image November 2021 - Mia Liana

Monday, 29 November 2021

Get Free Slurpee or ANDA Mineral Water When You “MyDebit Je with Your ATM Card” At 7-Eleven

11/29/2021 04:21:00 pm 0 Comments
7-Eleven Malaysia, in collaboration with Payments Network Malaysia Sdn Bhd (“PayNet”), the operator of the MyDebit card scheme, launched the latest exciting Gift With Purchase (GWP) campaign where customers will be rewarded when they participate in the “MyDebit Je with Your ATM Card” campaign which runs from now until 31 December 2021 to encourage more 7-Eleven customers to perform cashless payments.





To participate, customers just need to spend a minimum of RM20.00 in a single receipt using their MyDebit ATM card at any 7-Eleven Malaysia store and while stocks last. A barcode will be auto-generated in the receipt. Show your receipt to the cashier and get rewarded with exciting gifts!


Campaign Period & Gifts
  • 23 November to 12 December 2021: One (1) FREE Slurpee 12oz (assorted)
  • 13 December to 31 December 2021: One (1) FREE ANDA Natural Mineral Water (600ml)

7-Eleven Malaysia’s General Manager of Marketing, Chin Hor Wai, said: “We always believe in providing our customers unrivalled convenience, and with the availability of MyDebit payment at all our outlets nationwide, one can easily visit any one of our stores any day as our presence is widespread. This campaign is the ideal way to express our gratitude to our customers by providing them with convenience and rewarding them for their loyalty.”

“Besides encouraging the use of cashless payment methods – such as MyDebit ATM card – that are safe, convenient, and seamless, we strive to enhance our customers’ shopping experience by providing further convenience with a wide array of in-store services such as bill payment and reload services and the acceptance of credit cards and e-wallets. We want our customers to enjoy maximum convenience when shopping with us,” Chin added.

For more information on the MyDebit Je with Your ATM Card Gift With Purchase (GWP) campaign and full terms and conditions, visit www.7eleven.com.my or follow 7-Eleven Malaysia’s official social media pages at 7ElevenMalaysia.


Sunday, 28 November 2021

Saturday, 27 November 2021

Friday, 26 November 2021

Signs Of Burnout (2)

11/26/2021 08:04:00 pm 0 Comments

01. Headaches

02. Feeling negative of overly critical

03. Unexplained exhaustion

04. Irritable

05. Becoming physically ill

06. Insomnia, change in sleep patterns

07. Feeling inadequate and/or hopeless

08. Neglect selfcare

09. Feeling numb or apathetic about life


Thursday, 25 November 2021

Nice Way To Say NO

11/25/2021 06:55:00 pm 0 Comments

01. Sounds nice but I am not available.

02. I am honoured that you asked me but I can't do it.

03. I'm sorry but I can't help you at this time.

04. Unfortunately, it's not a good time.

05. I am not available at the moment, may be next time.

06. Unfortunately, it's not a good time.

07. I really appreciate you asking me but I can't commit to that right now.

08. Sorry but I can't make it, may be another time.

09. Thanks for thinking of me but I can't.

10. No, thanks.




Wednesday, 24 November 2021

Jom Bercuti Ke Pulau Langkawi

11/24/2021 09:13:00 am 3 Comments

Wahhhh.. terasa begitu bestnya apabila kerajaan telah membuka Pulau Langkawi sebagai destinasi pertama dalam sektor pelancongan domestik dengan syarat hendaklah mematuhi kriteria SOP yang telah ditetapkan. Bagai pucuk dicita ulam mendatang. Apabila dah terlalu lama tidak dapat keluar rumah akibat pandemik Covid-19 ini, memang inilah yang diharapkan. Anak-anak dah terlalu bosan duduk di rumah saja sambil belajar pdpr online. Bercuti adalah cara dan terapi terbaik untuk menenangkan dan mententeramkan minda serta jiwa. Rasa lebih ceria sambil menikmati keindahan semulajadi, kelainan budaya, sejarah dan aktiviti penduduk setempat di Pulau Langkawi.


Mia pun ada juga buat tinjauan ke beberapa tempat pelancongan yang menarik untuk percutian seisi keluarga di Pulau Langkawi. Manalah tahu, boleh pergi bercuti ke sana dengan Sofea dan Adik Mia. Nak ke sana, naik kapal terbang lah jawabnya.


1. Dataran Lang Pulau Langkawi


Dataran Lang adalah tempat yang paling wajib dikunjungi. Percutian di Langkawi tidak akan lengkap sekiranya tidak bergambar atau berswafoto di Dataran Lang. Salah satu trademark Langkawi yang terkenal iaitu replika helang gergasi setinggi 12 meter. Menjadi tumpuan utama dan mercu tanda para pelancong dengan lokasinya bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah. Terasa tak sabarnya Mia nak ke sini. Rasa kagum sangat.


2. Shopping di Pekan Kuah


Salah satu faktor utama Pekan Kuah menjadi pilihan ramai untuk membeli-belah adalah kerana pulau ini bebas cukai dan juga harga barang di sini jauh lebih murah dari tempat lain. Antara tempat shopping yang popular ialah Idaman Suri, Kompleks HiG (Haji Ismail Group) Duty Free Mall, Langkawi Saga Shopping Centre dan RAMS Home Decor Langkawi. Macam-macam barangan ada dijual termasuk pinggan mangkuk, periuk belanga, minyak wangi, coklat dan lain-lain lagi. Bak kata orang ibarat syurga membeli-belah bagi kaum wanita. Nampak gayanya Mia kena standby duit siap-siap untuk shopping nanti. Banyak juga nak beli ni. Alang-alang dah sampai sini pasti akan tershopping juga. Memang tak boleh elak.


3. Kota Mahsuri



Kota Mahsuri merupakan tempat yang paling bersejarah di Langkawi dan wajib dilawati. Terkenal dengan warisan dan sejarah dengan daya tarikan utamanya lagenda Makam Mahsuri. Selain pameran artifak dan sejarah di bangunan Kota Mahsuri, ada juga tempat menarik di sini antaranya rumah tradisional perkampungan Kedah, Telaga Mahsuri, Muzium Mahsuri, Pusat Informasi, Kiosk Makanan Ringan dan Kedai Cenderahati. Boleh beli beberapa jenis cenderahati buat kenangan dan hadiah buat rakan dan saudara.


4. Kereta Kabel Langkawi (SkyCab Langkawi)


Tidak sah kalau tidak ada aktiviti yang begitu mencabar keberanian di tempat tinggi. Perlu kuat semangat dan cekal hati kalau nak naik kereta kabel Langkawi (SkyCab). Abaikan perasaan gayat. Tersangatlah rugi kalau lepaskan peluang naik SkyCab. Apa tidaknya, pengunjung boleh menikmati keindahan pemandangan semulajadi flora dan fauna sambil merentasi kehijauan hutan tebal yang sangat unik bersama ahli keluarga dan rakan-rakan. Pastinya dapat abadikan kenangan terindah di sini.


5. Underwater World Langkawi


Underwater World Langkawi sangat popular sebagai destinasi pelancong yang berkeluarga yang mempunyai anak-anak sejak mula beroperasi pada tahun 1995.  Pengalaman dan pendedahan terhadap hidupan marin laut sebenar yang pelbagai dan interaktif sangat menambat hati. Berjalan dan menikmati gelagat dan karenah hidupan laut bergerak dan berenang di sebalik cermin akuarium pasti mengujakan. Penguin, jerung, ikan pari, anjing laut, penyu dan udang kara antara hidupan laut yang mendapat tumpuan utama pengunjung. Nampak sendiri di depan mata tidak sama seperti melihat di kaca tv. Perasannya akan lebih menyeronokkan sambil bergambar atau berswafoto seisi keluarga.


Fiuhhh.. Ada banyak lagi tempat menarik di Pulau Langkawi tetapi Mia hanya senarai pendekkan kepada 5 tempat sahaja berdasarkan citarasa Mia.


Oh ya.. perkara penting seterusnya dalam bab bercuti ini kenalah pandai pilih hotel yang selesa dan bersesuaian dengan bajet kita. Lagi bagus kalau dapat menginap di hotel yang berdekatan dengan tempat menarik yang kita dah rancangkan. Boleh cuba tengok Hotel Promo di Traveloka atau senarai Hotels in Langkawi yang menepati kehendak kita serta berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Yang best sekali, percutian ke Pulai Langkawi akan menjanjikan keseronokan dan kegembiraan untuk seisi keluarga.


** family vacation....


Tuesday, 23 November 2021

Kata-Kata Madah (446)

11/23/2021 09:11:00 pm 0 Comments

Ketika kamu mendapatkan sedikit,
kamu menginginkan yang lebih.


Ketika kamu mendapatkan lebih,
kamu menginginkan yang lebih banyak lagi.


Namun ketika kamu kehilangannya,
kamu menyedari bahawa sedikit saja
ternyata sudah sangat cukup.



Bersauna Dan Facial

11/23/2021 10:54:00 am 0 Comments
Aktviti Mia pada pagi hari Sabtu yang lepas. Punyalah lama Mia booking dari awal bulan sebab banyak tarikh fully booked kat Bakawali Spa, Taman Universiti, Skudai. Mia buat dua rawatan untuk sauna dan facial. Dah biasa buat kat sini jadi Mia teruskan saja.

Rasanya kali terakhir Mia buat rawatan spa ini semasa sebelum mula PKP tahun ini. Bayangkan dah berbulan lamanya tidak berspa. Mia selalu pilih jam 9.00 pagi untuk bersauna dan facial dan akan habis hampir jam 12.00 tengahari.

Jom tengok...


Mula-mula Mia berstim dan bersauna dengan sauna infrared. Duduk setengah jam dalam ini, boleh berpeluh berjurai-jurai dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Rasa puas dapat berpeluh banyak. maklumlah hari-hari kerja dalam aircond. Rasa lega dan segar selepas buat rawatan ini.


Selepas itu baru Mia buat facial. Pakej facial treatment yang Mia selalu ambil ialah pakej Cantik Bakawali. Lama juga dalam 2 jam tempohnya. Biasalah, lumrah wanita. Kalau tak berspa, tak sah.


** me time....



Monday, 22 November 2021

Sedapnya Buah Pelam

11/22/2021 08:48:00 pm 3 Comments
Kisahnya pagi tadi semasa Mia sampai pejabat dan parking kereta. Betul-betul menghadap pokok pelam. Nampak dari kejauhan, ada sebiji lagi yang tinggal. Nampak elok sangat buah pelam itu. Terus Mia ke pokok itu dan cuba tarik guna payung. Alamak.. tak sampai, tingginya. Kebetulan Abang Anuar ada di situ dan tahu hasrat Mia. Dia akan tolong ambilkan guna galah nanti dan Mia terus masuk pejabat.


Dalam hati, bestnya kalau dapat sebiji ini. Makan mentah macam itu saja balik rumah nanti. Dah lama tak makan. Rasa craving betul.


Tup-tup masa Mia keluar tengahari. Eh! Dah ada pula pelam atas kereta Mia. Abang Anuar dah ambilkan. Alhamdulillah.. rezeki hari ini. Buah pelam yang terakhir dari pokok. Nak tunggu musim berbuah seterusnya memang lambat lagi lah nak merasa.

Inilah pokoknya...



Selalunya bila pokok ini berbuah, Mia sering terlepas pandang. Kali ini baru dapat sebiji pelam hasil dari pokok itu. Syukur....


** favourite sangat pelam jenis ini....  (^_^)



Balik Kampung Berceragem

11/22/2021 11:26:00 am 2 Comments
Sejak dah boleh rentas daerah, mulalah hujung minggu terus balik kampung Mia di Parit Raja, Batu Pahat. Rasa seronok dan tenang bila dapat jumpa kedua-dua orang tua dan adik-beradik yang lain.



Hmmmm.... memang tak sah kalau tak berceragem untuk menyihatkan badan. Berpeluh-peluh untuk rawatan thermal massager selama 40 minit di atas katil Ceragem. Ada banyak mode. Selalunya Mia akan guna mode standard dan bodyline (slimmer bodyline). Kalau Sofea, guna mode standard dan study (better concentration, better memory, preventing dimentia).


Pad ini selalu Mia letak atas perut dan peha. Boleh bakar lemak degil kat situ.


Mode standard.


Dah lama sangat ada kat rumah ini. Sejak Ayah Mia pencen. Katil ceragem ini keadaannya elok dan sentiasa diselenggara. Yang penting bagus untuk kesihatan seisi keluarga.


** family hour....



Sunday, 21 November 2021

Healthy Breakfast Ideas

11/21/2021 11:43:00 am 2 Comments

01. Scrambled eggs with avocado toast.


02. Steel-cut oats with bananas, almonds and honey.


03. Greek yogurt with nuts and berries.


04. Cottage cheese topped with nuts and fruits.


05. Spinach and cheese omelet.


06. Chia seed pudding with berries honey.



Saturday, 20 November 2021

Pan Pacific Hotels Group Launches Its Next Sustainability Icon in Malaysia with PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur and Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur

11/20/2021 08:18:00 pm 0 Comments
Pan Pacific Hotels Group is taking the iconic biophilia of its PARKROYAL COLLECTION hotels beyond the shores of Singapore with the launch of PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur in June 2022. This will be followed by the opening of Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur in October 2022, yet another first with the Group’s signature Pan Pacific flag in Malaysia.



Located in the heart of Bukit Bintang, both properties will open in a mixed-use complex owned by the Singapore-listed UOL Group Limited, Pan Pacific Hotels Group’s parent company and one of Asia’s most established hotel and property companies with a portfolio of investment and development properties.

Following the successful launch of Pan Pacific Hotels Group’s PARKROYAL COLLECTION brand in January 2020, the 535-room PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur will inject a new breath of eco-chic living in the beating heart of Bukit Bintang.

With a lush green façade of 78 sky planters on its frontage and roof terraces showcasing 13,000 square feet of plants and trees, its refreshing design welcomes guests into a world of biophilia, connecting them to the space and with each other. In tandem with the PARKROYAL COLLECTION brand’s design for sustainability, the hotel will also feature sustainable operations such as motion sensors across public areas and rooms, a food waste digester, no single-use plastics, and an urban farm. Like its sister properties in Singapore, it will also have a holistic wellness floor comprising a St Gregory Spa, a modern gymnasium and fitness studio, as well as a pool.



Come October 2022, the complex will welcome 210 well-appointed luxury suites with Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur, offering long-staying guests the conveniences of the city coupled with the sincere and gracious service of Pan Pacific.


Cristian Nannucci Appointed Complex General Manager

Heading PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur and Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur is Cristian Nannucci, newly appointed Complex General Manager.

A 30-year hospitality veteran, with experience in several hotel groups, Cristian held a number of positions across three continents in Europe, Asia and Middle East with working experiences in City Hotels, Beach Resorts, Multi-Integrated Luxury and Boutique Hospitality Business Models. With a background in Rooms Operations and Sales & Marketing, Cristian is a seasoned hotelier specialising in Food & Beverage and business restructuring. He most recently served as General Manager of Shangri-La Mactan Resort and SPA in Cebu, the Philippines.

He brings 10 years of industry experience within Malaysia, leading the formulation and implementation of strategies to deliver product and service excellence. Cristian will continue his responsibility as the Complex General Manager and in his new role, he is tasked to grow the Malaysian business and lead the team dedicated to providing gracious and dependable hospitality that will bring out the best in people at every occasion.

Neo Soon Hup, Chief Operating Officer, Pan Pacific Hotels Group, said, “As we look towards the gradual recovery of travel on the horizon, Pan Pacific Hotels Group is confident in our pipeline in one of Asia’s key gateway cities, Kuala Lumpur. PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur and Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur will take the level of sustainable and sophisticated hospitality to new heights right in the heart of the city’s business and entertainment district in Bukit Bintang.”

He added, “Cristian brought with him invaluable experience which will contribute to delivering our key commercial goals, aligned with our strong belief in sustainable hospitality and sincerity in service.”

Besides welcoming Cristian to the Pan Pacific Hotels Group family, PARKROYAL COLLECTION Kuala Lumpur and Pan Pacific Serviced Suites Kuala Lumpur also named Jesslynn Ng as Director of Marketing & Communications. She will be responsible for the brand management, marketing and media strategy, social media, strategic partnerships, as well as communications and brand experience initiatives of the two properties. Prior to joining the Pan Pacific Hotels Group, she served as Assistant Director of Marketing & Communications in the hospitality industry. Jesslynn reports directly to Cristian.

For more information, visit panpacific.com/en/hotels-and-resorts/prc-kuala-lumpur

Friday, 19 November 2021

KNOCK! KNOCK! THE WOLF IS BACK… THE BIG BAD WOLF BOOK SALE IS NOW IN PUCHONG (15 -28 November 2021)

11/19/2021 06:47:00 pm 0 Comments
The wolf is now back at HeroMarket, Bandar Puteri Puchong until 28 November 2021. Since its previous Book Sale, Big Bad Wolf Books has taken a major step in returning for its third on-ground event of the year after a hiatus due to the pandemic.

Serving rows after rows of titles at amazing prices, the aim of the Book Sale of this scale and nature is to make good books available at affordable prices and to contribute towards increasing readership, raising awareness on the benefits of books and inculcating the need to improve English proficiency amongst children and young adults. Customers now have an opportunity to wander through a variety of selections, pick up a good read and enjoy discounts up to 95% of recommended of retail prices.



This Book Sale brings together over 150,000 titles from various genres such as novels, non-fiction and fiction, coffee table books, cookbooks, children’s books for children of all ages which are perfect for new parents, teachers and just about anyone who loves reading or wants to start reading.

So, head on to HeroMarket anytime between 10am to 10pm at Bandar Puteri Puchong and grab a book or two for your friends and family as the holiday season is about to begin.

For our customers’ and staff safety and hygiene, preventive safety SOPs measures, and precautions enforced by the Government of Malaysia will be adhered to at all times. Customers’ entering the Book Sale will be constantly monitored to ensure that they wear a mask and maintain a safe distance from one another while shopping.

For more information, please visit: Big Bad Wolf Books or if you can’t visit and want to shop from the comfort of your home, just head on to our Shopee store

Sales Period: 15 – 28 November 2021
Time: 10am – 10pm
Venue: HeroMarket, Level 1, Bandar Puteri Puchong


For more information, please visit: Big Bad Wolf Books or if you can’t visit and want to shop from the comfort of your home, just head on to our Shopee store.


Website: https://bigbadwolfbooks.com
Shopee Store: https://shopee.com.my/bigbadwolf_os
Facebook: https://www.facebook.com/bbwbooks
Instagram: https://www.instagram.com/bigbadwolfbooks
Twitter: https://twitter.com/bigbadwolfbooks

Hashtag: #BigBadWolfBooks #BBWShopee



Thursday, 18 November 2021

Tuesday, 16 November 2021

Benefits of Sunscreen

11/16/2021 10:05:00 pm 1 Comments

Keeps your complexion even
Sun damage can cause uneven skin tone, a daily sunscreen can decrease those effects.


Sun protection
Protects against the sun's broad spectrum of harmful UV rays. It minimizes the penetration of UV rays into the skin and the triggering of a variety of skin disorders.


Protects against signs of premature aging
Overexposure to sunlight can increase the appearance of fine lines and wrinkles.


Reduces risk of cancer
Sunscreen is very effective in reducing the risk of developing a variety of skin cancers, especially meanoma. This type of skin cancer is known to be extremely aggressive and can be life-threatening for many women.



Monday, 15 November 2021

Khasiat Ketumbar Untuk Kesihatan

11/15/2021 09:16:00 pm 0 Comments

Menurunkan Gula Darah
Biji ekstrak dan minyak ketumbar mampu menurunkan gula darah.


Lawan Infeksi
Kandungan senyawa antimikrob boleh melawan infeksi dan penyakit bawaan makanan.


Meningkatkan Pencernaan dan Kesihatan Usus
Minyak ketumbar dapat mempercepat dan meningkatkan pencernaan.


Melindungi Kesihatan Otak
Sifat anti-inflamasi dari ketumbar boleh melindungi otak.


Menyihatkan Jantung
Ekstrak ketumbar boleh membuang lebihan sodium dari air sehingga tekanan darah ikut menurun.


Mengatasi Penyakit Kulit
Kandungan zat antioksidan dapat melindungi kerosakan sel kulit.


Meningkatkan Kekebalan
Antioksidan pada ketumbar boleh mencegah kerosakan sel akibat radikat bebas.


Difflam Lozenges Legakan Sakit Tekak Dengan Cepat

11/15/2021 06:23:00 am 3 Comments

Dalam banyak-banyak lozenge untuk legakan sakit tekak. Mia lebih suka dengan Difflam.


Difflam

Anti-Inflammatory | Anti-Bacterial

Lozenges

Relief of painful inflamed sore throat


Bagus dan sangat berkesan untuk tekak. Cepat sembuh sakit tekaknya. Nak-nak tengah musim pandemik Covid-19 ini, wajib ada kat rumah buat standby.


Bila tekak mula perit dan sakit, cepat-cepat hidap lozenge ini dan banyakkan minum air masak.


** serasi dengan Mia...

Sunday, 14 November 2021

Beli Periuk Nasi Baru

11/14/2021 07:45:00 am 3 Comments
Kisahnya pada satu hari di bulan lepas, awal pagi Mia ke dapur, ada sesuatu telah berlaku dan periuk nasi sudah tidak boleh digunakan. Mia mula guna sejak tahun 2016. Nampaknya hayatnya tak lama. Terpaksa buang satu set periuk nasi termasuk wayar dan kabel sekali.

Petangnya, Mia ke kedai barangan elektrik yang berdekatan dengan rumah. Lama juga memilih. Tetapi mata tetap tertumpu pada periuk nasi berwarna pink. Terus pilih yang ini saja. Nak buat macam mana. Dah Mia ni suka warna pink.

 
Automatic Rice Cooker
Toshiba RC-T18 FSIM(SP)
1.8L
249V AC 50-60Hz


Leganya. Mujur harganya bawah RM200. Masih dalam bajet Mia. Moga dapat digunakan dengan lebih lama lepas ini. 

 ** barangan elektrik terpenting di dapur....


Saturday, 13 November 2021

Face Washing Mistakes

11/13/2021 08:17:00 am 0 Comments

01. Using a dirty or abrasive towel to wash or dry your skin


02. Not washing your hands prior to washing your face


03. Applying your facial cleanser to dry skin


04. Not using the appropriate cleanser for your skin type/condition


05. Not cleansing your skin after removing your makeup


06. Washing your face with water that is either too hot or too cold





Friday, 12 November 2021

Kesan Impak Kerap Berjaga Malam

11/12/2021 02:03:00 pm 3 Comments

Gangguan fungsi kognitif, pelupa dan tiada tumpuan
Ia boleh menyebabkan penyusutan "white matter" pada otak yang penting bagi proses pembelajaran


Obesiti dan Diabetes
Gangguan pada metabolisme badan dan perubahan hormon (insulin dan kortisol) yang menyebabkan individu lapar dan brrkeinginan mencari makanan berkarbohidrat/gula dari biasa


Emosi terganggu
Kurang tidur menyebabkan kawasan otak yang mengawal aktiviti "membuat keputusan dan membuat perancangan teratur" berhenti berfungsi. Jadi ia merangsang gerak hati dan kelakuan yang berisiko.


Impak kesihatan asas
Impak asas terhadap imuniti badan boleh menyebabkan infeksi badan seperti selsema dan lain-lain kerana ianya boleh membawa ke kanser.



Walau satu malam, ia memberi kesan kepada jam biologikal individu seterusnya mengganggu regulasi gula dalam darah.




Thursday, 11 November 2021

Blog Dah Melebihi 13 Juta Pageviews

11/11/2021 10:56:00 pm 9 Comments
Wahhhhh.. sungguh tidak terkata. Blog ini dah melebihi 13 juta pageviews. Syukur sangat.

Terima kasih tidak terhingga kepada semua pengunjung blog ini walau di mana jua anda berada. Terima kasih sekali lagi juga sebab sudi support blog Mia ini.

Harap blog ini akan terus mendapat sokongan sentiasa. Aminnn......

** ceria... (^_^)