Masalah Coding Carta Pengkomen Tegar

Saturday, February 7, 2015

Masalah Coding Carta Pengkomen Tegar


Sebenarnya kan... sejak awal tahun 2015 lagi. Blog ini menghadapi masalah coding untuk dapatkan data bagi Carta Pengkomen Tegar. Selama ini Mia gunakan coding di SINI untuk generate data pengkomen tegar.

Rentetan dari perkara ini Mia agak lambat nak umumkan Carta Pengkomen Tegar Tahun 2014 dan terpaksa kira secara manual menggunakan Ms Excel dengan key in data Carta Pengkomen Tegar bulanan yang ada di blog ini. Fiuhhh... dan akhirnya siap dikira dan diumumkan dalam entri SINI.


Inilah page coding yang tidak boleh digunakan lagi untuk blog ini. Setelah disemak satu persatu coding ini tiada masalah bila Mia cuba dengan url blog lain. Hmmm... bila tengok jumlah published comments dah melebihi 125k, rasanya coding ini dah tak sesuai lagi. Parah juga ni, kena ikhtiar cara lain yang juga memerlukan masa untuk survey, belajar dan testing.

Rentetan dari permasalahan ini, Mia tak dapat nak umumkan Carta Pengkomen Tegar Januari 2015 yang sepatutnya dah diumumkan sekarang ini. Harap maaf ya... Mia sedang belajar gunakan alternatif lain untuk extract data pengkomen tegar.

Apa-apa pun diharap pengunjung setia dapat bersabar, sehingga selesai masalah ini. Bukan senang tau nak jadi blogger ni, sibuk macam mana pun kena ada masa untuk buat troubleshooting bila blog ada masalah.

kena usaha dan kuat semangat.... yeahhh...

27 comments:

  1. All the best kak mia... byk betul komen yg ada... Tahniah-tahniah..

    ReplyDelete
  2. gigih betul kak Mia kira pakai Excel! saya guna coding dari blog Hikayat Seorang Budak.kot akak nak try tengok..ni link:

    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/12/tutorial-top-commentators.html

    ReplyDelete
  3. Insya Allah kak Mia boleh buat...semoga dipermudahkan usaha kak mia...^_^

    ReplyDelete
  4. Salam singgah sini kak mia...semoga di permudahkan segalanya...dan tahniah kepada semuanya..

    ReplyDelete
  5. betul tu..sibuk2 pun blog tetap kena tinjau2 kot2 ada yang tak kena..

    ReplyDelete
  6. bagusnya kalau tahu selok belok coding ni kan..terbaik!

    ReplyDelete
  7. Pyah juga kan, bukan mudah nak handle blog

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum mia...susah juga kalau ada masalah mcm ni kan...semoga mia berjaya melakukannya...:)

    ReplyDelete
  9. CT bab coding2 ni memang fail la.. blog pun orang tlg editkan..
    memang tak reti..
    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... nak ngadap tu yang makan masa juga... huhuh

      Delete
  10. rajinnya mia.. tapi orang yang dah biasa dengan coding2 nih boleh juga cari jalan untuk atasi masalah tersebut.. macam yang tak reti bab coding2 nih boleh tengok saja laa..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.