image August 2020 - Mia Liana

Monday, 31 August 2020

Salam Kemerdekaan 2020

8/31/2020 06:55:00 pm 2 Comments
Wahh... hari ini hari yang penuh dengan sejarah dan semangat patriotik. Tanggal 31 Ogos 1957, kita mendapat kemerdekaan.



Yeahh... Sofea bersemangat merdeka.  Snap gambar ini selepas menyiapkan tugasan untuk sekolah dia. 

Malaysia Prihatin tema merdeka tahun ini.

Salam Kemerdekaan buat semua pengunjung blog ini.


** tanahairku... Malaysia....


Sunday, 30 August 2020

Makan Sup Belut Liar

8/30/2020 04:52:00 pm 4 Comments
Alhamdulillah... rezeki hari ini dapat makan sup belut liar untuk sekeluarga di kampung. Ayah Mia yang order, susah nak dapat stok bekalan belut liar ini. Sebab itu harganya mahal di pasaran.

First time Mia dan Sofea makan.... mujur tekak boleh terima. Bila belut liar ini dimasak sup, rasanya sedap sangat.

Jemput tengok...




Belut banyak khasiatnya. Mengandungi sumber yang protein yang tinggi, zat besi, fosfor, Vitamin B, Vitamin A, Omega 2 dan zat gizi yang lain. Antara kelebihannya :-  ianya baik untuk mata dan otak, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengubati & mencegah anaemia, menghilangkan lemah letih lesu, membantu pertumbuhan tulang, mencegah osteoporosis, kesihatan gusi & gigi, melindungi kulit & mengurangkan kedutan dan sebagai suplemen kesihatan. Boleh cuba google untuk tahu lebih banyak info tentang belut ini.


** kesihatan dalaman.... belut liar lagi segar dan banyak khasiat aslinya....



Saturday, 29 August 2020

Gong Cha Introduces Its First-ever e-Drink Series with Shopee

8/29/2020 06:22:00 pm 4 Comments
Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha and Malaysia’s no.1 e-commerce platform Shopee are joining forces to bring all Shopee users an exciting range called the Shopee 9.9 Super Drinks that will sure tingle the taste buds, put a smile on everyone’s faces and have them wanting more.



Introducing three special brews - the Mango Matcha Latte, Mango Latte & Mango Marble, these exclusive and special beverages are introduced in celebration of Shopee’s flagship annual shopping event - the Shopee 9.9 Super Shopping Day. 


Mango Matcha Latte


The triple-layered and eye-catching Mango Matcha Latte consists of tangy mango puree, rich-flavoured matcha and creamy fresh milk. While some may wonder at the odd coupling and contrasting bitterness of the matcha and sweetness from the mango, they actually complement each other well when mixed together. Be bold and adventurous with this Mango Matcha Latte that will sure to stir your gastronomic senses. 


Mango Latte


The Mango Latte’s flavours are subtle and on point. The Gong Cha's freshly brewed green tea blends perfectly with the fresh milk while the bits and pieces of mango offers a unique and addictive texture to the drink. This refreshing and fruity version of a green tea latte is something you can’t afford to miss!


Mango Marble


The blend of mango, paired with milk green tea and Gong Cha's signature milk foam, creates a beautiful marble texture which gives the drink its name. The combination of rich, creamy milk foam and the floral taste of mango may just be that refreshing drink for you to sip on during a fun, road trip with friends. 

Gong Cha is introducing their e-drink series for the very first time where the drinks can only be purchased digitally via the Shopee app and collected at their outlets. Get the Shopee x Gong Cha e-drink series now exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal. The Shopee 9.9 Super Drink vouchers can be redeemed at all Gong Cha outlets nationwide from now to 27 September. 

Fans can enjoy the drinks at an introductory price of RM7 (Normal price: RM10) from now to 13 September. Save more when you purchase the drinks at RM5 only on these special dates: 30 Aug, 1 Sept, 6 Sept and 9 Sept. 

Apply the code GC99 upon checkout to enjoy 30% coins cashback (capped at RM5) when you purchase the e-drink series on Shopee from 1 - 9 September.

The Shopee 9.9 Super Drink is introduced in conjunction with the Shopee 9.9 Super Shopping Day, happening from now to 9 September 2020. Users who visit Shopee are in for an exciting shopping event - free shipping with minimum spend of RM9, daily Shocking Sale with RM9 deals, 50% off vouchers as well as prizes worth up to RM 99,000 to be won through Shopee Games.

What are you waiting for? Visit https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series now! 



Tukar Kepada Template Blog Yang Lama

8/29/2020 08:30:00 am 10 Comments
Sebelum ini Mia ada cerita yang Mia ada tukar kepada template blog baru di SINI. Nampak gayanya Mia terpaksa tukar kepada template blog yang lama berikutan terdapat 2 notifikasi warning error dari Google Search Console selepas bertukar kepada template Flexzine.


Makluman dari Google Search Console

Breadcrumbs issues detected

Review snippets issues detected



Screenshot warning error

Affected items - 389


Affected items - 171



Selepas bertukar kepada template lama, Mia terus buat fixing dan proses validation memakan masa beberapa hari.


Screenshot pada pagi ini...

 Affected items - 174

Affected items - 76

Alhamdulillah... validation process is looking good. Tak sabar tunggu sehingga selesai sepenuhnya.


Kalau nak tukar juga kepada template baru ini, Mia kena ambil masa untuk study satu persatu codingnya untuk disesuaikan dengan coding yang telah Mia ubahsuai untuk template blog yang lama. Jadi sekarang ini, Mia maintain dulu guna template blog yang lama ini.



** coding... technical part dalam blog.....







Friday, 28 August 2020

Kenapa Perlu Buat Bisnes

8/28/2020 10:54:00 pm 4 Comments
Perkongsian dari whatsapp group bisnes online tentang kenapa perlu buat bisnes di kala ini untuk kesinambungan sumber kewangan yang seimbang sekurang-kurangnya dapat membantu kita secara tidak langsung.

Jemput baca...



01. Untuk bantu ringankan beban mak ayah, keluarga, adik-beradik dan pasangan kita.

02. Tabung pendidikan dan simpanan masa depan anak.

03. Gaji tak cukup tiap bulan.

04. Bayar bil dan tunggakan.

05. Kumpul duit untuk buka bisnes.

06. Hutang rumah, kereta dan motor.

07. Tiada simpanan.

08. Kos sara hidup yang meningkat.

09. Hutang kredit dan loan.

10. Hutang PTPTN dan MARA.

11. Untuk bercuti dan makan angin bersama mak, ayah dan keluarga.

12. Hantar mak ayah tunai ibadah haji dan umrah.

13. Untuk nikah halalkan hubungan dengan pasangan.



** rezeki ada di mana-mana.. yang penting kita kena rajin berusaha serta doa padaNya.... amin...



Tazkirah 155 : Kerisauan Jadi Kenyataan. Dimana Aku Berada?

8/28/2020 08:30:00 am 6 Comments
Sekadar perkongsian di pagi Jumaat ini. Dititipkan buat pengunjung blog dari FB Page Ustaz Hanafi.

Jemput baca..


Kerisauannya jadi kenyataan. Moga Allah pelihara kita semua.

"Aku khawatir dengan suatu masa yang rodanya dapat menggilas keimanan. Keyakinan hanya tinggal pemikiran, yang tak berbekas dalam perbuatan. Banyak orang baik tapi tak berakal, ada orang yang berakal tapi tak beriman. Ada lidah fasih tapi berhati lalai. Ada yang khusyuk namun sibuk dalam kesendirian. Ada ahli ibadah namun mewarisi kesombongan iblis. Ada ahli maksiat rendah hati bagai sufi. Ada yang banyak tertawa hingga hatinya berkarat. Ada yang banyak nangis kerana kufur nikmat. Ada yang murah senyum namun hatinya mengumpat. Ada yang berhati tulus tapi wajahnya cemberut. Ada yang berlisan bijak namun tak memberi teladan. Ada penzina yang tampil jadi figur. Ada yang punya ilmu tapi tak faham. Ada yang paham tapi tak menjalankan. Ada yang pintar tapi membodohi. Ada yang bodoh tapi tak tahu diri. Ada orang beragama tapi tak berakhlak. Ada yang berakhlak tapi tak ber Tuhan.

Lalu, di antara semua itu, di mana aku berada? "

(Imam Ali bin Abi Thalib)


** muhasabah diri....



Thursday, 27 August 2020

Birthday Bella 2020

8/27/2020 08:59:00 pm 4 Comments
Hari ini ialah hari lahir Adik Mia, Bella. Balik kerja baru boleh potong dan makan kek di rumah. Kek Black Forest dari SDS menjadi pilihan.




Didoakan panjang umur, murah rezeki dan moga berjaya di bidang yang diceburi. Amin...

** family hour....


Preloved Giveaway by Raydah

8/27/2020 11:03:00 am 16 Comments

Wahhh.. blogger Raydah ada buat giveaway. Mia nak join sama.

Pada yang berminat, boleh klik banner di atas.

** just nak bagi tahu, Mia suka baca blog Raydah bila free. Gaya penulisan englishnya yang santai dan jujur. mood baca pun terasa sweet je**


Giveaway berakhir pada 24 September 2020.


** sesi support rakan blogger...





Wednesday, 26 August 2020

Kelebihan dan Cara Memulakan Perniagaan e-dagang di Malaysia

8/26/2020 05:53:00 pm 4 Comments
Kelebihan dan Cara Memulakan Perniagaan e-dagang di Malaysia | Kalau perasan, rata-rata sekarang ini, kebanyakan aktiviti seperti pembelian barang, perbankan, pesanan makanan dan minuman tersangat mudah secara online. Bayangkan betapa ramainya prospek pelanggan boleh didapati dari online. Asalkan ada capaian ke internet sama ada melalui smartphone, laptop atau pc desktop.

Trend ini sangat popular kerana ianya amat mudah, senang dan pantas tanpa hadir secara fizikal ke kedai/tempat yang diingini. Tidak perlu bersesak beratur panjang. Tidak perlu susah-payah bayar tempat letak kereta. Sudah menjadi kebiasaan dan norma rutin di kala ini. Dari sinilah berkembangnya perniagaan secara online dengan pesatnya menggunakan pelbagai media untuk tapak perniagaan usahawan online termasuk website, blog, facebook, youtube, twitter, tik tok, instagram dan lain-lain lagi.




Di sini Mia nak highlight kenapa perlu pilih untuk berniaga secara online


# 1 - Jimat masa dan 24 jam boleh beroperasi

Sebagai usahawan baru, masa itu sangat penting. Masa adalah emas. Kena peruntukkan masa untuk pelbagai aktiviti seperti buat iklan online, melayan pelanggan, ambil tempahan, buat packaging untuk poskan barang. Aktiviti ini boleh beroperasi bila-bila masa mengikut kesesuaian usahawan itu sendiri. Berniaga secara online bererti urusan transaksi atau aktiviti tidak terikat pada waktu tertentu. Fleksibel dan memudahkan asalkan ada pengurusan masa yang cekap. Kena rajin dan berusaha untuk tarik perhatian pelanggan membeli barang yang dijual.


# 2 - Tidak perlu ada kedai fizikal dan jaga kedai

Faktor ini sangat menyumbang kepada betapa ramainya bilangan usahawan online yang naik mencanak sekarang ini. Tidak perlu ada kedai secara fizikal. Tidak perlu sewa kedai dan jaganya. Jika ada kedai, kita akan lebih guna banyak modal untuk kos sewa kedai dan peralatan perabot dan kelengkapan dalam kedai. Ditambah pula kena ada pekerja untuk jaga kedai. Ianya agak membebankan bagi usahawan yang bermodal kecil.


# 3 - Kos memulakan perniagaan atau bisnes secara online sangat murah

Tidak dinafikan lagi, sememangnya kos untuk mulakan perniagaam secara online ini sangat murah. Kena ambil kira langganan pakej data internet yang berbaloi. Terdapat pelbagai platform media yang free dan berbayar untuk dijadikan tapak perniagaan. Pilih yang senang dan memudahkan. Contoh yang popular sekarang ini Facebook Page, Blog, Instagram dan media sosial lain. Mudah nak iklankan dan dapat engagement daripada propek pelanggan.


# 4 - Potensi besar untuk pasarkan ke seluruh dunia

Bayangkan perniagaan secara online mempunyai peluang pemasaran yang luas sehingga ke seluruh dunia jika produk atau perkhidmatan yang kita berikan boleh sampai ke tahap antarabangsa seperti ini. Tapak perniagaan online kita boleh diakses di mana-mana dan bila-bila masa dengan liputan sasaran pelanggan yang meluas. Tidak mustahil dan ianya boleh jadi kenyataan. Akhirnya siapa yang untung? Bermula dari berniaga secara kecil-kecilan, lama-lama boleh berkembang menjadi besar dan gah untuk perniagaan online kita. Yang penting kena usaha dan yakin pada diri kita.





Sekadar pandangan dari Mia, sekiranya nak lagi mudah dan selamat kita kena ambil tahu juga beberapa perkara ini untuk direnungkan dan fikirkan.


# 1 - Tidak perlu buat produk sendiri

Ironinya, kalau buat produk sendiri akan lebih banyak guna kos. Lebih baik kita jual produk orang lain yang sedang famous dan pasarkan. Banyak cara sekarang ini seperti jadi ejen produk dan dropship yang tidak memerlukan kos modal yang banyak. Hanya perlu cari pelanggan untuk beli produk dan dapatkan komisen/untung atas jualan.


# 2 - Jangan terlampau fikir untung

Bila berniaga, kalau nak ambil untung banyak tapi hasil jualan tidak banyak pun payah juga. Sebab kita baru saja mulakan perniagaan online, rasanya lebih baik kita dapatkan banyak pelanggan yang boleh mampu membeli produk kita. Walaupun dapat untung sedikit tapi bila hasil jualan banyak boleh juga memajukan perniagaan kita. Bermula dari modal kecil dan boleh tambahkan modal pusingan sedikit demi sedikit secara konsisten. Sebabnya bila kita gunakan modal yang rendah, risikonya juga rendah. Kita kena juga ambil kira keperluan dan kehendak pelanggan yang bersesuaian agar produk / perkhidmatan kita sentiasa laris jualannya.


# 3 - Belajar ilmu perniagaan dan pemasaran

Apa-apa pun yang kita nak buat buat, jika tiada pengalaman carilah ilmu perniagaan dan pemasaran. Pengetahuan asas perlu ada supaya kita ada perancangan yang rapi, aliran tunai yang cantik dan pengurusan cekap berniaga secara online. Banyak kursus, ceramah, webinar ada di media sosial. Cubalah join dan masuk komuniti usahawan perniagaan online. Satu bonus jika anda dapat belajar daripada mereka yang dah berjaya dan berpengalaman.



Tapak perniagaan online yang terbaik setakat ini ialah website. Semua maklumat perniagaan boleh dipaparkan secara online. 



Design website yang mesra pengguna dan fleksibel juga memainkan peranan penting untuk kemudahan pelanggan.





Having a good website design in Malaysia is an added advantage and ideal for a corporate business website, E-commerce websites, a busy blog, developers, resellers and interactive sites. Not everyone is expert in domain, hosting, storage and professional web services. VPS Malaysia provide all these with its Go Get Space High-performance Virtual Private Server based on Linux OS and OpenVZ virtualization systems.





Banyak kelebihan sebenarnya jika menggunakan perkhidmatan profesional untuk hosting domain dan bangunkan website perniagaan kita secara korporat. Serahkan pada yang pakar, Malaysia VPS. Pilihan ada di tangan anda. Jika ingin lebih selamat, serius dan fokus pada perniagaan online yang dimulakan, berusahalah memilih tapak perniagaan website yang menjamin imej perniagaan anda.


** perniagaan secara online banyak memberi manfaat kepada golongan usahawan untuk mendapatkan pelanggan dengan mudah…..


Tuesday, 25 August 2020

Carta Pengkomen Tegar Julai 2020

8/25/2020 11:43:00 pm 4 Comments

Carta Pengkomen Tegar Julai 2020



No 1 - Zarida Ishak dengan 17 komen



No 2 - Shida Radzuan dengan 13 komen



No 3 - Sis Lin dengan 13 komen



No 4 - Sunah Sakura dengan 12 komen



No 5 - Aerill Hassan dengan 7 komen



No 6 - Tiara Sapphire dengan 7 komen



No 7 - #JMBELOG dengan 7 komen



No 8 - Abam Kie dengan 6 komen




No 9 - Sayidah Napisah dengan 6 komen





No 10 - Nurul Aqidah Azahar dengan 6 komen


Mengejutkan! Ini Pun Boleh Menyebabkan Masalah Jantung

8/25/2020 04:07:00 pm 4 Comments
Perkongsian untuk pengunjung blog ini. Kena juga ambil tahu tentang perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan masalah jantung supaya kita lebih berhati-hati jika ada simptom ini.

Jemput baca...



01. Sakit gusi

02. Kerja shift

03. Perkahwinan yang tak bahagia

04. Trafik jam

05. Kesunyian

06. Menopause awal

07. Terlalu banyak bersenam sekaligus

08. Berdengkur

09. Lama sangat layan tv

10. Hepatitis C

11. Kualiti tidur yang teruk

Hmmm.. serius, betul ke ni? Mungkin kita tak perasan. Tapi inilah yang kita lalui hari-hari. Fikir sejenak.

** ke arah kehidupan yang lebih sihat...


Minum TeaLive Hazelnut Coco

8/25/2020 07:54:00 am 10 Comments
Dah namanya peminat tegar coklat. Kalau beli minuman kat kedai TeaLive, Mia akan pilih jenis yang berunsurkan coklat. Tapi selalunya Hazelnut Coco.


Sedap rasanya. Dikala panas terik minum air seperti ini amat melegakan tekak. Tapikan... bila minum pakai straw kertas ni rasa macam tak berapa selesa. Layankan aje lah....


** minuman kegemaran...


Monday, 24 August 2020

Baru Nak Guna Savonn Magic Serbuk Pencuci Pakaian Serbaguna

8/24/2020 09:36:00 pm 6 Comments
Cadangan dari Mak Mia untuk gunakan sabun basuh pakaian serbaguna ini, Savonn Magic. Katanya bagus dan jimat untuk cuci pakaian. Bersih pun ya. Selama ini Mia gunakan Daia yang warna kuning tu. Tak salah kalau nak mencuba.


Sebelum balik ke Johor Bahru petang tadi, Mia singgah beli kat Kedai Dobi Al-Hijrah, Taman Universiti, Parit Raja. Beli dua terus. Harganya RM18 sepek. Moga serasi guna ni.

Mia pilih yang warna hijau ini, haruman cempaka ori. Rupanya ada 5 in 1 kegunaannya.
  1. Menghilangkan kotoran degil.
  2. Melembutkan pakaian.
  3. Haruman berpanjangan.
  4. Pemutih oxi bleach
  5. Anti bakteria


** first time nak guna malam ni... nak cuci baju kotor kat mesin...






Nombor Flat Kereta Yang Jarang Dijumpai

8/24/2020 05:32:00 pm 0 Comments
Wahhh... kebetulan terserempak pula dengan kereta depan ni. Mula-mula tertanya-tanya ada pula nombor flat kereta YA 21 ini. Apa pula maksudnya eh....




Ahhh hah..... sel-sel otak pun berhubung. 2 dan 1 itu bila bergabung dalam bahasa Inggeris maksudnya two one iaitu tuan.

YA 21 = YA TUAN

Bangga sekejap dapat jumpa no flat kereta yang jarang dijumpai... Rezeki....


** aktiviti sel otak ketika tunggu traffic light merah di area Larkin....