Kekerapan Update Blog Yang Sesuai

Saturday, February 22, 2014

Kekerapan Update Blog Yang Sesuai


Sebenarnya tidak kisah pun... nak update berapa entri satu hari... terpulang pada kita kekerapan update blog itu macam mana... ikut kesesuaian dan kemampuan kita sendiri. Tidak perlulah nak terikut-ikut dengan blog lain.

Tapi dalam konteks yang ingin Mia fokuskan di sini boleh tak ianya konsisten? Sebagai contoh, kita memilih untuk update blog 1 entri 1 hari. Kenalah berterusan setiap hari kita keluarkan 1 entri. Jangan hari ini ada update lepas itu esok tak ada update, pulak tu lusa baru update. Bukan konsisten namanya tu. Kalau katakan kita update 2 entri 1 hari makanya haruslah buat setiap hari begitu.

Kalau nak update lebih tak apa malah digalakkan tapi janganlah dikurangkan. Contohnya... update blog 3 entri 1 hari. Setiap hari kenalah begitu. Tiba-tiba ada satu hari terlebih rajin, maka update 4 entri 1 hari. Tidak apa. Cuma kalau kurang idea, update 2 entri masih boleh diterima tetapi jangan 1 entri atau tiada entri langsung dalam 1 hari itu, memang merundumlah ranking blog kita nanti.

Cuba disiplinkan diri untuk tetapkan satu target kekerapan entri yang harus kita update. Jadikan ianya konsisten, mula-mula memang susah nanti lama-lama bila dah terbiasa akan mudah dan senang. Bila pengunjung datang pun, sedap hati nak tengok. Ada update... blogger yang ada identiti dan menjaga hati pengunjungnya.

banyakkan membaca bagi memudahkan penulisan...

Entri berkaitan :
- Konsisten Update Blog

47 comments:

  1. thanks kak mia sharing...kalau boleh nak tetapkan paling banyak pun dua entry...harap ianya berterusan..tapi bila idea datang mencurah-curah tu yang timbunya dua atau tiga entry..kalau lebih selalunya sy autopublish untuk esok pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu ida... fikirkan esok dan lusa juga... well done dear..

      Delete
  2. sy pun fikir mcm tu juga kak mia.. drpd buat entry byk2 sekali gus lepas tu stop cm sy buat bru2 ni, kesian kat org yg jenguk blog kita..baik, simpan untuk esok2..

    ReplyDelete
  3. skarang dyh buat 1 entry 1 hari..klau 2 pn dyh smpan untuk autopublish but tu la..time cuti bole la..lau time study meme x bole lah..x sempat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang pada dayah sebenarnya... kalau boleh maintain... lagilah bagus...

      Delete
  4. Zara set 1 entry satu arii.. ^^ try my best ntuk kekalkn kunjungan kat Blog.. trima kasih sis.. sharing yg sgt baik. ^^

    ReplyDelete
  5. Dlu mmg rietta pernah buat stu hr stu entry....tpi itu la...kebelakanagan nie...dah xsempat nak kejar...huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe rietta... pentingkan yang penting dulu...

      Delete
  6. terima kasih kat mia..saya kadang2 berhari2 tak update sebab tak sempat..tapi cuba juga la menyempatkan..kadang2 sehari 2. 3 entri..memang tak konsisten..saya y sedih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 mar... mia pun mula2 memang macam tu... cuba ya nanti..

      Delete
  7. tips yg bagus. tu la kan kak mia, bila byk idea sampai 4 entry sehari. dah kurang motivasi jadi 1 entry sehari.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yumida... takpe... janji ada update...

      Delete
  8. Replies
    1. ok tu abe... maintain tiap2 minggu macam tu...

      Delete
  9. tips yg sgt bagus kak, saya pun sedang mula cuba konsistenkan 1 entri sehari, jika hari cuti kebanyakan terpaksa guna autopublish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok bagus tu... kekalkan secara berterusan ya...

      Delete
  10. Oh.. maklumat yang sangat berguna ni... saya pernah tertanya-tanya tentang macamana yang dikatakan konsisten atau kekerapan update blog... sekarang fahamlah sikit-sikit...:D Thanks for this beautiful sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ya wafa... mia nampak wafa pun dah konsisten update 2 entri 1 hari... good job..

      Delete
  11. disiplin tu penting kan kak mia..sbb kalau x nnt blog terbiar jee

    ReplyDelete
  12. Setakat ni masih konsistens satu hari satu entri.

    ReplyDelete
  13. kadang2 tak tetap pun post entry ni. Kalau letih, meman tak post langsung dalam seharian tu. Thanks for sharing akak :)

    ReplyDelete
  14. Nice sharing kak mia.. saya kadang2 tak ter-update jugak blog tu.. lepas ni kena konsisten lah ni.. ;D

    ReplyDelete
  15. Thanks for sharing! I can only manage to update once at least every two days now due to time constraint.

    ReplyDelete
  16. Seperti yg Kak Kujie sarankan, kekerapan tidak penting tapi kosisten itu penting disamping entri yg berkualiti. Kalau selalu update tapi pengisian sama seperti post di FB tak bermakna juge...
    All the best Mia...komitmen anda berblogging amat saya kagumi.

    ReplyDelete
  17. Heehe betul tu kak. Sy ni memang tak konsisten bab update blog .

    ReplyDelete
  18. Nice sharing, respect dgn kak mia dan blogger2 yg boleh update blog 2-3 kali sehari..bilalah nak sampai tahap tu kan..


    Jom Terjah : Muslim Niaga : Platform Dropship Produk Islamik

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kak Mia...terima kasih atas perkongsian ini...mudahan dapat membantu blogger yang macam Diana ini...InsyAllah akan Diana lakukan seperti apa yang Kak Mia katakan..

    ReplyDelete
  20. haah kak mia..Lya akan usahakan juga..

    ReplyDelete
  21. Sy konsisten 4-5 entry satu hari... Betul tu.. Byk mmbaca tmbh idea utk update blog...

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum mia...tahniah2 usaha yg baik...:)

    ReplyDelete
  23. T kasih diatas perkongsian tips & nasihat Mia.. :)

    ReplyDelete
  24. ooo..patutlah dia turun...tima kasih atas tips dansiahat mia....

    ReplyDelete
  25. terima kasih berkongsi kak mia...saya hari bekerja, 1 entry sehari...tapi bila cuti, tak dapat nak concentrate...insya Allah, berusaha 1 entry 1 hari walaupun cuti...^_^

    ReplyDelete
  26. yang penting konsistent update even 1 entry sehari :)

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.