image August 2019 - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Saturday, 31 August 2019

Chynna, Hilton Kuala Lumpur | Premium Lamb Promotion

8/31/2019 05:33:00 pm 4 Comments
Tantalise your taste buds with premium moreish Australian lamb at Chynna. The flavourful meat can be marinated or crusted with various ingredients and paired with a wide collection of condiments that bring the flavours up a notch. At Chynna, lamb takes centerstage for this month-long promotion as the well-seasoned meat is prepared in a variety of styles such as baked, grilled, and many more. 



12 September – 12 October 2019

12pm – 2:30pm > Weekday Lunch
11:00am – 2:30pm > Weekend & Public Holiday Lunch
6:30pm – 10:30pm > Dinner

RM68 onwards   |   20% credit card partner & standard discount apply

For reservations, call +603 2264 2596 or email us at KULHI_FB@hilton.com


Salam Kemerdekaan 2019

8/31/2019 11:12:00 am 12 Comments



Salam Kemerdekaan yang ke 62 buat rakyat Malaysia. Tema tahun ini "Sayangi Malaysiaku : Malaysia Bersih". Syukur sangat kita dah lama bebas dari penjajah. Jom sambut dengan penuh patriotik di hari yang bersejarah ini.


Jom hayati Video Lagu Tema Hari Kebangsaan 2019


Lirik Malaysia Bersih 

Harapan Semua Moga Kita Berjaya 
Bagai Negara Yang Kekal Merdeka
Amanah Bangsa Kita Pikul Bersama 
Jadikan Malaysia Bahagia 

Asal Budaya Kita, Budi Pekerti Indah
Amanah Jujur Amalan Kita 
Kini Masanya Sudah Tiba 
Untuk Bina Semula Negara Tercinta 

Kita Bina Negara, Perangi Rasuah 
Kita Satukan Hati, Demi Ibu Pertiwi 
Keutuhan Jiwa, Bina Nurani 
Moga Kita Terus Disanjungi  

Harapan Semua Moga Kita Berjaya
Bagai Negara Yang Kekal Merdeka 
Kini Masanya Sudah Tiba 
Untuk Bina Semula Negara Tercinta 

Malaysia Bersih Harapan Kita 
Malaysia Bersih Harapan Kita 

Lagu : Muhammad Yuri Mohamed Idris
Lirik : Datuk Dr Anis Yusal Yusoff
Nyanyian : Gemersik Chorus


#SayangiMalaysiaku #MalaysiaBersih #KemakmuranBersama #KitaMalaysia #LaguPatriotik #MalaysiaBaharu



Friday, 30 August 2019

Calling For Bloggers #1 : Jom Join Segmen Nak URL Blog #36

8/30/2019 06:34:00 pm 4 Comments
Calling For Bloggers #1. Mia nak jemput semua blogger untuk join segmen yang paling simple ini. Tak perlu buat entri. Mia nak kumpulkan url blog sebanyak mungkin.  Mana tahu boleh dapat kenalan blogger baru dan merapatkan lagi ukhwah dengan kenalan blogger lama.


Klik pada banner untuk join.


Segmen Nak URL Blog #36 berlangsung dari semalam sehingga 11.59 malam 7 September 2019.


** jom lah join ya...


Restock Susu Kambing Kurma Sachets

8/30/2019 04:40:00 pm 0 Comments
Bila ada sale kat Shopee, Mia terus restock Susu Kambing Kurma. Kali ini Mia beli yang dalam bentuk sachets. Senang dibawa ke mana-mana.


Mia maintain minum susu ini setiap hari. Bila dah serasi, memang Mia teruskan minum. Badan pun tak ada lah rasa penat sangat.


** kesihatan perlu dijaga.... pengambilan kalsium yang mencukupi....

Jom Sokong Produk Keluaran Muslim Tanpa Masuk Campur Urusan Boikot Produk Kaum Lain

8/30/2019 09:16:00 am 12 Comments
Umum diketahui bahawa produk keluaran muslim adalah dijamin halal tanpa diragukan. Mia dan keluarga Mia sendiri menggunakan produk keluaran Muslim. Pastinya ada tanda logo halal. Sebagai seorang muslim kita patut menyokong dengan membeli produk keluaran muslim yang berada di pasaran. Kini banyak barangan keluaran Muslim boleh senang didapati di Mydin, Giant Hypermarket, Tesco, pasaraya, kedai runcit dan lain-lain lagi. Cuma yang Mia kurang berkenan bila sana sini panas dengan isu Boikot Produk Cina DAP hinggakan Mia terfikir, yang buat kempen tu bagus tapi yang tukang panaskan tu dah kenapa?

Mia suka ada kempen sokong produk begini sebab boleh beri kesedaran untuk kita makin bantu ekonomi Islam tapi janganlah sehingga boleh timbul pergaduhan.

Tak caya Mia ni salah seorang pengguna barangan produk keluaran muslim? Haa.. ni dia antara barangan yang digunakan oleh keluarga Mia. Maklumlah malam tadi balik kampung. Jadinya Mia susunkan dan snap gambar sebagai tanda sokongan. Yeahhhh...

Kicap, minyak masak, kordial oren, sos tomato keluaran Jalen dan krimer susu keluaran Saji.

Tepung gandum Faiza, rempah kari dan sup Adabi serta ubat gigi Mukmin.


Sokong Barangan Muslim Dah Lama Untuk Bantu Peniaga Islam

Bila menggunakan produk keluaran muslim, kita akan rasa selamat dan yakin. Bantu sesama orang muslim untuk menaikkan jenama produk mereka. Secara tidak langsung, kita turut menyumbang kepada kejayaan saudara sesama Islam.

Cuma Mia kadang-kadang rasa terkesan juga bila nama produk banyak yang seakan nama Muslim. Bila angkat dan lihat pada label eh rupanya keluaran company kaum lain. Kat sini Mia rasa sedih sikit sebab dah boleh buat Mia keliru. Hajat hati pilih sebab nak bantu pengusaha produk Muslim dah tak terlaksana dek kerana tersalah sangka.

Pada Mia, sebagai pengguna kenalah bijak. Sebelum nak beli apa-apa tu sila baca pada label dan lihat siapakah pengeluarnya juga. Jangan hanya tengok pada tanda Halal dan tarikh luput saja semata-mata. Ini barulah cara pengguna produk muslim yang betul. Tak payah nak tunggu ada kempen boikot dan sokong begini baru nak amal.

Yang pasti kita sokong produk muslim bukan kerana nak bergaduh dengan kaum lain. Kita sokong untuk bantu naikkan ekonomi produk Muslim kerana Pengusaha produk keluaran muslim sudah pastinya akan membayar zakat atas keuntungan perniagaan yang diperolehi. Sekaligus ianya menambah barokah kepada semua muslim yang terlibat dalam perniagaan ini. Yang penting nasib golong asnaf akan terbela dengan bantuan zakat yang diterima.


Ekonomi Peniaga Muslim Kurang Mungkin Disebabkan Isu Publisiti Juga

Mia turut perasan, produk keluaran Cina mereka memang berani dalam buat marketing. Semua cara mereka guna. Media sosial termasuk TV tu dah macam senjata utama untuk mereka berniaga sehingga laku produk masing-masing. Bagi Mia, dari dok pong pang sibuk ajak boikot meh kita sama-sama pong pang tambahkan sokongan dan dalam masa yang sama si peniaga tu sendiri kena cepat ambil tindakan! Kuatkan lagi marketing!

Contoh Mia kasi, ambil cara Dato Alif Shukri berniaga. Macamana dia boleh naik dari hanya jual di pasar malam. Ambil juga contoh cara jenama Islam produk lain seperti Rempah Mak Siti, Yusoff Taiyoob, Faiza dan lain-lain. Mereka ni guna kuasa internet tau untuk lariskan produk.


Satu lagi contoh si Datuk Seri Vida yang hot dengan warna pink tu! Haa.. sampai ke Youtube dia punya kaedah untuk naikkan nama company. Mia takde la suruh buat video bukan-bukan cuma nak cakap kat sini marketing yang mereka guna pakai tu memang terbaik. Datuk Seri Vida sendiri siapa tak kenal dengan tagline 'I AM ME' dia tu.


Contoh lain mungkin boleh guna cara company Das Abdul Global (DAG) yang popular dengan tagline "Bantal Hotel 7 Bintang!". Mia sendiri terkejut bila lihat iklan dia sepanjang highway! Mula-mula nampak dulu Mia ingatkan gambar lelaki peluk bantal tu model je, rupanya owner sendiri. Tak segan langsung dia ambil gambar peluk bantal dengan nampak comel macam tu!


Makin terkejut bila Datuk Seri Vida dan Das Abdul Global (DAG) ni sama-sama pengusaha bumiputra Islam kelahiran Kelantan. Bangga betul bila ada wakil jenama org melayu begini. Patutlah dari dulu ramai yang cakap anak muda Kelantan ni pandai-pandai dalam berniaga. TAPI! Bila dah untung jangan lupa bayar zakat pula ya? Kesian golongan asnaf di luar sana.

Ironinya, tak perlulah timbulkan isu boikot produk Cina DPA. Jangan hangatkan lagi keadaannya. Sedangkan ianya dah lama. Bertukarlah kepada sudut positif. Sokong saja produk keluaran muslim. Jangan main cakap saja. Buktikan dengan terus beli dan guna. Kempen dimulakan dari rumah dahulu.

Pokok pangkalnya.. tepuk dada, tanyalah diri sendiri. Sokonglah produk keluaran Muslim tanpa perlu memboikot dan memburukkan produk lain. Biarlah secara sihat tanpa menyentuh isu perkauman. Rakyat Malaysia berbilang kaum dan bangsa. Cintai dan sayangi Malaysia yang merdeka.


** kempen sokong produk keluaran muslim..... jom kita support ramai-ramai....


Thursday, 29 August 2019

Why You Should Have More Honey

8/29/2019 11:49:00 pm 10 Comments

Honey relieves a host of health problem like :

1. Insomnia

2. Indigestion

3. Coughs

4. Colds

5. Headaches

6. Fatigue

7. Anemia

8. Acne

9. Ringworm

10. Eczema



Honey is rich in :

1. Vitamin B6

2. Riboflavin

3. Calcium

4. Copper

5. Iron

6. Magnesium

7. Phosphorous

8. Potassium

9. Sodium

10. Zink


** honey info...




Segmen Nak URL Blog #36 Mialiana.com

8/29/2019 09:48:00 am 44 Comments


Tahun ini baru kali ini Mia nak buat Segmen Nak URL Blog #36 Mialiana.com. Segmen simple nak kumpul seberapa banyak url blog rakan-rakan blogger.

Segmen Nak URL Blog #36 Mialiana.com bermula dari saat ini. Simple saja nak join. Hanya 2 pemenang dicari untuk menghiasi bloglist Mia sehingga akhir tahun ini.

Untuk join, sila tinggalkan URL Blog anda di ruangan komen entri ini sebelum 11.59 malam 7 September  2019.


Jomlah join.... (^_^)


** panggilan segmen untuk semua blogger....



Wednesday, 28 August 2019

Giveaway-02 by Ematunz

8/28/2019 01:11:00 pm 16 Comments
Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.

Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.


** sesi support rakan blogger....


How to Fullproof Your Event Planning

8/28/2019 05:23:00 am 8 Comments
It’s a great feeling when your event goes perfectly but there is no doubt that planning it is extremely stressful. It doesn’t matter what type of event it is, although certain events are inevitably more stressful than others.

For example, a wedding, which should only happen once in a lifetime!

You may not be able to eliminate all the stress, but you can certainly reduce it by fullproofing your event planning. In effect, you’re going to be prepared for anything that can go wrong!




The Date

The earlier you set the date the easier it will be to start planning. This is good for two reasons:
1. Gives you a timescale to plan your event.
2. Will allow you to budget properly, including funds that may occur along the way.

Obviously the greater the amount of tie you have to plan the easier it is.


Budget

This is critical early in the planning stage. You need to know how much funds you have available and can use to provide your event. This should be followed by a plan.

The plan needs to cover every part of your event, from vehicle hire to room hire, catering, and even the décor. It’s essential to include all the details, such as music, the need for Wi-Fi, and even accommodation, if necessary.

Once you’ve sorted out all the details on paper you can add a value to create your budget. But, you also need to ensure you have some funds in reserve, to cover emergencies.


The Location

Your location is important and needs to be booked early, this will allow you to advertise the event or send preliminary save the day notices.

You’ll need to choose a location that can handle the number of people you want and is available on the date you have in mind.

But, your location also needs to be secure. You have to be confident that it will still be in business at the time of your event. It’s always good to have a back-up plan even if you can’t book two venues.


The Decor

When you’re dealing with an important event you need the very best décor possible. Whether wedding decor you’re looking for or another event, it’s a good idea to contact the professionals and arrange exactly what you need.

They can help you to get the right look for your event and they will be guaranteed to have and supply the right materials on the day, you won’t even have to worry about putting them in place.


Catering & Other Vendors 

Your event needs food and you need to plan this well in advance. You’ll also need music, lighting, and potentially other equipment. All these things should be on your event planner.

Book these in advance and check in regularly with them to ensure they are on schedule and you’ll have no issues on the day. This will ensure that the day goes smoothly.


Above all, remember that small issues will never be noticed by guests, stay calm and deal with any problems as they arise. 






Tuesday, 27 August 2019

Tips for Surviving the 4 Months Sleep Regression

8/27/2019 09:52:00 pm 3 Comments
Sleep regression is part of every mother-child relation. It is a time when your baby's sleeping pattern disrupts. This occurs around the 4th month. So it's said 4 months sleep regression or baby sleep regression.

When the babies are born, they tend to sleep at any time or at any place. But as they reach their 4th month, things start changing. 

This new change is quite hectic for the mother as well. They will wake during midnight and won't sleep any sooner. 

Though this is only a phase that will pass yet for the new parents, it is quite a tensing situation. The brain of a baby is in continues growing spree. He is learning things and this all-new info can be very confusing. So it ends up disturbing their sleep.




Some tips

Being the first regression, it can be tough for parents. It will last for 2-4 weeks. Yet here are few tips for those new parents:


1- Give attention

This is the time when the baby tends to learn new things like how to sit or roll over. At night he might try to do these things. So parents must give the babies enough time during the day. 
When they will have enough time during the day to practice new skills, only then they will be able to sleep later. Give them all the attention they need and let them have a sound sleep when they get tired at night.


2 - Feed them well

Babies love to look around at things and colorful items. Their little curious mind finds it appealing to see different patterns and hues. Sometimes they tend to try and catch up the stuff around them. This diversion leads to them being hungry. 

Even while the mothers feed them, their attention span keeps changing. As a result, they are not fed and wake up during the night. So make sure to try and feed them at day time and put them to sleep with a full tummy. 

And if they still manage to wake during the night, restrain from feeding them as it will become a habit. Then they will always end waking up in the middle of the night. 


3 - Set a routine

Your baby needs your attention most of the time. If you are the one who can't give him the time he needs, it will affect him. 

Keep your schedule in such a way that it coincides with theirs. Their nap time, playtime, when to feed them, you must consider all these factors. And if you have or tend to plan something for yourself, again keep in mind the schedule of babies.


4 - Wait a while

If you hear some noise from your baby, don't rush over them. Babies make many sounds and noises while asleep. 

It can be one of those and if you rush to pick them it, they might actually wake up. They will fall asleep if you give them time. But if they keep stirring or start crying, then you can calm them.
Apart from that, you must keep the lights dim and make sure the surroundings are quiet enough. 

Only then the baby will develop a sense that it's time to sleep. While changing them at night, try to be as calm as possible and make no sound at all.


5 - Drowsy but awake

This is an old yet useful and well-known method to put babies in sound sleep. All you need to do it observe when the baby starts feeling drowsy. 

The common symptoms of them being sleepy are; rubbing eyes, yawning, etc. 

Instead of waiting for them to fall asleep, put them in their crib and let them sleep on their own. 

Only in this way they can learn to sleep and won't be depending on you a lot.  As they start being calm, take the signal and start to act fast.


6 - Take help

It is one of the most challenging jobs to raise a baby. And during the period when they completely depend on the parents is quite tiring. Don't feel shy or awkward to ask for help. Take turns with your partner. 

You too need rest to take care of the baby. Or take some help from friends or family members. Ask them to take turns while you take a nap.


Conclusion

The mere purpose of this info is to provide as much help as possible. All the material is authentic and we made sure to not leave any sort of confusion or doubt. 

Yet a human mind can sometimes be curious. So in case, you have any question in your mind or any doubt, feel free to ask. We will make sure to help you out as soon as possible.

Persembahan Koir Merdeka Antara Kelas 2019

8/27/2019 10:44:00 am 10 Comments
Setiap tahun Sofea terlibat dengan persembahan koir merdeka di sekolahnya sejak tahun 1 lagi. Tahun ini Sofea terpilih wakili kelas untuk persembahan koir merdeka. Sofea memang minat sangat masuk koir.

Semalam giliran kelasnya buat persembahan koir merdeka di dewan. Meriah dan bersemangat semuanya. 4 lagu patriotik dinyanyikan.





Kata cikgunya ada pertandingan antara kelas. Keputusannya hari Khamis ini baru tahu. Yang penting semangat patriotik dapat ditanam di jiwa anak-anak ini.


** ceria Sofea...


Monday, 26 August 2019

Giveaway Merdeka 2019

8/26/2019 08:48:00 am 18 Comments


Mia join giveaway ini. Best tau. Jom ramai-ramai join...

Pemilihan pemenang menggunakan random.org untuk yang menepati syarat yang diberi sahaja.

Hadiah Giveaway Merdeka 2019 ini adalah 5 helai tudung bawal chiffon shimmering bidang 50" dan 60" (random size and colour) untuk 5 orang pemenang.

Selain itu sebagai penghargaan, setiap blog korang yang menyertai giveaway ini akan menghiasi bloglist blog ini sampai hujung tahun.

Giveaway ini berlangsung dari 26 Ogos 2019 hingga 9 September 2019 iaitu selama 2 minggu sahaja.



** sesi support rakan blogger....


Sunday, 25 August 2019

Carta Pengkomen Tegar Julai 2019

8/25/2019 01:17:00 pm 16 Comments



Carta Pengkomen Tegar Julai 2019



No 1 - Syaza dengan 18 komen


No 2 - Sunah Sakura dengan 15 komen



No 3 - Sis Lin dengan 11 komen



No 4 - Anum dengan 10 komen




No 5 - adianiez AIDA dengan 9 komen



No 6 - Perdu Cinta dengan 8 komen




No 7 - AzianKhalil dengan 7 komen



No 8 - #JMBELOG dengan 5 komen



No 9 - Nurul Aqidah Azahar dengan 5 komen



No 10 - Warisan Petani dengan 4 komen



** terima kasih kepada yang tersenarai di carta kali ini... (^_^)



How To Easily Eat More Protein

8/25/2019 09:28:00 am 8 Comments



01. Start your day with a serving

02. Double up at a meal

03. Prep it ahead of time

04. Utilize portable and convenience options

05. Eat leaner sources of meat and dairy

06. Sneak it into your meals

07. Eat a slightly larger serving

08. Choose the brands with higher amounts

09. Use a supplement if necessary



** food info...