinner bakal disajikan di sepanjang bulan Oktober 2018 ini.


Jom tengok gambar....

Mia dengan si comel Sofea.


Jemputan media.


Briefing untuk Cantonese Cuisine Buffet Dinner.

Snap... snap... snap...


Masa untuk makan... Macam ni dah penuh perut.

Menu lain yang Mia dan Sofea makan. Aiskrim, cendol pulut durian, sate. Sedap sangat sate dan cendolnya. Rugi kalau tak makan.


Mia dengan En Haszlee Safuan dan Chef Phung Team Kee.

JDT blogger yang hadir... Sunah, Uyul, Kak Seri, Mia, Sis Lin dan Ain.

Riang ria JDT Blogger dengan kopi bersama En Ahmad Syamseir, Assistant Outlet Manager.


Memang best dan meriah bersama rakan media yang lain. Jemput klik SINI untuk lihat promosi pakej Cantonese Cuisine Buffet Dinner.


** sedap... sedap... sedap...

Cantonese Cuisine Buffet Dinner | DoubleTree by Hilton Johor Bahru

9/29/2018 08:35:00 am 0 Comments

Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Johor Bahru proudly presents Cantonese Cuisine Buffet Dinner featuring Chef Phung Theam Kee.


Indulge in the best of local Cantonese Cuisine with special offerings from our barbecue and steam sections!

1st – 31st October 2018

Mondays to Thursdays
• 6:00pm to 10:00pm

Sundays
• 6:30pm to 10:30pm

RM108 nett per adult
RM54 nett per child








Cantonese Cuisine Buffet Dinner Menu

Noodle
Cantonese Wantan Noodle
(Prawn Wantan, Sui Kow, HK Choy Sum)
Beef Brisket Noodle
Cantonese Fried Hor Fun
Seafood Fried Rice with X.O Sauce

Soup
Braised Crab Meat Soup with Fish Maw
Double Boiled Herbal Chicken Soup

BBQ Items
Peking Duck with condiments
(Cucumber, Spring Onion, Sweet Bean Sauce)
Steamed Chicken, Roasted Duck
BBQ Chicken

Dim Sum
Siew Mai, Har Kaw, Salted Egg Bun, Char Siew Bun,
Shanghai Dumpling, Prawn Roll, Sesame Ball

Main Dishes
Steamed Grouper Fish with Fungus and Bean Curd Skin
Crispy Soft Shell Crab with Aromatic Garlic and Pepper
Steamed Prawn with Fried Garlic and Vermicelli
Stuffed Mushroom with Broccoli in Egg White Sauce
Stir-Fried Scallop with Asparagus
Stir-Fried Sliced Beef with Black Bean Sauce
Century Egg Porridge with condiments



For inquiries and reservations,
call +60 7 268 6868 or email JohorBahru.Info@Hilton.com


DoubleTree by Hilton Hotel Johor Bahru
No. 12 Jalan Ngee Heng, Johor Bahru,80000, Malaysia
TEL: +60-7-2686868
FAX: +60-7-2686888



** enjoy the uniqueness of local Chinese foods....


Related post :
- Cantonese Cuisine Media Review | DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Friday, 28 September 2018

McDonald’s Terima Tiga Anugerah Berprestij Sumber Manusia

9/28/2018 06:35:00 pm 3 Comments
Syarikat komited tingkat pembangunan modal insan menerusi penglibatan aktif dalam Sistem Latihan Dual Nasional di bawah Kementerian Sumber Manusia


Kuala Lumpur, 28 September 2018 – McDonald’s baru-baru ini menerima tiga anugerah berprestij Sumber Manusia yang mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai salah sebuah syarikat paling berdedikasi dan merupakan aspirasi untuk bekerja. Tiga anugerah yang diterima adalah Syarikat Terbaik untuk Bekerja di Asia 2018 (Edisi Malaysia) (Best Companies to Work for in Asia 2018 (Malaysia Edition)) oleh HR Asia; Majikan Terbaik di Malaysia 2018 (Best Employer in Malaysia 2018) oleh AON; dan Majikan Francais Terbaik 2018 (Best Franchise Employer 2018) oleh Persatuan Francais Malaysia (MFA).

Kami amat teruja menerima penghormatan ini. Menjadi penerima tiga anugerah berprestij ini merupakan testimoni terhadap kejayaan jenama McDonald’s di Malaysia dan pengiktirafan terhadap kemantapan kepimpinan perniagaan kami yang mengutamakan bakat dan menekankan kepentingan modal insan sebagai penyumbang utama terhadap kejayaan dalam perniagaan”, kata Azhar Darbi, Pengarah Kanan Sumber Manusia, McDonald’s Malaysia.

Azhar menyatakan bahawa pengiktirafan yang diterima ini berkait rapat dengan Usul Nilai Pekerja (EVP) – Keluarga & Rakan-rakan (Family & Friends), dimana syarikat menganggap kakitangannya bukan sekadar rakan sekerja, tetapi sebagai ahli keluarga dan kawan. McDonald’s juga memberi Fleksibiliti (Flexibility) kerana mereka percaya bahawa setiap individu mempunyai keperluan yang berbeza-beza dan akhir sekali, McDonald’s menjanjikan Masa Hadapan (Future) yang cerah untuk kakitangannya dengan melengkapkan mereka dengan kemahiran diri dan pembangunan kerjaya untuk jangka masa panjang.

Selain itu, restoran khidmat segera ini juga menggalakkan “Budaya McDonald’s” atau “McDonald’s Culture” yang terdiri daripada tiga teras – Mengutamakan Pelanggan (Guest-obsessed); Lebih Baik Bersama (Better Together); dan Komitmen untuk Memimpin (Commitment to Lead) – yang menjadi panduan untuk kemajuan yang berterusan. Menerusi Budaya McDonald’s, syarikat amat komited untuk memastikan pelanggannya menikmati pengalaman yang terbaik di McDonald’s, menggalakkan semangat berpasukan sesama kakitangan dan sentiasa memberi impak positif terhadap industri khidmat segera, komuniti dan juga planet.

“Di McDonald’s, kakitangan adalah lambang jenama dan merupakan aspek penting  dalam kejayaan kami. Kami hendak memanfaatkan skala saiz yang ada dengan menjadikan program pembangunan dan latihan sebagai cara yang membolehkan kakitangan kami melangkah maju ke hadapan, terutamanya, dibidang fungsi kerja dan kepimpinan. Sehingga kini, kami melaburkan lebih RM 8.2 juta setahun dalam pelbagai inisiatif pembangunan modal insan. Kesemua 12,000 kakitangan McDonald’s di Malaysia dikehendaki menjalani program pembangunan dan latihan berstruktur yang berterusan dalam peringkat kerjaya mereka agar mereka mampu memenuhi potensi diri,” tambah Azhar. 

Melangkah ke Hadapan dengan Sistem Latihan Dual Nasional

Bagi meningkatkan piawaian syarikat dalam pembangunan modal insan dan mengasah bakat baharu, McDonald’s turut terlibat secara aktif dalam Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) di bawah Kementerian Sumber Manusia. McDonald’s Malaysia merupakan pengendali restoran khidmat segera pertama yang menerima pengiktirafan SLDN daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia.

SLDN merupakan program berorientasikan latihan industri di mana ia menggabungkan situasi pembelajaran di tempat kerja dan juga di institut latihan. Sepanjang tempoh latihan selama 18 bulan, pelatih McDonald’s akan menerima 70 – 80 peratus pembelajaran melibatkan latihan praktikal di restoran dan 30 – 20 peratus pula merupakan pembelajaran secara teori di dalam kelas. 

Sebaik sahaja mereka lulus ujian penilaian dan peperiksaan akhir yang akan dijalankan di penghujung program latihan, mereka akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dan Tahap 3 oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran. Sijil ini melayakkan mereka untuk bekerja di restoran McDonald’s dan mengembangkan lagi kerjaya mereka.

Selain menerima tajaan penuh untuk program latihan, setiap pelatih juga diberi elaun sara hidup sebanyak RM1,200, manfaat insurans dan perubatan serta makanan percuma.

Pusat Latihan McDonald’s di Menara TH, Petaling Jaya merupakan pusat latihan di dalam kelas yang diluluskan untuk SLDN. Menjelang penghujung tahun ini, sejumlah 100 restoran McDonald’s akan diberi pensijilan sebagai lokasi latihan praktikal, melibatkan kira-kira 1,000 pelatih. Restoran-restoran tersebut terletak di Lembah Klang, Johor Bahru dan Pulau Pinang.


** press release...



Tukar Lampu Depan

9/28/2018 08:59:00 am 3 Comments

Kisah si comel putih... kereta Mia. Lampu depan yang besar sebelah kanan dah terbakar. Baru semalam pergi kedai aksesori kereta.



Rasa leganya dah tukar. Kalau tak... bahaya memandu kereta di malam hari. Jalan tak berapa nak terang.


** si putih yang banyak jasanya....


Thursday, 27 September 2018

SDS New Outlet Opening @ Taman Pelangi Johor Bahru

9/27/2018 09:49:00 pm 1 Comments


🎉🎉 Celebrating SDS 29th Outlet Opening at Taman Pelangi! New concept and kids friendly! 😍😍 See you on 2nd Oct, 10am! 

Two days opening promotions 🤑🤑 including *buy 1 FREE 1 on selected café food🍴, all buns🥐 at RM1.50, *50% off on cakes🎂, and *20% off bakery storewide🥖🍞!!!

📅 Date: 2/10/2018 Tuesday
⏰ Time: 10.00am
📍Venue: 27, Jalan Perang, Taman Pelangi, 80400, Johor Bahru, Johor.
🚗 Waze: SDS Taman Pelangi


** press release...


Festival Makanan Kanak-Kanak Sihat Ayam Brand™ Didik Tentang Pilihan Makanan Yang Lebih Sihat

9/27/2018 10:56:00 am 2 Comments

Malaysia dinamakan sebagai sebuah negara yang mempunyai kadar obesiti paling tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa di ASEAN dengan 23.7% daripada mereka mengalami masalah obes.

Pemakanan memerlukan keseimbangan. Obesiti sering dikaitkan dengan tabiat makan yang disemai sejak kecil, di mana kanak-kanak yang mempunyai berat berlebihan biasanya akan menjadi obes ketika dewasa.

Faktor budaya juga menjadi salah satu sebab yang menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti di Malaysia. Ini kerana kebanyakan makanan popular di Malaysia adalah seperti snek yang digoreng dan hidangan yang memiliki kandungan lemak tinggi, selain tidak ada banyak kepelbagaian dalam makanan mereka.

Sebab itulah Ayam Brand™, jenama pilihan rakyat Malaysia selama 126 tahun menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat (Healthy KIDS Food Festival) untuk menawarkan pilihan makanan yang lebih baik sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial tahunannya.

Kempen kebajikan pada tahun ini bertujuan memperkasakan kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan mereka sendiri menerusi aktiviti-aktiviti yang interaktif. Aktiviti ini dapat membantu mereka mengenal pasti kumpulan makanan yang penting, memahami jumlah makanan dan membuat keputusan bijak tentang makanan berkhasiat dan membentuk tubuh secara positif.

Ayam Brand™ menyatakan bahawa sumbangan produk kepada rumah-rumah kebajikan yang mengambil bahagian dibuat kerana kebanyakan daripada mereka kurang akses kepada sumber nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kanak-kanak.

Sudah memasuki tahun kesebelas, Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand telah berjaya menjangkau sekitar 20,000 orang dari 482 pertubuhan kebajikan, serta menyediakan mereka dengan 1,404,000 hidangan makanan yang sihat dan mudah!

Mengulas tentang Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, wakil Ayam Brand, Encik Nathan Deverre berkata, “Kanak-kanak dapat belajar dengan baik menerusi permainan. Justeru, Ayam Brand telah menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat dengan pelbagai bentuk permainan yang direka khas buat kanak-kanak agar mereka seronok ketika belajar bagaimana untuk memilih makanan yang betul. Kami harap kanak-kanak yang mengambil bahagian pada hari ini akan mengamalkan apa yang telah mereka pelajari dan berkongsi tips ini dengan rakan-rakan dan menyebarkan mesej mengenai makan secara sihat.”




Pada 25 September 2018, program Festival Makanan Kanak-kanak Sihat bagi negeri Johor diadakan di Big Bites Cafe, Johor Bahru. Antara sesi bengkel yang dijalankan ialah ‘Yay or Nay’ di mana kanak-kanak belajar untuk mengenal pasti serta membezakan di antara pilihan makanan yang sihat dan tidak sihat, selain teka silang kata tentang manfaat Omega 3 dan DHA di bengkel ‘Crossword’. Di bengkel ‘Healthy Plate’ pula, kanak-kanak menentukan kuantiti kumpulan makanan berbeza untuk menghasilkan satu diet yang seimbang, manakala di bengkel ‘DIY’, kanak-kanak akan menghidang Nasi Lemak Tuna mereka berdasarkan apa yang telah pelajari.

Kanak-kanak amat memerlukan Omega-3, iaitu sejenis asid lemak penting untuk perkembangan otak dan mata yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Ibu bapa dan penjaga boleh menambah makanan yang kaya dengan kandungan Omega-3 seperti sardin, mackerel dan tuna dalam diet anak-anak. Bagi kanak-kanak yang tidak sukakan bau ikan, ibu bapa perlu jadi lebih kreatif. Jadi, layari laman web www.ayambrand.com.my untuk mendapatkan pelbagai resepi yang mesra kanak-kanak.

Kelapa pula telah mencapai status makanan super di peringkat global kerana kandungan lemak sihatnya. Ini satu berita baik buat rakyat Malaysia kerana mereka menggemari makanan berlemak seperti Nasi Lemak.






Sebahagian daripada Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, Ayam Brand™ ada memperkenalkan Nasi Lemak yang lebih sihat, mudah dan cepat untuk disediakan yang menggunakan santan jenama ini. Di samping Light Tuna Cili sebagai sambal yang boleh diambil terus daripada tin bersama telur rebus, timun segar, kacang tanah dan ikan bilis untuk menjadi satu hidangan yang enak dan berkhasiat. Kanak-kanak yang menghadiri bengkel ini juga belajar tentang sukatan yang betul bagi setiap makanan untuk diet yang lebih sihat.

“Ramai rakyat Malaysia yang membuat pilihan makanan tanpa memikirkan tentang kesan jangka masa panjang terhadap kesihatan mereka. Ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik, memberi pemahaman serta menjadikan pengambilan makanan berkhasiat dan seimbang sebagai amalan sejak anak-anak masih kecil. Kami gembira kerana kanak-kanak dapat belajar tentang asas pemakanan sihat dengan cepat pada hari ini. Ibu bapa dan penjaga boleh mencuba beberapa aktiviti yang telah kami lakukan ini kerana ia mudah dan boleh dilakukan di rumah,” kata Deverre.

Taman Daman Sinar Harapan, Pertubuhan Kebajikan Shan De Johor, Rumah Darul Hanan dan Pertubuhan Kebajikan Kalvari Johor dari Johor menerima bekalan makanan harian produk Ayam Brand selama dua bulan merangkumi ikan sardin, mackerel, tuna dan santan kelapa untuk semua kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

Menurut wakil dari Rumah Darul Hanan, Pn Norhasliza Ab Aziz, sumbangan produk Ayam Brand™ yang tidak mempunyai bahan pengawet atau MSG tambahan itu sangat dihargai kerana makanan tersebut sihat, pantas dan mudah disertakan ke dalam diet harian mereka.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana menjemput Rumah Darul Hanan untuk menyertai acara ini, selain menyumbang produk mereka yang mudah, berkhasiat dan enak. Kanak-kanak sangat seronok pada hari ini dan mereka belajar pelbagai tip nutrisi daripada bengkel-bengkel aktiviti.

“Kami akan menjalankan beberapa bengkel sama di Rumah Darul Hanan tidak lama lagi. Sebabnya, daripada apa yang dapat kami lihat pada hari ini, ia dapat membantu kanak-kanak mengamalkan tabiat makanan sihat sepanjang hidup mereka,” kata Pn Norhasliza Ab Aziz.

Maklumat lanjut mengenai Ayam Brand™, sila layari laman web www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/AyamBrand.Recipes.


** press release...


Wednesday, 26 September 2018

Flower Singapore : Different Types of Flowers by Season

9/26/2018 01:36:00 pm 3 Comments

It is true that flowers and seasons are bound together. As the season changes, a different set of blooms also come out. Since most of the flowers bloom depending on season and climate, you have a wide selection to choose from when sending Florist Delivery Singapore. Throughout the year, the Florist has a lot of flower Singapore choices to offer. Here are some flowers by season:

Flowers on Spring Time



Spring is the season for new blooms. Although spring time comes at different times at the North Hemisphere and South Hemisphere, most of the flowering plants give their best blooms on this season. If you are sending flowers on spring season, Little Flower Hut offers these flowers: Anemone, Amaryllis, Cherry Blossoms, Calla Lilies, Gardenia, Hyacinth, Stargazer Lilies, Orchids, Peonies, Sweet Peas, Tulips, Zinnias, and many more.


Flowers on Summer Season

There are also a large variety of flowers that bloom and grow better during the sunny and warm summer season. The florist has these varieties of flowers at summer time: Alstroemeria, Chrysanthemums, Dahlias, Euphorbia, Gardenia, Gladiolus, Hydrangea, Irises, Lilacs, Casa Blanca Lilies, Stargazers, Daisies, Sunflowers, and more. You can choose a hand bouquet or flower arrangement of mixed flowers of summer for your special flower gifts.


Flowers on Fall Season

During Fall Season, crops are mostly harvested and leaves change their colors. This is also a time when you can send florist delivery of flowers such as Carnations, Baby’s Breath, Orchids, Queen Anne’s Lace, Quince, Star of Bethlehem, Rowen Berry, Lilies, Gloriosa, and more. Whether for birthdays or anniversary or any other occasions, romantic and non-romantic, you can choose the best flowers to send to your loved ones and friends.




Flowers on Winter Season

The flower shop is also happy to present an array of beautiful blooms during the winter season. Aside from the Poinsettias and Hollies, other flowers also bloom in plenty. You can choose to have the Narcissus flowers, Gerberas, Amaryllis, Alstroemeria, Acashia, Evergreens, Helleborus, Pansy, Pepperberry, Protea, Roses, Christmas Cactus, and more. 


Each season offers different flowers for your special Flower Delivery for every occasion. No matter what the occasion is, you can find a beautiful flower to use for a wonderful and fabulous bouquet or arrangement for gifting or decorating purposes. Let the florist help you pick the best flower depending on occasions and on the types of flowers based on season. 


** flowers... so lovely...


Tuesday, 25 September 2018

Carousell Partners Boost E-Wallet, Postco, To Deliver A More Convenient Experience

9/25/2018 06:30:00 pm 2 Comments

Carousell Malaysia, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplace is making it even easier to buy and sell on the marketplace. Carousell has teamed up with strategic partners, Boost and PostCo, to address payment and logistics across Malaysia.


Boost, a homegrown e-wallet that allows payment without the hassle of cash, and PostCo, a logistics company that delivers parcels through its network of more than 1,000 locations which include cafes, pharmacies and stores, inked a cross-promotional partnership deal with Carousell in August.

The promotion includes Cashback Rewards for purchases made on Carousell with Boost, as well as a special delivery rate for Carousellers who choose the delivery option via PostCo.

“This is a stepping stone for Carousell Malaysia to provide an end-to-end service for our users. We are committed to creating value for our users and make it more convenient to buy and sell. This trial phase has seen a positive response from users, and we will continue looking for opportunities to improve our marketplace and services to Malaysian Carousellers,” said Tang Siew Wai, Country Head of Carousell Malaysia.

He added that the partnership will run till the end of September, but the company has not ruled out a long-term deal.

Carousell continues to gain traction in Malaysia. For the month of August, it saw total transactions and listings grow by 20% and 30% respectively from the previous month. Response to the strategic nationwide collaboration has been encouraging, with PostCo recording a 47% repeat in Carousellers utilising its delivery services just after a month of partnership and Boost seeing full redemptions in their promotional offers.

Carousell has more than 19 million listings for its Malaysian market as of June 2018, with over 5 million items sold on the marketplace. Globally, it has over 158 million listings and over 54 million items sold across all seven markets in Malaysia, Singapore, Indonesia, Philippines, Taiwan, Hong Kong and Australia.

“This partnership marks another milestone in our journey to strengthen our leadership in the e-wallet space and enhance our offerings,” said Christopher Tiffin, Chief Executive Officer of Boost. “Boost simplifies your day-to-day operations by allowing you to manage your cash flow with just one app. With their engaged community and wide variety of marketplace offerings, collaborating with Carousell was a natural move for us. Since the start of our partnership to date, we’ve seen an almost four-fold increase in Boost mentions in Carousell.”

“Our partnership with Carousell provides their sellers with a unique avenue to deliver their items through our network of PostCo locations. It is great to see how much convenience it has offered to the community of sellers on Carousell. Once someone finds it convenient, they will continue to utilise the service for their remaining deliveries. Aside from sending, we also allow buyers to collect their parcels at a specified pick-up point at any time, be it before, during or after working hours. We believe that PostCo will also continue to play a pivotal role for Carousell users in a long run,” said Melisa Wang, Chief Operating Officer of PostCo.

Carousell users can now buy from sellers that accept Boost as a payment option by easily entering the seller’s mobile number in the payment app, selecting the Carousell icon and inserting the purchase details. Moreover, sellers can have their first three parcels delivered from only RM1.90 when they send via PostCo.

For more information, follow Carousell on https://my.carousell.com or download the Carousell app from the Apple Store or Google Play Store.


** press release...


Tazkirah 147 : Doa Pagi Hari

9/25/2018 06:29:00 am 7 Comments


Memohin Ilmu, Rezeki dan Amalan yang Barokah

Allahumma inni as'aluka 'ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan

Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amal yang diterima.

- HR Ibu  As-Sunni & Ibnu Majah


** salam pagi Selasa...


Monday, 24 September 2018

Health Benefits Of Dates

9/24/2018 11:55:00 pm 3 Comments


01. Full of fibre

02. Relieves constipation

03. Healthy nervous system

04. Strengthen tooth enamel

05. Assists with weight gain

06. Rids abdominal cancer

07. Lower cholesterol

08. Improves eyesight

09. Treats anaemia

10. Energy booster


** Ramadan super boost food...


Roti Paratha Segera

9/24/2018 06:21:00 pm 10 Comments

Kisah dari dapur sebentar tadi. Si comel Sofea request roti paratha balik sekolah. Makanya sampai di rumah terus Mia siapkan.


Senang kalau dah ada stok kat peti ais. Tinggal goreng saja di frying pan.



Mia guna sedikit minyak. Mia suka beli yang Plain Paratha dari brand Kawan. Rasa garing dan lemak. Makan begitu saja pun sedap.

** kudapan petang....