image July 2020 - Mia Liana

Tuesday, 28 July 2020

Senarai URL Blog #37

7/28/2020 02:48:00 pm 15 Comments

Diucapkan ribuan terima kasih pada blogger yang sudi luangkan masa untuk join Segmen Nak URL Blog #37 Mialiana.com yang telah berlangsung dari 21 hingga 27 Julai 2020 di SINI. Alhamdulillah.... ramai juga yang sertainya. Mia dapat kumpulkan sebanyak 31 url blog dari segmen ini. Bolehlah kita ramai-ramai blogwalking ke semua link blog yang tersenarai ini.... Jom....


Senarai URL Blog #37


  1. http://www.mamapipie.com
  2. https://belogsjm.blogspot.com/2020/07/segmen-nak-url-blog-37-mialianacom.html
  3. https://www.ciktie.com
  4. http://www.zukidin.com
  5. https://www.sislin76.com
  6. https://pemudattbc.blogspot.com
  7. https://sheilaarshad.blogspot.com
  8. https://salatulzarida.blogspot.com
  9. https://thejagungspirasi.blogspot.com
  10. http://www.aimisyahirah.com
  11. http://www.ombakbergigi.com/2020/07/segmen-nak-url-blog-37-mialianacom.html
  12. https://darihatimissmulan.blogspot.com
  13. https://www.aerill.com
  14. https://mulan-sahbanu.blogspot.com
  15. http://syaznirahim.com
  16. http://www.duniashida.com/2020/07/segmen-nak-url-blog-37-mialianacom.html
  17. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com
  18. https://miraahussin.blogspot.com
  19. https://webayas.blogspot.com
  20. http://idakamiliamudzakir.blogspot.com
  21. https://tetikusmerah.blogspot.com
  22. https://www.sunahsukasakura.com
  23. https://ema-mel0dy.blogspot.com
  24. https://mummysupplementshop.blogspot.com
  25. http://masfvome.blogspot.com
  26. https://cikguzim.blogspot.com
  27. https://ohhdina.blogspot.com
  28. https://missungurose.blogspot.com
  29. http://www.azlanrumadi.blogspot.my
  30. https://shimajelani.com
  31. https://uda80.blogspot.com/2020/07/segmen-nak-url-blog-37-mialianacom.html

Mia akan umumkan 2 pemenang selepas selesai blogwalking nanti... Semoga berjaya!


Monday, 27 July 2020

Last Call For Bloggers : Jom Join Segmen Nak URL Blog #37 Sebelum 11.59 Malam Ini

7/27/2020 02:12:00 pm 2 Comments
Panggilan terakhir buat rakan blogger. Segmen ini akan tamat jam 11.59 malam nanti. Mia nak jemput semua blogger join segmen paling simple ini.

Klik pada banner untuk join



Kepada yang telah join, Mia ucapkan ribuan terima kasih atas komitmen yang diberikan.


** yang belum join... jemputlah join sementara masih sempat lagi ni...




Sunday, 26 July 2020

Calling For Bloggers : Jom Join Segmen Nak URL Blog #37

7/26/2020 02:39:00 pm 2 Comments
Calling For Bloggers. Mia buat entri ini nak jemput semua rakan blogger untuk tampil join segmen yang paling simple ini. Tak perlu buat entri. Mia nak kumpulkan url blog sebanyak mungkin. Mana tahu boleh dapat kenalan blogger baru dan merapatkan lagi ukhwah dengan kenalan blogger lama.

Klik pada banner untuk join



Segmen Nak URL Blog #37 berlangsung dari 21/7/2020 sehingga 11.59 malam 27/7/2020.

Kepada yang telah join, Mia ucapkan ribuan terima kasih atas komitmen yang diberikan.


** jom lah join ya...


Thursday, 23 July 2020

Wednesday, 22 July 2020

Make Your Mind Feel A Bit Better

7/22/2020 03:54:00 pm 8 Comments

01. Take some deep breaths.

02. Listen to your favourite song.

03. Write out your thoughts.

04. Cook yourself a nourishing meal.

05. Go for a run outside.

06. Take a "fabulous moment".

07. Try a guided meditation.

08. Put your phone on airplane mood.

09. Go for a walk in nature.




Children Express Gratitude Towards General Practitioners Island-Wide

7/22/2020 09:31:00 am 2 Comments
Singapore Kindness Movement and BETADINE® support the distribution of care packages to over 1700 General Practitioners

Budding reporter, Eva Alemany-Chia, and Singa, the mascot of Singapore Kindness Movement, distributed care packages to General Practitioners


Singapore, 20 July 2020 – Amidst the global COVID-19 pandemic, over 1700 children spread a little warmth towards General Practitioners in 853 Public Health Preparedness Clinics (PHPC) island-wide, by dedicating care packages to these frontline doctors. Singapore Kindness Movement convened the students of YMCA Student Care Centres (SCC), Kiddiwinkie Schoolhouse, Little Footprints Preschool, Eshkol Valley and St. James’ Church Kindergarten, together with BETADINE® in the preparation of care packages.

Singapore Kindness Movement documented the children from various pre-schools and SSCs penning their well wishes on customisable Singa Appreciation Cards, as well as the distribution of the care packages, with each package containing 2 bottles of BETADINE® nasal sprays. Led by Eva Alemany-Chia, a 7-year old aspiring reporter, the online video sees her sending well wishes with Singa, the mascot of Singapore Kindness Movement, to Dr Stephen Tong of Bethesda Medical Centre.

The light-hearted video, where portions were filmed before the circuit breaker measures were implemented, conveys the wide-eyed innocence of these children, and their unfiltered views on the virus situation. Children from various pre-schools also expressed their gratitude to the doctors virtually through teleconference videos, when the circuit breaker measures were in place.

“When the COVID-19 outbreak started, I wanted to show appreciation to the doctors who are working very hard during this period to keep us safe and healthy. I approached the Singapore Kindness Movement, where I’m a volunteer at, and they helped me accomplish this.” Eva Alemany-Chia explained. “I am glad that my little idea can bring so much joy to the doctors, and I hope we can overcome this virus soon!”

United in the fight against COVID-19


As part of the SG United movement, this collaboration is a continuation of the Singapore Kindness Movement’s Overcome as One campaign, which rallies Singaporeans to look out for one another during these trying times.

“I am extremely heartened to see our children taking the first step towards kindness, and corporations stepping up to assist as well. I hope Singaporeans will do the same and treat others with empathy and grace.” Dr William Wan, General Secretary of Singapore Kindness Movement said. “We have witnessed moments of unity, such as Singaporeans applauding our front liners from their own windows, and when everyone can come together to do their part, I am sure we will emerge stronger and more resilient as a nation after this episode is over.”

“We applaud the spirit behind this initiative, especially during these unprecedented times. The BETADINE® brand is about caring for yourself and others, and this initiative is a wonderful expression of that. We are proud to be associated with this special project and look forward to supporting others like this in the future” said Raman Singh, Mundipharma CEO.

The video will be released on 20 July 2020 on Singapore Kindness Movement’s social media platforms. To view the video, please refer to this Facebook [https://business.facebook.com/kindnessSG/videos/356018432053532] and YouTube [https://www.youtube.com/watch?v=mp6RLTkB9Q4&feature=youtu.be] .


Tuesday, 21 July 2020

Segmen Nak URL Blog #37 Mialiana.com

7/21/2020 08:58:00 am 31 Comments


Dah pertengahan tahun 2020, Mia baru nak buat Segmen Nak URL Blog #37 Mialiana.com. Segmen mudah nak kumpul seberapa banyak url blog rakan-rakan blogger di kala ini.

Segmen Nak URL Blog #37 Mialiana.com bermula dari saat ini. Simple saja nak join. Hanya 2 pemenang dicari untuk menghiasi bloglist Mia sehingga akhir tahun ini.



Untuk join, sila tinggalkan URL Blog anda di ruangan komen entri ini sebelum 11.59 malam 27 Julai 2020.


Semua blogger dijemput join.... (^_^)


** panggilan segmen untuk semua blogger....


Sunday, 19 July 2020

Spices That Heal

7/19/2020 03:54:00 pm 6 Comments


01. Basil combats cold

02. Cinnamon fights type 2 diabetes

03. Thyme eases a cough

04. Cumin prevents cancer

05. Garlic reduces cholesterol

06. Ginger calms nausea

07. Nutmeg lowers blood pressure

08. Rosemary improves memory

09. Cloves helps arthritis pain

10. Turmeric curbs inflammation




Saturday, 18 July 2020

Friday, 17 July 2020

Thursday, 16 July 2020

Kukus Pau

7/16/2020 08:19:00 am 5 Comments
Sejak PKP, dah mula nak mengukus saja. Ikan dan sayur pun jadi mangsa. Ada juga kukus pau segera. Favourite Sofea. Mia beli yang jenis frozen di Giant. Balik rumah tinggal kukus.


Kudapan yang mengenyangkan di rumah. Tukar selera pula makan pau. Ada inti kacang, kaya, kelapa, ayam dan daging.


** sesekali pengganti nasi...


Wednesday, 15 July 2020

Dapatkan Keuntungan Online Dengan Perdagangan Forex

7/15/2020 04:56:00 am 7 Comments
Rasanya nama Forex tidak asing lagi di mata masyarakat sekarang ini. Banyak kita dengar di sana dan di sini. Ada di kalangan kita yang dah berjaya jana pendapatan Forex hanya dari rumah. Memang hebat bukan? Tetapi tidak semudah itu yang kita sangkakan, banyak perkara yang perlu kita titikberatkan seperti perkembangan ekonomi semasa di dalam dan luar negara, kena belajar dari mereka yang sudah berpengalaman dan berkecimpung lama di bidang ini.

Selain itu, kena banyakkan buat kajian dan mendalami konsep forex trading ini sepenuhnya. Antaranya kena buat kajian tentang berita politik dan ekonomi, statistik dan reputasi ucapan awam orang-orang yang berpengaruh besar dalam mengenalpasti dan meramal pergerakan harga satu-satu mata wang di masa hadapan. Jika anda sangat berminat di bidang ini, anda berpeluang untuk menjadi seorang pedagang forex dan menyertai kumpulan usahawan mata wang.

Yang penting kita perlu rajin berusaha dan bersungguh jika benar-benar ingin mahir di dalam perdagangan Forex ini. Banyak terma yang digunakan. Mula-mula mungkin agak susah sebab ianya berisiko, tetapi lama-kelamaan setelah sudah biasa, segalanya akan menjadi mudah dan terancang. Bak kata orang, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.


Pertama kalinya, tentu kita tertanya apakah maksud sebenar Forex ini? Forex, FX adalah nama singkatan bagi 'foreign exchange'. Ia merupakan aktiviti perdagangan mata wang satu negara dengan mata wang satu negara lain di mana ianya adalah salah satu pasaran kewangan terbesar di dunia untuk perdagangan pelbagai mata wang dan membantu pelaburan dan perdagangan antarabangsa melalui transaksi pertukaran asing.

Jom tengok sekali imbas tentang Forex secara amnya.



Kalendar Ekonomi


Merujuk kepada kalendar ekonomi di atas. Di setiap tarikh dan masa ada senarai pelepasan ekonomi berjadual yang sesuai dengan salah satu mata wang Forex utama. Perhatikan waktu pelepasan: pastikan bahawa anda telah membuat penyesuaian untuk zon waktu anda. Anda dapat melihat bahawa semua berita mempunyai kesan yang berbeza iaitu semakin tinggi kesan ini, pergerakan pasaran yang lebih kuat diharapkan, jadi anda dapat memberi tumpuan kepada berita yang paling penting.

Sebilangan besar berita dalam kalendar mewakili petunjuk ekonomi dan mempunyai nilai berangka. Bacaan sebelumnya boleh didapati lebih awal. Ramalan ini adalah daripada ramalan antara 20 hingga 240 ahli ekonomi yang disurvei oleh agensi besar seperti Bloomberg, Reuters, dan lain-lain lagi. Bacaan sebenarnya adalah bacaan yang diterbitkan oleh sumber rasmi (agensi statistik negara atau pusat analisis). Bagi kebanyakan petunjuk atau indikator, jika bacaan sebenar lebih tinggi daripada ramalan, ia memberi maksud bahawa terdapat peningkatan positif bagi mata wang yang dimaksudkan.


Analisis Asas Dan Elemen Utama Perdagangan Forex

Berdasarkan infografik di atas, kita dapat simpulkan di sini sekiranya pengaruh ekonomi satu-satu negara baik dan memberansangkan, ianya akan menyebabkan nilai mata wang negara tersebut akan menjadi naik dan lebih tinggi. Begitu juga sebaliknya. sekiranya pengaruh ekonomi satu-satu negara tidak baik dan merosot, ianya akan menyebabkan nilai mata wang negara tersebut akan jatuh dan lebih rendah. Banyak faktor yang mempengaruhi ekonomi satu-satu negara tersebut antaranya inflasi, peperangan, bencana alam, krisis pandemik virus dan lain-lain lagi yang boleh memberikan impak besar terhadap masyarakat negara tersebut.

Nota : Semakin baik ekonomi negara semakin tinggi nilai mata wang. Semakin merosot ekonomi negara, semakin jatuh nilai mata wang.

Kalkulator Trader



Bagaimana kalkulator berfungsi? Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa parameter asas dalam perdagangan Forex yang boleh mempengaruhi potensi pendapatan atau kerugian anda. Setelah anda memilih jenis akaun yang anda miliki, alat perdagangan dan leverage yang anda suka, jumlah lot yang akan anda jual dan tanyakan / tawarkan harga pertukaran, anda akan melihat bagaimana semua parameter ini mempengaruhi spread, pertukaran margin atau panjang, pertukaran, saiz kontrak dan nilai titik. Berdasarkan maklumat yang anda dapati daripada kalkulator ini, anda dapat merancang tawaran anda secara menyeluruh bagi memastikan keuntungan yang bakal anda perolehi nanti.

Setelah memahami beberapa aspek penting dalam perdagangan Forex, jika anda berminat jom naik taraf keuntungan anda, berdagang dengan broker forex pada syarat yang terbaik. Tanpa ragu dan ianya diyakini dapat menyediakan pengalaman pelanggan yang terbaik dan memberi pelbagai peluang yang luas kepada pelabur Forex yang ingin mencapai impian di bidang ini.

Tuesday, 14 July 2020

Monday, 13 July 2020

Carta Pengkomen Tegar Mei 2020

7/13/2020 01:31:00 pm 8 Comments


Carta Pengkomen Tegar Mei 2020



No 1 - adianiez AIDA dengan 19 komen


No 2 - Tiara Sapphire dengan 11 komen



No 3 - Aerill Hassan dengan 11 komen


No 4 - Sis Lin dengan 5 komen



No 5 - Siti Yang Menaip dengan 5 komen



No 6 - Sunah Sakura dengan 5 komen



No 7 - Ejulz dengan 4 komen



No 8 - MunirahMH dengan 4 komen



No 9 - Silah Hassy dengan 3 komen



No 10 - Warisan Petani dengan 3 komen



Carta Pengkomen Tegar April 2020

7/13/2020 06:46:00 am 11 Comments


Carta Pengkomen Tegar April 2020



No 1 - Sunah Sakura dengan 11 komen



No 2 - Sis Lin dengan 11 komen



No 3 - Nurul Aqidah Azahar dengan 10 komen



No 4 - Ejulz dengan 10 komen



No 5 - Radhia Razali dengan 10 komen




No 6 - #JMBELOG dengan 6 komen



No 7 - CikTie dengan 6 komen



No 8 - Farhana Jafri dengan 5 komen




No 9 - mamapp dengan 5 komen



No 10 - Cik Cappuccino Latte dengan 4 komen



No 11 - Etuza dengan 4 komen