Madah Kawan

Friday, February 14, 2014

Madah Kawan

Kawan... oh... kawan. Kerana kawan kita binasa. Kerana kawan kita lupa diri. Kerana kawan kita merana.

Di sini Mia kongsikan sebuah madah kawan untuk tatapan pengunjung.

Sumber gambar : SINI

Pertahankan dia yang setia bersama kita
saat kita berada dalam kesusahan

Dan lupakan dia yang meninggalkan kita
saat kita terjatuh

Agak-agak lah kan... ada tak pernah berlaku kat kita. Bukan senang nak ada kawan yang boleh jatuh dan bangun sama-sama. Kalau ada kawan yang pentingkan diri sendiri, lebih baik jauhkan diri dari dia. Kawan yang benar-benar sejati, ialah kawan yang tidak pernah tinggalkan kita di kala kita kesusahan bahkan sanggup tolong kita. Satu lagi, perlu lebih berhati-hati dengan kawan yang berpura-pura baik depan kita tapi sebenarnya menikam dari belakang. Yang ini.. memang akan nenyakitkan hati kita di kemudian hari.

sekadar mengingatkan... cuba check balik siapa kawan kita.....

34 comments:

  1. thanks for sharing akak. betul tu,kawan time senang mudah nak cari,kawan time susah,berapa kerat jer yang tinggal..

    ReplyDelete
  2. betul tu sis..nak cari kawan sejati ni macam mencari benang dalam tepung..

    tapi suami tetap kawan sejati sampai mati

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suami... memanglah sampai mati... hihihi

      Delete
  3. kawan ketawa mudah dicari.. kawan menangis bagai nak gila mencari.. :-) ... salam jumaat kak mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sabtu dear... hmmm... betul tu... macam nak gila kan..

      Delete
  4. Nice sharing..
    Bukan senang nak dapat kawan sejati..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. yang jenis makan ni.. memang tak boleh dibuat kawan..

      Delete
  6. kawan memang ramai..
    tapi nk cari yang betul2 kawan tu mmg susah.
    mungkin biar kita je jadi kawan sejati tu.
    jgn mengharapakn org lain jadi kawan sejati :)

    ReplyDelete
  7. betul tu kak mia.. kawan ketawa senang dicari.. tapi kawan yang sanggup susah bersama kita susah nak dapat..

    ReplyDelete
  8. kawan nak gelak² memg ramai..tp kawan utk berkongsi kisah suka duka, susah sgt nak cari...percaya atau x, akak belum jumpa lagi kawan sejati...byk berkongsi kisah dgn adik² ja..takot terkena kwn mkn kwn...

    ReplyDelete
  9. suka sorang-sorang sebab ramai kawan yang suka take for granted....

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan kak...penah ade kawan yg kononnye sehati sejiwa...tp akhirnye dia mkn kt blk..mgkin kt pun ada salah silap...tp ntah le...btl..mmg susah cr kawan susah senang sama2...jemput jengah n follow blog ika ye...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum mia...moga kita akan sentiasa ada kawan2 yg sehati sejiwa bersama...:)

    ReplyDelete
  12. meseh yg zara cuba smpaikn kat entry zara ari ni.. susa nak cr kawan yg bsama masa susah dan senang. but if dah jumpa.. sila laa hargai kawan anda.. ^^

    ReplyDelete
  13. kawan sng dicari sahabat susah..mcm entry sya artu..haha

    ReplyDelete
  14. hmmm susah nak carik kwn yg benar2 kawan skrg ni...

    ReplyDelete
  15. kawan yang setia susah nak jumpa... ada tapi tak ramai... yang tak setia tu, kita doakan saja kesejahteraan mereka...

    ReplyDelete
  16. nice sharing mia. bgus gak jumpa kwn yg sjati. plg tidak dia x mgkin sakitkn hati. klu lg baik bila dpt kwn yg mampu tlg kita masa kita down, jauhkan diri dgn kwn yg penting kan diri shj. nak nak yg lari masa kita susah tp masa dia susah.. pandai plak cri kita. Yg ni pun kita diharuskn Jauhkn diri ! Apa pun MakLady syukur msih ramai Sahabat yg sudi nangis sama, meroyan sama , malah happy sama2 slain kluarga trcinta. Tksih Allah :)

    ReplyDelete
  17. Betul tu. kawan waktu susah sukar dicari. Kawan waktu senang senag aje nak cari.

    ReplyDelete
  18. Betul sekali Mia. Selain itu, kawan yang baik bukan hanya pandai memuji tetapi sanggup juga menegur segala kesalahan dan kesilapan kita..

    ReplyDelete
  19. Betul tu.. kawan boleh ada ramai.. tp sahabat setia sukar dicari.. hargailah sahabat.. :)

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Kak Mia..kawan ramai,tapi nak cari yang benar-benar kawan amat susah...

    ReplyDelete
  21. Kita.nl.sahabt yg baik tpi adakah kita sahabat yg baik kpd.ahabat kita???

    ReplyDelete
  22. pernah juga..yang penting kita sentiasa positive walau ape pun..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.