image August 2021 - Mia Liana

Tuesday, 31 August 2021

Salam Kemerdekaan 2021

8/31/2021 01:58:00 pm 1 Comments
Wahhh... hari ini adalah hari yang sangat besar buat negara tercinta, Malaysia. Dikesempatan ini Mia ingin mengucapkan "Selamat Menyambut Hari Kebangsaaan yang ke 64".  Walaupun di kala pandemik ini, hati ini rasa begitu bangga jadi rakyat Malaysia.



Memandangkan tiada gambar baru. Jadinya Mia throwback gambar lama ini semasa Mia join perbarisan bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke 60 Peringkat Negeri Johor di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang pada tahun 2017. Kami menginap semalam di Renaissance Johor Bahru Hotel (Link) dan mula berbaris jam 7.00 pagi (Link).


** Salam Kemerdekaan buat semua....  


Monday, 30 August 2021

Tingkatkan Pengambilan Serat dan Protein Pelbagai Cara Dengan Kacang Panggang Ayam Brand™

8/30/2021 08:41:00 pm 0 Comments
Adakah anda mengalami kesukaran menyediakan hidangan yang sihat, enak dan segera untuk sarapan, makan tengah hari, snek mahupun makan malam? Dapatkan Kacang Panggang Ayam Brand™ (Ayam Brand™ Baked Beans) yang kaya dengan serat dan protein, serta rendah kandungan lemak.

Legum seperti kacang adalah sumber pemakanan berserat dan protein berasaskan tumbuhan yang baik. Kacang panggang Ayam Brand™ sedia untuk dimakan terus daripada tin, menjadikannya sumber serat dan protein berasaskan tumbuhan yang mudah dan enak.

Kacang panggang dapat membantu menahan rasa lapar lebih lama dengan mengenyangkan anda dan mengawal kandungan gula dalam darah, memberikan bekalan tenaga yang berterusan sepanjang hari dan seterusnya mengurangkan keinginan untuk sajian manis yang lain.

Kandungan likopen dalam sos tomato kacang panggang merupakan satu antioksida yang membantu melindungi daripada kanser prostat, paru-paru dan perut. Kacang panggang juga mengandungi mineral seperti magnesium, selenium dan tembaga yang merupakan antioksida kuat yang melindungi sel-sel tubuh daripada serangan radikal bebas.

Diet yang telah terbukti secara klinikal untuk memberikan manfaat kesihatan adalah seperti Diet DASH (Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi) dan diet Mediterranean yang menggalakkan penambahan legume seperti kacang panggang dalam amalan pemakanan harian. Anda boleh memilih diet yang lebih sihat dengan mengurangkan pengambilan daging dan menggantikannya dengan lebih banyak protein tumbuhan. Cuba untuk tidak memakan daging sekurang-kurangnya selama seminggu dan gantikan ia dengan kacang panggang atau protein berasaskan tumbuhan bagi meningkatkan pengambilan nutrien, pada masa sama mengurangkan penghasilan karbon.

Terdapat tiga varian Kacang Panggang Ayam Brand™ untuk memenuhi cita rasa dan keperluan diet berbeza:



Kacang Panggang Ayam Brand™ dalam Sos Tomato Asli (Ayam Brand ™ Baked Beans in Tomato Sauce) mempunyai rasa umami penuh kekacang yang diseimbangkan dengan kemanisan tomato - gandingan ideal untuk hidangan yang menyelerakan.



Kacang Panggang Ayam Brand™ Dalam Sos Tomato Bersama Keju (Baked Beans in Tomato Sauce with Cheese) menggunakan keju parmesan sebenar bagi rasa berkrim. Ia sesuai untuk hidangan yang memerlukan rasa lebih kaya. Gunakan pilihan ini untuk resipi-resipi yang perlu digril atau panggang. Kanak-kanak menggemari kenikmatan dan kelazatan keju sos ini bersama hidangan pasta mereka.



Manakala Kacang Panggang Ayam Brand™ dalam Sos Tomato Ringan (Ayam Brand™ Baked Beans Light in Tomato Sauce) mempunyai kandungan 48% kurang gula. Ia menjadi pilihan individu yang mahukan protein dan serat pada kacang panggang tetapi kurang kandungan karbohidrat dan gula. Gandingan varian ini bersama salad atau kisar bersama sos salad bagi sajian yang lebih sihat dan ringan. Varian makanan unggul (superfood) ini mempunyai 3.9g ke 4.51g kandungan serat dan 5g hingga 6g kandungan protein bagi setiap 100g sajian. Ia boleh didapati di seluruh negara pada harga RM2.40 bagi tin 230g dan RM3.50 bagi tin saiz keluarga.


Nikmati Kacang Panggang Ayam Brand™ Sepanjang Hari Dalam Pelbagai Cara Enak

Kacang Panggang Ayam Brand™ adalah sedia dimakan. Cara terbaik untuk menikmatinya adalah dengan hanya membuka tin tersebut dengan menarik pembuka yang tersedia dan terus menjamahnya dengan sudu bersih.

Walaupun kita sering mengaitkan kacang panggang dengan sarapan Inggeris yang lengkap dengan telur, sosej dan roti bakar, hakikatnya ia bersifat versatil dan boleh disesuaikan dengan pelbagai hidangan lain. Ayam Brand™ telah menghasilkan bermacam-macam resipi yang menyerlahkan kesempurnaan kacang panggangnya dengan roti, pasta, ubi dan nasi sebagai sajian sarapan, makan tengah hari, snek dan makan malam.




Sarapan: Kacang Pool dengan Roti Bakar dan Mentega

Tambahkan pilihan sarapan anda dengan hidangan Kacang Pool, satu sajian enak yang terkenal di Johor.

Kaedah penyediaan tradisional hidangan ini mengambil masa yang lama kerana kacang perlu direndam dan direbus terlebih dahulu. Gunakan Kacang Panggang Ayam Brand™ dan sajian kacang pool anda boleh tersedia dalam masa 15 minit.

Caranya:
  1. Lenyekkan kacang panggang bersama sos tomato menggunakan bahagian belakang garfu bagi mendapatkan tekstur kasar.
  2. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak sapi dan masukkan bawang merah yang telah dipotong dadu, diikuti daging atau ayam cincang. Kacau sehingga bau naik.
  3. Tambahkan potongan cili padi dan serbuk kari sebelum memasukkan kacang panggang yang telah dilenyek. gaul sehingga sekata.
  4. Hidangkan bersama telur goreng, hirisan limau dan taburan cili padi sebagai hiasan. Nikmati hidangan menyelerakan ini bersama roti bakar yang disapu mentega.



Makan Tengah Hari : Pasta bersama Sos Kacang Panggang

Kehabisan sos pasta? Cuba sos pasta kacang panggang yang mudah ini.
  1. Sediakan asas sos pasta dengan menumis bawang, bawang putih dan daging atau ayam cincang.
  2. Tambah tomato yang telah dicincang, satu tin kacang panggang Ayam Brand™ dan sedikit air. Biarkan sos mereneh sehingga menjadi pekat.
  3. Masukkan pasta yang telah direbus ke dalam bekas kalis ketuhar. Kemudian tuangkan sos pasta, taburkan parutan keju dan panggang selama 15 minit, sehingga keju cair dan berwarna keemas-emasan.


Snek: Ubi Jacket Bersama Kacang Panggang

Ubi panggang adalah snek yang enak tetapi gandingkan dengan tuna manis yang sedap serta sos kacang panggang untuk hidangan yang lebih menarik.
  1. Bersih dan keringkan ubi tanpa membuang kulitnya.
  2. Lumurkan minyak pada setiap ubi. Balut dengan pembalut aluminum dan panggang di dalam ketuhar selama 45 hingga 60 minit.
  3. Dalam mangkuk berasingan, campurkan kepingan tuna, perahan lemon, mayones dan sedikit lada hitam.
  4. Keluarkan ubi daripada ketuhar. Buat potongan “X” di bahagian tengah ubi sebelum memasukkan sedikit mentega, kacang panggang serta campuran tuna ke dalamnya.
  5. Hias dengan potongan daun bawang dan avokado.

Ini adalah cara kami menyediakan snek kacang panggang yang bukan sahaja enak dan berkhasiat tetapi juga menarik.


Makan Malam: Kari Sardin Kacang Panggang Bersama Nasi

Makan malam merupakan sajian utama bagi kebanyakan kita. Oleh itu, marilah kita menyediakan hidangan yang menyelerakan dan seimbang seperti menu kari sardin kacang panggang bersama nasi.
  1. Goreng terung dan asingkan.
  2. Tumiskan cili, bawang putih dan halia sehingga naik bau sebelum memasukkan serbuk kari.
  3. Lenyekkan sardin dan masukkan ke dalam campuran kari berkenaan.
  4. Masukkan potongan lobak merah dan kacang panggang.
  5. Tuangkan santan dan gaul sehingga kuah pekat.
  6. Masukkan terung yang telah digoreng dan gaul dengan perlahan sehingga sebati.
  7. Hidangkan kari yang telah dimasak bersama nasi putih. Enak dinikmati ketika panas.


Dapatkan resipi-resipi ini dan pelbagai lagi di laman www.ayambrand.com.my



Sunday, 29 August 2021

Saturday, 28 August 2021

Reasons To Eat Fruit For Breakfast

8/28/2021 02:12:00 pm 1 Comments

01. Between 7-11 am the body is doing the heaviest detoxification and fruit increases effectiveness.


02. Fuels the body more effectively than coffee.


03. Fruit fiber cleanses the colon like a broom.


04. It gently wakes the digestive system and metabolism with healing energy.


05. People who eat fruit for breakfast are typically leaner, healthier and more productive during their day.



Friday, 27 August 2021

Purple Cane Malaysia's #1 Tea Mooncakes Are Back!

8/27/2021 10:57:00 pm 3 Comments
月十五 < On The Fifteenth Night >





月十五

十五月


一壺好茶

一輪明月

歲月靜好

圓滿喜悅

The fifteen night reveals

A moon in spectacular view,


Reflected in its fullest glory

By a pot of premium brew.

May peace and happiness

Fill each and every moment. 



As Mid Autumn approaches, it's that time of the year where Malaysia’s #1 Tea Mooncakes make their appearance. Bridging generations of tea lifestyle both young and old, near and far with freshly baked tea infused local traditional delicacy. Curated with less sugar, less oil and no preservatives, Purple Cane Tea Mooncakes are the finest Halal health-tea mooncake choice around!

Embodying traditional texture and flavors, there are up to 12 unique classic tea flavors and 2 NEW flavors to choose From our classic jade green tea baked skin to unique rose tea and nanyang delights, both baked skin and filling are infused with the perfect tea selection. Delicate and delightful with each bite, there is definitely one for both the old and young. Each individual mooncake is packed in Purple Cane’s signature nanyang style design with lantern riddles and Cane’s Tea Bag for the complete Mid-Autumn celebration.

What better way to send your warm wishes of peace and happiness with a kaleidoscope selection of the best tea mooncakes this Mid-Autumn? Send a box or two to your loved ones this year to brighten up their day and fill each and every moment with peace and happiness. Delivering joy to all with the burst of colors, all-natural premium ingredients for the hope of good health too. Looking for mooncake gift sets? This year take your pick between our specially curated 6-in-1. 4-in-1, 3-in-1 and also 2-in-1 Tea Mooncake Gift Boxes with up to 40% savings!

Best Gift Choices👉 https://bit.ly/PurpleCaneTeaMooncake



Best Tea Pairing That You Shouldn’t Miss! Other Mid-Autumn Promotions! | Limited Time Tea Collections

Buy 1 Free 2 / up to 55% OFF
Our seasonal selection for daily health essentials.
Choose between: Huang Jin Gui / Jin Fei Cui / Puer Tea / Green Tea / Lychee Black Tea / Jasmine Green Tea

PWP Special Tea Deals
Natural beauty boosting flower tea. Grab these hot sellers at a special price! Choose from: Baby Chrysanthemum / Rose / Grape Puer

Green Tea Pumpkin Seeds Set / 14% OFF
The healthier snack choice. Package includes: 3 cans of special selected pumpkin seeds roasted with green tea powder

NEW! Snow Jasmine Flower Tea and Orchid Scented Green Tea @ RM99
Watch tea leaves dance this Mid Autumn with these two new tea additions. Elegant and relaxing, both are calming with fragrant aroma that is sure to delight.

Oolong Tea Bundle: Cha Wang Gan + Zi Zhu Lan / up to 34% OFF

Sweet, mellow and smooth. Bask in the gentle embrace of autumn tea fragrance

Purple Cane Tea Mooncakes are now available until 21 September 2021 online via Purple Cane E-Shop (www.purplecane.my) and in all Purple Cane Tea Art Centres nationwide (https://www.purplecane.my/pages/our-stores)

Purple Cane Tea Mooncakes are also available on Shopee! Don’t miss out on Shopee 9.9 Super Shopping Day Sales for more discounts and exclusive vouchers! Remember to claim your vouchers from Purple Cane Official Shopee Store and enjoy 10% off your purchase with a minimum spend of RM100 too. Additionally, users who checkout with ShopeePay for their Purple Cane orders on www.purplecane.my will receive RM3 cashback daily with minimum spend of RM15. This offer is valid once per day per user. All bonus campaigns will be automatically terminated once fully redeemed. Terms and conditions apply.

Enjoy FREE Shipping within West Malaysia with minimum spend of RM100. For new customers, get FREE Shipping with your 1st purchase (for West Malaysia orders). Place your orders before 1/9/2021 (East Malaysia) & 3/9/2021 (West Malaysia) to receive your mooncakes in time for Mid-Autumn Festival. Hurry now while stocks last!

Thursday, 26 August 2021

1 Buku 1 Inspirasi Campaign By Big Bad Wolf Books

8/26/2021 07:06:00 pm 1 Comments
We at Big Bad Wolf Books would like to invite YOU and all Malaysians to celebrate Malaysia's Independence Day - a day that has long defined us as a Nation. Join us on an inspirational journey of unity and patriotism that should never be forgotten. Most of all, let's continue to be inspired by stories and the written word through the pages of a book.



Let’s spread the joy of reading together, with the aim to ignite that spark inside us with the hope that it would inspire everyone to keep reaching for the stars and never give up.

In conjunction with Merdeka, Big Bad Wolf Books is proud to present the "1 BUKU 1 INSPIRASI” campaign inviting everyone to inspire and be inspired through the pages of books.

Big Bad Wolf Books’ “1 BUKU 1 INSPIRASI” Online Book Sale will be offering 60,000 book titles with discounts of between 50% to 95% off the recommended retail price starting from the 28th of August until the 1st of September 2021 at https://mycountdown.bbwbooks.com/.

So, we ask YOU... ‘What is that one book that has inspired you along your journey?’ Do share your stories and spread the word by following and commenting on our LinkedIn page.

RED READERHOOD (RRH) As part of the “1 BUKU 1 INSPIRASI” Big Bad Wolf Books’ Corprate Social Responsibility (CSR) arm, RRH aims to raise 3,000 books for the underprivileged community by working alongside with three beneficiaries, namely, Dignity for Children Foundation (Dignity), National Association of Women Entrepreneurs of Malaysia (NAWEM) and Malaysia Relief Agency Pulau Pinang (MRA Penang). We would also like to invite the public to join us by purchasing and donating books from the Red Readerhood Book Donation Drive section available at the Online Sale. ‘A book for a book’ – Big Bad Wolf Books will contirnbute one book for every book purchased and donated by the public. Let’s come together and make a difference.



~ SELAMAT HARI MERDEKA MALAYSIA ~
#BigBadWolfBooks #1Buku1Inspirasi

Foods That Benefit Your Body

8/26/2021 08:41:00 am 1 Comments
Brain
Salmon, tuna, sardines, walnuts


Hair
Salmon, dark green veggies, beans


Eyes
Egg yolks, yellow corn, carrot


Heart
Baked potato, prune juice, tomatoes


Lungs
Broccoli, brussels sprouts, bok choy


Intestines
Prines, yogurt


Skin
Salmon, blueberries, green tea


Bones
Milk, oranges, celery


Muscles
Meat, bananas to prevent sore muscles, red meat, eggs, tofu, fish to build muscle




Tuesday, 24 August 2021

7-ELEVEN and PayNet Launch MyDebit Je with Your ATM Card ‘WAVE & WIN’ Contest

8/24/2021 07:17:00 pm 0 Comments
7-Eleven Malaysia, in collaboration with Payments Network Malaysia Sdn Bhd (“PayNet”), the operator of the MyDebit card scheme, launched the MyDebit Je with Your ATM Card “Wave & Win” contest earlier today. The contest will run for 3 months until 22 November 2021 to encourage more 7-Eleven customers to make cashless payments. To participate, customers just need to purchase a minimum of RM25 in a single receipt at any 7-Eleven store nationwide using their MyDebit ATM card and submit their entries by scanning a QR code. Successfully submitted entries stand a chance to win a share of prizes worth more than RM400,000.



Every month, 33 lucky winners will be announced. Participants can increase their odds of winning by submitting as many entries as they can. Irresistible prizes to be won throughout the contest include 3x RM70,000 cash (Grand Prize), 9x RM10,000 cash (First Prize), 9x Samsung Galaxy S21+ 5G (Second Prize), 18x Dyson Airwrap™ styler Complete (Third Prize), and 60x 7-Eleven RM1,000 My7E e-Cash Voucher (Consolation Prize).


Suntikan Dos Pertama Vaksin Di Dewan Muafakat Johor Taman Adda

8/24/2021 08:59:00 am 14 Comments

Mia dapat temujanji dos pertama vaksin pada Khamis 19 Ogos 2021 jam 7.30 malam di Dewan Muafakat Johor Taman Adda, Johor Bahru. Punyalah nervous sangat sebab dah lama tak kena inject. Macam-macam yang timbul di fikiran dan sentiasa berdoa agar selamat semuanya. Bimbangkan kesan sampingan vaksin ini sebab setiap orang kesannya tidak sama.


Pagi hari itu, hujan dan bila sampai dah banyak kereta parking di tepi jalan. Agak susah juga nak cari parking. Hampir pukul 10.00 pagi Mia baru masuk ke dalam dan duduk di khemah luar. Dalam hati ramainya orang.


Hujan masa ini. Lepas parking. tunggu dah gerimis baru keluar dari kereta.

Duduk di khemah luar dewan.

Tunggu giliran dipanggil untuk isi borang.

Nombor angka giliran Mia, 0392.

Selepas itu, ke bahagian sini untuk jumpa doktor.

Doktor bagi penerangan positif tentang vaksin dan tanya kesihatan Mia. Alhamdulillah Mia sihat cuma ada alahan pada makanan seafood. Mia dapat vaksin Pfizer.
 
Menunggu giliran di depan bilik suntikan. Tak kira pula dah berapa kali tukar kerusi setakat ini. Banyak juga.

 
Masa ini dah terasa berdebar dan cuba kawal emosi diri.

 
Baru keluar dari bilik suntikan. Alhamdulillah, syukur sangat dah selesai dos pertama vaksin.

 
Menunggu giliran dipanggil untuk ambil kad vaksin dan penerangan segala kesan sampingan vaksin perlu dilaporkan ke dalam MySejahtera.

Mia keluar dalam 12.15 tengahari dan bergambar di sini. Ramai orang mula beratur panjang nak masuk ke dalam dewan.



Alhamdulillah, selesai sudah suntikan dos pertama vaksin di sini. Mujur Mia pakai baju sejuk dan kasut. Memang sejuk sangat kat dalam Dewan Muafakat Johor ini.

Sehingga ke entri ini ditulis, hari keenam selepas dos pertama, barulah Mia rasa sihat sedikit. Kesan sampingan yang Mia alami ialah sakit-sakit sendi dan tulang, kadang-kadang rasa bisa kat badan, mudah letih. Mia banyakkan rehat. Pakai stokin dalam rumah dah macam orang dalam pantang bersalin. Ada ruam gatal sedikit di kaki. Mujur Mia tak demam cuma suhu badan naik 37.3°C pada sebelah petang selepas vaksin. Terus Mia banyakkan minum air masak. Pergi kerja sekejap semalam pun Mia tidak boleh lama kena aircond.


Harap sangat untuk suntikan dos kedua vaksin nanti Mia tak ada kesan sampingan yang teruk. Amin....


** bersambung ke entri suntikan dos kedua di SINI

Monday, 23 August 2021

Dare To Be You On realme Fans Festival 2021

8/23/2021 10:08:00 pm 0 Comments
realme Malaysia today announced its annual 828 Fans Festival themed 'Dare to Be You' which will be starting from 27th August 2021 to celebrate with more than 100 million realme fans all over the world. realme’s 'Dare To Be You' campaign is a celebration of the restless spirit of those who dare to live their own truths despite the judgements and obstacles they may face. This celebration offers realme fans exciting deals up to 65% off and prices from as low as RM79. Fans can also grab realme’s latest innovative products like its realme Book in the 2 days’ celebration.



“The 828 Fans Festival is organized to encourage youth to be themselves and become important new forces in changing the world. In conjunction with the celebration, there will be many exciting deals available during the 828 Fans Festival for Malaysian fans where they can experience the best quality devices at an affordable price and be part of realme’s ecosystem. We hope all our fans won’t let those nay-sayers stop you from achieving your dream whether you’re into photography or a professional mobile gamer, go for it and Dare to Be You,” said Tiffany Teh, Brand Director of realme Malaysia.

realme Book First Sale

In conjunction with Shopee’ 9.9 Super Shopping Day, the first sale of the realme Book in the Malaysian market will be taking place on 27 August 2021 via realme’s official store on Shopee. The device comes in two variants, with prices ranging from RM2,499 to RM3,499; each device is assured with a two-year warranty. The realme Book comes in Real Blue and Real Grey, enabling young creators to opt for their desired laptop with trendy and stylish colours.

Products Price & Promotion

No

Products

RRP (RM)

Promo Price (RM)

Shopee

1

realme Buds Q2

129

79

2

realme Watch 2

229

149

3

realme Watch S

369

249

4

realme Book i3 (8GB + 256GB)

2,999

2,499



To find out more about realme’s promotions on realme Fan Festival 2021, please visit realme Official Store on Shopee or follow our Facebook page and Instagram at @realmemalaysia.

#realmeFanFest2021

Sunday, 22 August 2021

Hadiah Saguhati Giveaway Blog ShalimarYusofDotCom Dah Sampai

8/22/2021 10:16:00 am 22 Comments
Wahhh.. gembiranya Mia apabila hadiah saguhati Giveaway Blog ShalimarYusofDotCom dah sampai. Sebelum ini Mia ada cerita kat SINI masa Mia tahu Mia adalah salah seorang pemenang Giveway ini. Mia pilih sticker kad bank dengan design gambar raya tahun ini.

Jom tengok.....



Cantik kan? Diucapkan terima kasih tidak terhingga kepada Shalimar (Link) dan pihak penaja (Link). Suka sangat ni. Terus Mia tampal ke kad bank.


** customade design untuk sticker card....


Saturday, 21 August 2021

Prestasi Pencapaian Pembelajaran PDPR Sofea

8/21/2021 09:34:00 pm 4 Comments
Alhamdulillah, Mia rasa syukur sangat dengan prestasi pencapaian Sofea semasa pembelajaran PDPR dari bulan Mei sehingga Ogos 2021. Sofea dapat Anugerah Murid Tugasan Terbaik PDPR dalam kelas dia. Pemilihan dibuat oleh penilaian markah tugasan daripada guru semua subjek yang mengajar Sofea semasa tempoh PDPR tersebut. Mia nampak usaha Sofea yang bersungguh dalam menyiapkan tugasan dan homework yang diberikan. Dia mementingkan kualiti dalam setiap tugasan. Oh ya... Pagi Sabtu lepas, kami ambil sijil dan hadiah secara drive thru di sekolah.



Untuk aktiviti Unit Beruniform, Sofea join Cabaran Siber Unit Beruniform 2021. Tak sangka pula Sofea mendapat tempat pertama pada Minggu Pertama dan tempat kedua pada Minggu Kedua. Jadinya, pagi tadi drive thru ke sekolah untuk mengambil hadiah dan sijil. Menarik sungguh hadiahnya. Memang sesuai sangat untuk digunakan semasa PDPR Sofea.



Dapat Gaming Headphone dan Stand Holder. Suka sangat Sofea. Terima kasih cikgu-cikgu semua. Syukur sangat Mia.


Premium Organic Al-Hannanx Mediterranean Sumac

8/21/2021 07:37:00 am 0 Comments
Bermula awal bulan Ogos ini, Mia dah mula amalkan minum Sumac. Sejenis makanan sunnah yang buat kali pertamanya Mia cuba. Orang kata bagus kalau kita amalkan minum Premium Organic Al-Hannanx Mediterranean Sumac untuk menjaga kesihatan Mia. Nak-nak di musim pandemik ini, kena betul-betul jaga kesihatan.


Mia sediakan dengan segelas air suam. Kemudian masukkan sesudu madu tualang dan sesudu Sumac. mia ikut kat cara penyediaan yang tertera pada packaging Sumac ini. Mia lebih selesa minumnya pada sebelah pagi sebelum sarapan.

Boleh juga dicampur dengan perahan limau. Terpulang ikut keselesaan masing-masing. Setakat yang Mia minum ini, Mia rasa lebih bertenaga dan kalau sakit tekak macam ada lendir, nanti lendirnya akan keluar. Terus rasa lega. Alhamdulillah....  Kalau orang lain, Mia tak pasti. Bergantung juga pada reaksi diri masing-masing. 



Friday, 20 August 2021

EduCity: Watch EduCity H.A.P.P.Y. Clinic Series ‘Ask Me! Introduction to Being a Mental Health 1st Aider’

8/20/2021 08:31:00 pm 0 Comments
Check out the next H.A.P.P.Y Clinic Series 3 (A Mental Wellbeing Clinic), brought to you by EduCity Experience in collaboration with the EduCity Academy. Featuring Ms Idalyn Rahman, a Certified Mental 1st Aider and a representative of EduCity Academy.



With the topic of ‘Ask Me! Introduction to Being a Mental Health 1st Aider’, get tips and guidance on how YOU can also play a role to create awareness of mental health within your community and help those in need.

This exciting topic will be discussed this coming Saturday, 21st August 2021 and will be moderated by Ms Geraldyn Sharmine Francis, a representative of EduCity Village is highly relevant to the student frontliners (educators, school counsellors), parents including corporate field, especially if you are in HR or managerial positions.

Register here: https://bit.ly/2VUrvC0



#HappyatEduCity #EduCityHappyMentalHealthClinic #EduCity #EduCityIskandar #IskandarPuteri #Johor #Malaysia #HigherEducation #CityOfUniversities #MentalWellbeing #EduCityJagaKita #EduCityEducatorsConference #EduCityPrihatin #Educator


Kata-Kata Madah (434)

8/20/2021 10:02:00 am 1 Comments
Aku minta kepada Allah setangkai bunga segar namun Dia beri kaktus berduri.

Aku minta kupu-kupu Dia beri ulat berbulu.

Aku sedih dan kecewa.

Namun kemudian kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itu pun menjadi kupu-kupu yang cantik.

Ternyata Allah tahu bagaimana cara menghibur hambaNya dan pemberian Allah lebih istimewa dari apa yang aku inginkan.



Thursday, 19 August 2021

Teleport Airasia Bakal Ambil Alih Platform Delivereat Pada Harga AS$9.8 Juta

8/19/2021 10:10:00 am 2 Comments
Teleport, cabang logistik airasia digital telah menandatangani perjanjian untuk memperoleh platform perkhidmatan penghantaran makanan dalam talian di Malaysia iaitu Delivereat pada harga AS$9.8 juta menerusi gabungan pembayaran tunai dan saham Teleport. Pengambil alihan ini meletakkan nilai semasa Teleport pada AS$300 juta dan ia turut menerima pelabur-pelabur utama, termasuk firma modal teroka Gobi Partners.

Serentak pengambilalihan itu, kedua-dua pengasas Delivereat iaitu Leong Shir Mein dan Tan Suan Sear akan menyertai pasukan pengurusan di Teleport dan airasia digital. Dengan memanfaatkan rangkaian penerbangan AirAsia, visi utama Teleport adalah untuk menawarkan perkhidmatan penghantaran terus ke rumah dalam masa kurang dari 24 jam di seluruh Asia Tenggara.



Tan Sri Tony Fernandes, Ketua Pegawai Eksekutif airasia Group berkata, “Kami amat berbesar hati dengan kerjasama ini kerana ia menyokong strategi kami untuk terus berkhidmat kepada semua dan menjadi syarikat penghantaran dengan nilai terbaik di Asean, di daratan dan di udara. Pada masa yang sama, kerjasama ini memperkukuh rancangan airasia digital untuk menyokong rantaian logistik secara menyeluruh, meliputi proses penghantaran dari peringkat pertama hingga terakhir, dan seterusnya menyediakan ekosistem digital yang lengkap. Pengambilalihan ini juga tepat pada masanya kerana kami telah melancarkan perkhidmatan airasia food di Pulau Pinang pada bulan April tahun ini, yang juga merupakan tempat kelahiran Delivereat. Penggabungan Delivereat dengan Teleport juga dapat mendorong pertumbuhan perkhidmatan penghantaran yang cepat dan berpatutan d pasaran-pasaran utama kami yang menyaksikan peningkatan berterusan dalam sektor e-dagang.

“Perjanjian bersama-sama Delivereat ini turut memperlihatkan sokongan kukuh daripada industri terhadap daya maju dan masa depan Teleport. Sebagai pelabur jangka panjang Delivereat, Gobi Partners juga akan menyertai Teleport dan kami berbangga untuk bekerjasama dengan mereka. Nilai semasa Teleport kini berjumlah AS$300 juta dan dengan sokongan daripada rakan perniagaan dan pelabur strategik, Teleport mempunyai masa depan yang cerah sebagai pemain logistik terkemuka di rantau ini.”

Pete Chareonwongsak, Ketua Pegawai Eksekutif Teleport berkata, “Kami sentiasa berusaha untuk membuat penghantaran dalam masa kurang 24 jam dan dari mana sahaja di pasaran utama kami, kerana kami menjangka ini adalah masa depan logistik untuk sektor e-dagang di rantau ini; lebih pantas, mengutamakan pasaran tempatan dan berasaskan permintaan. Apa yang penting, kami adalah satu-satunya penyedia perkhidmatan penghantaran menyeluruh yang memiliki syarikat penerbangan. Inilah sebabnya kami melabur untuk menggabungkan ekosistem keupayaan perkhidmatan penghantaran supaya kami dapat memadankan perkhidmatan berdasarkan permintaan kurier pada hari yang sama, sama ada di dalam negeri atau luar negara. Usaha ini juga akan menyokong penyedia tempatan, memberikan nilai dan pilihan terbaik kepada pengguna dan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada kami dan rakan penghantar.

“Peluang untuk mengembangkan ekosistem logistik unik kami bersama-sama pasukan Delivereat, yang telah meningkatkan rangkaian penghantaran secara meluas dan berdaya saing selama sembilan tahun, akan membantu Teleport berkembang secepat mungkin, bermula dengan semua bandar-bandar utama di Malaysia, termasuk Pulau Pinang, Lembah Klang dan kemudian, di seluruh Asean.”

Amanda Woo, Ketua Pegawai Eksekutif airasia Super App berkata, “Pengambilalihan Delivereat adalah tepat pada waktunya kerana kami telah melancarkan perkhidmatan airasia food di Pulau Pinang, tempat penubuhan Delivereat, baru-baru ini dan tidak lama lagi akan turut berkembang ke Johor Bahru, Ipoh, Kuching dan bandar-bandar lain. Kami berbesar hati untuk mengalu-alukan mereka ke dalam keluarga airasia dan kami berharap dapat bekerjasama dengan Suan Sear dan Shir Mein untuk terus mengembangkan pedagang di airasia food di bandar-bandar ini dengan membawa pedagang Delivereat ke platform kami tidak lama lagi.”

Leong Shir Mein dan Tan Suan Sear, Pengasas Bersama Delivereat berkata, “Dengan pengalaman hampir satu dekad dalam perkhidmatan penghantaran makanan dan atas permintaan, kami teruja untuk menyertai Teleport dan memacu pertumbuhan kami di seluruh rantau Asean. Kami berbangga untuk menjadi sebahagian daripada jenama tempatan terkemuka yang telah merevolusikan industri ini dengan pelbagai kejayaan. Matlamat kami adalah untuk menggembleng tenaga bersama-sama Teleport melalui penggabungan ini untuk meneruskan kejayaan tersebut.”

Thomas G. Tsao, Pengerusi dan Pengasas Bersama Gobi Partners berkata, “Pertemuan dengan Shir Mein dan Suan Sear di kedai mi kegemaran mereka pada tahun 2016 telah meyakinkan saya bahawa syarikat yang bermula di Pulau Pinang ini - syurga makanan tempatan - boleh bersaing dengan gergasi antarabangsa dan turut berjaya. Delivereat kini membawa nilai mereka ke pasaran yang lebih besar melalui penggabungan dengan Teleport. Gobi amat berbangga untuk menjadi sebahagian daripada Delivereat, dan kami amat berbesar hati untuk menjadi rakan strategik jangka panjang Teleport dan airasia digital dalam usaha mereka melonjakkan industri logistik dan Super App di rantau ini.”

Delivereat adalah sebuah syarikat permulaan dari Pulau Pinang yang ditubuhkan pada awal tahun 2012 oleh sepasang suami isteri. Sejak itu, ia telah berkembang pesat dan menghantar lebih daripada satu juta pesanan dan menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan dan kurier ekspres berdasarkan permintaan dari lebih 4,000 peniaga (seperti restoran, pasar, farmasi dan barangan runcit), oleh 4,000 rakan penghantar mereka. Perkhidmatan Delivereat meliputi Pulau Pinang dan Lembah Klang, dan ia menerajui perkhidmatan penghantaran makanan dengan pilihan rakan niaga terbesar di Pulau Pinang sebanyak 1,000 dan adalah syarikat pertama yang menawarkan penggabungan pesanan untuk penghantaran yang sama kepada para pelanggan.

Tertakluk pada kelulusan seterusnya, Teleport menjangka transaksi ini akan dimuktamadkan pada suku ketiga tahun 2021.

Wednesday, 18 August 2021

Never Compromise with the Trendy & Stylish OPPO A16

8/18/2021 11:03:00 pm 2 Comments
Leading global smart device brand OPPO has unveiled the latest entry to its A Series – the OPPO A16. Sticking to the basics of offering a high performance in a sleek package, this smartphone is built for users who love simple, stylish designs and won’t compromise when it comes to their daily needs.



To empower users’ confidence when taking on their days, the OPPO A16 features a contemporary design, sure to help them feel like the star of the day. Weighing just 190g, the OPPO A16 comes in three fashionable colors – Crystal Black, Pearl Blue, and Space Silver. All colors are finished with a premium AG frost matte that prevents fingerprints, always ensuring a clean and premium look. Adding on to that, the OPPO A16 features a side fingerprint unlock feature – designed with ergonomics in mind.

But while it has a multitude of design features that give it a trendy appearance, it’s the classic high-end triple camera setup that makes it look positively premium. Encased in a vacuum plate and a laser-engraved decorative frame with a spectacular finish, OPPO made sure to appropriately show off its camera setup in the most stylish way.

The OPPO A16’s triple camera setup features a 13 MP main camera, a 2 MP depth (bokeh) camera, and a 2 MP macro camera. All lenses work in tandem with one another and excel at taking the kinds of photos users will urgently need throughout their days. On the front, the OPPO A16 features an 8 MP camera that allows users to snap clear, vibrant selfies. And with high-quality camera features and filters, users can rest assured that their pictures will come out studio-ready.

The OPPO A16 is fitted with a large 6.52” 1600 x 720 (HD+) Eye Care Display which ensures that users can watch their favorite entertainment in comfort. Moreover, battery concerns can be put to rest thanks to its long-lasting 5,000mAh battery. In ensuring that the OPPO A16 is a smartphone that facilitates users’ diverse everyday needs, the smartphone comes with an ample 3GB RAM and a 32GB storage that’s expandable to up to 256GB via an external memory card.

Coming equipped with OPPO’s proprietary ColorOS 11.1, the OPPO A16 will be available in Malaysia starting 19th August 2021 via the OPPO Online Store and OPPO’s official Shopee channel, at a recommended retail price of RM549. To celebrate the launch of its latest A Series smartphone, customers who purchase the smartphone from the 19th to 26th August via Shopee will enjoy a first sales price at RM529 and receive a GrabFood Voucher (worth RM20) and an 8”x 8” Hard Cover Photobook Voucher (worth RM119) to display captured memories elegantly!

Not only that, on the 20th of August 2021, OPPO will have a special live giveaway show via Shopee, with 50x RM20 cash vouchers up for grabs. The first 20 customers who purchase the OPPO A16 and leave a review will also receive a complimentary RM5 GrabFood Voucher!