Pertunjukan Budaya Pelancongan Hainan China Berlangsung Dengan Gemilang di Malaysia

Pertunjukan Budaya Pelancongan Hainan China Berlangsung Dengan Gemilang di Malaysia | Berita gembira buat semua. Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Haikou telah kembali beroperasi bermula 8 April 2023 nanti. Mari kita terbang ke sana "Malaysia"!

"Jom pergi melancong ke Hainan, di hujung dunia ombak bergelora, semerbaknya aroma kelapa dan laut menyegarkan jiwa, buah dan bunga mekar sepanjang tahun ...... ". Pada 19 Mac 2023 jam 6.00 petang,  persembahan rap gembira "Hainan Disco" diadakan dengan meriahnya di Lapangan Bukit Bintang Pavillion Kuala Lumpur Malaysia, di samping mengumumkan tayangan pertunjukan budaya pelancongan Hainan China sambil menjemput semua penonton dengan penuh semangat.


"Hainan dan Malaysia merupakan kawasan kepulauan tropika yang berdekatan dan memiliki banyak sumber budaya pelancongan yang serupa. Aktiviti promosi ini memberi peluang kemasukan pelancong luar dengan dasar bebas visa masuk ke Hainan, menormalisasikan penerbangan sebagai logistik penghubungan, menggunakan pameran pelancongan MATTA FAIR Malaysia sebagai platform dan dengan memfokuskan pada sumber daya pelancongan yang umum, iaitu "Hutan Hujan Tropika" melalui acara-acara seperti memperkenalkan budaya kehidupan suku Li Miao dan promosi interaktif hutan hujan tropika. Ia juga turut menunjukkan konsep budaya pelancongan Hainan berkonsepkan "harmonis dengan alam" dan ake rah perkembangan positif pelancongan hijau." kata wakil pejabat dari Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Hainan.


"Kempen Menarik Hati Pulau Hainan" memikat penduduk Malaysia

Dalam kempen ini, Hainan telah dengan teliti menetapkan empat bahagian utama iaitu kawasan makanan tema "Hainan Jemput Anda Makan Ayam" yang menampilkan masakan khas Hainan seperti nasi ayam Hainan, ching bo leung, go bi o dan teh zhu gu, kawasan pameran produk pelancongan dan barangan kreatif Hainan, kawasan pertunjukan warisan budaya Hainan, dan kawasan promosi dan perkhidmatan maklumat produk, laluan dan penerbangan pelancongan Hainan. Nasi ayam Hainan di kedai Nasi Ayam Yangtze di Kuala Lumpur amat popular, dengan 300 hidangan habis diambil kurang daripada sejam. "Di Malaysia, kedai Nasi Ayam Hainan terdapat di sepanjang jalan di bandar-bandar, jadi ia adalah pengalaman yang sangat menakjubkan untuk mencuba nasi ayam Hainan yang datang langsung dari Hainan," kata Agnes, seorang penduduk Kuala Lumpur. Warisan budaya Hainan seperti tenunan Li, anyaman, ukiran kelapa dan lain-lain turut disenangi oleh penduduk tempatan. "Saya terkejut bahawa kulit kelapa boleh digunakan untuk membuat produk yang sangat cantik," kata Cheng Wei Feng, seorang penduduk Kuala Lumpur.

"Selain pantai yang menakjubkan dan pelbagai hidangan yang enak, Hainan juga mempunyai hutan hijau yang boleh menenangkan dan menyembuhkan tubuh dan minda. Hutan hujan tropika adalah sumber daya pelancongan yang berharga di Pulau Hainan, dan keunikan budaya tempatan dalam hutan hujan juga merupakan pengalaman pelancongan yang tidak boleh dilepaskan. Bandar Wuzhishan terletak di kawasan utama hutan hujan tropika, dan ia merupakan bahagian penting dalam pelancongan hutan hujan tropika Hainan." Promosi khas yang diwakili oleh Wuzhishan mengenai hutan hujan tropika ini telah menarik minat penonton.

Kembara Malaysia Jean juga berkongsi pandangannya tentang Hainan di tempat acara tersebut: "Saya terkejut dengan perkembangan pelancongan di Hainan ketika saya pertama kali ke sana pada awal 2000-an. Terdapat pelbagai produk pelancongan yang kaya dan pelbagai makanan tempatan yang istimewa. Terutamanya, terdapat pelbagai jenis hotel percutian di Hainan, termasuk homestay yang istimewa dan hotel mewah yang boleh memenuhi keperluan pelancongan yang berbeza."

Tiket bertuah, soalan dan jawapan tentang pelancongan, cabaran tarian tongkat buluh suku Li ... semuanya membangkitkan semangat para penonton di Malaysia, dan suasana di tempat acara semakin meningkat. Semasa interaksi yang menyeronokkan, Chen Lingling menjadi "ikan koi" di tempat acara dan memenangi tiket penerbangan pulang-pergi ke Hainan dari Kuala Lumpur. "Datuk saya orang Hainan, jadi Hainan merupakan sesuatu yang hangat dan ajaib bagi saya. Saya terkejut ketika mendengar penyampai acara menyebut nama saya, saya hampir terperanjat. Sekarang keluarga saya sedang merancang lawatan kami ke Hainan dengan gembira. Kami merancang untuk kembali ke Hainan bersama-sama." katanya dengan penuh semangat.

Terkini untuk Penerbangan dari Malaysia ke Haikout

Menurut laporan, penerbangan charter Kuala Lumpur = Haikou yang dioperasikan oleh Hainan Kangtai Travel Co, Ltd akan dioperasikan kembali mulai 8 April 2023, dua kali seminggu, dengan jadual penerbangan pada hari Rabu dan Sabtu, dengan pesawat Boeing 737-800 dari maskapai Malaysia-Indonesia. Kuala Lumpur-Haikou OD614 / 08:20-11:55, Haikou-Kuala Lumpur OD 615/13:40-17:15. Ini adalah penerbangan pertama yang direstorasi sejak Januari 2020 antara Hainan dan Malaysia, dengan fokus pada kumpulan pelancong dan pelanggan bisnes. Selain itu, Hainan United Airlines Group juga akan membuka penerbangan bermusim, dengan jadual tiga kali seminggu, yang akan dioperasikan oleh Malaysia Airlines, laluan "Haikou-Kuala Lumpur".

Di Malaysia terdapat banyak orang Hainan, bagi kita Hainan adalah tanah kelahiran yang tidak dapat dipisahkan. Kami sangat gembira apabila mendengar berita mengenai pemulihan dasar bebas visa untuk masuk ke Hainan. Hari ini, kami mendapat tahu bahawa penerbangan Kuala Lumpur- Haikou akan kembali beroperasi, kami sangat bersemangat untuk pulang ke tanah air untuk melawat. Warga Malaysia, Fu Ley Yi, telah mula merancang lawatan ke Hainan dengan tidak sabar.

Mulai 15 Mac, dasar bebas visa untuk 59 negara termasuk Malaysia dipulihkan di Hainan. Ini sangat menggalakkan pelancong Malaysia untuk masuk ke Hainan tanpa visa. Pada masa yang sama, sempena MATTA FAIR yang merupakan pameran pelancongan terbesar di Malaysia, kami telah bersama-sama dengan Syarikat Pelancongan Shengshi Malaysia dan agensi-agensi pelancongan lain untuk membentuk gabungan jualan dan mempromosikan produk pelancongan dan laluan di Hainan dalam pameran MATTA FAIR. Pihak berkenaan dari Hainan Kangtai Travel Co., Ltd. menyatakan bahawa telah direka khusus laluan pelancongan tema dengan ciri-ciri khas Hainan untuk pasaran Malaysia, termasuk pelancongan lautan, pelancongan hutan hujan tropika, pelancongan desa yang indah, pelancongan etnik yang pelbagai, dan lain-lain. Laluan-laluan ini menggabungkan pemandangan pedesaan, percutian pantai, hutan hujan tropika, budaya etnik, suasana rakyat tempatan, makanan pulau Qiong dan ciri-ciri khas lain seperti Ocean Dreamland Haichang, Taman Mawar Antarabangsa Yalong Bay, Kebun Budaya Nanshan, Kawasan Pelancongan Fenghuang Deer Turnaround, Kawasan Pelancongan Qiong Ancient Love, Kawasan Pelancongan Kebudayaan Suku Li dan Miao Binglanggu, Taman Kebudayaan Haruman Xiangshan, Taman Haiwaii Tropical Wild Animal dan Botanical Garden, Pulau Huahai, Bandar Kecil Budaya Kopi Chengmai dan lain-lain kawasan tarikan yang terkenal di Hainan, termasuk laluan di sebelah timur, tengah dan barat. Selain itu, produk pelancongan yang disesuaikan seperti pelancongan padang golf dan pelancongan menjenguk keluarga juga disediakan mengikut keperluan pelanggan.

Pengarah Pusat Kebudayaan China Kuala Lumpur, Zhang Jiexin telah menghadiri acara tersebut dan memberikan tiket penerbangan bertuah pergi-balik "Kuala Lumpur-Hainan" kepada pelancong bertuah. Syarikat Pelancongan Sejagat Malaysia dan wakil-wakil agensi pelancongan tempatan turut menghadiri pameran ini.

Post a Comment

0 Comments