Bebel Tentang Blog (3)

Friday, May 2, 2014

Bebel Tentang Blog (3)



Bila kita berpayung atas nama blogger personal, sudah tentulah kisah sendiri ada di dalam blog. Tak kisahlah cerita apa yang di update kat blog asalkan ada kisah personal.

Terma blog personal ni sangat meluas... boleh kongsikan apa yang kita nampak, dengar, yang berlaku di sekitar dia, apa yang dibuat, apa yang kita suka. Juga boleh cerita pasal keluarga... kerjaya, pengajian di universiti. Macam-macam lah. Ada juga yang bagi informasi dan tips berdasarkan pengalaman sendiri.

Sebab itu, jadi blogger personal kadang senang nak dapat bahan untuk update blog. Walaupun entri tidak panjang jela. Memadailah apa yang ada dengan letak gambar dan kemudian cerita. Eh.. jangan susah hati, patut hargai entri itu sebab datangnya dari kita sendiri. Nilai yang ada pada entri itu sangatlah berharga. Sebagai contoh.. update tentang kucing kita sedang makan dengan gaya tersendiri. Nampak comel dengan bulu kembangnya. Patut berbangga sebab itu kisah kita. Gambar itu kita punya, bukannya orang lain punya. Satu lagi, karangan entri itu sudah tentu tidak akan sama dengan blogger lain.

Mia faham kadang ada blogger yang terlalu pentingkan ketrampilan entri dengan ayat yang berkualiti. Tetapi awas jangan sampai keterlaluan, boleh jadi stres nanti. Tak bestlah... kalau berblog boleh jadi stres. Cuba elakkan ini.

Seeloknya, kita juga perlu ruang untuk buat entri santai yang lebih relaks. Kadang pengunjung pun nak macam itu juga. Sebenarnya, terpulang pada kita nak corakkan blog personal tu macam mana. Jangan sampai berpayung pada status blogger personal tetapi satu entri personal pun tidak ada kat dalam blog. Ada juga Mia jumpa masa blogwalking, puas belek sampai entri yang ke 2 bulan lepas, satu entri personal pun tak ada.  Macam ni bukan blog personal namanya.

Tetiba je kan.. nak bebel pasal blog personal. Sekadar luahan...

 sebab Mia blogger personal....

Hadiah bernilai RM10,020.00 untuk dimenangi.
Klik SINI untuk join.

58 comments:

  1. he he he, betul tu kak, ada masanya kita memang nak buat entri santai, bukannya nak skema jer...dan sangat sangat sangat betul, blogging kalau stress memang tak best langsung... ha ha ha...

    ReplyDelete
  2. hehe.npe sis?? ada yg xkena ke?? Sy blog personal gak..xtahu la btl personal ke x..kiikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. mia tengok tu blog personal... ada cerita pasal personal. ok tu..

      Delete
  3. assalamualaikum mia...yer betul tu apa yg mia ckp...kalau blog personal x ada cerita tentang personal mmg x bestkan..santai tu la yg bestnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.... mama.. tu la yang mia rasa...

      Delete
  4. Salam..Singgah petang..
    blog personal ini kira ok ape kan...universel..kite blh cter apa saje..
    mcm nieyl..kat blog nieyl akan tulis ikut ayat sempoi aje..
    bercerita pun mcm meluahkan perasaan..terpulang lah org nak baca atau tidak kan.. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam nieyl... haah kan. yang penting kita happy...

      Delete
  5. salam .. hehe ~~ mekasih kak mia tntang ilmu nya neh ea.. betol2 .. kadang, personal story lagi best untuk dibaca dari yang laen2. ~~ tapi santai2 pun dperlukan jugak kan?

    #masihlagibelajar untuk jadi terbaik.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.... good luck untuk jadi yang terbaik tu... boleh.. chaiyuk2..

      Delete
  6. betul...kena serasi la kot dengan objektifnya...

    ReplyDelete
  7. yupp. senang. personal blogger.
    relax je. tenang~~~~
    hihi

    ReplyDelete
  8. terima kasih kak mia sudi memberi tips..

    ReplyDelete
  9. ada yg keliru termasuk saya sendiri.. terima kasih diatas ilmu ini kak..

    ReplyDelete
  10. menulis bukan utk jadi stress..tapi utk meluah dan berkongsi rasa je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan.. kalau stres lebih baik tak yah menulis...

      Delete
  11. personal atas nama ja tp byk kongsi pendapat n maklum serta byk join GA...:)apa2 pu best la blog yg santai mcm nie..baru harimau mengaum..hahhaa:)

    ReplyDelete
  12. kita mcm tu ke kak mia? haaaaaaaaa harap2 tidak la ye..

    ReplyDelete
  13. apepun biar balance..tak terlalu formal dan tak terlalu santai..kalau formal sangat bosan tapi orang faham.kalau santai sangat takut ade yang kurang faham especially ejaan dan bahasa..biar penyampaian itu jelas dan pembaca suka. Kalau ada yang tak suka..terus pangkah je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok juga tu fizah.. thanks atas pendapat ni..

      Delete
  14. sesekali bahan bacaan pun nak juga santai. Penat baca paperwork dan minit mesyuarat yang formal... kan

    ReplyDelete
  15. Setuju gak... Biarlah orang ingat perasan or ape2 pun asalkan kita tak stress. Zumal tak skema k. Hehe :))

    ReplyDelete
  16. http://hanahafis.blogspot.com/2014/04/segmen-untuk-blogger-newborn.html


    Salam sis mia..tq for sharing the tips... saya pun blog personal jugak..harap ada yg sudi singgah..

    ReplyDelete
  17. rasanya blog personal plg sng manage kot tp sakit kpla nk pkir entri yg nk diterbitkan hehee..shida lah org tu..haihhh ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun... sebab masa tu lah kekangannya. takpe shida..

      Delete
  18. Kita berblog utk happy2 kalau stress tak bestlakan... blog akk personl senag nak update... kalau time takde idea tak yah update...tamo paksa diri nak update...hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je tu... heheeh personal is the best..

      Delete
  19. Setuju... Dulu mmg blog personal, tapi sekrang kurg sikit citer psl personal tu... Jika ada pun based on pengalaman sendiri dan utk ilmu sahaja... Insha Allah...

    ReplyDelete
  20. Betul tu kak,relax jer kalau baca blog personal ni,mcm2 cerita ;)

    ReplyDelete
  21. exactly
    Asalkan diatas batas yang ditetapkan
    Bahasa Jiwa Bangsa :)

    ReplyDelete
  22. Entri ini banyak memberi kesedaran.. :/

    ReplyDelete
  23. Ha, yang ni saya still celaru.. Tak tau blog dari kategori apa.. Hehe.. SAkak rasa blog saya dalam kategori apa? Saya rasa macam personal.. hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.