image May 2021 - Mia Liana

Monday, 31 May 2021

Aiskrim Nestle Milo

5/31/2021 11:01:00 am 12 Comments
Pilihan stok aiskrim di peti ais minggu ini. Sedap.. sedap dan sangat sedap. Lebih-lebih lagi buat penggemar coklat seperti Mia ini.


Mia beli kat PandaMart melalui aplikasi FoodPanda. Beli sekotak terus. Dalamnya ada 6 batang aiskrim Nestle Milo.

Nestle Milo Stick MultiPack - RM11.20


Buat kudapan di rumah untuk PKP kali ini. Ceria dan bahagia di rumah. 


**  #kitajagakita

Sunday, 30 May 2021

Restock Keperluan Ikan 30.5.2021

5/30/2021 08:54:00 pm 2 Comments
Siang tadi selepas balik kerja, Mia singgah di kedai ikan hiasan area Bandar Baru Uda. Makanan ikan laga dah nak habis. Dah tiba masanya nak restock yang baru.




Mia beli sekali dengan ubat ikan. Biar ikan-ikan Mia sihat dan cantik warnanya. Jumlah yang dibayar RM16.00. Selesai urusan terus balik rumah dan layan ikan.



** seronok bela ikan laga ini... cantik warnanya....


Saturday, 29 May 2021

Friday, 28 May 2021

Just Order Aje Take Away @ Holiday Inn Johor Bahru City Centre

5/28/2021 11:48:00 pm 1 Comments
Just Order Aje
Take Away
11.00 am - 8.00 pm

Don't know what to eat?

Simply order from our all day "Just Order Aje" menu.


** Self pickup at Drop Off Lobby, Ground Floor

** Free delivery within walking distance from the hotel.


For menu selection, please contact

07-2078888 / 011-51122168





Holiday Inn Johor Bahru City Centre
Jalan Tun Abdul Razak, 80000 Johor Bahru, Johor



Email : info@hijbcc.com


Who Doesn’t Love A 2-in-1 Cleaning Tool?

5/28/2021 04:57:00 pm 3 Comments
Regular cleaning of your home is actually beneficial for you and your family as it prevents the build-up of dust and other allergens which may trigger allergies or breathing problems. Now that many of us are also operating from home, a clean workspace makes for a conducive working environment.

Yet, many find it a challenge to clean their homes regularly and often put off this task until they have a good enough reason to do so, although with the right tools, housekeeping can be a breeze. Check out Dibea’s latest cordless vacuum mop, the G20 Mini that will get the job done, saving you time and energy.

The G20 Mini model is Dibea’s first cordless vacuum mop that is equipped with a Smart LED screen which displays the battery level, the suction mode (strong or low) and alerts you if the vacuum is overheated or requires cleaning. With 20,000 Pa suction power capability, built-in LED lights at the head brush as well as the vacuum and mop function, now you can spend less time on your daily cleaning.

Its lightweight body of less than one kilogram means you do not have to lug it around your home, and the different vacuum nozzles allow you to target every nook and cranny effortlessly. The large battery capacity of 2600mAh gives you 50 minutes of uninterrupted cleaning time to get rid of all that dust, dirt, food crumbs from your living room, bedrooms, dining area, furniture and even laptops.



Starting today, the G20 Mini will be available exclusively on Shopee with a price tag of RM1059. To celebrate the launch of the G20 Mini, Dibea is treating Shopee users to a one-day sale where the G20 Mini vacuum cleaner will be priced at RM899 during Shocking Sale throughout 27 May.

On top of that, Dibea will be hosting a ‘Comment & Win’ contest which will run till 6 June. For those interested to participate, just follow Shopee MY on Facebook (https://www.facebook.com/ShopeeMY), like the post on Dibea’s G20 Mini, comment with the hashtags #iloveDibea, #iwantDibeaVacuum and invite three of your friends to do the same. The contest will see five lucky winners walk away with a Dibea voucher worth RM100 to purchase the G20 Mini vacuum cleaner from Dibea’s official store on Shopee. The winners will be announced on 11 June and be notified via the comments section of the Facebook post.

In conjunction with Shopee’s 6.6 Awesome Sale happening now till 6 June, Shopee users can enjoy rebates when they apply Dibea’s store vouchers before checking out with mobile wallet ShopeePay: RM 40 off with a minimum spend of RM 900, RM28 off with a minimum spend of RM680 on 27 May and RM18 off with a minimum spend of RM450 from now until 6 June.

You wouldn’t want to miss out on these exciting offers from Dibea so head on to https://shopee.com.my/dibea.os to find out more. Terms and conditions apply.


Thursday, 27 May 2021

Kata-Kata Madah (414)

5/27/2021 04:43:00 am 4 Comments

Carilah seseorang yang tahu buruk kita, tapi tetap terima kita.


Tahu kekurangan kita, tapi tetap ingin bersama kita.

Tahu kisah silam kita, tetap membimbing untuk masuk syurga.


Tahu kita tak seperti yang dia inginkan, tapi dia tetap bersama kita.



Wednesday, 26 May 2021

Bestnya Cuci Pakaian Dengan TOP Advanced Micro-Clean Tech

5/26/2021 12:02:00 pm 3 Comments


Wahhh.. bestnya bila dah ada sabun basuh kain TOP yang menepati kehendak Mia di rumah ini. Pakaian yang dicuci sudah pastinya bersih.

Apa tidaknya, teknologi terkini detergen TOP terbukti boleh membersihkan 99.9% virus termasuk COVID-19.


Selanjutnya, sila baca sini


#TOPMalaysia #Antivirus #AdvancedMicroClean #StayonTOP #TOPcaresforYOU #TOPsayangisemua #TOPneversettles


Symptoms Of Anemia

5/26/2021 09:28:00 am 2 Comments
Central
- Fatique
- Dizziness
- Fainting



Blood Vessels
- Low blood pressure



Heart
- Palpitations
- Rapid heart rate
- Chect pain
- Angina
- Heart attack



Spleen
- Enlargement 



Eyes
- Yellowing


Skin
- Paleness
- Coldness
- Yellowing


Respiratory
- Shortness of breath


Muscular
- Weakness


Intestinal
- Change stool color


** red = in severe anemia



Teleport Memperluas Keupayaan Perkhidmatan Penghantaran dengan Lesen Pos dan Kurier

5/26/2021 02:06:00 am 0 Comments
Teleport, cabang logistik airasia digital kini telah menerima Lesen Pos dan Kurier daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selama tiga tahun sehingga Disember 2023.


Teleport menerima lesen di bawah kategori Lesen Perkhidmatan Bukan Sejagat (Kelas A), yang membolehkan syarikat tersebut menjalankan perkhidmatan kurier antarabangsa (masuk dan keluar) serta perkhidmatan kurier domestik di Malaysia.


Ketua Operasi Penghantaran Teleport, Siva Indran berkata, “Teleport terus berkembang maju di sebalik situasi ekonomi yang mencabar ini. Justeru, kami amat berbesar hati untuk menerima Lesen Pos dan Kurier oleh SKMM selama tiga tahun. Lesen ini juga membolehkan kami mengawal rantaian bekalan dan meningkatkan kemampuan perkhidmatan kami seiring dengan pengembangan syarikat. Keupayaan untuk membuat penghantaran terus ke rumah para pelanggan akan mengukuhkan misi kami untuk menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan di Malaysia dan seluruh Asean serta lain-lain, dengan memanfaatkan rangkaian laluan AirAsia yang luas di rantau ini.”


Perkhidmatan digital seperti e-dagang, ekonomi gig dan sistem transaksi kewangan semakin meningkat dengan ketara berikutan pandemik COVID-19. Jadi adalah penting bagi Teleport untuk mempunyai kawalan perkhidmatan dan menyokong infrastrukturnya sendiri. Ini membolehkan Teleport menjalankan perkhidmatan dengan lebih lancar untuk para pelanggan kami.


Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut tentang perkhidmatan Teleport yang boleh meningkatkan perniagaan anda, layari https://www.teleport.asia.


Tuesday, 25 May 2021

Kid’s Crafts Competition by Zenith Lifestyle Centre

5/25/2021 02:32:00 pm 0 Comments
Zenith Lifestyle Centre organised it’s first inaugural Hari Raya Craft Competition for kids aged 12 and below to express their creativity in celebration of the festive season.

The Craft Competition received a favourable response, with over 150 imaginative and creative submissions from talented kids. With thanks in part to their supportive parents and the participating schools, submissions were received from all over Johor Bahru.



“We are pleased that this competition was a platform for the kids to showcase their creativity, as they spend more time at home due to MCO. It was fun for our team to engage with the community through this activity.” - said Michael Cheng, Director of Zenith Lifestyle Centre. “Congratulations to the winners and well done to all the participants”, he added.

The competition ran from the 14th of April to the 10th of May 2021. The first 30 early bird submissions took home a Zenith Lifestyle Centre goodie bag each, with the Top 3 winners each receiving a medal and luxurious vouchers sponsored by Amari Johor Bahru. Amari being the 5 star hotel sharing the same location with Zenith Lifestyle Centre.

Below are the top 3 winners of the Hari Raya Craft Competition by Zenith Lifestyle Centre:

Grand Prize: Shahira, Age 12
1st Runner-up: Qian Qi, Age 11
2nd Runner-up: Shiori, Age 8


About Zenith Lifestyle Centre

Situated in the heart of Johor Bahru City Centre, Zenith has been instrumental in bringing a myriad of lifestyles to residents and visitors since 2017, offering diverse shopping, dining, and entertainment experiences in one location. Even visitors from across the causeway are drawn to Zenith‘s captivating line-up of events and activities.

With a comprehensive tenant mix driven by entertainment and convenience, Zenith offers an unparalleled shopping experience for the family, comprising retail, commercial, event space and hotels in the heart of JB’s Central Business District. Furthermore, Zenith is directly connected to Suasana Suite Residence and Amari Johor Bahru.

Easily accessible by all forms of transportation, Zenith is located opposite Komtar JBCC and is in close proximity to the Johor Bahru Checkpoint (CIQ), JB Sentral Bus Terminal & Train Station and the upcoming Bukit Chagar Rapid-Train-System (RTS) Station. Drivers also have access to ample parking lots in four levels of car park.

Monday, 24 May 2021

3 Strategi Trading Forex Mudah untuk Pemula

5/24/2021 09:09:00 pm 0 Comments
Strategi Trading Forex Yang Paling Asas | Sebagai permulaan, trading forex boleh dilihat sangat rumit dan berisiko. Sebilangan orang percaya bahawa tanpa kemampuan untuk menganalisis grafik yang kompleks, tidak mungkin melakukan perdagangan forex dengan berjaya. Sebenarnya, ini tidak semestinya berlaku. Terdapat sekurang-kurangnya 3 strategi mudah untuk pemula forex yang tidak memerlukan pengetahuan lanjutan mengenai analisis carta.

Trading pengangkutan berfokus untuk mencari mata wang dengan hasil yang lebih tinggi dan mengambil kedudukan panjang berbanding mata wang dengan hasil yang lebih rendah. Trader boleh memperoleh pergantian harian dari perbezaan kadar faedah.

Moving average jangka panjang boleh berguna dalam menentukan arah pasangan mata wang. Ini juga dapat sangat membantu dalam mengenal pasti tanda-tanda pertama peralihan.

Trader boleh mendapatkan banyak maklumat dengan melihat kadar faedah bank pusat dan keputusan terbaru mereka, yang dapat memberi kesan besar pada pergerakan mata wang. Mempertimbangkan inflasi dan mengira kadar faedah sebenar juga berguna untuk trading jangka panjang.

Kesimpulannya, mesti dikatakan bahawa tidak ada strategi mudah untuk memenangkan Forex yang menjamin kejayaan 100%. Oleh itu, pengurusan risiko dan wang yang betul sentiasa penting.


Terdapat 3 strategi forex mudah untuk pemula :
  1. Carry Trade
  2. Menggunakan moving average
  3. Keputusan kadar faedah perdagangan


Carry Trade

Carry Trade adalah strategi trading forex yang popular dan mudah. Idea asas di sebalik ini adalah untuk membeli mata wang hasil tinggi berbanding mata wang hasil rendah. Selagi kedudukannya tetap terbuka, broker membayar kepada pelanggan perbezaan faedah. Ini juga dikenali sebagai "kadar pertukaran pelaburan semula". Setiap broker boleh mempunyai kadar yang berbeza. Sebagai contoh, Forextime (FXTM) di Malaysia menerbitkan kemas kini terkini di laman webnya.

Oleh itu, trader boleh melihat kadar faedah terkini dari mata wang utama dan mendapatkan gambaran lengkap mengenai trend terkini. Mari kita lihat dua contoh untuk USD/JPY dan USD/RUB.

Had atas kadar dana persekutuan adalah 0.25%, Bank of Japan mengekalkan kadar faedah utamanya pada -0.1%. Jadi perbezaan antara keduanya adalah 0.35%. Kadar faedah Bank of Russia adalah 6%. Oleh itu, spread antara kadar USD dan RUB adalah 5,75%.

Bagaimana ini boleh berfungsi? Dalam kes USD/RUB, jika trader membuka posisi pendek $ 10,000 dengan leverage 1:10 dan broker menawarkan kadar perolehan 5.75%, dia akan memperoleh $ 15.75 sehari atau $ 472.60 setiap bulan dan menambah sehingga $ 5,750 dalam satu tahun. Pada dasarnya, ia serupa dengan CD dengan 57.5%, tetapi pelanggan berisiko.



Sudah tentu, memperdagangkan mata wang pasaran baru muncul boleh menjadi lebih berisiko kerana sebahagian daripada mereka mempunyai turun naik yang tinggi atau sejarah penurunan nilai yang panjang. Atas sebab ini, dolar Australia dan dolar New Zealand telah menjadi mata wang kegemaran trader selama bertahun-tahun. Malangnya, pengeluaran kedua-duanya turun ke 0,25% dengan wabak COVID-19. Perlu diingat juga bahawa kebanyakan broker tidak menawarkan rollover, yang sama dengan spread suku bunga, yang biasanya sedikit lebih rendah. Namun, kerana terdapat banyak pilihan, trader dapat mencarinya dengan harga yang paling kompetitif.


Moving Average

Sebilangan trader yang mencari strategi forex yang mudah menang beralih kepada analisis moving average. Formula simple moving average (SMA) dikira menggunakan harga penutupan purata pasangan mata wang dalam beberapa jangka masa.

Sebagai contoh, untuk mengira 20 SMA, anda perlu menambahkan 20 harga terakhir pasangan mata wang dan membahagikannya dengan 20. Biasanya, simple moving average 5-, 10- dan 20 hari dilihat sebagai petunjuk jangka pendek. Walaupun kebanyakan trader jangka panjang melihat SMA 200 hari.

Pada asasnya, strategi forex mudah ini melibatkan menganalisis pelbagai pasangan mata wang dan simple moving average mereka untuk mengenal pasti trend yang kuat. Setelah membuka posisi berdasarkan ini, trader dapat mempertimbangkan untuk menutup trading jika SMA mengubah arah dengan ketara kerana ini dapat menunjukkan pembalikan.


Kadar Faedah

Bukan rahsia lagi bahawa semua perkara sama, mata wang berprestasi lebih menarik lebih menarik bagi trader dan pelabur daripada mata wang berprestasi rendah. Oleh itu, apabila kadar faedah meningkat, mata wang cenderung meningkat berbanding dengan rakan sejawatnya. Oleh itu, perubahan dalam kadar trading yang berpotensi boleh menjadi strategi trading forex mudah yang lain.

Bagaimana kita dapat meramalkan jenis perubahan ini? Baiklah, semua bank pusat utama di dunia mempunyai sasaran inflasi tahunan. Oleh itu, dengan memantau indeks harga pengguna terkini, anda dapat mengetahui seberapa dekatnya dengan tujuan yang anda inginkan. Perbezaan besar boleh mencetuskan perubahan dalam dasar.

Sebagai contoh, Reserve Bank of New Zealand mempunyai sasaran CPI antara 1-3%. Sekiranya laporan terkini menunjukkan bahawa kadar inflasi negara adalah 4% atau lebih, bank pusat kemungkinan akan mula menaikkan kadar. Akibatnya, dolar Selandia Baru menjadi mata wang hasil tinggi. Ini boleh menjadi masa yang tepat untuk menunggu pasangan NZD/USD, NZD/JPY atau yang serupa naik.

Restock Ikan Laga - Mei 2021

5/24/2021 11:54:00 am 8 Comments
Mia masih lagi maintain dengan hobi bela ikan laga. Mia memang jaga dengan baik ikan-ikan laga yang Mia pelihara. Jaga makan dan tukar airnya mengikut waktu. Namun, ada juga yang mati disebabkan tua atau sakit. 

Minggu lepas Mia pergi restock 3 ekor ikan laga jantan di Taman Ungku Tun Aminah Johor Bahru. Pilih yang besar sedikit, garang dan aktif. Memandangkan dah selalu sangat beli kat kedai Asia Fish Farm ini, dapatlah ikan laga yang cantik 3 ekor dengan harga RM20. Kalau yang saiz kecil 3 ekor dapat RM10. 
Beli dan ikat dalam plastik saja. Senang.
Koleksi Mia. Dah bertambah menjadi 5 ekor ikan laga setakat ini. Seekor daripadanya, ikan laga betina. Sweet je tengok karenah ikan-ikan ini apabila pulang dari kerja. Menghiburkan hati. Hilang rasa penat kerja.


** sayang sangat...


Sunday, 23 May 2021

Saturday, 22 May 2021

Friday, 21 May 2021

Layan Main Karom Di Rumah

5/21/2021 09:24:00 am 8 Comments
Aktiviti di rumah ini, main karom untuk mengisi masa lapang. Mia main karom dengan Adik Mia dan Sofea. Exercise jari.. jom jentik-jentik striker....


Susun elok-elok kat tengah tu.

Hasil jentikan round pertama.

Hasil jentikan round kedua.

Hasil jentikan round ketiga. Tinggal Mia berdua dengan Sofea je yang main.


Layan jangan tak layan. Yang penting kita sihat dan ceria duduk di rumah. Lama tak menjentik, lenguh juga jari ini. Sweet je main beramai-ramai. Boleh mahirkan skill menjentik kalau selalu main.



**   #kitajagakita


Health Benefits Of Milk

5/21/2021 04:36:00 am 0 Comments

01. Riboflavin - Helps to properly develop cells in your body.


02. Zinc - Boost immune system.


03. Vitamin B12 - Keeps blood and nerve cells healthy.


04. Calcium, Vitamin D and Phosphorus - Keep bones strong.


05. Potassium - Helps to maintain healthy blood pressure.


06. Protein - Builds and repair tissue and muscle.




 

Thursday, 20 May 2021

Giveaway Raya 2021 - Duit Raya by Bola Katok

5/20/2021 08:01:00 pm 9 Comments
Wah...bestnya. Ada giveaway lagi ni. Kali ini dari blogger Bola Katok. 

Nak tahu apa hadiahnya... zassss...



Hadiah untuk pemenang 💲💲💲

Duit raya RM20
untuk 1 orang pemenang

Duit raya RM10
untuk 2 orang pemenang

Duit raya RM5
untuk 4 orang pemenang




Mia nak jemput rakan blogger lain untuk join giveaway ini. Giveaway tutup pada 2 Jun 2021.


** sesi support rakan blogger.....


## Mia selesai blogwalking pada 8.47am 20/7/2021 ##

The Dangers Of Sugar

5/20/2021 04:37:00 am 4 Comments
01. Provides fuel for cancer cells.

02. Impairs the function of white blood cells.

03. Promotes weight gain.

04. Induces oxidative stress.

05. Spurs insulin resistance, which can lead to Type II diabetes.

06. Disrupts how amino acids transfer to muscles.

07. Causes body to produce less leptin (needed for appetite regulation).


Wednesday, 19 May 2021

Happy Birthday Giveaway by Abam Kie

5/19/2021 10:44:00 am 14 Comments
Sedang mood nak bergiveaway hari ini. Kali ini Mia join giveaway dari Abam Kie. Jom join sama-sama.


Pemilihan pemenang akan dibuat berdasarkan undian manual.
Kira macam rezeki masing-masing la. 

Hadiah: Topup RM5 X 6 Pemenang

TEMPOH PENYERTAAN: 19 hingga 31 Mei 2021


** sesi support rakan blogger...

## Mia selesai blogwalking pada 9.08am 20/7/2021 ##

Tuesday, 18 May 2021

Photoshoot Raya 2021 Di The Empire Studio Johor Bahru

5/18/2021 11:44:00 am 12 Comments
Pada 1 Mei 2021 yang lepas, Mia dan Sofea ada buat photoshoot raya tahun 2021 di The Empire Studio. Lokasinya di Damansara Aliff, Johor Bahru. Masuk sahaja, Mia terpegun melihat dekorasi studio untuk aktiviti photoshoot raya kami. 

Oh ya.. ini adalah kali kedua Mia dan Sofea photoshoot raya. Sebelum ini, ada Mia cerita di entri SINI, masa itu tahun 2018 dan lokasi The Empire Studio di Bandar Baru UDA. Sweet sangat dengan tema white studio.

Tahun ini, apa yang best sangat kat The Empire Studio? Ada pilihan 4 design studio yang menarik. Ala-ala kampung dan modern style. Boleh pilih mana yang anda suka.



Jom tengok pakej-pakej yang ditawarkan oleh The Empire Studio. Sangat berbaloi dengan harganya. Pakej Photo Studio ini sah di sepanjang bulan Ramadhan dan Aidilfitri sahaja. 



Pakej 1 - RM150
Choose any studio
15 minutes
Edited picture
Shoot & email


Pakej 2 - RM200
Choose any studio
15 minutes
Edited picture
Shoot & email
Frame size 12 R


Pakej 3 - RM250
Choose any studio
15 minutes
Edited picture
Shoot & email
Canvas 20 x 30


ADD ON
1 Frame 12 R - RM70
Canvas 20 x 30 - RM120
Studio White - RM30
Studio A - RM30
Studio B - RM30
Studio C - RM30
Studio D - RM30


Studio A dan Studio C
"Jom Kita Raya Kampung"


Studio B dan Studio D
"Ini Raya Mesti Ada Style!!"





Bagaimana? Best bukan? Boleh buat gambar kenangan raya tahun ini bersama seisi keluarga dengan background studio yang menarik dan menyegarkan. Masih sempat lagi. Raya kan selama sebulan. Jom photoshoot raya di sini. Teruslah booking laju-laju kerana slot adalah terhad. Sila hubungi 013-7008889 atau 019-7209350.


THE EMPIRE STUDIO
No. 53-02, Jalan Aliff 4, Damansara Aliff, 81200 Johor Bahru, Johor.