Homemade Kerepek Pisang

Friday, February 6, 2015

Homemade Kerepek Pisang


Projek petang-petang masa di rumah keluarga Mia cuti Thaipusam tempohari ialah buat kerepek pisang sendiri. Pisang tanduk hasil dari kebun.

Kata orang, puas kalau kita goreng sendiri dapat banyak.

Jom tengok...

pisang tanduk yang telah dibuang kulitnya

masa nak goreng, dipotong halus dengan menggunakan parut tu.. bila dah garing (ikut suka), disira dengan air garam supaya lemak-lemak masin rasanya ataupun boleh sembur sedikit dengan air garam. kemudian ditoskan sehingga kering

hmmm dah siap.... terus dihidang dalam telap dan sedia untuk dimakan. tak habis tutup rapat, nanti boleh makan lagi.

Selesailah sudah resepi dan cara yang mudah nak buat homemade kerepek pisang kita ni... jemput makan ya...

puas hati... tak cukup masin tambah garam lagi... weee...

19 comments:

  1. Salam singgah pagi kak mia...sedapnya kerepek pisang....

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kerepek pisang tanduk... Kt johormmg sng dpt pisang ni kan..

    ReplyDelete
  3. rajinnya kak MIa...buat sendiri mesti lagi sedp.

    ReplyDelete
  4. Wahh bestnya. Dulu2 masa zaman sekolah selalu buat kerepek pisang time weekend.

    Btw jom singgah baca entry latest saya tentang cara buat side income melalui perkongsian resepi masakan. Ni resepi kerepek pisang akak pun boleh share jugak utk dapatkan side income :)

    http://rosniemilindamatyamin.blogspot.com/2015/02/kongsi-resepi-pun-boleh-dapat-duit.html

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mia...wah !! sedapnya buat kerepek pisang sendiri...;)

    ReplyDelete
  6. sedapnya ..lama x buat krepek pisang ni..buat snek di petang hari atau malam2..huhu

    ReplyDelete
  7. Pisang tanduk mahal kn,mmg sedap buat kerepek

    ReplyDelete
  8. huuurm antara fav tapi dak pernah buat sendiri hehehe..
    kalo tok belah ayah rajinla dedulu time kuat.. skali ngan sira gula..

    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
  9. wahhhh akak mia pos sini sket kerepek pisang tu.. menyelerakan betul!

    ReplyDelete
  10. pisang tanduk memang sedap buat kerepek berbanding pisang lain...

    ReplyDelete
  11. Kerepek pisang tanduk memang sedap.. ;)

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.