image July 2018 - Mia Liana

Monday, 23 July 2018

Open House Raya 2018 | Swiss-In Johor Bahru

7/23/2018 03:49:00 pm 4 Comments

Pada hari Khamis 12 Julai 2018, Mia dan beberapa rakan JDT Blogger hadir ke event Open House Raya Swiss-In Johor Bahru. Bab makan-makan ini jangan ditolak. Rugi besar. 

Jom tengok betapa meriahnya Open House Raya Swiss-In Johor Bahru ini.... pelbagai menu juadah raya disajikan...












Rakan JDT Blogger yang hadir di event ini... Sunah, Suzlin, Kak Seri dan Sis Lin. Sakan betul kami makan hingga tak menang tangan. Alhamdulillah...

Terima kasih diucapkan kepada pihak pengurusan Swiss-In Johor Bahru yang sudi menjemput kami lagi. Moga hubungan yang terjalin akan berterusan.





Swiss-Inn Johor Bahru
An International HIP HOTEL

Lot 512, Jalan Syed Mohamed Mufti,
80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia




** sebelum ini ada jemputan untuk review buffet ramadhan 2018 di SINI dan kisah disebalik tabirnya ada di SINI.


Maintain Guna Aloe Vera Untuk Lembapkan Kulit Muka

7/23/2018 11:30:00 am 2 Comments

Hmmm... sekarang ini dah tak ada lagi keluaran yang warna pink Rose Petal. Yang ada yang biru ni saja.


Mia masih maintain guna aloe vera gel sebagai pelembap muka Mia. Kulit muka Mia jenis sensitif. Tak boleh pakai sembarangan. Nanti mudah keluar jerawat.

Sebelum ini Mia pakai yang warna pink punya Aloe Vera Rose Petal... ada di SINI. Kemudian ngada-ngada nak tukar yang biasa punya Aloe Vera Guardian.. ada di SINI tetapi macam tak sesuai. Sekarang ni guna yang versi biru ni.. yang original.


** aloe vera... the best...


Sunday, 22 July 2018

How To Avoid & Remove Pimples / Acne

7/22/2018 11:45:00 pm 0 Comments



01. Good lifestyle

02. Wash pillow cover and towels regularly

03. Do not skip moisturizing

04. Exercise

05. Avoid touching the face

06. Eat healthy

07. Natural remedies to remove pimples

08. Orange

09. Toothpase

10. Baking soda

11. Aloe vera

12. Ice cubes

13. Mint leaves

14. Apple cider vinegar

15. Honey

06. Oatmeal

07. Garlic

08. Tea tree oil


** proven tips to be followed...


Servis Mesin Jahit Tepi Kain Singer Model 14u

7/22/2018 02:38:00 pm 2 Comments

Semalam... Mia pergi hantar servis mesin jahit tepi kain Singer model 14u kat Kedai Singer Tampoi. Ambil dari kampung. Mak Mia punya. Mak dah lama tak guna. 


Alang- alang dah ada. Mia hantar servis kat sini. Bersihkan dan ketatkan bahagian yang longgar. Mujur semuanya elok dan boleh digunakan. Mekanik yang repair ni kata bagus mesin ni... tahan lama... dari Jepun.

Alhamdulillah... dah boleh guna lepas ni.

** lama dah usianya... sejak Mia di alam persekolahan lagi...

Saturday, 21 July 2018

Buat Dadih Coklat

7/21/2018 09:01:00 pm 8 Comments

Hmmmm.... baru selesai buat dadih coklat bersama Sofea. Request dari dia nak dadih coklat. Tempohari dah beli bahan-bahannya iaitu serbuk dadih coklat, susu cair dan gula.

Masak bahan-bahannya kat dalam periuk dan kemudian dituang ke bekas plastik kecil.



Dibiarkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Sukanya Sofea dapat tolong Mia di dapur.

Kalau selama ini asyik beli kat luar... satu saja dah RM1. Lebih baik buat sendiri.. dapat jimat dan berbaloi. Puas nak makan.


** favourite dadih coklat...


Quote Of The Day (617)

7/21/2018 12:45:00 pm 0 Comments


At the end of life, what really matters is not what we bought but what we built; not what we got but we shared; not our competence but our character; and not our success, but our significance. Live a life that matters. Live a life of love.


** life quote....


Get ‘Posh & Glam’ with Sunway Velocity Mall

7/21/2018 06:11:00 am 1 Comments

KUALA LUMPUR, 19 July 2018 – This month, ignite your fashion senses at Sunway Velocity Mall as the mall throws its very first fashion-cum-beauty campaign aptly named ‘Posh & Glam’!




Since its inception, Sunway Velocity Mall has tripled the amount of its alluring fashion and beauty brands to more than 150 outlets, propelling the mall into the status of becoming KL’s next fashion and beauty hub in the city. The mall houses international brands like Burton Menswear, Laneige, Miss Selfridge, H&M, Lacoste, Charles & Keith, Pedro, Sacoor Brothers, M.A.C, Victoria’s Secret, Innisfree, Aldo, Superdry, SPAO and more. One of the unique line-ups include Marks & Spencer’s Boutique Concept Store and the flagship outlet for HLA Jeans in Malaysia, scheduled to open in mid-August, retailing apparel fit for trendsetters and impressionable individuals who wish to express their unique identities through their outfits. 

Further bringing our mall’s Fashion, Beauty, Eyewear, Timepiece & Sports outlets to the fore, the much anticipated Posh & Glam campaign will be happening from June 29 to July 29 featuring swanky redemptions, contests and activities for fashionistas one and all.

Together with an official media event launch on July 19 at the Vanity Atrium with leading beauty bloggers and social media KOLs such as Tasnim Shah, Chanwon, Ezlisa Loy, Syada Amzah, Tziaaa, and Karen Kho, honoured guests from partnering outlets, and media in attendance, the main campaign highlight is Sunway Velocity Mall’s very first, two-week long Fashion Parade, which will showcase the latest apparels and products from our various fashion brands. 

During the launch officiated by Mr. KS Wong, Senior General Manager of Sunway Velocity Mall, fashion bloggers were treated to pampering sessions, free professional photo-shoots and make-up demos along with a fashion show featuring Lancaster, Superdry, ELLE, Marks & Spencer, Miss Selfridge and Burton Menswear. Eye make-up was generously seen to by SASA with Etude House providing a lip and cheek touch-up while Une Olive offered hand-scrubbing services. After the campaign was officiated, guests were treated to a 30-minute fashion show by renowned names in the fashion industry, showcasing the trendiest apparel, accessories, timepieces, and sportswear. 

A Facebook contest with free hair makeovers to be won courtesy of A-Saloon was also run prior to the launch with Mr. Kevin Tan, Chief Operating Officer of Sunway Malls presenting the prizes to the Top 3 winners. Winners also took home a set of beauty gifts sponsored by VOIR, Etude House, Claire Organics, AsterSpring and Beaumedic worth RM1,000.

“With fashion, beauty, sports, eyewear and timepiece outlets making up some 40% of Sunway Velocity Mall’s total occupancy, I am truly proud and honoured that our team has been able to bring this fashion fast-forward campaign to life in such a grand and majestic manner. It is my sincere hope that our loyal shoppers and new patrons find Posh & Glam to be wholesome and rewarding with something for everyone and anyone”, said Mr. KS Wong when officiating the campaign launch.

Other glamourous happenings over the campaign duration include a line-up of beauty workshops as well as other fashion-related activities from blogger sharing sessions by upcoming beauty and fashion instagrammers such as Mya Zulkifli, to professional make-up workshops and photo-booths over the weekend.

Fashion junkies will also not want to miss out the Glamorous Redemption where trendy freebies can be redeemed with purchases made at selected Beauty, Fashion, Eyewear, & Sports outlets. However, as the campaign started on 29 June and redemption has been overwhelming, shoppers are advised to hurry as the stocks are already running low. 

Shoppers just need to spend RM250 & above (RM200 for HSBC Credit Cardholders or Parkson Membership Cardholders) in a maximum of 2 receipts to redeem a snazzy Flamingo Make-up Pouch. There’s also an additional Weekday Special, where those who spend RM350 & above (RM300 for HSBC Credit Cardholders or Parkson Membership Cardholders) in a maximum of 2 receipts can redeem an exclusive gift worth RM100 in addition to the Flamingo Pouch. 

If this isn’t enough, shoppers and mall-goers are all invited to take photos of yourself at our OOTD Backdrop during the campaign period and upload it onto Facebook with the hashtag #SVMOOTD. The best and most fashionable stand a chance to win prizes worth up to RM10, 000 sponsored by SPAO, Clarins, Shins, Une Olive, Xixili, Burton Menswear, Miss Selfridge, Carlo Rino and more!

Not forgetting the little ones, parents can bring their children to participate in a cool ‘Little Fashionistas’ Contest on 28 July. To take home prizes from Parkson, KidzB and KokoBlock, kids just need to ‘dress up, show off and win’. The contest is divided into Category A themed Summer Vacation and Street Wear for Category B. 

Last but certainly not least, shoppers and fashion fanatics can get up close and personal with the mall’s household fashion brands Lancaster, Elle, Levi’s, Etude House, Seen, Ashura, Voir, SPAO, Private Stitch, Shins, RSH and Marks & Spencer who will be exhibiting their latest offerings and deals at the Vanity Atrium till 29 July. 

For more info, visit www.sunwayvelocitymall.com or Sunway Velocity Mall on Facebook. 


** press release....

Friday, 20 July 2018

7 Quick Happiness Tips

7/20/2018 02:27:00 pm 1 Comments


01. Don't listen to gossip

02. Ignore what people say about you

03. Design your own life

04. Look for the good in every situations

05. Develop an attitude of gratitude

06. Laugh more

08. Once it's past, let it go


** be happy...


Tempahan Jahit Yang Pertama

7/20/2018 08:57:00 am 5 Comments

Buat pertama kali dalam hidup Mia.... baru kali ini yang pertama, Mia ambil tempahan jahit. Semalam, seorang rakan sepejabat bagi moral support dan hantar satu kain pasang beserta sample baju kurung dia kat Mia.


Cantik kan.... coraknya. Nak jahit baju kurung nanti. Mia akan buat pelan-pelan sampailah siap. Tak ada nak rushing apa pun. Lagi pun... nak santai-santai sambil meningkatkan kemahiran menjahit Mia.

** sebelum ini.. cuma jahit untuk diri sendiri dan family....



Thursday, 19 July 2018

Pes Tomyam & Paprik Segera

7/19/2018 11:45:00 pm 2 Comments

Tempohari Mia ada order pes tomyam dan paprik segera dengan blogger Eda... Makanya... cod semasa menghadiri kenduri kahwin anak Mama Maszull di SINI.


Mia baru nak cuba pes segera ini. Katanya sedap. Bukannya apa... mana tahu kalau nak masak cepat, sekurang-sekurangnya ada ready stock pes segera di dapur.

** kalau sedap masakannya, boleh restock lagi dengan Eda. Klik SINI untuk terjah blog Eda....


Writing

7/19/2018 06:45:00 pm 0 Comments


01. Write 50 words. That's paragraph.

02. Write 400 words. That's a page.

03. Write 300 pages. That'a a manuscript.

04. Write everyday. That's a habit.

05. Edit and rewrite. That's how you get better.

06. Spread your writing for people to comment. That's called feedback.

07. Don't worry about rejection or  publication. That's a writer.

08. When not writing, read. Read from writers better than you. Read and perceive.


** all about writing....


Nasi Ayam Penyet Hutan Bandar Johor Bahru

7/19/2018 02:58:00 pm 6 Comments

Dah lama sangat rasanya tak makan kat Hutan Bandar Johor Bahru. Tengahari tadi Mia lunch nasi ayam penyet kat situ. Sedap tau. Harganya RM9.00.

Jom tengok...


close-up... garing ayamnya.. sedap dan menyelerakan bila dimakan dengan sambalnya


zoom out... cuaca panas.. minum air longan kita...


Alhamdulillah.. menu yang mengenyangkan... Puas makan kat sini... Rasa tenang dan damai dengan suasana yang kehijauan...


** favourite Mia bila makan kat Hutan Bandar JB...


Tuesday, 17 July 2018

Dapatkan Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee Julai Ini

7/17/2018 04:30:00 pm 1 Comments


Dapatkan Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee Julai Ini
Jaminan Harga Terendah dengan potongan harga sehingga 90% ke atas lebih 1,000 produk elektronik

KUALA LUMPUR, 16 JULAI 2018 - Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan bakal melancarkan Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah (LPG), satu siri promosi hangat dari 23 hingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik turut serta termasuklah Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russell Taylors, Tefal, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Terdapat lebih daripada 1,000 produk termasuklah telefon pintar, gajet, kelengkapan rumah, komputer dan aksesori yang boleh dibeli dengan potongan harga sehingga 90%. Menerusi usahasama teguh dengan jenama ini, pengguna boleh menikmati harga terendah ke atas semua produk yang dilabel ‘Lowest Price Guaranteed’ (Jaminan Harga Terendah) dan sekiranya mereka terjumpa produk yang sama dijual di platform lain pada harga lebih rendah, Shopee komited untuk menebus semula 120% daripada perbezaan harga tersebut dalam bentuk syiling Shopee.



“Shopee telah bertumbuh pesat sepanjang tahun 2018 dan kami telah menjalinkan usahasama dengan pelbagai jenama terkemuka untuk mengembangkan lagi kategori produk berkaitan elektronik seperti Mobil & Gajet, Komputer & Komputer Riba dan Kelengkapan Rumah untuk menawarkan produk berkualiti kepada lebih 10 juta pengguna. Contohnya, jualan murah eksklusif honor 9 Lite yang berjaya menjual 1,000 unit dalam tempoh lima minit, membuktikan kecenderungan rakyat Malaysia yang memilih produk elektronik bertaraf premium. Dengan Ekspo Elektronik ini, Shopee mengambil selangkah lagi untuk menjadi pusat sehenti platform membeli-belah dalam talian yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat Malaysia,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.




Pada 23 Julai, Shopee menawarkan Jualan Kilat Shocking Sale sepanjang tempoh 24-jam yang membariskan potongan harga ke atas pelbagai produk elektronik berjenama. Pada hari ini, pengguna boleh merebut jualan murah produk elektronik untuk keperluan profesional dan peribadi. Mereka boleh mendapatkan aksesori komputer seperti papan kekunci dan tetikus wayarles daripada jenama Logitech. Sementara itu, penggemar music boleh mendapatkan alat bantuan audio (headphones) daripada jenama Marshall dengan harga istimewa. Pelbagai lagi produk berkualiti dijual pada harga menarik termasuk cakera keras storan (external drive) daripada jenama Seagate dan rangkaian jam pintar untuk mereka yang aktif.


Selain daripada jualan kilat Shocking Sale, pengguna boleh mendapatkan ratusan produk di LPG Tech Zone sepanjang 4 hari Ekspo Elektronik ini berlangsung. Setiap hari, Shopee akan menampilkan dua jenama elektronik terkemuka dengan barisan produk pada harga menarik. Dalam masa yang sama, pengguna boleh membeli-belah dari rangkaian jualan murah mengikut tema kempen bagi memenuhi keperluan elektronik mereka. Di “LPG Tech Zone”, lebih 500 produk termasuk telefon pintar bertaraf premium, kamera dan komputer riba daripada Xiaomi, Huawei, honor, ASUS dan pelbagai lagi jenama besar turut menyertai kempen jaminan harga terendah. Pengguna yang mencari kelengkapan rumah yang moden boleh meninjau kempen jualan murah “Everything for Your Home” sepanjang ekspo ini untuk menikmati promosi hebat ke atas produk daripada jenama Philips, Senheng, Tefal, Midea dan banyak lagi. Untuk penjimatan berganda, tebus baucar bernilai sehingga RM100,000 sepanjang kempen untuk pembelian mereka.





Akhir sekali, bagi memberi ganjaran kepada peminat Facebook kami, Shopee akan melancarkan pertandingan “Tag a Bro, Win Like a Pro” dari 23 hingga 26 Julai. Peminat media sosial hanya perlu mencari satu produk elektronik dengan label LPG di Shopee, ambil gambar produk tersebut dalam troli membeli-belah, kemudian tag seorang kawan lelaki dan tinggalkan komen mengapa mereka ingin memenangi produk tersebut. Pemenang bertuah akan menerima produk elektronik kegemaran mereka bernilai hingga RM1,000 setiap satu untuk dikongsi bersama rakan baik mereka.


Untuk maklumat lanjut, layari https://shopee.com.my/m/electronics-expo bermula 16 Julai 2018. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play.



** hebahan blog...


Majlis Jalinan Ukhuwah Aidilfitri Kolej Kemahiran Johor

7/17/2018 06:28:00 am 5 Comments

Pada hari Rabu, 11 Julai 2018... Mia telah menghadiri Majlis Jalinan Ukhuwah Aidilfitri Kolej Kemahiran Johor bersama dengan dua orang pelajar praktikal. Selaku penyelia industri, Mia telah dijemput ke majlis ini.

Kat photobooth dengan 2 pelajar praktikal Kolej Kemahiran Johor yang sedang menjalani latihan industri di tempat Mia

Kad jemputan majlis

Dengar taklimat dulu

Baru lah pergi ke dewan

Bersama para VIP lain di meja depan


Menu makanan dan dessert yang disediakan. Sedap sangat. Berselera Mia makan.

Acara penyampaian cenderahati kepada penyelia industri.

Mia nak ucapkan ribuan terima kasih pengurusan atasan Kolej Kemahiran Johor kerana sudi jemput Mia ke majlis yang gemilang ini. Happening sangat. Ramai pelajar yang hadir termasuk almuni sekali. Selesai majlis... balik ke pejabat dengan perut yang kenyang. Alhamdulillah...


Sedap tau coklat dan kek ni. Katanya pelajar-pelajar yang buat.


Last but not least.  Kat photobooth dengan kakak JDT blogger yang vogue... Kak Seri. Salah seorang tenaga pengajar di sini. Terima kasih tolong snapkan gambar Mia masa kat depan dewan. Klik SINI untuk ke blog Kak Seri.


** majlis rasmi...