Follower Blog Semakin Berkurangan

Thursday, January 28, 2016

Follower Blog Semakin Berkurangan



Rasanya bukan blog Mia saja yang alami follower blog yang berkurangan, kebanyakan blog lain pun kena juga. Ini berikutan Google Friend Connect hanya boleh di follow oleh akaun Google saja. Sebelum ini kan.. Google Friend Connect boleh di follow dari akaun Twitter, Yahoo, Orkut dan lain OpenID provider. Sekarang tidak lagi.

Follower blog Mia hampir mencecah 12,000 dan sekarang, tatkala ini dah menyusut kepada 10,614 orang. Bermakna dah lebih 1,000 follower blog hilang. Sayang betul. Sedih jugalah, tapi tak boleh buat apa. Dijangka akan semakin kurang lagi. Kena juga terima.

Kepada pengunjung blog ini yang ingin follow, bolehlah follow dengan akaun Google sahaja.


Pengumuman dari dashboard blogger...

An update on Google Friend Connect

5 weeks ago by A Googler

In 2011, we announced the retirement of Google Friend Connect for all non-Blogger sites. We made an exception for Blogger to give readers an easy way to follow blogs using a variety of accounts. Yet over time, we’ve seen that most people sign into Friend Connect with a Google Account. So, in an effort to streamline, in the next few weeks we’ll be making some changes that will eventually require readers to have a Google Account to sign into Friend Connect and follow blogs. 


As part of this plan, starting the week of January 11, we’ll remove the ability for people with Twitter, Yahoo, Orkut or other OpenId providers to sign in to Google Friend Connect and follow blogs. At the same time, we’ll remove non-Google Account profiles so you may see a decrease in your blog follower count.


We encourage you to tell affected readers (perhaps via a blog post), that if they use a non-Google Account to follow your blog, they need to sign up for a Google Account, and re-follow your blog. With a Google Account, they’ll get blogs added to their Reading List, making it easier for them to see the latest posts and activity of the blogs they follow.

We know how important followers are to all bloggers, but we believe this change will improve the experience for both you and your readers.

Posted by Michael Goddard, Software Engineer

Ada juga blogger yang masih tertanya-tanya dan inilah jawapannya. 

sayang sangat kat follower blog ini....

20 comments:

  1. Saya guna akaun Google Mia.... maknanya saya masih dalam senarai follower Mia la kan?

    ReplyDelete
  2. Huhuhu Ingat kan ramai yg unfollow blog iols.
    Rupa nya Google punya keje.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum mia..yer la semuanya terkena juga...:)

    ReplyDelete
  4. huhu...sama
    MG pun prasan tadi ...tgk entri ni tak jdi risau dah...hehe



    JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
    https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

    JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
    http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

    ReplyDelete
  5. dari 400+ org, tinggal 378 saja...sobssss!

    ReplyDelete
  6. samelah, kita dah perasan benda ni berlaku 2 kali...arituh masa nak dekat christmas pon camni...skrg brlaku lagi... sedih jugak tgok follower kita menurun, tpi apelah sgt, follower kita turun 10 jer, kak mia sampai 1000+++...mau nagis jugaklah kann :D

    ReplyDelete
  7. salam kak mia , yana ni tak fikir sgt follower tapi baru baru ni yana up entry 300 fllower dan sekrg tak sampai 300 pulak huhu

    ReplyDelete
  8. Huhu patut la pelik juga setiap hari follower makin berkurangan....dah la follower memang tak berapa banyak haha...

    ReplyDelete
  9. Larrrrrr. ptut la sy kne jgk. sy tkjut jgk. ilang dlm 60+ jgk

    ReplyDelete
  10. :D


    Mungkin orang ramai dah benti berblogger? huhu/

    ReplyDelete
  11. OOhhh google software engineer punya keje rupenyerr...prasan jgk followers mkin kurang..mayb google nak buat pengubahsuaian that why dorang buat cmni..its ok keep it up blogging guys!

    ReplyDelete
  12. Memang perasan juga mengenai isu ini.
    Ingatkan blog YB jer yang jadi macam tu.

    ReplyDelete
  13. Mana yang tak perasan, baru perasan mesti rasa pelik tapi bila dah tahu... ooo.. gitu kisahnya..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.