Rindu Pada Jumaat Yang Dulu

Friday, March 28, 2014

Rindu Pada Jumaat Yang Dulu




Dah nak hampir 3 bulan, tetapi masih rindu pada Jumaat yang dulu. Jumaat yang dulu, hari bekerja dengan waktu rehat tengahari yang agak lama. Rehat dari pukul 12.15 tengahari sehinggalah 2.45 petang. Bayangkan pada masa itu kaum wanita boleh meluangkan masa bersama rakan-rakan untuk membeli-belah di shopping complex dan juga waktu itulah untuk buat urusan masing-masing.

Tapi sekarang tidak lagi. Mia rasa rindu sangat hari Jumaat yang dulu. Sebab selalunya masa itulah Mia ada waktu untuk aktiviti blogwalking, karaoke dengan Kak Aida dan rakan-rakan sepejabat yang lain, beli barang-barang kat Giant atau JUSCO dan macam-macam lagi aktiviti yang kita boleh buat.

Tapi sekarang... tidak lagi. Tiada lagi semua itu. Hanya pergi kerja dan balik kerja. Masa yang ada hanyalah singkat di kala sarapan pagi dan makan tengahari. Tak dapat nak macam dulu lagi.

Rindunya....

Jumaat yang sekarang ini, hari cuti. Luangkan masa di rumah bersama Sofea. Uruskan hal-hal rumahtangga. Nak jalan-jalan pun tak seronok sebab Suami Mia bekerja pada hari ini.

sebenarnya sangat terasa ni... huhuhuhu

42 comments:

  1. takpela khamis balik awal.. setiap y berlaku ada hikmahnye..
    saya takde istilah rehat lama ari jumaat..

    ReplyDelete
  2. tu hari dgr cerita Johor akan tukar balik Jumaat jadi hari bekerja , jadi tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. memang ada citer2 tentang tu kat sini... tapi tak tahu la, jadi ke tak nak tukar balik.

      Delete
  3. Replies
    1. memang balik awal... part ni memang suka..

      Delete
  4. Assalamualaikum.. bestnya.. sheila balik kampung mertua, tengok hari ahad abang dan akak ipar kerja. rasa kelakar pula. sepatutnya sekatakan hari bekerja dan cuti satu Malaysia kan? solat Jumaat pun, lelaki takda alasan kata tak boleh solat. PM mohon pandang serius hal ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sheila... memang rasa kelakar sebab tak seragam... cuti pun banyak habis kerana ni..

      Delete
  5. SALAM KAK. KEDAH JUMAAT CUTI.


    jm @ http://jmbelog.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam jm... untunglah sana.. takde tukar2 cuti..

      Delete
  6. assalamualaikum mia...yer la terpaksa tukar caranya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama... haah.. cara dah tukar pun, tapi masih teringat2 lagi...

      Delete
  7. masih tak dapat nak sesuaikan lagi kak mia perubahan waktu kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sesuaikan.. tapi tu la.. macam belum sesuai lagi... huhuhu

      Delete
  8. cuti hari Jumaat sebenarnya lebih seronok daripada bekerja... cuma masalahnya kepada pasangan suami isteri atau keluarga bila mak atau ayah tak bercuti sama-sama... sepatutnya masa cuti adalah masa untuk spend quality time bersama keluarga... ada 4 kali jer seminggu pon... someone with authority should responsible enough to realize this matter and work it out for the good course... kenapa payah sangat nak faham benda-benda 'humanity' and 'moral' ni????...
    (cakap jer lebih... bukan boleh buat apa-apa pon ni)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu wafa.. cakap kat blog pun ada juga yang nak baca.... heheheh.... thanks for the great support...

      Delete
  9. Hurmmm...same jer mcm office shaila...even hari jumaat, still rehat yg pendek..just untuk lelaki islam sahaja dia bg pelepasan rehat lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo macam tu... tak rehat panjang ya shaila... takpe la..

      Delete
  10. sebab tu rasanya prefer lagi jumaat bekerja dari jumaat bercuti... hu hu hu...

    ReplyDelete
  11. Hi kak mia , saya nak minta maaf sebab selalu komen spam. Sorry ok :(

    Saya ada buat entry untuk memohon maaf. Harap baca la ea
    http://awksweetgitu.blogspot.com/2014/03/im-sorry-cause-did-spamming-tt.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. orait dear.... no heart feeling.. dah terjah entri tu..

      Delete
  12. i knoe how u feel sis.. be strong..moga ada keajaiban berlaku kt johor supaya boleh turning back the time even tho its imposible..ok, nak gi lunch out..1215-245 ..hehhe...

    bai..

    ReplyDelete
  13. memang terasa sebab ia tidak diseratakan pada setiap negeri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. tu la kak sukma... payah juga kan..

      Delete
  14. tak pernah rasa rehat panjang hari jumaat..
    sama macam hari biasa.

    ReplyDelete
  15. kalau selaraskan cuti hari jumaat mesti lagi seronok kan :)

    ReplyDelete
  16. Salam Jumaat semua...pastikan hari Jumaat kita diberkati Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam raudzah.... begitulah hendaknya. tq ya..

      Delete
  17. mohon pindah KL kak..senang nak jumpa akak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi sally.... orang KL taknak amik kak mia keja sana... huhuh takleh nak wat camne.... dah mohon keja merata tempat ni...

      Delete
    2. ada satu cadangan kak.. akak cari tempat kerja yg bersempadan johor kak..dekat la sikit nak ulang-alik kerja.. kalu pindah kl mcm sally cakap tu mungkin jauh sgt kot..

      Delete
  18. Terasa bila psgn beza cuti hujung mggunya.. Doa2 moga satu.malaysia.selaras cuti.hujung mggu.. Kn bgus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin... tq ya maria.... itu lah yang sebaiknya..

      Delete
  19. Assalamualaikum Kak Mia...semoga semua dapat cuti hujung minggu...

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.