Tips Penjagaan Bateri Handphone / Smartphone

Tuesday, January 21, 2014

Tips Penjagaan Bateri Handphone / Smartphone


Selalunya Mia akan tunggu sehingga bateri handphone atau smartphone benar-benar dah nak habis dalam erti kata lain, bateri nak kong barulah Mia nak cas (charging) handphone. Kadang itu dah warning... battery is low pun Mia buat tak kisah sehingga tinggal 5% lagi baru sibuk nak cas.

Selalu semak kesihatan (health) bateri handphone untuk pastikan dalam keadaan baik (in good condition). Jangan sampai terlebih cas, jangkahayat bateri untuk lebih tahan lama akan merosot.

Nak-nak sekarang ini kita kena berjimat-cermat, jadi jagalah bateri handphone dengan rapi. Kalau rosak, nak kena beli yang baru dan tentu memerlukan kos. Lebih baik kos itu digunakan untuk keperluan lain yang lebih penting.

Sedang Berlangsung :

 tips mudah dari Mia... sayangilah bateri handphone anda...

39 comments:

  1. thanks tips ini Mia..
    slalu jg mcm tu..betri dah low sgt masih guna hp..


    ReplyDelete
  2. Kak Mia, ada suggestion untuk apps yang sesuai utk tengok bateri tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak mia guna ni...
      http://www.mialiana.com/2013/08/battery-doctor.html

      Delete
  3. yup! sama la, tunggu cam betul betul nak habis baru charge hihi

    ReplyDelete
  4. sama la, selalu sangat sampai dah warning baru pi cas...

    ReplyDelete
  5. Yes... agree. One more thing, jgn guna masa tengah caj... atau guna sambil dok tengah caj... that's what the guy from the phone kiosk told me. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wafa... mia tertinggal part yang tu... al-maklum menaip keypad dah tengah malam... hehehe...

      Delete
  6. Nad pun selalu tunggu sampai dia suruh connect to charger baru la nad charge hp nad heee

    ReplyDelete
  7. Belum ada smartphone lagi, jd x perlu risau...

    ReplyDelete
  8. laa yeke boleh kurangkan jangka hayat bateri. urmm sll asyik charge je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuppp... solehah. bateri cepat habis nanti..

      Delete
  9. smartpong mmg cepat habis bateri pastu kalo charging amik masa lama jugak,kan..

    ReplyDelete
  10. betul tu, mama kadang sampai hitam screen tanda betul-betul lapar sangat dah tu..

    ReplyDelete
  11. smartphone @ android memg cpt abeh betri, nak² klu pakai internet...slalunya sy pakai sampai betri abeh teruih, br cas...masa cas off hp...nak jimat lagi, cas laa kat opis..hehehehe...

    ReplyDelete
  12. haah btl la tu kak..kena jaga dari awal

    ReplyDelete
  13. haaa... btul gak... mmg slalunya caj hp bila dah kluar warning... tp tu masa tahun pertama hp tu... dah masuk tahun ke 2 ni... tak lagi dah... hehehe...

    ReplyDelete
  14. Wan pun buat macam ni..betul2 low baru cas..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum
    mmg sll kluar bunyi warning br kelam kabut nak cass..ehe..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Mia

    bila 50% saya dah cass semula, kerana takut tak sempat nak cass bila nak guna...

    ReplyDelete
  17. huhu...bteri smartfon mmg la cpt na abis kan..dlu pki tepon cokia, lama je tahan..huhu

    ReplyDelete
  18. Bateri hp Eraz dah macam nak membengkak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius? kalau bengkak or ada bonjol, better tukar baru. takut leaking... bahaya plak.

      Delete
  19. dh pasang charger sll lah check dh full ke belum

    ReplyDelete
  20. perna baca tips ni... tapi selalu fail nak follow...

    ReplyDelete
  21. betul tu kak.dah betul² nak habis baru charge.barulah bateri tahan lama..kalau asyik charge je lama² tak tercharge..huhu

    ReplyDelete
  22. Bila beli yg baru bukan setakat kos, jangka hayat takkan sama dengan yg original. Kena jaga selalu.

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum mia...perkongsian yg baik

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum
    nk tnya kak mia..kalau kak mia tau la..funtion clean master nie utk ap??utk handset punya..yg kt google play 2..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.