image November 2019 - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Monday, 18 November 2019

Sunday, 17 November 2019

Hilton | Food & Beverages Promotion Week 45

11/17/2019 12:26:00 pm 0 Comments
Makan Kitchen, DoubleTree Resort by Hilton Penang, Flavours of Asia


Bringing a collection of delicious flavours from Asia to the table, Makan Kitchen will be serving cuisines from across the region every Friday. From Malaysian Pasembur, to Lebanese Shish Tawook and Beef Kebab, to Chinese Kung Pao Chicken, Indian Lamb Vindaloo, and a host of other delights, this tribute to the best offerings is something you don’t want to miss out on. 

Every Friday | 6:30pm – 10:00pm
RM128nett per person | 50% off for children and senior citizens 

For reservations, call us at 604 892 8000 or email us at PENMB_FBD@hilton.com



Rooftop Poolside Bar & Grill, Hilton Kota Kinabalu – Flavours of Korea


Annyeonghaseyo! Craving for Korean food at the moment? Fret not! Complement your drinks with some delicious Korean dishes with authentic Korean cuisines by using the finest ingredients. Try out their Galbijim and Bulgogi Pizza. Kick back, relax and enjoy the views of Kota Kinabalu from the rooftop while savour the flavours of Korean!

1st November Onwards 
 RM88 nett for Galbijim| RM58 nett for Bulgogi Pizza | Standard Hilton Dining APAC and partner bank discounts apply.

For reservations, call us at +60 88 356 000 or email us at BKIKK_FB@hilton.com


Tosca, DoubleTree by Hilton Hotel Kuala Lumpur – BBQ Dinner at Tosca


Head over and discover a wave of dining delicacy at Tosca where you can savour a unique blend of Asian favourites offering a fabulous selection of carvery BBQ and a dip in the pool! It’s the perfect laid-back place to have dinner and enjoy the beverage packages with your friends and family while catching up with one another.

Every Saturday | 6:30pm – 10:00pm | RM139 nett per person
RM78 nett per person with purchase of Super Weekend High-Tea on the same day
RM30 nett for 2-hour free flow of soft drink and juice | RM60 nett for 2-hour free flow of wine and beer
RM80 nett for 20hour free flow of wine, beer, soft drink and juice
Standard Hilton Dining APAC and partner bank discounts apply.

For reservations, call us at +60 3 2172 7272 or email us at KULDT_FBReservations@hilton.com


Iketeru, Hilton Kuala Lumpur – Nabemono at Iketeru


Silken broth bases that bubble away in the centre of the table before everyone dunk ingredients into and cook- well Nabe for all the steamboat lovers by Chef Masami Okamoto! The unique offering of this speciality broths are available in six unique variants for patrons to dive in for your bubbling pot with their wide arrays of fresh-from-the-tank seafood and veggie. 

1 - 30 November 2019 | Lunch 12pm – 3pm |Dinner 6:30pm – 10:30pm
From RM65 nett per person
Standard Hilton APAC and partner bank discounts apply.

For reservations, call us at +603 2264 2596 or visit us online at www.life.hiltonkl.com


Chynna, Hilton Kuala Lumpur – November’s Special, Cherry Blossom Set


Go on a culinary journey with the Cherry Blossom Set, a carefully crafted menu by our resident Chef Lam. From steamed Octopus Siew Mai, to braised Vegetarian Fin Soup with Crab Meat and Fish Maw, to fried Prawn Rolls with Cheese and Mango, the 7-course showcase features the celebration of flavours and the variety of cooking techniques which makes Chinese cuisine special.

1 - 30 November 2019 | Daily
RM229 nett per person

For reservations, call us at +603 2264 2596 or visit us online at www.life.hiltonkl.com


Chambers Grill, Hilton Kuala Lumpur – Duckhorn Wine Dinner


Duckhorn pioneers spirit on an adventurous pursuit of innovation and discovery to curate superior quality wines. Experience a five-course showcase of the finest wine from California, paired with Chef Darius’s special creations such as Amuse-bouche, Black Angus Tenderloin, Chicken Liver Parfait, Pan-Fried Boston Scallop and more to relax and unwind with family and friends. 

18 November 2019 | RM350 nett per person
5-course menu with 5-glass wine pairing

For reservations, call us at +603 2264 2596 or visit us online at www.life.hiltonkl.com


Saturday, 16 November 2019

Friday, 15 November 2019

Thursday, 14 November 2019

Rumah Untuk Disewa Bandar Seri Impian Kluang Johor

11/14/2019 04:35:00 pm 4 Comments
Rumah Untuk Disewa
Bandar Seri Impian Kluang Johor




RUMAH UNTUK DISEWA‼ RUMAH UNTUK DISEWA‼
BANDAR SERI IMPIAN‼ BANDAR SERI IMPIAN‼

Kemasukan segera

  • Rumah Teres Dua Tingkat (Rumah Baru Untuk Disewa)
  • Impiana Bayu 2, Bandar Seri Impian, Kluang, Johor
  • 4 bilik + 3 bilik air
  • Saiz: 2480 sqft (22 x 75)
  • Partly Furnished (Sofa, Dining Table, Bed & Matress, Wardrobe)

Sewa  : RM1,700/sebulan (BOLEH NEGO‼👍)
Deposit : 2 + 1 (Harga Mampu Sewa‼)
** Deposit akan dipulangkan apabila kontrak penjanjian sewa tamat

Lokasi berdekatan:

  • 2 min ke Klinik, Kedai 24 Jam, Restoran, Mini Market, International Medical University, Masjid Al-Muhajirin
  • 5 min ke Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom, KPJ Kluang Utama Specialist, Pejabat Pentadbiran Daerah
  • 10 min ke Gunung Lambak Recreation Centre, ECONSAVE, AEON BIG Kluang
  • 15 min ke Bandar Kluang

Berminat? Sila hubungi :-


Nabilah  |Maxxan Realty

The Ritz-Carlton Koh Samui | Immerse In The Samui Way Of Life With The Resident Package

11/14/2019 04:39:00 am 3 Comments
Revel in the stunning surroundings of Koh Samui renowned for its azure waters, pristine beaches and relaxed vibes. Discover quintessential experiences that inspire treasured moments right here at The Ritz-Carlton, Koh Samui through its Resident Package this season.

Residents of Thailand, Malaysia and Singapore including expatriates, can now luxuriate in the specially curated package that offers you the true essence of The Samui Way of Life.



The Resident Package is priced from:
  • THB 8,888+++* per room per night
  • MYR 1,215+++ per room per night (approx.)
  • SGD 399+++ per room per night (approx.)

The package includes:

Two nights' accommodation in your selected room type for two persons
Breakfast, set lunch and set dinner for two persons

Reserve now through 28 April 2020 for stays through April 2020.
Reservation code: The Resident

We look forward to embracing The Samui Way of Life with you. 

*Terms and conditions apply.



The Ritz-Carlton, Koh Samui
9/123 Moo 5, Tambon Bophut
Koh Samui, Surat Thani, 84320 Thailand
Email: reservations@ritzcarltonkohsamui.com
Telephone: +66 77 915 777


Wednesday, 13 November 2019

Puisi Kerana Itu

11/13/2019 11:46:00 pm 1 Comments



Kerana itu
Tiada lagi
Untuk diratapi
Untuk ditangisi


Kerana itu
Tiada lagi
Untuk dikejari
Untuk digagahi


Kerana itu
Tiada lagi
Untuk dilihati
Untuk didengari


Kerana itu
Tiada lagi
Seindah pelangi
Menusuk mentari


** nukilan Mia tengah malam ini....


Tuesday, 12 November 2019

Handbag Baru 2019

11/12/2019 07:53:00 pm 14 Comments
Biasalah... kalau dah lebih setahun.... handbag dah mulalah lelas dan tak selesa lagi digunakan. Kisah beli handbag ni dulu ada di SINI.

Memandangkan tengah musim Sale kat Shopee makanya Mia ambil peluang ini untuk beli handbag yang baru. Free shipping tu.

Sampai dah handbag kita ni...



Alhamdulillah.... Mia cuma ada satu handbag dalam satu masa. Warna hitam senang dan sejenis yang tak suka tukar-tukar handbag. Kalau asyik pindah-pindah barang dalamnya nanti terhilang atau misplaced.


** mood ceria...


Asam Pedas Ikan Siakap

11/12/2019 05:38:00 pm 7 Comments
Sedapnya asam pedas ikan siakap.... masakan dari air tangan Mak Mia.

Mak Mia siap ada buat paste asam pedas sendiri dan simpan kat peti sejuk. 



Senang dan cepat nak masak asam pedas selepas ini. Sofea dah mula suka makan asam pedas.


** sayang sangat kat mak....


Ways To Start A Sentence

11/12/2019 11:56:00 am 1 Comments

01. As a matter of fact ...

02. In regard to ...

03. Small wonder that ...

04. To crown it all ...

05. It is important to note that ...

06. To put it in a nutshell ...

07. To ad to it ...

08. In addition ...

09. Summing it up ...

10. So, to sum it up ...

11. It seems to be ...

12. (Personally), I believe ...

13. As I see it ...

14. For all I know ...

15. As far as I can see ...

16. At my best guess ...

17. To my best guess ...

18. To my way of thinking ...

19. We can safely assume that ...

20. So (as) far as I known ...



Monday, 11 November 2019

Setting Boundaries

11/11/2019 04:22:00 pm 1 Comments


  • it's not my job to fix others
  • it's okay to say no
  • it's not my job to take responsibility for others
  • I don't have to anticipate the needs for others
  • Nobody has to agree with me
  • I am responsible for my own happiness
  • I have a right to my own feelings
  • I have a right to express my needs honestly
  • I am enough




Guardian Perkenal Kotak Bertuah Diilhamkan Dari Korea Untuk 11.11

11/11/2019 05:23:00 am 5 Comments
Kuala Lumpur, 10 November 2019 - Anda rasa bertuah? Guardian Malaysia akan memperkenalkan Kotak Bertuah (Lucky Boxes) yang diilhamkankan dari Korea buat pertama kalinya ke seluruh negara pada 11 November bagi meraikan sambutan Singles Day. Ia juga sempena pelancaran rangkaian produk penjagaan rambut dan badan, Botaneco Garden Camellia and Rice Oils yang terbaru.



Apakah Lucky Box?
Kotak Bertuah (Lucky Box) ini sangat popular di Korea, Jepun dan China di mana pelanggan harus membayar sejumlah wang untuk menerima nilai yang melebihi dua atau tiga kali ganda dalam bentuk produk daripada satu peruncit, semuanya dibungkus kemas di dalam sebuah kotak. Para pelanggan sememangnya menanti-nanti pelancaran Lucky Box ini kerana mereka mahukan lebih nilai dan kejutan!

Guardian Lucky Boxes boleh didapati di semua cawangan Guardian pada harga RM50, dengan menawarkan nilai RM100 serta nilai maksimum RM150 yang terdiri daripada produk kesihatan dan kecantikan bersaiz penuh.



Singles Day, pada 11 November menjadi hari membeli-belah secara offline dan dalam talian paling besar di dunia. Ia dipilih sebagai tarikh ideal untuk Guardian melancarkan Lucky Boxes yang pertama.

Rangkaian Produk Camellia & Rice Oils Botaneco Garden Baharu Ada Di Dalam Kotak Anda?
Antara barangan yang paling dinantikan di dalam Guardian Lucky Boxes ialah rangkaian produk Camellia & Rice Oils Botaneco Garden yang baharu. Ia terdiri daripada syampu, perapi, minyak rambut, perawat rambut, buih mandian, losyen badan dan krim tangan yang diilhamkan daripada alam semula jadi. Bukan semua kotak bertuah mempunyai produk ini, jadi pelanggan yang mendapati rangkaian produk ini sememangnya sangat bertuah.

Menurut Pengarah Pemasaran, Kesihatan dan Kecantikan South East Asia Guardian Health And Beauty Sdn. Bhd, Cho Do Youn, barisan produk Botaneco Garden yang ekstensif dan mempunyai pelanggan yang setia, menjadikannya ia sebagai satu rangkaian Lucky Box yang cukup ideal.

“Botaneco Garden memiliki lebih 50 SKU, sekali gus menjadikannya antara rangkaian produk mandian dan penjagaan badan berinspirasikan alam semula jadi yang paling ekstensif di Guardian. Ia sentiasa menjadi produk terlaris kerana dibangunkan untuk memenuhi keperluan penjagaan rambut dan kulit pengguna di Asia. Dihasil menggunakan ramuan organik dan disahkan mesra alam (ECO) dengan formulasi yang bebas daripada bahan kimia berbahaya serta pakej yang boleh dikitar semula. Memandangkan semakin ramai rakyat Malaysia yang mengamalkan gaya hidup mesra alam, produk Botaneco Garden dilihat sesuai dengan keperluan dan gaya hidup mereka.”

“Ini merupakan Lucky Box pertama daripada Guardian Malaysia. Kami yakin rangkaian produk baharu daripada Botaneco Garden ini akan menjadi kejutan istimewa di dalam sebahagian kotak yang dikeluarkan. Pelanggan akan menerima nilai berganda dan menjadi antara yang pertama untuk mencuba rangkaian produk ini,” jelas Cho.

Rangkaian baharu itu merupakan formulasi unik yang menggabungkan minyak benih Camellia seed oil dari Jepun yang menerima persijilan ECO 100%. Rangkaian produk ini mempunyai  minyak bran beras organik dari India yang penuh dengan anti-oksidan untuk memberikan rambut serta kulit yang sihat.  

Rangkaian produk itu terdiri daripada syampu, perapi, minyak rambut dan perawat rambut yang membantu menambah baik kondisi rambut rosak dengan lembut, selain meningkatkan kekuatan rambut. Tidak ketinggalan buih mandian, losyen badan dan krim tangan yang melembabkan kulit, sekali gus membantu menjadikan kulit lebih licin, selesa dan lembut.


Rangkaian Organic Camellia & Rice Oils Hair Botaneco Garden Untuk Membaik Pulih Kerosakan Rambut – Bagaimana ia berfungsi

Rangkaian penjagaan rambut empat langkah ini dikhaskan untuk rambut rosak. Diperkayakan dengan Keratin Tumbuhan, yang dapat membantu menambah baik kondisi rambut rosak dan meningkatkan kekuatannya dengan cara mengurangkan masalah rambut bercabang dan kutikel rosak dengan melancarkan kutikel rambut. Memandangkan rambut rosak biasanya kelihatan kering, rangkaian ini mempunyai bahan Panthenol yang membantu menambah baik kilatan rambut. Manakala Vitamin E pula membantu melindungi folikel rambut daripada kerosakan radikal bebas.

Formulasi ini bebas daripada parabens, silikon, pewarna, alkohol, minyak mineral, petrolatum, DEA dan lanolin. Jadi, pengguna boleh berasa yakin apabila memilih produk kecantikan berasaskan kepada alam semula jadi daripada Botaneco Garden. 

Untuk mendapatkan hasil terbaik, gunakannya sebagai satu regim penuh. Mulakan dengan syampu dan perapi, kemudian sapu dengan minyak rambut sebelum dikeringkan untuk mendapatkan rambut yang licin. Perawat rambut pula perlu digunakan seminggu sekali. 

“Rangkaian Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oils memang ideal untuk mereka yang mempunyai kutikel dan rambut rosak seperti bercabang. Di samping mereka yang mahu meningkatkan kekuatan rambut kerana produk ini dihasil untuk menangani dan membantu masalah-masalah yang dihadapi ramai. Ia juga lembut bersama wangian yang mengasyikkan,” kata Cho.


Rangkaian Melicinkan Tubuh Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oil Body – Bagaimana ia Berfungsi

Rangkaian produk mandian Botaneco Garden Camellia & Rice Oils khas untuk mereka yang mahukan kulit lebih licin kerana ramuan-ramuannya mampu menyegar, mengekalkan tona kulit sihat memulihara keanjalan kulit serta melembab untuk kulit yang lebih licin, lembut dan selesa. Ia didatangkan dalam bentuk buih mandian, losyen badan dan krim tangan. 

Ia diperkaya dengan Keratin Tumbuhan untuk membantu mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit[5]. Penambahan Niacinamide menyumbang kepada kulit yang tiada cela, kuat dan sihat. Anda dicadang supaya menggunakan rangkaian penuh produk ini, bermula dengan buih mandian yang diformulasi bebas daripada paraben dan sabun. Diikuti oleh losyen tangan yang diformulasi bebas daripada petrolatum dan tidak melekit untuk melembab serta melicinkan kulit dengan lembut.

“Pelancaran Botaneco Garden Lucky Box dengan produk yang sesuai untuk rambut rosak dan melicinkan kulit yang anda perlukan dilihat tepat pada masanya serta menawarkan nilai hebat. Dapatkannya untuk kegunaan sendiri atau sebagai hadiah. Ia hadir dalam satu kotak minimalis yang boleh diguna semula. Pergi ke Guardian dan tengok tuah anda!,” kata Cho.  

Produk-produk rangkaian Botaneco Garden Camellia dan Rice Oils dijual pada harga RM20.70 untuk syampu sesuai untuk rambut rosak (500ml) dan perapi rambut (500ml). Manakala minyak rambut (95ml) berharga RM19.60 dan RM16.50 sebotol untuk perawat rambut (225ml). Rangkaian produk penjagaan badan seperti buih mandian (500ml) ditawarkan pada harga RM20.70 sebotol, losyen badan (400ml) berharga RM16.90 dan krim tangan (60g) RM9.80. Produk-produk ini boleh didapati di kedai dan e-stor Guardian di seluruh negara.

Kotak-kotak Guardian Lucky boleh didapati di seluruh negara pada Singles Day 11/11/2019. Stok adalah terhad, jadi dapatkan segera untuk melihat tuah anda.

Ikuti https://www.instagram.com/mybotanecogarden/ untuk maklumat lanjut dan kemas kini mengenai Botaneco Garden.

Sunday, 10 November 2019

Puisi Ada Kalanya

11/10/2019 05:31:00 pm 2 Comments


Ada kalanya
Tiada apa yang dapat
Diungkapkan dengan kata
Terkedu tanpa bicara


Ada kalanya
Terasa hati ibarat dihiris
Dek tajamnya pisau
Pedih tidak terperi


Ada kalanya
Terasa masa yang berlalu
Begitu pantas
Pabila komitmen bertalu


Ada kalanya
Tenang bertamu
Aman terasa
Syukur seadanya



** nukilan Mia petang ini... layannn...


Saturday, 9 November 2019

Kan-Buri : A Winter's Delicacy Now Available In Iketeru Hilton Kuala Lumpur

11/09/2019 06:51:00 pm 0 Comments
The kan-buri is a yellowtail variety available only during winter, famed for its fatty, rich in oil meat and nutritional properties. Caught off the seas of Himi, Japan and flown all the way to Kuala Lumpur, Malaysia, the rough waves and strong currents result in a hardy fish making it perfect to be served raw or cooked.

Ardent fans of the cuisine can now enjoy this winter favourite at Iketeru, Hilton Kuala Lumpur’s premium Japanese restaurant.

Dedicated to bring authentic dining experiences by incorporating seasonal ingredients (imported directly from regions in Japan), Executive Chef Masami Okamoto has expertly crafted the menu, where the offerings will include sushi options, hot dishes, and grilled versions such as Kan Buri Sashimi, Kan Buri Sushi, Kanburi Teriyaki, Buri Daikon, and more. 




Discover the Japanese seasonal fish at Iketeru, located at level 8, Hilton Kuala Lumpur.

Date : 1 - 31 December 2019

Lunch: 12pm – 2:30pm  |  Dinner 6:30pm – 10:30pm

From RM42 nett  
Standard Hilton Dining APAC and partner bank discounts apply.


For reservations, call us at +603 2264 2596 or visit us online at www.life.hiltonkl.com

Friday, 8 November 2019

Lukisan Sofea 8.11.2019

11/08/2019 06:27:00 am 4 Comments
Hmmm... tema lukisan Sofea kali ini, rumah di bandar Johor Bahru. Mia tak pasti rumah siapa yang dilukisnya. Mungkin juga rumah-rumah yang pernah kami lalui. Maklumlah, hujung minggu bawa dia jalan-jalan kat bandar.

Apa-apa pun, syukur sangat Sofea dah boleh ilustrasikan objek dan suasana apa yang yang dia nampak. Peningkatan baru sebulan dua ni.

Jom tengok...




Nanti bila ada masa rasanya nak Sofea join bengkel melukis bagi mengasah lagi bakat dia ini.


** she's so lovely....


Apartment Untuk Disewa Taman Kempas Indah Johor Bahru

11/08/2019 03:24:00 am 2 Comments
Apartment Untuk Disewa Taman Kempas Indah Johor Bahru




RUMAH UNTUK DISEWA‼
RUMAH UNTUK DISEWA‼

D’SECRET GARDEN APARTMENT‼
D’SECRET GARDEN APARTMENT ‼

  • Pangsapuri Kempas Indah, Taman Kempas Indah, Johor Bahru
  • 3 bilik + 2 bilik air
  • Saiz: 1043 sqft
  • Tempat letak kereta: 2 kereta
  • Gated & Guarded, Swimming Pool, Gymnasium, Squash Court, Playground, Jogging Track, Balcony

Sewa    : RM1,600/sebulan (BOLEH NEGO‼)
Deposit : Rendah‼

** Deposit akan dipulangkan apabila kontrak penjanjian sewa tamat

Lokasi berdekatan:
  • 1 min ke Lebuhraya Utara-Selatan
  • 2 min ke Lebuhraya Eastern Dispersal Link (EDL)
  • 5 min ke Taman Setia Tropika, Taman Kempas & Taman Impian Emas
  • 6 min ke Bandar Dato Onn, Taman Adda Height, Laluan Utama CIQ
  • 8 min ke kawasan Skudai, Lebuhraya Sultan Iskandar
  • 15 min ke kawasan Bukit Indah & Iskandar Puteri 


Berminat? Sila hubungi :-


Nabilah  |Maxxan Realty

Thursday, 7 November 2019

Rumah Untuk Disewa Kota Masai Pasir Gudang Johor Bahru

11/07/2019 11:15:00 pm 0 Comments
Rumah Untuk Disewa
Kota Masai Pasir Gudang Johor Bahru




RUMAH UNTUK DISEWA‼ RUMAH UNTUK DISEWA‼
TAMAN MERIDIN EAST‼ TAMAN MERIDIN EAST ‼

Kemasukan Segera

  • Rumah Teres Dua Tingkat
  • Kota Masai, Pasir Gudang, Johor Bahru
  • 4 bilik + 3 bilik air
  • Saiz: 1595 sqft (18 x 65)
  • Gated & Guarded

Sewa     : RM1,200/sebulan (BOLEH NEGO‼)
Deposit : Rendah‼
** Deposit akan dipulangkan apabila kontrak penjanjian sewa tamat

Lokasi berdekatan :

  • 3 min ke Lebuhraya Senai-Desaru
  • 5 min ke McDonald, KFC Restaurant, Pizza Hut
  • 10 min ke Kit Mart
  • 15 min ke Regency Specialist Hospital, Johor Port, Tesco Seri Alam
  • 25 min ke AEON Permas, Giant Hypermart
  • 30 min ke KPJ Johor Specialist Hospital
  • 35 min ke Johor Bahru City Centre


Berminat? Sila hubungi :-


Nabilah  |Maxxan Realty

Resepi Jagung Melting

11/07/2019 01:48:00 pm 11 Comments
Resepi dessert simple untuk penggemar jagung fresh macam Mia ni. Dah pernah rasa jagung melting? Kalau belum, lepas ini cubalah buat...



Resepi Jagung Melting

Bahan-bahan :-

Beberapa biji jagung yang dipotong kepada 3 atau 4 bahagian


Untuk kuahnya :
  • Butter 3/4
  • Susu cair  1 tin
  • Susu pekat 1/2 tin
  • Cheese 1 keping
  • Butiran biji jagung lerai (sedikit atau banyak ikut pada citarasa anda)

Mula-mula masukkan semua bahan kuah dan masak di periuk sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan potongan jagung ke dalam periuk. Masak sehingga jagung empuk.

Siap... selepas itu bolehlah dihidang atas pinggan dan terus menikmati dessert jagung melting yang simple ini.


** dijamin sedap.... (^_^)