Bye Bye Shoutbox

Sunday, November 17, 2013

Bye Bye Shoutbox

Dengan rasminya shoutbox telah dikeluarkan dari blog ini. Dah fikir banyak kali. Nampak gayanya bye bye ya shoutbox. Dulu-dulu penggunaan shoutbox tidaklah macam sekarang. Sekarang lebih banyak spamming. Menyirap saja darah ini. Lebih-lebih lagi yang tinggalkan mesej palsu. Belum lagi yang promosikan produk.... huhuhu..


Puan Gojes siap chat dengan Mia di FB bertanyakan tentang shoutbox. Memang shoutbox sudah tiada. Mia dah buang. Terlalu banyak penyalahgunaan. Terasa diri macam bersalah pula, sebab blog Mia. Kadang link merepek yang ditinggalkan di shoutbox boleh membahayakan blog kita dan juga pengunjung kita.

Apa-apa pun... dah lega sekarang ini. Rasa lapang dada ini. Kalau ada apa-apa yang penting, bolehlah inbox Mia...

terpaksa walaupun sayang...

26 comments:

  1. wan pun dah lama buang shoutbox..sesetengah pihak menyalahgunakan shoutbox..iklan je banyak..

    ReplyDelete
  2. Dulu pun saya nak buang dalam blog saya pasal benda nie la.. Tp fikir2 balek, kesian plak dgn blogger2 lain yg salu communicate ngn saya dari shoutbox tu.. Serba salah. So, keputusannya saya kekalkan

    ReplyDelete
  3. Assalammualikum,,,kak mia,

    sayang buang shout box tu... sebab kekadang mselim3 communicate dgn rakan blogger... tp pape pun keputusan di tangan kak mia ...

    mselim3

    ReplyDelete
  4. ya, makin menjadi2 spamming tu... masa mula2 blogging dulu takde pun... rimas gak, tp sebagai blogger yg boleh dikira baru lagi dan tak famous... rasanya biar la dulu shoutbox tu kat situ...hehe...

    ReplyDelete
  5. betul la akak...kadang2 memang menyirap je rase dengan link ntah pape dorg tinggal tu... ade byk pro n cons die sebenarnya... ngape la tak mcm dulu2.. padahal shout box tu antara cara senang nk communicate dengan kengkawan lain...

    ReplyDelete
  6. tu lah...menyirap je darah bile link iklan pulak yang d tinggalkan...

    ReplyDelete
  7. ada shoutbox pun susah juga.. iklan sana sini.

    ReplyDelete
  8. betul la kak shoutbox tu byk link spam
    pastu meriah ngan org promosi bisnes mereka
    byk link iklan gak

    ReplyDelete
  9. Saya syg plk nk buang sbb masih rasa ada kepentingannya..kdg2 x smua org ada idea nk komen entry kita,so tingglkn link di shoutbox je..itu pndpt saya la..trpulang pd diri msing2

    ReplyDelete
  10. memang banyak spamming kat shoutbox ni..

    ReplyDelete
  11. Msih simpan lagi... Tgh pikir2 nk buang atau tak sebab kdg2 diorg tggl link kt situ ktika bw..

    ReplyDelete
  12. sobsob~ lepas ni sedih ar, tak dapat tinggalkan jejak untuk kak mia ;(

    ReplyDelete
  13. susah nak kawal msg yang ditinggalkan di SB, lebih baik buang je dari blog..

    ReplyDelete
  14. setuju la kak mia..sekarang banyak sangat iklannya..owhh..dilema nih..

    ReplyDelete
  15. Sayang pulak nk buan.. tp apa pum mmg kena take note, klu memudaratkan mmg akan buang lah... t kasih..

    ReplyDelete
  16. The same reason why Mieza buang sohoutbox dulu.. Ramai yang ambil kesempatan dgn tinggalkan link spam kat kita.. Sakit pulka hati.. Huhu..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Saya pun baru buang shoutbox tu, terlalu penuh dengan spam sampai x nampak dah msg yg org tinggalkan. Ringan sket blog :)

    Jom Terjah : Bunuh Filem Melayu!

    ReplyDelete
  18. Yup..too much spamming kan kak mia.. tpi buat masa ni sayang lagi nak buang.

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum mia..betul la kekadang dpt byk link yg merepek2 kat kotak shoutbox tu...;)

    ReplyDelete
  20. rata2 semua isu spamming... jadi ramai yang buang bg elak isu ni...tp biasa la... masih ada kebaikan nya.. bg sy.. sy masih kekal kan shoutbox... :-)

    ReplyDelete
  21. tak buang shoutbox tapi rajinkan diri ban dan delete mana2 yg patut. huhu

    ReplyDelete
  22. saya pun dah buang.. hii byk sungguh iklannya..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.