image Review #8 - Mengkaji Bukan Mengeji - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Wednesday, 10 April 2013

# Segmen Follow Dan Blogwalking

Review #8 - Mengkaji Bukan Mengeji


Tahniah diucapkan kepada Chocolate Lover atau Naquiah kerana terpilih memenangi Segmen Follow & Blogwalking #2. Marilah sama-sama kita terjah entri terbaik Chocolate Lover...

Mengkaji Bukan Mengeji

sape duk bace ttg post kt fb skrg mengenai gmbr baby di bawah ini


ble post ni dipampang di wall fb dan deskripsi ayt tersngt menarik yg direka org-org yg tdak bertnggungjwb ni..lalu laju saje si pengomen yg mengeji staff yg terlibat...mengatakan nurse makan gaji bute je...dan seumpamanye...w/p sy blm berkhidmat menjadi jururawat dan bakal menjdi jururawat...sedgkn tempoh kami practcal di wad-wad di pust penempatan kanak-kanak..bertapa staff begitu menjaga kanak-kanak terutama baby...kadang-kadang org mudah mengeji berbndg mengkaji ape sbb berlaku sesuatu perkara..

Selanjutnya, klik SINI untuk terjah.

Susah ingin Mia perkatakan apabila timbul isu yang sebegini melibatkan pelbagai pihak sebenarnya. Terkadang kita hanya tahu, apabila diwar-warkan dalam facebook, hakikatnya kita tidak tahu hal yang berlaku semasa kejadian tersebut. Bila baca entri ini, Mia rasa tersentuh dengan luahan hati dan pandangan Naquiah. Apa-apa pun seharusnya kita selidik dahulu, sebelum membuat kesimpulan yang muktamad.

kesian dan simpati pada baby ini..

48 comments:

  1. yupp..sb tu paly tak share brite yg tak knfem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya paly... bahaya sebarkan yang macam ni kalau tak sahih...

      Delete
  2. Betul tu Mia. Berkaitan kes Lahad Datu pun, ada sahaja insan yang akan "share" perkara yang tidak langsung dikaji dan tahu kebenaranya. Ada sahaja yang terus menilai tanpa memberi penilaian yang adil terhadap sesuatu perkara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... ada yang betul. ada yang salah... sampai tak tahu mana yang betul...

      Delete
  3. singgah sini..as salam..lama sungguh mia tak singgah n3 saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. belum menyempat lagi. jap lagi mia singgah.

      Delete
  4. tumpang tengok dan kaji di mana kelalaian seperti ini...adakah itu satu penipuan semata-mata? kaji selidik sesuatu berita yang tersiar di internet...

    ReplyDelete
  5. rasanya tak payah ko share cerita2 yang blum tentu kesahihannya...huhu

    ReplyDelete
  6. sebaiknya sebelum mengeji, kaji dulu keadaan yang sebenar kan kak mia...

    *kak mia, sorry malam semalam farah terlelap x sempat lagi add kak mia...I will do so by today...and nanti kita chat ek... he he he...sorry and a thousand apologies to you my sista'

    ReplyDelete
  7. selalunya kita terlebih dahulu mengeji lepas tu baru mengkaji. sebaliknya kena kaji dulu.hmmm...

    ReplyDelete
  8. setuju sgtt...macam2 berita x tentu kesahihannya di keliling kta...

    ReplyDelete
  9. Salam Mia dan tahniah chocolate lover,
    Media sosial adalah tempat perkongsian cerita. Ada yg menggunakannya utk pelbagai tujuan...Maka cerita yg di sampaikan pelbagai versi, terkurang, ditokok tambah mahupun dieksploitasi demi kepentingan dan agenda tersendiri. Kita tidak mampu menghalangnya...Tapi sebagai pembaca yg bijak, pelulah tahu menilai cerita yg disampaikan. Kesahihan cerita dan maklumat sebelum membuat sebarang komen atau andaian.
    Fitnah itu berdosa besar...samalah juga dgn orang yang memanjangkan fitnah tersebut!
    Jadilah blogger dan pembaca yg berilmu dan bijak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ya bin muhammad... terima kasih ya di atas perkongsian ini.... memang bahaya kalau dah tergolong dalam fitnah ni...

      Delete
  10. Lain kali siasat dulu okeyy..ee suka sangat mengeji tanpa usul periksa

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang patut siasat dulu lepas ni... kan mieza...

      Delete
  11. Betul2.. Selidik dahulu sebelum mengeji itu ini..

    ReplyDelete
  12. tu yg akan buat org slh fhm n akhirnya ad amslsh...erm..slh gua teknologi..

    ReplyDelete
  13. berita ni dulu yg panas tu, ramai yg mengkeji sblm mengkaji..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum...
    thanks kak mia sbb pilih entry quiah sbg entry terbaik..
    quiah just nk kongsikn berita2 cm ni bnyk wt org lain terkecik ati...
    n some time ade bnde kcik wt org melayu bergaduh besr...
    doakan yg terbaik untuk org teraniaya n doakan pada baby ni sntse shat...

    ReplyDelete
  15. tu laa , benda tak betul pon orang percaya . ishh , apa nak jadi laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah... mungkin budaya zaman sekarang cam ni...

      Delete
  16. baca ,, faham,, selidik dulu baru nak siarkan...nasib baik saya tak amik kesah hot story macam nie...kekadang takut ada hati yg terguris.....

    ReplyDelete
  17. Itu lah..macam2 sekarang ni..Makin berkembang teknologi..berkembang2 jugalah berita atau pun cerita yang tak betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan aini... kena tapis dulu baru boleh share mana yang ok...

      Delete
  18. ya... sbb tu la kita tak boleh cpt menilai apa2 yg berlaku tanpa mengetahui apa sbnrnya berlaku... deno selalu masuk wad, mmg kesian lihat nurse sampai tak tidur jaga patient... itulah orang kita, suka menilai sesuatu yg tak pasti.. tak pasal2 dapat dosa mengeji orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian juga kat nurse... bukan senang nak jaga pesakit... tanggungjawab berat kan deno...

      Delete
  19. Fikir pjg sebelum nk sebar ape2 berita...

    ReplyDelete
  20. Jangan sesekali menilai kejadian yg berlaku tanpa usul periksa.

    ReplyDelete
  21. Yelah ...tak semestinya betul mungkin ada cerita disebaliknya!

    ReplyDelete
  22. oh kes ni..tulah kdg2 bnde yg diwar2kn xspenuhnya betul..50/50 jer..

    ReplyDelete