image Petua Sihat Cara Saintifik Nabi Kita - Mia Liana

Monday, 16 August 2010

# Tips

Petua Sihat Cara Saintifik Nabi Kita


1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasul selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. "Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman"(HR Muslim)

3. TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN

Sabda Rasul :"Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)"(Muttafaq Alaih) Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda :

Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah  khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung

5. TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah : "Jangan Marah"diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan  kesehatan jiwa. Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta 'awwudz, karena marah itu dari Syaithon
- Segeralah berwudhu
- Sholat 2 Rokaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

6. OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis akan memberikan dampak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqomah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

7. TAK PERNAH IRI HATI

Untuk menjaga stabiliti hati, kesehatan jiwa, & mental maka menjauhi irihati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.  Tidak iri hati bila kawan atau kenalan mendapat keuntungan seperti naik pangkat, berjaya dalam perniagaan, mempunyai anak-anak yang berjaya dsbnya. Dan disarankan untuk membantu rakan-rakan untuk berjaya, di mana ia akan memberi kepuasan dalaman yang hakiki.

14 comments:

  1. yang no.3 tue. en.tikus makin banyak makan masa bulan pose nie. kihkihkih ;)

    ReplyDelete
  2. alhamdullilah..terima kasih kak mia..=)

    ReplyDelete
  3. huh..nak ikut2...nk ikut petua nie..

    ReplyDelete
  4. hai kak Mia..kimie here..wah kak follow kimie ek??mekasih kak..kimie follow akak ni..

    dah ambik dah tips nabi kita ni kak..

    ReplyDelete
  5. salam, memang perkara tersebut patut menjadi amalan para mukmin yang mahu mengikut sunnah Nabi SAW....tq atas ingatan tersebut.

    ReplyDelete
  6. sgt suka entry ni, simple tp penting utk di apply :-)

    ReplyDelete
  7. tips2 yang senang ja nak buat tp susah giler nak dikekalkan..nabi is the always perfect role model

    ReplyDelete
  8. info yg bgs! keep it up!

    ReplyDelete
  9. [color=#623fc3]Great post! thank you for sharing this information. mialianas.blogspot.com really got under my
    [/color] [url=http://nuscin-online.info]skin,[/url] [color=#623fc3]bookmarked... Keep up the great site...[/color]

    ReplyDelete
  10. hehe bgn sblm subh 2 hehehe
    tp bulan2 posa ni la slalu bgn sblm subh hehehe

    ReplyDelete