image January 2021 - Mia Liana

Sunday, 31 January 2021

Saturday, 30 January 2021

Friday, 29 January 2021

Bunga Garlic Vine Yang Pertama

1/29/2021 08:21:00 pm 2 Comments

Wahhhh.. betapa girangnya hati ini. Melihatkan anak pokok bunga Garlic Vine Mia telah mengeluarkan bunga-bunganya yang pertama pada pagi tadi. Cantik betul warna ungunya.


Nama Saintifik : Mansoa alliacea
Famili : Bignoniaceae
Nama Biasa : Garlic Vine, Bawang putih
Nama lain : Stefanot Ungu, Stepanot Ungu, Wild Garlic


Sejenis pokok bunga menjalar. Mia punya ini masih lagi kategori anak pokok belum besar lagi. Ianya dipanggil bunga bawang putih kerana bau kulit batang dan akarnya seakan bau bawang putih. Bunganya berwarna merah jambu hingga ke ungu tersusun bertangkai. Mood cerianya siang tadi.

Yang bestnya, pokok ini boleh dijadikan rawatan ubatan tradisional. Daun dan batangnya perlu direbus dan wap daripada rebusan ini disedut bagi mengubati sakit demam panas dan selesema manakala air rebusannya boleh  diminum untuk membunuh cacing.

** tak jemu mata memandang....

 

Thursday, 28 January 2021

Wednesday, 27 January 2021

Skin Care Steps

1/27/2021 12:17:00 pm 3 Comments

01. Cleanse
Twice per day, morning and night



02. Tone
Twice per day, morning and night



03. Exfoliate
Once or twice per week



04. Mask
Once or twice per week



05. Treat
Twice per day, morning and night



06. Moisturize
Twice per day, morning and night



07. Eye Care
Twice per day, morning and night



08. Protect
Daily or as required



09. Body Care
Daily, or as required


Tuesday, 26 January 2021

Monday, 25 January 2021

Sunday, 24 January 2021

Pentingnya Emas Untuk Simpanan Jangkamasa Panjang

1/24/2021 07:20:00 am 12 Comments
Pentingnya Emas Untuk Simpanan Jangkamasa Panjang | Sejak dahulu lagi, semasa kecil kita sudah terdedah dengan pemakaian barang kemas terutamanya bagi kanak-kanak perempuan. Ketika itu, kita tidak tahu kenapa perlu pakai barang kemas ini. Subang atau anting-anting di telinga. Rantai leher beserta loket serta gelang tangan. Mia ingat lagi Nenek Mia berikan rantai leher emas pada Mia sebagai hadiah UPSR manakala Mak Mia berikan cincin emas sebagai hadiah PMR. Semasa itu walaupun harga emas sangat murah berbanding harga sekarang namun ianya dianggap mahal pada ketika itu.

Teringat lagi kata-kata Nenek Mia. "Kita orang perempuan kena pakai barang kemas. Bila dah besar, dah kerja... simpan duit dan juga emas. Kita tak tahu apa akan terjadi di kemudian hari. Emas boleh tolong kita pada masa kita susah dan masa tak berduit. Kalau simpan duit, boleh cepat habis. Kalau simpan duit dalam bentuk emas, emas itu akan ada dan susah nak guna."

Memandangkan Mia ini merupakan cucu sulung, Mia sebenarnya sangat manja dengan Nenek Mia. Banyak yang Mia belajar dari Nenek Mia. Zaman kanak-kanak Mia banyak diluangkan bersama Nenek Mia. Mia nampak bagaimana Nenek Mia berusaha kumpul sedikit demi sedikit duit hasil jual getah dan kelapa sawit dengan beli barang kemas. Setiap kali dapat duit jualan, Nenek Mia akan asingkan duitnya untuk keperluan belanja bulanan dan kepada beli barang kemas. Kami bukan dari keluarga yang senang, jadi perlu lebih usaha untuk dapatkan duit. Arwah Atuk sangat rajin bekerja dan Nenek Mia pandai simpan duit dan barang kemas. Bila Mia dah besar sedikit, Nenek Mia tunjukkan yang dia dah berjaya beli banyak barang kemas untuk simpanan jangkamasa panjang dia. Bila Mia dah bersekolah menengah, Nenek Mia berjaya membeli tanah kebun untuk setiap seorang anaknya dengan menjual semua barang kemas yang telah dikumpul sedikit demi sedikit sejak bertahun-tahun. Nenek dapat banyak untung berlipat ganda sebab masa beli dahulu harga emas sangat murah. Kagum sangat Mia dengan usaha Nenek Mia. Nenek selalu ingatkan Mia, tak perlu takut nak bayar zakat bila simpan banyak emas. Rezeki kita akan lebih bersih dan berkat.

Itulah perkongsian pengalaman Nenek Mia sendiri yang jadi suntikan semangat buat Mia sekarang ini. Tidak salah jika belajar dari pengalaman orang terdahulu. Ia banyak menyedarkan Mia betapa pentingnya emas untuk simpanan jangkamasa panjang. Bukan sekarang tetapi untuk masa akan datang.


Mentaliti setiap orang tidak sama. Ada yang kata "Nak kaya, kena simpan emas". Ada yang kata "Emas mahal, tak cukup modal". Kalau masih beranggapan seperti ini, sampai bila pun kita takkan dapat beli emas. Memang susah nak beli emas namun jika kita tanamkan niat bersungguh-sungguh nak beli emas, tentu boleh. Emas tidak akan menjadikan kita kaya. Tetapi ilmu tentang emas yang menjadikan kita kaya. Sebab bila ada ilmu emas, kita pasti ada matlamat untuk menyimpan emas dalam jangkamasa panjang. Jadinya, kita takkan senang-senang nak jual atau pajak emas untuk tujuan yang tidak penting.

Bila ditanya, simpanan mana yang utama? Emas atau duit? Duit perlu. Emas pun perlu. Kalau tiada duit, pun susah. Nak bayar satu apa pun tidak boleh. Kalau tiada emas, susah kita nak menyimpan untuk jangkamasa panjang. Apa-apa pun ianya bergantung kepada kita. Kalau ada duit, hidup kita senang. Kalau ada emas, masa depan hidup kita akan lebih terjamin. 


Begitu banyak kelebihan emas ini. Antaranya :
  1. Yang paling utama adalah nilai emas semakin lama semakin meningkat kerana harga emas semakin lama semakin mahal. Jadi sangat rugi kalau kita tiada satu pun simpanan emas.
  2. Emas dapat membantu mengelakkan kita dari jadi seorang boros. Kadang kita ada terbelanja kepada barang kehendak bukan barang keperluan. Di situ saja kita dah terbazirkan duit untuk yang tidak penting.
  3. Emas boleh dibuat modal pusingan bisnes. Katakan kita nak mulakan bisnes jual rojak petis dan perlukan modal RM500. Kita boleh pajak barang kemas untuk dapatkan duit tunai. Apabila bisnes dah stabil dan ada untung, kita dah boleh tebus barang kemas yang dipajak dan baki untung jualan boleh dijadikan pusingan modal seterusnya. Jadi kita tidak perlu nak meminjam daripada sesiapa untuk dapatkan modal.
  4. Emas boleh jadi sumber pendapatan apabila kita ada ilmu untuk menjadi trader atau pelabur. Kalau pandai jual beli emas, kita boleh dapat untung darinya.
  5. Emas boleh ditukar kepada aset lain yang lebih mahal. Contoh yang paling nyata ialah nak beli rumah atau beli tanah. Bagi yang kumpul duit dalam bentuk emas, akan mudah nak beli aset yang lagi mahal. Tidak rugi jual emas untuk beli rumah atau tanah. Sangat berbaloi dan ramai telah praktikkan cara ini dengan jayanya.

Bila difikir kadang tertanya pula mana satu lagi bagus kalau nak simpan emas dalam jangkamasa yang panjang? Jongkong emas atau barang kemas, mana yang lebih baik? Kedua-duanya bagus untuk disimpan. Barang kemas boleh dipakai untuk perhiasan diri. Jongkong emas pula susut nilainya (spread) rendah jika dijual nanti.

Susut Nilai 
Barang Kemas >> 25% - 30%
Jongkong Emas >> 6-9%

Mia nak bawa ke satu senario yang paling relevan sekarang ini. Ingat tak? Semasa mula-mula kita semua dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan 1.0 tahun lepas ketika kerajaan ingin membendung pandemik wabak Covid-19, betapa ramainya orang beratur di kedai pajak gadai dan ar-rahnu untuk tunaikan barang kemas demi meneruskan kelangsungan hidup ketika itu. Tidak semua bernasib baik. Ada yang hilang pekerjaan dan ada yang kehilangan ahli keluarga. Situasi yang tidak pernah dijangka dan ianya berlaku secara tiba-tiba tanpa kita bersedia. Ketika ini ekonomi negara sangat menjunam teruk. Kalau tiada simpanan bagaimana? 


Beberapa keratan akhbar yang menunjukkan betapa pentingnya perlu ada emas untuk simpanan jangkamasa panjang. Sekurang-kurangnya, emas dapat bantu kita semasa kita kesusahan. Tidak kiralah sama ada kita jual atau pajak pada masa itu. 


Takkanlah nak beli semasa harga emas sedang murah. Susah nak jumpa harga emas yang murah kalau tiada promosi besar-besaran. Akan datang emas juga akan semakin mahal. Kalau beli sekarang dengan harga emas mahal pun tidak mengapa. Sebab kita beli bukan untuk dijual. Kita beli untuk simpanan jangkamasa panjang. Kalau jual atau gadai pun pasti untuk sesuatu yang sangat penting. Bukan suka-suka. Jangan fikir sekarang. Fikirkan masa yang akan datang. Adakah kita bersedia untuk segala kemungkinan yang akan berlaku di kemudian hari? Adakah sanggup kita hidup susah nanti? Bagaimana pula dengan keluarga kita nanti? 

Nampak bukan? Purata harga emas pada tahun 2000 ialah RM35 segram. Tetapi pada tahun lepas sudah menjadi kepada RM270 segram. Bayangkan kalau dari dulu kita dah ada simpanan emas, sekarang nilainya dah semakin mahal dan jika dijual dapat banyak sangat untung. Jadi, jika kita pilih emas untuk simpanan jangkamasa panjang, ianya adalah lebih terjamin.



Setelah mengetahui betapa pentingnya emas di kala ini. Kita sudah tidak perlu nak sangkal lagi pernyataan ini. Semua orang mampu miliki emas. Bak kata orang, sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit. Masih tidak terlambat untuk mulakan dari sekarang.


Untuk makluman semua, Public Gold menyediakan akaun simpanan emas jongkong emas serendah RM100. Ia membantu kita untuk kumpul dulu sedikit demi sedikit secara konsisten di dalam akaun emas GAP di mana apabila telah cukup gram yang dikehendaki, kita boleh keluarkan emas fizikal. Nak beli sekelepuk, agak sukar. Jadinya, dengan cara sebegini semua orang mampu beli emas. Belian boleh dibuat secara online, bila-bila dan di mana saja asalkan ada capaian internet ke atas akaun GAP tersebut.

Syikin Dahlan | PG 00107618

Nak simpan emas. Tetapi tidak tahu bagaimana caranya?

Sila hubungi perunding emas Syikin Dahlan di SINI.


Saturday, 23 January 2021

Friday, 22 January 2021

Different Types of Acne

1/22/2021 11:41:00 pm 4 Comments

Blackheads
Pore is open and sebum accumulation has oxidized.


Whiteheads
Sebum accumulation is covered by a thin layer of skin.


Papules
Tender, often sensitive red and pink bumps.


Nodules
Hard, tender pimples embedded deeply under the skin.


Pustules
Often yellow or white with redness at the base of the swelling.


Cetaphil Bright Healthy Radiance | Rangkaian Penjagaan Kulit Khas Untuk Kulit Orang Asia

1/22/2021 11:39:00 am 3 Comments
Kuala Lumpur, 21 Januari 2021 - Cetaphil mempunyai rekod yang cukup dikenali dalam menyediakan solusi penjagaan kulit dengan asas perubatan dan dermatologi secara turun-temurun. Memberikan hanya yang terbaik kepada pengguna, Cetaphil adalah jenama yang dipercayai selama tujuh dekad memperkenalkan Bright Healthy Radiance, iaitu rangkaian penjagaan kulit pertama oleh syarikat yang direka untuk direka untuk mencerahkan kulit tanpa membahayakan kulit. 

Cetaphil merupakan jenama yang memahami cara penjagaan kulit yang hebat akan menjadikan kulit cerah, cantik dan sihat—dan kulit yang sihat sangat penting untuk menjalani kehidupan yang sihat. Rangkaian produk Cetaphil Bright Healthy Radiance baharu akan membersihkan kulit secara lembut dan memberi hidrasi supaya kulit sentiasa lembut. Diformulasikan untuk mencerah dan meratakan tona kulit, ia mampu menjadikan kulit lebih cerah dan berseri sepanjang hari di samping memperbaiki kulit wajah pada waktu malam.




Rangkaian Cetaphil Bright Healthy Radiance menggunakan Gentle Bright Technology, kombinasi Sea Daffodil, iaitu ekstrak tumbuhan semula jadi yang terbukti dapat mengawal dan menghalang penghasilan melanin yang berlebihan, untuk mencerahkan dan mengurangkan saiz bintik hitam. Niacinamide pula merupakan Antioksidan yang lembut tetapi berkesan mengawal pemindahan melanin ke permukaan kulit, supaya tona kulit lebih sekata dan cerah sempurna tanpa iritasi dalam empat minggu. Rangkaian produk buatan Korea ini merupakan cara sihat untuk cerah dan berseri.

Tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi kulit, pembersih lembut ini membersihkan kulit kusam dan ia merupakan langkah pertama dalam rutin pencerahan. Diikuti dengan penyegar penyempurnaan kulit yang mencerah dan menghidrat kulit agar kelihatan cerah, halus dan lembut secara serta-merta. Selepas empat minggu, tona kulit akan kelihatan lebih sekata dan kekusaman hilang, sekaligus menjadikan kulit kelihatan berseri.




Dengan SPF15 untuk melindungi kulit daripada sinar UV yang berbahaya, Brightening Day Cream Protection dapat mencerah dan meratakan tona kulit. Pada masa yang sama, Brightening Night Comfort Cream meneruskan proses pencerahan ketika anda tidur untuk menjadikan kulit kelihatan segar dan cerah pada waktu pagi. Bintik hitam kurang dan menjadikan tona kulit lebih sekata dan cerah berseri selepas penggunaan sebanyak sehari sekali dalam selama empat minggu.

Matlamat rangkaian produk ini adalah untuk meraikan semua jenis kulit buat wanita Malaysia yang menginginkan kulit yang cerah berseri sambil mempertimbangkan tentang apa penting dan selamat dalam dunia pada hari ini.

“Di Cetaphil, kami sentiasa melakukan inovasi produk yang sesuai dengan kehendak pengguna dan sangat teruja melihat visi mengenai Rangkaian Bright Healthy Radiance membuahkan hasil. Pelancaran ini menandakan komitmen kami untuk menjangkaui lebih banyak pengguna dengan menawarkan produk kepada rakyat Malaysia yang menginginkan kulit yang sihat, cerah dan berseri. Dengan rangkaian produk Bright Healthy Radiance, kami yakin dapat memberi solusi kecerahan tanpa kerisauan untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif,” kata Jessica Chan, Pengurus Jenama Kanan di Galderma Malaysia.

“Kulit yang kelihatan sihat adalah kulit yang cerah, berseri, sekata dan halus,” kata Dr. Kartini Farah Rahim, Perunding Dermatologi. Beliau menjelaskan lagi bahawa rangkaian ini menyeimbangkan warisan dermatologi dan aspek kecantikan dalam penjagaan kulit. Terbukti secara klinikal walaupun untuk kulit sensitif, Bright Healthy Radiance mencerahkan kulit secara lembut. Kesan matahari, hiperpigmentasi akibat jerawat, tompok coklat yang bertambah - wanita Malaysia boleh menarik nafas lega apabila mengetahui bahawa masalah ini dapat diselesaikan dengan penggunaan rangkaian produk ini.

Duta Jenama, Lisa Surihani, ikon rakyat Malaysia, ibu, isteri, pelakon, model, dan hos televisyen menyatakan bahawa rangkaian produk ini adalah sesuatu yang hebat, “Saya sangat suka dengan produk penjagaan kulit ini, setelah menggunakan rangkaian produk ini selama empat minggu saya dapat lihat yang tona kulit saya makin sekata, kusam dan bintik hitam pun hilang. Rangkaian produk ini memang menakjubkan. Saya berharap produk ini datang lebih awal dan kita semua tahu bahawa orang Korea pandai menjaga kulit mereka.”

Lisa juga kongsi yang dia berasa tenang apabila mengamalkan rutin penjagaa kulit pada waktu pagi dan petang dengan mengamalkan rejim penjagaan kulitnya. Ia sangat menyenangkan dengan memulakan rutin dengan urutan pembersih muka, diikuti sapuan serum dengan teliti, , sapu lembut toner pada alas kapas, dan penggunaan krim hidrasi yang tepat - sebagai tanda meditasi dan kesungguhan.

Di samping itu, Lizz Chloe, penyampai radio untuk MYFM, model dan pempengaruh media sosial berkata tentang penjagaan kulit, “Tujuan saya adalah nak menjaga kulit pada waktu siang dan memperbaiki sebarang kerosakan pada siang, membersih dan tidak mengeringkan kulit dari minyak yang diperlukan. Saya boleh nampak perubahan kulit dalam empat minggu dan tidak kasar seperti produk pencerah biasa. Dipercayai pakar dermatologi, hipoalergenik, bebas pewangi dan terbukti secara klinikal dapat mencerahkan kulit walaupun kulit sensitif.

Apa yang anda perlukan adalah Rangkaian Bright Healthy Radiance
Rangkaian Bright Healthy Radiance jenama ini terdiri daripada Cetaphil Brightness Reveal Creamy Cleanser (RM 39.00), Cetaphil Brightness Refresh Toner (RM 59.00), Cetaphil Brightening Day Protection Cream (RM 113.00), dan Cetaphil Brightening Night Comfort Cream (RM 113.00).

Semua produk dalam siri Bright Healthy Radiance sesuai untuk jenis kulit kering dan juga kulit normal, termasuk kulit sensitif.

Rangkaian Bright Healthy Radiance boleh didapati secara asing dan juga boleh didapati sebagai set eksklusif dari semua farmasi di Malaysia. Dapatkan sekarang dari Lazada, Shopee, dan Hermo. Untuk maklumat lanjut tentang Cetaphil, ikuti @CetaphilMY di Instagram.

Thursday, 21 January 2021

Teleport Mencari Komuniti Usahawan di Tujuh Buah Bandar di Malaysia

1/21/2021 01:26:00 pm 0 Comments
KUALA LUMPUR, 21 Januari 2021 - Teleport, cabang logistik airasia digital, melancarkan Program Komuniti Usahawan. Program selama dua bulan ini dirangka untuk memberi peluang kepada usahawan di Malaysia mengembangkan perkhidmatan penghantaran Teleport di tujuh buah bandar di Malaysia seperti Ipoh, Seremban, Johor Bahru, Pulau Pinang, Kota Kinabalu, Kuching dan Miri. 

Individu yang mendaftar untuk program ini dijangka memperoleh sehingga RM3,000 sebulan dan berpeluang untuk mendapat tawaran pekerjaan sepenuh masa dengan Teleport Malaysia. Mereka turut akan dilatih dan ditugaskan untuk memasarkan perkhidmatan penghantaran Teleport dan menguruskan operasi penghantarannya. Para usahawan juga akan diberikan senarai perniagaan untuk dipasarkan, serta akses kepada pelbagai teknologi milik Teleport sepanjang program ini.


Ketua Pegawai Eksekutif Teleport Pete Chareonwongsak berkata: “Kami teruja untuk melancarkan Program Komuniti Usahawan ini di tujuh buah bandar di Malaysia. Perniagaan kami semakin berkembang, dan pada tahun 2021 ini kami menjangka lebih banyak peluang perniagaan akan tersedia. Program ini terbuka untuk semua rakyat Malaysia - serta kakitangan AirAsia yang dikenali sebagai Allstars sama ada yang masih berkhidmat atau tidak.

“Kami amat bertuah kerana mempunyai salah seorang juruterbang AirAsia X, Kapten Lim Kok Hooi menyertai pasukan kami dan telah berjaya memasarkan perkhidmatan kami di Melaka semasa fasa percubaan program ini. Dengan program ini, kami berharap untuk bukan sahaja memberikan perkhidmatan penghantaran terbaik, malah mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan sumber pendapatan kepada masyarakat,” kata Pete.

“Terdapat ramai peniaga di luar sana yang memerlukan bantuan dan perkhidmatan kami. Banyak yang dapat dipelajari semasa kami bertemu dengan peniaga-peniaga dari industri yang berbeza. Kejayaan kami di Melaka sudah tentu tidak akan terjadi tanpa bantuan pasukan Teleport dan Allstars yang sedia membantu untuk mencapai matlamat tersebut,” kata Kapten Lim.

Proses permohonan untuk program ini sangat mudah. Mohon sebagai individu atau sebagai pasukan yang terdiri daripada dua orang. Pemohon hanya perlu merakam video selama 3-minit yang menjelaskan bagaimana mereka akan mendaftar sebanyak 100 perniagaan di bandar tersebut dalam masa satu minggu.

Program Komuniti Usahawan ini akan bermula pada bulan Februari 2021. Individu yang berminat boleh membuat permohonan di teleport.asia/TheNextTony selewat-lewatnya pada 29 Januari 2021. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program ini, rujuk kepada soalan-soalan lazim di teleport.asia/community-entrepreneur-faq.

Tonton video komuniti usahawan kami yang memaparkan Kapten Lim Kok Hooi, di pautan ini, https://www.youtube.com/watch?v=OwUmgo4nE6E&feature=youtu.be

Wednesday, 20 January 2021

Tuesday, 19 January 2021

MCO 2.0 GIVEAWAY

1/19/2021 08:34:00 am 8 Comments

Mia join giveaway simple ini saja. Pandai betul anakdenesor buat video itu dengan muzik latar yang begitu suspenkan Mia. Mia dah Like, Komen dan Subscribe channel youtube anakdenesor.

Giveaway berlangsung sehingga 1 Februari 2021.


** sesi support rakan blogger....


Monday, 18 January 2021

Amphawa Steamboat Tomyum Home Kit @ Amphawa Boat Noodle

1/18/2021 01:23:00 am 8 Comments

Di kala kita semua menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0, hari-hari dapur berasap. Siap fikir nak masak apa hari ini, esok dan seterusnya. Betul, kan? Kadang ada juga rasa nak makan sedap-sedap. Bila sedang musim hujan, tekak mula nak makan yang panas-panas... macam steamboat ke...


Mia nak war-warkan. Kebetulan, sekarang ini ada promosi Amphawa Steamboat Tomyum Home Kit dari Amphawa Boat Noodle. Boleh order dan ambil sendiri di mana-mana restoren Amphawa Boat Noodle berdekatan anda atau tunggu penghantaran ke rumah anda oleh Amphawa Delivery.

Set Amphawa Steamboat Tomyum Home Kit mengandungi tomyum base, squid flowers, vanamei prawn, beef ball, chicken ball, talapia fillet, baby corn, mushroom, abalone mushroom dan cabbage.


Harga 2-3pax RM39.90 | 3-4pax RM59.90 | 5-6pax RM79.90


Bila Amphawa Steamboat Tomyum Home Kit ready pack dah sampai ke rumah anda, boleh saja terus masak tomyum base (tidak perlu tambah air) sehingga mendidih di dalam periuk. Masukkan beef ball dan chicken ball terlebih dahulu. Kemudian barulah makanan seafood dan akhir sekali sayuran.

Begitu senang dan mudah untuk disediakan. Sedap dan sungguh menyelerakan.


Jom order sekarang!!


Order with us by Amphawa Delivery&Pick n Go

https://wa.me/60187910529

https://wa.me/60182422920

10:30am - 7:00pm (6:45pm last order)


Order byAmphawa DeliveryRM4 will be charge for sending fee

Order byPick n GoWhatsApp us your order then come collect food


FREE amphawa CNY red packet without minimum spend


#KitaJagaKita #StayHome #amphawadelivery #amphawapickngo




Amphawa Boat Noodle @ Downtown Bandar
40, Jalan Ibrahim, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor
+6072200060


Cawangan Lain :

Amphawa Boat Noodle @Mount Austin
+6073611106

Amphawa Boat Noodle @Sutera Utama
+6075596440





Sunday, 17 January 2021

Saturday, 16 January 2021

KPJ Provides Covid-19 PCR Tests for Social Heroes

1/16/2021 10:52:00 pm 0 Comments
16th January 2021: Johor Bahru – Over 5800 people were evacuated to temporary evacuation centres after severe flooding caused by continuous heavy downpour hit the state of Johor. 

Working collaboratively, Iskandar Malaysia Social Hero Awards (IMSHA) Winners Network consisting of over 100 non-governmental organizations (NGOs) and non-governmental individuals (NGIs) provided emergency response to help victims to evacuate and assist with post-flood cleaning for areas where the flood water has receded. 


One of the IMSHA Winners Network NGO, Ihsan Johor receiving a care pack after the test


Senior Minister (Security) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob however cautioned that although not compulsory, aid providers are advised to take the Covid-19 test as a safety measure and to reduce risk of potential exposure to the coronavirus. 

Caring for the safety and welfare of the NGOs and NGIs, KPJ Bandar Dato’ Onn Specialist Hospital collaborated with IMSHA to sponsor Covid-19 RT-PCR swab tests for those with exposure in red zone areas. 

"We care and appreciate the volunteers in helping the flood victims by providing them with RT-PCR Covid-19 test,” said KPJ Bandar Dato’ Onn Specialist Hospital’s Chief Executive Officer (CEO), Noor Haslina Harun.

"It is our hopes that such measures could curb the infection of COVID-19 pandemic amongst the community," she added. 

The COVID-19 pandemic has changed how humanitarian work is now carried out. Aid providers must work in stricter conditions, adhering to SOPs of social distancing, wearing facemasks, face shields, PPE and staying sanitized. 

Welcoming the collaboration from KPJ Bandar Dato’ Onn Specialist Hospital, the Founder of the Social Hero Foundation which runs the IMSHA programme said to handle a crisis amidst a pandemic raises new challenges but thanks to the caring society at large, the safety and spirits of humanitarian responders is never hampered. 


IMSHA Leadership Council Chairman, Thanam Visvanathan getting her swab test done at KPJ Dato Onn Covid-19 Drive-Thru Test


“It is vital to deliver uninterrupted humanitarian aid to vulnerable people but the challenge is to ensure it is done while staying devoted to strict SOPs which is important for controlling the spread of COVID-19,” said Edey Suresh, Founder of Social Hero Foundation and IMSHA. 

Helping to realise the collaboration is Dr Ng Kim Fong, President of Persatuan Doktor-Doktor Johor who have actively been collaborating with many IMSHA Winners Network of NGOs and NGIs. 

“It's amazing when NGOs in Johor work together as it enables us to give more to the people who are in need. Honoured that Persatuan Doktor-Doktor Johor can play our role in this collaboration,” said Dr Ng Kim Fong. 

Among the NGOs who took the test were from Pertubuhan Ihsan Johor, Yayasan Kebajikan Suria, AmalTeam Johor, Kechara Soup Kitchen and Jewel. 

Thank you to IMSHA and KPJ Bandar Dato’ Onn for their help and concern in ensuring that we volunteers are always healthy and free from illness for the sake of us volunteers and the people we visit. May we all always be protected and continue to serve,” said Romzi Abdul Aziz from AmalTeam Johor. 

Local humanitarian aid providers are not new to crisis situations but are now exposed on the pandemic’s front lines as they provide relief to victims and vulnerable communities. They shoulder the burden of providing aid to the communities that they have helped make better and COVID-19 adds to the already vast challenges faced. Connect with them and help them help others in whichever way that you can. 


Friday, 15 January 2021

Thursday, 14 January 2021