image Masalah Vote/Undi Melalui FB Dan Alternatif Penyelesaian - Mia Liana

Tuesday, 2 August 2011

# MRT Logo Contest

Masalah Vote/Undi Melalui FB Dan Alternatif Penyelesaian

Sebenarnya Mia agak kecewa dengan sikap penganjur yang mengabaikan aduan yang telah dibuat oleh peserta. Ramai peserta mengadu pengundi tidak dapat vote melalui Fb. Dah lebih seminggu masalah ini berlaku. Apa yang berlaku sebenarnya di sebalik tabir, tidak dapat dipastikan. Mungkin juga di kala ini, penganjur sedang sibuk bertungkus-lumus menyelesaikan masalah vote melalui FB... Kita tunggu dan lihat sahaja. Tempoh masa mengundi sudah hampir tamat, ada lagi 4 hari sebelum ianya ditutup. 
Sila klik pada gambar untuk besarkan

Sebagai salah seorang dari peserta MRT Logo Contest, Mia pun ada hak untuk mendapatkan undian daripada rakan-rakan. Mia ada create event di Facebook untuk menjemput mereka mengundi. Betapa sedihnya sebab masih ramai lagi yang tidak boleh mengundi. Button "Login To Vote" tidak berfungsi. Bila nak undi, terpaksa refresh banyak kali itupun kalau nasib baik boleh lah mengundi. Masih juga bermasalah, walaupun telah menggunakan browser Mozilla Firefox, Google Chrome dan Opera.

Mia bukan nak mengaibkan pihak penganjur. Tidak sama sekali. Tapi inilah hakikatnya. MRT Logo Contest ini bukannya calang-calang contest sebab ianya menawarkan RM 10,000 kepada logo yang mendapat undian terbanyak dan RM 2,000 untuk 20 peserta seterusnya. Semua rakyat Malaysia berhak untuk memasuki contest ini. Untuk menganjurkan contest ini juga bukanlah mudah. Terdapat juga logo-logo yang mendapat undian dari cara yang tidak dibenarkan dan masih dalam siasatan pihak penganjur.

Sebagai alternatif lain, Mia hendak menyarankan kepada rakan-rakan semua supaya mendaftar ke http://www.mrtcontest.com/wp-login.php?action=register untuk vote.

Sila klik pada gambar untuk besarkan

  1. Sila isikan butiran maklumat yang diminta.
  2. Masukkan word Captcha yang tertera di skrin
  3. Pilih "Vote Logo" di ruangan "Choose to submit /vote"
  4. Kemudian klik button "Register"
  5. Sila buka email dari MRT Logo Contest dan buat pengesahan pendaftaran
  6. Kemudian Login dan "Vote" logo di URL http://www.mrtcontest.com/?p=14873
Memang agak leceh sedikit kerana terpaksa membuat pendaftaran terlebih dahulu. Sekurang-kurangnya dapat jugalah mengundi daripada tidak boleh langsung.

Terima kasih kerana sudi mengundi logo MRT Mia ini. Tidak terbalas rasanya budi yang telah ditaburkan dan sokongan yang diberikan.

p/s: kepada rakan-rakan blogger, Fb dan Twitter yang perlukan vote untuk mana-mana contest, sila beritahu URL link dengan meninggalkan mana2 komen di dalam entri ataupun post kan ke dalam FB page mialiana.com

No comments:

Post a comment