image 2020 - Mia Liana

Thursday, 9 April 2020

20 Snacks Under 100 Calories

4/09/2020 02:44:00 pm 0 Comments

01. 1 cup blueberries

02. 1 boiled egg

03. An orange

04. 1 cup strawberries

05. 1 string cheese

06. ½ cup oat

07. Almond

08. 1 cup cheerios

09. 1 cup melon

10. 20 pistachios

11. 3 cups air-popped popcorn

12. Small latte with skim milk

13. ½ cup cottage cheese

14. Nonfat greek yogurt

15. An apple

16. 2 egg white & a toast

17. A frozen yogurt bar

18. 2 flavoured rice cakes

19. Hummus and celery

20. 1 cup sugar snap peas


Tuesday, 7 April 2020

Monday, 6 April 2020

Mula Makan Beras Perang ecoBrown's Original

4/06/2020 09:20:00 am 4 Comments
Sebelum ini Mia ada cerita cubaan pertama pada tahun 2016 untuk makan beras perang di SINI. Tetapi tidak diteruskan setakat habis satu pek itu sahaja.

Semalam Mia ada restock barang-barang dapur di Giant Tampoi. Buat kali pertama keluar rumah semasa PKP ini. Kali ini... azam Mia lagi kuat. Nak makan beras perang semula. Bermula hari ini. 

Makanya pagi tadi Mia unpack 2kg beras perang ecoBrown's Original dan masukkan ke dalam bekas untuk simpanan. Senang nak ambil nanti.




Usia bukan semakin muda. Kesihatan perlu sentiasa dijaga. Moga Mia berjaya teruskan makan beras perang ini... Amin....


** cubaan kedua....


Sunday, 5 April 2020

Why You Are Not Losing Fat

4/05/2020 10:44:00 pm 2 Comments


01. You're not getting enough sleep.

02. Not eating enough fiber.

03. Not hydrated. Drink 3 liters per day.

04. Adding too much oils to your meal.

05. Not eating enough protein.

06. Doing too much cardio and not enough resistance training.

07. Eating a lot of high calorie healthy foods.

08. Roughly estimating your calories.

09. Eating too much processed carbs and sugar.



Saturday, 4 April 2020

Anti Bloat Foods

4/04/2020 04:03:00 pm 2 Comments

01. Almonds & their butter

02. Apples & their juice

03. Avocados

04. Bilberries

05. Bananas

06. Whole melons

07. Carrots & their juice

08. Brocolli

09. Celery

10. Whole citrus & their juice

11. Garlic

12. Cranberries & their juice

13. Dandelions & their teas

14. Ginger

15. Herbal teas

16. Parsley & their teas

17. Spinach

18. Flaxseed

19. Cabbage



Friday, 3 April 2020

Different Ways To Say WAIT

4/03/2020 11:58:00 am 7 Comments

01. Hold on

02. Wait and see

03. You'll just have to be patient

04. Just wait until / till

05. Hang on / Hold on a minute

06. Hang on a moment

07. Wait a minute / second

08. Just a minute / moment / second

09. Let me see / think

10. Bear with me / us

11. Something will have to wait

12. All in good time

13. Not so fast

14. Give us a second

15. I'll be right with you

16. Sorry, I'm a bit tied up right now



Thursday, 2 April 2020

Wednesday, 1 April 2020

Jom Sertai Saranghaeyo Music Video Contest! #saranghaeyoMV #voiceofmen

4/01/2020 02:50:00 pm 3 Comments
Buat pengunjung sekalian, Mia nak war-warkan ada satu contest yang sedang berlangsung sekarang ini. Saranghaeyo Music Video Contest! Sesiapa yang ada bakat dan kreativiti dalam menghasilkan video... elok sangat sertai contest ini.




"Saranghaeyo. Hargai mereka yang ada disamping kita sebelum mereka pergi meninggalkan kita."

 
Voice of Men - Saranghaeyo (사랑해요) Official Music Video


Jom sertai Saranghaeyo Music Video Contest! Jangan lepaskan sebab anda berpeluang untuk menangi hadiah wang tunai RM1,000! Wow!


Syarat-syarat:
  1. Terbuka kepada semua (individu mahupun berkumpulan).
  2. Muat naik 1 video berdurasi minimum 1 minit menggunakan lagu “Saranghaeyo” ke YouTube.
  3. Guna ‘Saranghaeyo MV Contest #saranghaeyoMV #voiceofmen’ sebagai tajuk video.
  4. Kreativiti: Anda boleh cover semula lagu Saranghaeyo dalam bentuk video ATAU cipta video kreatif menggunakan lagu Saranghaeyo ATAU berlakon dan gunakan lagu Saranghaeyo sebagai muzik latar.
  5. Pastikan berhemah dan tidak mencemari tatasusila dan budi pekerti kita.
  6. Pemenang akan dinilai menerusi video terbaik (jumlah like dan komen turut dinilai).
  7. Akhir sekali, kongsikan link video Youtube anda ke private message page Facebook Voice of Men di SINI
  8. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 20 April 2020. Keputusan adalah muktamad.

** yeahhh... moga anda berjaya!


Tuesday, 31 March 2020

Pengumuman Pemenang Segmen 24 Jam Bloglist #36

3/31/2020 10:54:00 pm 32 Comments
Alhamdulillah... selesai sudah aktiviti blogwalking ke semua peserta Segmen 24 Jam Bloglist #36 di SINI. Malam ini Mia nak umumkan 10 pemenang yang bertuah melalui cabutan manual. Blog pemenang akan dimasukkan ke bloglist Mia bagi bulan April, Mei dan Jun 2020.

Jom kita tengok dan pemenang-pemenangnya ialah....


Peserta No 17, 1, 12, 18, 7, 13, 15, 8, 9 dan 14.

Diucapkan tahniah pada yang berjaya di atas. Yang tidak berjaya, usah berputus asa, boleh cuba lagi di siri yang seterusnya.


** rutin setiap 3 bulan...



Kedai Emas Murah Lyly Jewellery Johor Bahru

3/31/2020 02:04:00 pm 7 Comments
Kedai Emas Murah Lyly Jewellery Johor Bahru | Tercari-cari kedai emas murah di kota metropolitan Johor Bahru? Nak cari kedai emas anak jati Melayu yang berdekatan kawasan Larkin berhampiran dengan Terminal Bas Larkin? Tak perlu susah-susah. Kini ada di Kedai Emas Lyly Jewellery. Lokasinya sangat strategik di Taman Larkin Perdana sederet dengan stesyen minyak Caltex dan bersebelahan dengan KFC.




Kedai Emas Lyly Jewellery mula beroperasi sejak akhir tahun 2018 dan kini telah pun mempunyai ramai pelanggan sama ada datang secara walk-in ke kedai atau belian secara online. Pelbagai jenis barangan kemas dijual antaranya rantai leher, rantai tangan, bangle, subang, anting-anting, loket, bead, charm dengan design yang menarik dan trendy bakal menambat hati anda untuk membelinya. Selain itu, goldbar turut dijual bergantung kepada permintaan pelanggan.



Khas buat peminat dan penyimpan barangan kemas. Harga yang ditawarkan adalah lebih murah jika dibandingkan dengan kedai emas lain. Ditambah lagi, tiada kos upah yang perlu dibayar oleh pelanggan. Turut menyediakan kemudahan  trade-in barang kemas lama dan membeli barangan kemas anda dengan harga tertinggi di Johor Bahru.  Boleh bayar secara tunai atau melalui penggunaan kad kredit. Sangat berbaloi dan tidak rugi kalau anda beli barang kemas di sini.



Pembelian barang kemas secara tapau (belian secara pukal) untuk 30 gram ke atas layak ditawarkan kepada pelanggan di seluruh Malaysia. Harganya sudah tentu lebih murah dan menjimatkan dari belian biasa.



Anda tidak perlu bimbang jika tiada stok barang kemas yang anda ingin beli. Kedai Emas Lyly Jewellery akan sentiasa memastikan bekalan stok barangan kemas dengan pelbagai design dan berat mencukupi untuk memenuhi permintaan dan kehendak pelanggan-pelanggannya.



Kedai Emas Lyly Jewellery turut memenuhi permintaan peminat tegar item barang kemas budget dengan berat 10 gram ke bawah yang menjadi kegilaan ramai wanita. Murah dan mampu untuk dimiliki. Bermula dengan barang kemas yang budget. Pelaburan yang sedikit demi sedikit lama-lama menjadi bukit.



Uniknya di sini. Kedai Emas Lyly Jewellery ada menawarkan khidmat pertukangan emas dan perak yang berpengalaman secara in-house.
  • Melebur barang emas patah/hancur /patri emas atau perak
  • Ukiran nama (emas 916 /perak)
  • Loket / cincin (emas 916 / perak)
  • Resize barang emas (besarkan / kecilkan)
  • Putus / penyambungan
Semuanya dibuat secara teliti bagi menghasilkan kualiti yang mengikut kehendak pelanggan.





Tempahan ukiran nama boleh dibuat dengan berat minimum 1 gram ke atas. Anda boleh tempah untuk cincin, loket, set rantai leher dan set rantai tangan dengan deposit serendah RM100. Ada kos upah membuatnya. Tempoh siap adalah dalam masa 1 hingga 3 hari bergantung kepada bilangan tempahan yang diterima dalam tempoh tersebut. Usah ragu. Barang kemas yang ditempah dijamin kualitinya.

Link telegram pertukangan emas dan perak ada di SINI 


Set rantai leher yang ditempah pelanggan.


Kedai Emas Lyly Jewellery menyediakan keahlian VIP bagi memberikan kemudahan istimewa buat pelanggan-pelanggannya yang setia. Terutamanya mendapat diskaun dengan harga yang lebih rendah daripada pelanggan walk-in. Pembelian terbanyak akan mendapat reward berupa barang kemas atas wang tunai setiap bulan. Channel telegram khas disediakan untuk pelanggan VIP bagi mengikuti perkembangan stok terkini Kedai Emas Lyly Jewellery. Bayaran keahlian VIP adalah sebanyak RM100 untuk seumur hidup.


Kad keahlian VIP yang eksklusif 


Lihatlah betapa sukanya pelanggan-pelanggan bila berkunjung ke Kedai Emas Lyly Jewellery. Terpancar riak ceria di wajah masing-masing ketika memilih dan membeli barang kemas yang diidamkan di sini. Puas hati dengan layanan mesra yang diberikan.



Jom tengok secara online di facebook dan telegram Kedai Emas Lyly Jewellery. Mana tahu kot-kot berkenan nak beli secara online atau pun boleh terus datang walk-in ke kedai di Larkin Johor Bahru bila ada kelapangan. Tidak rugi kalau kita beli emas. Emas semakin lama semakin mahal. Jadi.. bertindaklah sekarang sebelum terlambat.




KEDAI EMAS LYLY JEWELLERY
No 49 Jalan Susur Dewata 1
Taman Larkin Perdana
80350 Johor Bahru

Telefon : 07 2300534
Whatsapp : 017 7670706



Dibuka setiap hari
10.00 pagi sehingga 6.00 petang


Tutup pada hari Sabtu 
(Minggu kedua & ketiga) sahaja


#murahjaminankami #emasbudgetJB #tukangemasukir


Iron Rich Foods

3/31/2020 09:34:00 am 6 Comments


01. Sesame Seeds

02. Black Beans

03. Cooked Spinach

04. Dark Chocolate

05. Garbanzo Beans

06. Kale

07. Sundried Tomatoes

08. Kidney Beans

09. Swiss Chard

10. Sunflower Seeds

11. Lentils

12. Prunes

13. Potatoes

14. Olives

15. Lima Beans

16. Black-Eyed Peas

17. Peas



Monday, 30 March 2020

Ways To Say ALSO

3/30/2020 12:32:00 pm 2 Comments

01. Furthermore

02. In conjunction with

03. In like manner

04. Including

05. Too

06. Along with

07. Besides

08. Additionally

09. Along

10. More than that

11.  Further

12. Likewise

13. More

14. Still

15. Along with

16. And

17. In addition

18. As well

19. As well as

20. Conjointly

21. Again

22. Moreover

23. On top of

24. Over and above

25. Plus

26. To boot

27. Together with

28. Withal




Sunday, 29 March 2020

MiaLiana.com Dah Ada Lebih 8 Juta Pageviews

3/29/2020 10:48:00 am 16 Comments
Alhamdulillah... syukur sangat Mia. Blog MiaLiana.com ini dah ada lebih 8 juta pageviews. Terima kasih pada semua pengunjung yang sudi datang ke sini.


Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Biarpun tidak begitu drastik trafik pengunjung ke blog ini, asalkan ianya konsisten setiap hari... dah cukup memadai bagi Mia.

Terima kasih atas segalanya.... (^_^)


Saturday, 28 March 2020

Menang Tempat Kedua Giveaway : Teka Harga Stationery by Redza Channelz

3/28/2020 07:28:00 am 8 Comments
Wahhhh... tak sangkanya Mia. Main teka-teka harga stationery yang dibeli oleh blogger cilik Redza hampir tepat jawapan yang Mia beri. Mia dapat makluman dari emel.



Redza ada buat entri pengumuman pemenang di SINI. Mia menang di tempat kedua dan memenangi hadiah wang tunai RM20. Terima kasih Redza. 


** entri penyertaan Mia ada di SINI....


Friday, 27 March 2020

Wash Your Hands To Get Paid #PayWithHandWash

3/27/2020 03:58:00 pm 4 Comments
StarFish launches digital campaign to reward local community who wash their hands

JOHOR BAHRU, 27/3/2020 – Washing hands is the most basic way for us to keep bacteria away. In order to encourage more people to wash their hands in the correct way more frequently, local frozen food manufacturer, StarFish has introduced a digital campaign named “#PayWithHandWash”.



In this campaign, people are encouraged to shoot a video of washing hands, and upload to their social media, Facebook or Instagram. Each second of hand washing can let them earn RM0.50. The longer the time they wash their hands, the highest they get paid. Maximum paid hand washing time is 60 seconds which is equal to RM30. 

“We would like our fans to alert on the importance of washing hands frequently even though at home,” said Ms. Michelle Liew, Marketing Manager of StarFish.

“We should wash our hands not less than 40 seconds as recommended by World Health Organization. However, there are lots of people simply wash their hands in very short time. Therefore, we launch this campaign to have them to wash their hands as longer time as they can but limited to 60 seconds, to keep bacteria away. Their hand washing time will be converted to E-Cash voucher to be used to purchase our products online, and get delivered to their doorsteps.” Commented by Ms. Michelle.

This campaign is carried out from 27 Mar to 27 Apr 2020. Only first 100 participants who uploaded videos to their own Facebook or Instagram are eligible to receive E-Voucher via social media messenger. Video which received highest LIKEs will be further rewarded with a Touch N’ Go card worth RM100. 

“We began our delivery service to ensure our customers are able to continue enjoy sufficient nutrients from our products,” Ms. Michelle added.

Due to the imposition of Movement Control Order, people are advised to always stay at home. Therefore, StarFish offers products delivery service to their customers. Customers are able to order StarFish products through their official Facebook, or online shopping application such as Hungry and Octopus Delivery, and enjoyed delivery to their doorsteps. 

For more details on the digital campaign, “#PayWithHandWash” launched by StarFish, and their products, kindly log on to their official Facebook page at www.facebook.com/starfishkk .

StarFish is the home brand of Khong Kee Food Industry Sdn Bhd. As a Johor home grown company, StarFish is well-recognized in the community with more than 80 fresh and frozen food products comprises of fish, seafood, chicken and local value added product. Certified by HALAL by JAKIM Malaysia and MESTI by Ministry of Health Malaysia, StarFish aims to provide high quality food products which contain high nutrients. Throughout the years, StarFish continuously invents new creation to keep customer’s excitement in StarFish product. The wide array of StarFish products including frozen fish ball, fresh fish ball, dim sum series, fun bites such as fish pop corn, tofu series and more.

Thursday, 26 March 2020

Sarapan Pagi Dengan Nestum Oleh Sofea

3/26/2020 11:08:00 am 4 Comments
Hmmm... Rajin pula Sofea buat sarapan pagi hari ini. Katanya nestum milo tabur. Ni lah rupanya.




Hari-hari duduk rumah. Menu makanan di rumah perlu dipelbagaikan dengan tempoh PKP dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Doakan yang baik-baik untuk kita semua. Agar kita sentiasa  sihat dan cergas duduk di rumah. Amin....


Tuesday, 24 March 2020